які напої ефективно розріджують кров - 4 кращих варіанти

Поняття «густа кров» в медичній термінології має на увазі занадто високу концентрацію в ній формених елементів.

І досить часто це явище поєднується з порушеним водно-сольовим обміном в організмі, тобто, коли виникає дефіцит рідини (і це може бути пов'язано з порушеною роботою шлунково-кишкового тракту, а не банальною спрагою).

Який найпростіший варіант нормалізувати в'язкість крові? Включити в раціон напої і продукти, які допомагають утримувати нормальний баланс крові і розріджувати її.

У цій статті ми розглянемо, які саме напої знижують в'язкість крові, а які – навпаки, згущують її.

Чим небезпечна &171;густа&187; кров?

Занадто густа кров – це одна з найпоширеніших причин утворення тромбів і бляшок в судинах. Ті, в свою чергу, порушують нормальний кровотік, а при певних обставинах призводять до закупорки деяких судин .

Якщо це відбувається в області головного мозку , то згодом виникає інфаркт – розрив судин, в яких утворилася зона дуже високого артеріального тиску. Якщо в області серцевого м'яза виник тромб, то це спровокує серцеву недостатність, в гіршому випадку – великий інфаркт, що супроводжується розривом деяких м'язових шарів серця.

Також занадто густа кров може провокувати розвиток наступних захворювань:

  • Гіпертонія (хронічного типу);
  • Варикозне розширення вен;
  • Артроз;
  • Анемія;
  • Мігрень.

До речі, ще при густий крові порушується баланс pH плазми крові, через що вона стає більш кислою. Все це призводить до підвищеної спайки еритроцитів і тромбоцитів, що лише прискорює процес утворення тромбів і бляшок.

4 напою для зниження в'язкості крові

Основна відмінність таких напоїв-в них містяться вітаміни В 2 , е, з, органічні кислоти, фітонциди.

І при цьому вміст цукру в них дуже низька (Надлишкова глюкоза провокує утворення ліпідних сполук, які також можуть становити основу формуються тромбів). До таких напоїв можна віднести:

  1. Зелений чай. у ньому міститься прямо-таки величезна порція антиоксидантів, в числі яких і вітамін Е.вони перешкоджають процесу окислення тромбоцитів і еритроцитів, сповільнюючи процес «спайки» формених елементів. Дієтологи рекомендують вживати зелений чай без цукру або з невеликою кількістю меду (його додають тільки в остиглий чай). Також зелений чай чистить посудини .
  2. Какао. тільки мова йде про какао без молока або з невеликою його кількістю. З водою він виходить не таким смачним, але зате дуже корисним. У какао містяться фітонциди, які провокують вироблення ендорфінів. Ті, в свою чергу, активізують діяльність головного мозку , розріджують кров.
  3. Звичайна вода. є основою плазми крові. Вона також необхідна людині для нормалізації водно-сольового балансу. Зокрема, якщо вживати щодня хоча б 2 літри питної води, то це буде утримувати концентрацію калію і натрію в крові в нормі (а вони інгібують один одного). В іншому випадку-зростає кількість натрію, що сприяє збільшенню в'язкості крові.
  4. Фруктові та овочеві соки. практично всі з них містять велику кількість вітаміну C, який прискорює розщеплення ліпідів і сприяє виведенню токсинів. Також подібні соки з м'якоттю є незамінним джерелом клітковини – вона не засвоюється, але допомагає очистити кишечник від шлаків і сприяє затримки в ньому рідини.
при деяких захворюваннях виникає необхідність не розріджувати, а згущувати крові. Наприклад, при анемії або цукровому діабеті (коли порушується процес згортання крові). Тому спочатку рекомендується проконсультуватися з терапевтом щодо можливості дотримання раціону з вищевказаними напоями.

 

Ефективні народні засоби

У нетрадиційній медицині існує десятки рецептів для швидкого розрідження крові. Найефективнішими серед них, судячи з відгуків, є наступні:

  1. Часниковий коктейль. відомо, що часник вкрай корисний для крові . Для приготування коктейлю необхідно змішати 3 зубчики часнику, по 1 столовій ложці яблучного оцту, червоного вина і оливкового масла. Все це пропустити через м'ясорубку, а краще – подрібнити блендером. Отриману кашку скласти в скляний посуд і настоювати в холодильнику 6 годин. Далі 1 чайну ложку готової суміші розмішують в склянці води і випивають залпом. Подібний коктейль слід приймати 2 рази на день (натщесерце і перед вечерею).
  2. Відвар чорної смородини.  Смородина також розріджує кров . Для приготування відвару необхідні свіже листя чагарнику, без ягід. 200 грам листя заливають 2 літрами води, доводять до кипіння і витримують на повільному вогні 45 хвилин. Далі, після охолодження, відвар проціджують, в нього додають 50 грам меду. Пити по 100 мілілітрів 2 рази на день.
  3. Відвар таволги (комірник в'язолистий). буде потрібно 10 грам подрібненого листя рослини (можна придбати практично в будь-якій аптеці). Їх заливають 2 склянками окропу, настоюють до повного охолодження. Приймають 3 рази на день по 1 столовій ложці перед їжею. Курс-не більше 10 днів, далі робиться перерва на 7 днів (і, якщо необхідно, курс повторюють).
  4. Настій шипшини. для його приготування необхідні сушені плоди чагарнику. 50 грам таких заливають 200 мілілітрами міцного алкоголю. Наполягати 7 днів при кімнатній температурі, не допускаючи попадання сонячних променів. Далі-процідити, приймати по 1 чайній ложці 2 рази на день. У плодах шипшини міститься велика кількість вітаміну З, який також допоможе зміцнити імунну систему.

Чого варто уникати?

До напоїв, які згущують кров, відносять:

  1. Чорний чай. у цьому напої міститься велика кількість танінів – це дубильні речовини, які сприяють згущенню крові. Щоб мінімізувати цей ефект слід віддавати перевагу» світлим сортам " традиційного чаю.
  2. Молоко. у складі продукту є казеїн – це вуглевод, який розщеплюється під дією тільки спеціального комплексу ферментів. Разом з цим казеїн згущує кров . Варто звернути увагу, що в козячому молоці вміст казеїну набагато вище, ніж в коров'ячому.
  3. Алкогольні напої. після їх вживання спочатку зростає артеріальний тиск і в'язкість крові знижується. Але вже через 40-60 хвилин похідні етилового спирту потрапляють в кров і загущают її. Разом з цим спиртні напої провокують порушення водно-сольового балансу – саме тому вранці після них так сильно хочеться пити. Організм банально відчуває нестачу рідини.

В окрему категорію варто віднести кофесодержащие напої. на в'язкість крові кави практично не впливає . Більш того, кофеїн сприяє незначному зростанню артеріального тиску, тим самим розріджуючи кров. Але ефект-тимчасовий. А якщо каву вживати з цукром (сюди ж відносяться різного роду напої з кавою), то на в'язкість це практично ніякого впливу не буде надавати. Але зловживати кавою однозначно не варто, так як надлишок кофеїну викликає так звану " залежність від кави» .

Цікаве відео

А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:

 

Висновок

Разом, для запобігання хронічних захворювань серцево-судинної системи необхідно підтримувати нормальну в'язкість крові. Виконати це можна без обов'язкового використання фармакології, досить включити певні напої в свій раціон.

І найголовніше – пити достатню кількість води, хоча б 2 літри в день (а влітку – і того більше).