яке вино розріджує кров і перешкоджає її згущенню-огляд 6 сортів
Вино &8212; чи не найблагородніший алкогольний напій. Саме перевагу вина всім іншим спиртним напоям характеризує суспільство в компоненті культури споживання.
Але вино має певний вплив на серцево-судинну і кровоносну системи людини, відмінне від інших алкогольних напоїв.
Згідно з одним дослідженням, червоне вино покращує склад крові і знижує рівень холестерину.
Інше дослідження підтверджує, що помірне вживання червоного вина знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
У цій статті ми розглянемо характер впливу алкоголю в принципі і різних видів вина зокрема на в'язкість крові і на кровоносну систему в цілому. Також ви дізнаєтеся, які сорти розріджують кров, а які сприяють її згущення.
Зміст
Як алкоголь впливає на в'язкість крові?
Згідно з даними наукових досліджень, загальний алгоритм впливу алкоголю на в'язкість крові наступний. спочатку потрапляння алкоголю в організм супроводжується зниженням в'язкості крові і розширення судин .
Це відбувається через те, що алкоголь притягує рідину, за рахунок чого кров розріджується, стає більш рухомий, що позитивно позначається на кровотоці. Розрідження крові супроводжується:
- Почервонінням шкірних покривів;
- Легким жаром;
- Позивами до сечовипускання.
Через деякий час після прийняття алкоголю (близько півгодини) починається процес розпаду етанолу . Отрута, залишаючи організм, забирає з нього вологу, що позначається і на в'язкості крові. Зовні процес характеризується наступними проявами:
- Стан набряклості;
- Головні болі;
- Сухість у роті, зневоднення.
Процес розпаду етанолу супроводжується дискомфортним станом організму, саме він провокує похмілля.
Слід зазначити, що процес розпаду міститься в вина етанолу буде дещо відрізнятися від описаного вище.
Огляд 6 основних різновидів вина
На в'язкість крові в людському організмі впливають не тільки продукти розпаду етанолу, але і безліч інших факторів і речовин.
Якщо говорити про вино, то для організму важливий буде також міститься в цьому напої танін , за рахунок якого запобігають процеси окислення вина. Важливий він буде, тому що за своїми природними властивостями позитивно впливає ще й на стан судинних стінок , робить їх міцнішими та еластичнішими. До того ж важливо розуміти різний механізм впливу на організм різних сортів вин. Розглянемо кожен випадок окремо.
1. Червоний
Червоне сухе вино &8212; рекордсмен по користі Серед всіх спиртних напоїв. Вона обумовлена, перш за все, технологією виробництва напою.
На відміну від білого вина, виробництво червоного має на увазі використання всього плоду виноградної лози: оболонки, м'якоті і кісточки. Безвідходне виробництво в даному випадку дозволяє зберегти максимум корисних речовин і властивостей.
За рахунок споживання червоного вина, крім усього іншого, відбуваються наступні позитивні зміни :
- Червоне вино розширює судини (також позитивно впливає на кровотік);
- Зміцнюються судинні стінки;
- Розслабляється нервова система і стрес знімається ;
- Покращується працездатність мозку ;
- За рахунок дії міститься в червоному вині поліфенолу відбувається профілактика від відкладень надлишкового холестерину;
- Відбувається придушення аромотази;
- Також червоне вино корисне для серця .
2. Білий
Біле вино виготовляється без використання шкірки. У цьому причина колірного відмінності напою і його властивостей.
Хоча механізм впливу білого вина на організм схожий з наслідками прийому червоного вина, існують досить істотні відмінності.
Біле вино традиційно менш корисно для профілактики судинно-серцевих захворювань , надає менший вплив і артеріальний і венозний тиск, рівень холестерину і володіє менш вираженою користю для стану стінок судин. У той же час біле вино має ряд переваг і унікальних властивостей:
- Має протизапальні та антисептичні властивості;
- Допомагає організму відновлюватися, запускає регенеративні процеси в організмі;
- Благотворно впливає на апетит і процес травлення.
3. Сухий
Сухе вино є найбільш корисним. Процес виведення його з організму переважно обумовлюється процесами розпаду етанолу, в той час як щодо інших вин до нього буде додаватися процес розпаду містяться в ньому цукрів.
Існує думка, що справжнє вино виключно сухе. Це аж ніяк не так, існують багатовікові традиції виноробства, які передбачають додавання цукру, причому часом в досить значних кількостях. Водночас з тим, що це вино найменш шкідливий , дійсно варто погодитися.
4. Напівсолодке / Напівсухе
Напівсолодкі і напівсухі вина &8212; для багатьох це золота середина, адже на думку багатьох воно володіє максимально приємними смаковими властивостями, при цьому вміст цукру набагато нижче, ніж в солодких, десертних і кріплених винах.
Тим часом часто під етикетками напівсолодких вин ховаються підробки, контрафакт і просто продукція низької якості. Причина підроблюваності напівсолодких вин & 8212; в популярності.
5. Солодке
Найвищий вміст цукру серед вин зі стандартними показниками міцності належить солодким винам.
Небезпека споживання солодких вин, перш за все, пов'язана з труднощами, які відчуває організм в процесі їх виведення , а також і в тому, що таким чином може розвинутися незасвоюваність глюкози. Цей процес незмінно веде до розвитку цукрового діабету.
Важливе значення має ферментація організму. Саме цим вчені пояснюють прекрасний стан здоров'я місцевих жителів там, де традиційно виготовляються солодкі вина (французькі, іспанські та італійські провінції, де ростуть особливі сорти винограду).
Відсутністю певних допомагають провину засвоюватися і видалятися ферментів вчені ж пояснюють розвиток цукрового діабету при тривалому споживанні солодких вин традиційно непитущим населенням (наприклад, жителями Крайньої Півночі). Цим же пояснюється і схильність різних народів до алкоголізму.
6. Кріплений
Кріпленим вином не варто зловживати. Саме тому дозування кагору традиційно нижче порцій вина. Обумовлена традиціями дозування передбачає порівнянну кількість розпаду етанолу.
Справа в тому, що вплив алкоголю на в'язкість крові, ступінь цього впливу залежить від кількості спирту в алкогольній продукції. Отже, чим міцніше напій, тим сильніше буде коливання рівня зрідженості крові.
Переваги вина полягають якраз в порівняно невисокому вмісті спирту і м'якому розрідженні і подальшому зрідженні крові. Кріплене вино такою м'якістю впливу похвалитися не може.
Правила вживання і денна норма
Користі від вина можна домогтися тільки за умови помірного споживання і дотримання культури пиття.
- По-перше, важливо вибрати правильний напій &8212; виходячи з вищеописаних факторів, ідеальним буде вибір на користь червоного або білого сухого вина.
- По-друге, потрібно правильно підібрати час і обстановку: ситуація повинна бути спокійною, розслабленою, не створювати дискомфорту. Важливо не тільки наявність приємної компанії, але і відсутність стресоутворюючих факторів.
- По-третє, слід підібрати підходящу закуску: корисна їжа підсилює благотворний вплив вина на організм, в той час як багата холестерином, сильно пересолена, глибоко засмажена їжа веде до відкладення холестерину, підвищення тиску і зводить нанівець всю користь від споживання благородного напою.
Рекомендована норма не повинна перевищувати двох склянок (350 мл) &8212; це максимальна дозування протягом одного застілля, при якій користь перевершує над шкідливим впливом.
При тривалому профілактичному прийомі вина в лікувальних цілях рекомендується обмежуватися однією склянкою (175 мл) червоного сухого вина.
Таким чином, ефект для організму від споживання вина буде багато в чому визначатися вмістом цукру і типом продукту: червоне або біле.
Цікаве відео
А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:
Висновок
Як і будь-який інший алкоголь, вино змінно спочатку знижує в'язкість, а потім згущує кров. Відмінність вина від іншого алкоголю в тому, що процес розрідження буде більш виразним, а згущення не таким дискомфортним для організму. У той же час вино, особливо червоне, має безліч додаткових переваг і корисних для організму властивостей, виражених в профілактиці серцево-судинних захворювань, зміцненні стінок судин, загальнозміцнюючу і заспокійливу дію.
Для досягнення максимальної користі від напою рекомендується віддавати перевагу вина з мінімальним вмістом цукру і дотримуватися рекомендацій щодо дозування споживання і поєднувати прийом зі споживанням смачної і здорової, що поєднується з напоєм їжі.