Як молоко та інші продукти на його основі впливають на кров — згущують або розріджують її?

З цієї статті ви дізнаєтеся про вплив молока і молочних продуктів на густоту і біохімічний склад крові.  Згущують вони кров або розріджують?

Чи слід виключати молоко з раціону, наприклад, при атеросклерозі, коли спостерігається підвищена в'язкість плазми крові? А як щодо анемії (коли в'язкість знижена і кров занадто рідка)? Всі відповіді в нашій статті.

Як молочні продукти впливають на в'язкість крові?

Що є основою практично всіх молочних продуктів? Це жири, амінокислоти і вода. Одна з особливостей-практично всі входять до складу амінокислоти (білки) є складними.

Близько 80% з них – це казеїн, який якраз і сприяє згущенню крові (хоч в ній він ніколи і не міститься в чистому вигляді).

Все це стосується і грудного молока. Тільки казеїн в ньому утворюється шляхом синтезу з простих амінокислот. І його зміст там порівняно невелика (якщо проводити порівняння з коров'ячим молоком).

Знежирене молоко практично ніяк не впливає на в'язкість крові , тому його дозволяється пити в невеликих кількостях навіть в період реабілітації після інфаркту або інсульту (але обов'язково з цього приводу необхідно проконсультуватися з лікарем).

Не слід забувати, що молоко також містить молочні жири. А примітні вони тим, що засвоюються тільки під дією спеціальних ферментів. Якщо ж організм їх з якоїсь причини не виробляє-розвивається так звана « непереносимість молока ». Це відноситься і до лактози (складний вуглевод, що входить до складу більшості молочних продуктів).

Огляд 6 конкретних молокопродуктів

По суті, для зниження в'язкості крові необхідно виключати з раціону по можливості все молоковмісні продукти. Особливо це стосується різних сортів сирів, для виробництва яких використовується козяче молоко – в ньому вміст казеїну практично в 3 – 5 разів вище, ніж в коров'ячому.

Але найбільш «небезпечними " в цьому плані є різного роду молочні десерти , де ще й вміст цукру досягає 30 – 50%. А вуглеводи, які не були затребувані організмом відразу (тобто, перероблені в енергію) синтезуються до ліпідних сполук, які якраз посилюють перебіг атеросклерозу. Нерідко це стає початковою причиною для виникнення бляшок і тромбів.

Отже, вплив на в'язкість крові популярних молочних продуктів наступне:

  1. Молоко. по суті – чим вище його жирність, тим сильніше воно згущує кров. Тому краще віддавати перевагу знежиреному. Також при термічній обробці частина амінокислот розпадаються на похідні. Тому самим "безпечним" вважається або пастеризоване, або кип'ячене молоко. У домашніх умовах також можна готувати парне молоко. Детальніше про вплив молока на серце дивіться в окремій статті.
  2. Кефір. його склад практично повністю аналогічний молоку, але вміст лактобактерій – вище. За рахунок цього кефір засвоюється простіше і швидше. Але казеїн, жири, складні амінокислоти в ньому все одно присутні. У підсумку-кров згущується. Знову ж таки, якщо і включати кефір в свій раціон, то слід віддавати перевагу знежиреному. Пастеризованого, на жаль, не існує, так як в ньому при термічній обробці практично всі колонії бактерій гинуть. Але якщо кефір використовувати для приготування випічки, то на в'язкість крові, а також її згортання, він надає мінімальний вплив.
  3. Сир. нерідко він становить основу раціону атлетів, що займаються нарощуванням м'язової маси, так як в сирі – одне з найвищих вмістів амінокислот серед молочних продуктів. Це стосується і знежиреного. Засвоюється він досить просто, але при підвищеній в'язкості крові лікарі категорично забороняють включати в раціон сир і всі його похідні продукти (Сирні десерти – також).
  4. Йогурт. це не тільки досить жирний продукт, але і з високим рівнем вмісту вуглеводів. Зокрема, це стосується «магазинних» йогуртів, домашні ж, приготовані на основі молока з додаванням спеціальних «окислювачів», має схожий склад зі звичайним коров'ячому молоком.
  5. Твердий сир. істотно збільшує в'язкість крові. Особливо ті сорти, для приготування яких використовується козяче молоко. Але, в принципі, якщо з'їдати всього 20 – 30 грам на добу, то це практично ніяк не вплине на в'язкість крові.
  6. Сметана. склад схожий з кефіром, але ось жирність – дуже висока (аж до 35%). А ліпіди нерідко є основою для формуються тромбів. При атеросклерозі сметану категорично виключають з раціону. А ось при анемії навпаки – вживають щодня практично без будь-яких обмежень.
«магазинна» сметана зараз нерідко проводиться з використанням рослинних і транс-жирів. Як правило, на упаковках такого напівфабрикату вказується «сметанний продукт». Його вживання істотно збільшує в'язкість крові, а також може провокувати утворення холестеринових бляшок.

 

Чи можна повністю відмовитися?

В принципі, ніякої шкоди здоров'ю навіть повна відмова від молочних продуктів не принесе. Виняток - це діти до 3 років, які з грудного молока отримують основну порцію кальцію і амінокислот (а також в невеликій кількості вітамін D). У більш старшому віці потреба в молоці поступово знижується. Більш того, існує цілий ряд захворювань, при яких молочні продукти взагалі не можна вживати:

  1. Непереносимість лактози. розвивається на тлі того, що підшлункова залоза не виробляє ферменти, необхідні для розщеплення даного вуглеводу. Причому, таке захворювання може бути не тільки вродженим, але і набутим (чим старша людина – тим вище ймовірність виникнення непереносимості лактози).
  2. Алергія. Молоко та молочні продукти належать до категорії алергенів. Хоч і в рідкісних випадках, але його вживання може спровокувати і набряк Квінке, коли порушується Дихальна функція.

Корисне відео

Для детального ознайомлення зі статтею пропонуємо переглянути такі відео:

 

Висновок

Разом, всі молочні продукти в тій чи іншій мірі згущують кров. Тому при занадто в'язкої крові (або при надмірно високому рівні гемоглобіну) їх виключають з раціону, а ось при анемії – збільшують їх присутність в дієті. Особливо важливо стежити за в'язкістю вагітним дівчатам, так як лікарі нерідко їм рекомендують вживати по 200 – 300 грам на добу сиру. Попередньо слід здати кров на загальний аналіз, а також проконсультуватися про оптимальну дієту з дієтологом або гінекологом.