Які продукти харчування згущують кров людини-список з 9 найефективніших

Підвищена в'язкість крові – одна з найпоширеніших причин розвитку хронічних захворювань серцево-судинної системи.

Що собою являє та сама "густа кров"? Це стан, коли в ній підвищена концентрація формених елементів, з яких вона і складається.

Це переважно протромбін і фібриноген, але нерідко висока в'язкість пов'язана з підвищеною концентрацією еритроцитів, тромбоцитів, лейкоцитів, гемоглобіну, глюкози, холестерину, ліпідних сполук і так далі.

А первинна всьому тому причина – це неправильне харчування і їжа, з якої людина і отримує всі поживні мікроелементи. Які ж продукти в цьому плані найбільш "шкідливі"? Які з них згущують кров? Звернемося за інформацією до офіційних досліджень.

Загальна інформація

У більшості випадків кров треба саме розріджувати. Це потрібно, наприклад, при атеросклерозі, при схильності до тромбозів, варикозному розширенню вен.

Саме занадто густа кров є причиною формування тромбів, а ті, в свою чергу, провокують інфаркти, інсульти, синдром серцевої недостатності та інші поширені захворювання серцево-судинної системи.

Але в деяких випадках кров у людини може бути занадто «рідкої» і її навпаки потрібно згущувати. Наприклад, при цукровому діабеті згортання крові знижується через малу концентрації тромбоцитів. Незначне згущення плазми крові в цьому випадку дозволяє прискорити загоєння ран, уповільнити процес вимивання калію з організму. До речі, те ж саме відбувається і при анемії.

Як дізнатися поточну в'язкість своєї крові? найпростіший варіант – здати загальний аналіз з подальшим встановленням гематокритного числа (яке є числовим співвідношенням формених елементів до плазми). Подібний аналіз можна здати в будь-якій державній або приватній поліклініці.

Норма гематокритного числа різниться від віку, статі. Середньостатистичний показник - від 35 до 45%. Але у новонароджених він може і зовсім досягати 62 – 65 %.

Значне відхилення від норми вказує на дисбаланс формених елементів і вимагає більш детального вивчення фізіологічного стану пацієнта.

Топ 9 продуктів, що підвищують в'язкість крові

На в'язкість крові в більшості випадків ключовий вплив надає повсякденний раціон людини. Які ж продукти збільшують її щільність і з чим це пов'язано? Нижче ви побачите список найефективніших продуктів, від яких загусає кров.

1. Цукор

Це один з найбільш «шкідливих» продуктів при високій в'язкості крові. Надлишок вуглеводів в організмі накопичується у вигляді глікогену в печінці. І якщо він не буде» затребуваний " організмом (на вивільнення енергії), то він синтезується до жирових сполук. Простіше кажучи-ліпідів, які якраз і потрапляють в кров, провокують утворення тромбів .

Також цукор вкрай шкідливий для серця і судин .

Сучасна людина вживає цукру приблизно в 15 разів більше, ніж в кінці 19-го століття. При цьому фізична активність більшості істотно зменшилася (практично у кожного третього – сидяча робота). Саме тому цукор сьогодні нерідко самі лікарі називають «білою смертю» &8212; він є основною причиною хронічних захворювань серцево-судинної системи, гіпертонії, хвороб печінки і шлунково-кишкового тракту.

2. Картопля

В даному овочі міститься велика кількість дубильних речовин, які сприяють загустіння крові. А ще в ньому є крохмаль, який синтезується до простих і складних вуглеводів. А вони, як було зазначено вище, при надлишку трансформуються до ліпідних сполук , які збільшують в'язкість крові.

Особливо шкідливий смажену картоплю, так як це ще й досить жирне блюдо. Менш шкідливий-відварний або запечений (але при цьому рекомендується очищену картоплю вимочувати кілька годин в прохолодній воді – це допомагає «вимити» чималу частку крохмалю).

3. Банан

Є одним з найбільших природних джерел цукрів у фруктах (переважно фруктози), через що підвищує в'язкість крові.

Детальніше про вплив бананів на судини дивіться тут.

Якщо вірити словами дієтологів, то щодня допускається з'їдати до 2 невеликих бананів, дітям – і того менше в 2 рази. І це актуально за тієї умови, що від солодких десертів людина повністю відмовляється.

4. Тваринні жири

Відомо, що молочні продукти згущують кров . Також вміст тваринних жирів висока в різного роду ковбасних виробах. Сюди ж можна додати масло, різні сорти сирів, сметану і так далі.

Тваринний жир засвоюється не так добре і швидко, як рослинний, але при цьому провокує різке зростання рівня ліпідів в крові.

5. Газовані напої

У багатьох з них вміст цукру становить близько 25 – 40%. Наприклад, в популярній «Кока-Колі» &8212; саме стільки.

І навіть безкалорійні газовані напої призводять до збільшення в'язкості крові , так як в них використовуються підсолоджувачі, а ще нерідко – фенолфталеїн (або його похідні елементи). особливо шкідливі різні енергетики .

Також варто згадати, що будь-які газованої води прискорюють процес всмоктування глюкози в кров через стінки шлунково-кишкового тракту, що призводить до різкого зростання рівня цукру.

6. Алкоголь

У будь-якому вигляді алкоголь впливає на густоту крові , так як для його розщеплення і виведення з організму активно використовується калій (який виводиться через нирки, тому у людини виникають часті позиви до сечовипускання).

Особливо небезпечно для крові пиво і інші напої на хмільному солоді, так як для їх приготування в сусло додається велика кількість цукру (саме завдяки йому напій проходить через бродіння).

7. Гречана каша

Хоч вживання гречки і допомагає уникнути атеросклерозу, разом з цим вона збільшує в'язкість крові через великий вміст лецитину та його похідних елементів .

Зате її рекомендується вживати при цукровому діабеті, при початкових стадіях анемії – це дійсно допоможе нормалізувати згортання крові.

У цій статті ви знайдете 5 каш, що розріджують кров .

8. Хліб з пшеничного борошна

Через високий вміст глюкози його категорично не рекомендують включати в раціон діабетикам. При цьому у всіх хлібобулочних виробів на основі пшеничного борошна високий глікемічний індекс, тобто, їх вживання провокує різкий стрибок рівня цукру в крові.

Від такого хліба краще зовсім відмовлятися, замінюючи його на житній, а ще краще – на зерновий хліб (з борошном грубого помелу). Це допоможе не тільки збалансувати в'язкість крові, але і забезпечити організм клітковиною – вона необхідна для нормальної роботи шлунково-кишкового тракту.

9. Волоський горіх

У них великий вміст дубильних речовин, які роблять кров щільнішою і густішою .

Але повністю відмовлятися від горіхів не варто, так як в їх склад також входять омега - 3 ненасичені кислоти-вони необхідні головному мозку для стимуляції міжклітинних обмінних процесів.

Яка їжа її розріджує?

А ось для швидкого розрідження крові дієтологи рекомендують їсти такі ефективні продукти, що знижують в'язкість крові і перешкоджають утворенню тромбів:

  1. Кислі ягоди . Практично у всіх ягодах є в складі аскорбінова кислота (вітамін З), який прискорює процес розщеплення ліпідних сполук в плазмі крові. Аналогічним ефектом володіє і лимон, багато цитрусові.
  2. Часник . він містить широкий спектр фітонцидів та органічних кислот, які також стимулюють розщеплення холестерину. Разом з цим ефірні масла допомагають організму швидше виводити всілякі токсини (зокрема, натрієві сполуки).
  3. Шовковиця. багата на вітаміни В 1 , Е (є антиоксидантом), які протистоять окисленню еритроцитів і їх спайці. При цьому щодня потрібно їсти всього 15 – 20 грам шовковиці, щоб нормалізувати гематокритное число.
  4. Оливкова олія. у ньому практично відсутня холестерин низької щільності, а ось омега-3 кислот велика кількість. Все це в сумі нормалізує ліпідний обмін.
  5. Буряк . завдяки великій кількості клітковини, яка в ній міститься, затримує рідину в товстому кишечнику. Це збільшує концентрацію калію, а натрію – знижує (що підсилює лужність крові).
  6. Імбир. якщо вірити вченим, то в ньому міститься понад 20 ефірних масел і органічних кислот. Вони, в свою чергу, допомагають позбутися від токсинів і знижують концентрацію холестерину. Єдиний нюанс-зловживати ним не варто, так як це може викликати гастрит або загострення виразкової хвороби шлунка.
  7. Вода. звичайнісінька питна вода є основою плазми крові, вона ж необхідна організму для регулювання сольового балансу. Лікарі рекомендують щодня пити не менше 1,5 літрів води, а при активних фізичних навантаженнях – близько 3 літрів.

Також варто звернути увагу на функціональність підшлункової залози. У деяких людей вона не виробляє деякі групи ферментів, що призводить до накопичення глюкози і жирів з деяких продуктів (наприклад, з молока). На цей рахунок слід консультуватися з гастроентерологом і, при необхідності, виключати деякі продукти з раціону (навіть якщо спочатку вони повинні знижувати густоту і щільність крові).

Також пропонуємо ознайомитися з даною таблицею:

 

Цікаве відео

Пропонуємо Вам переглянути дані Відео для кращого ознайомлення з темою:

 

Висновок

Разом, навіть корекції щоденного раціону може вистачати для нормалізації в'язкості крові. Головне-знати, які продукти її підвищують, а які – знижують.

Але все це слід доповнювати дотриманням здорового способу життя. Той же нікотин і алкоголь, наприклад, провокують спазми судин, ослаблення їх тонусу, що також може викликати тромбоз навіть при нормальній в'язкості крові.