3 факти про те, як кава впливає на в'язкість крові — розріджує її чи згущує?

Існує велика кількість легенд про каву. Цей смачний напій то проголошують корисним, то сумніваються в цьому. Різні версії про користь і шкоду кави стосуються його впливу насамперед на серцево-судинну і кровоносну системи.

Але як кава діє на в'язкість крові? Розріджує він її або згущує?

Якщо проаналізувати всі гіпотези, то здебільшого вони зведуться до того, що популярний напій благотворно впливає на склад крові, якщо не перевищена доза його вживання і, якщо під кавою не мається на увазі продукт, тільки зовні схожий на нього.

Так, згідно з одним дослідженням , помірне вживання кави було пов'язане з меншим ризиком розвитку венозного тромбозу.

В іншому дослідженні були доведені кардіопротекторні властивості кави і стверджувалося, що кава знижує загальний ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

3 факти про вплив на кров

Під кавою зазвичай мають на увазі дві форми продукту: натуральний і розчинний. Обидва швидко постачають в кров всі активні речовини, і в першу чергу алкалоїди кофеїн і теофілін, які починають активно впливати на організм. Речовини можна виявити в кровоносній системі навіть в наступні 12 годин.

Як показали дослідження, різні види кави майже однаково впливають на кровоносну систему, в тому числі в порошку, гранулах або сублімована кава. Незначна різниця лише в сорті і в тому, що розчинні сорти містять менше активної речовини — кофеїну.

1. В'язкість

Розчинна кава невисокої якості включає в себе не тільки кавові кристали, але і ароматизатори, барвники та консерванти. Вживаючи розчинний напій, складно визначити його вплив на кров, але воно однозначно не може бути сприятливим, так як хімічні речовини засмічують кровоносну систему і згущують кров.

Що стосується впливу на кров натуральної кави і якісного розчинного, то він практично ніяк не впливає на в'язкість крові . За винятком того, що речовина кафеоль трохи знижує рівень холестерину. Але це не має лікувального ефекту при атеросклерозі.

Зрозуміло, склад кров'яної субстанції не буде особливо змінюватися, тільки якщо в чашку кави додатково не додається цукор, молоко або вершки. Ці продукти мають окремий вплив як на в'язкість крові, так і на рівень цукру, а також на вміст жирів у крові. Багато з цих добавок дійсно розріджують кров, тоді як інші &8212; згущують її.

2. Згортуваність

Єдина властивість крові, яке змінює натуральну каву, це її згортання, яка знижується, завдяки напою .

Але це зовсім не означає, що за допомогою цього продукту можна боротися з тромбоутворенням і варикозом.

  • По-перше, вплив напою не настільки велике, щоб попередити інсульт.
  • А по-друге, при підвищеному дозуванні будуть страждати судини і серцевий м'яз.

Тому з метою збереження згортання вживання кави слід обмежити тільки при гемофілії та інших патологіях крові, перед операційним втручанням, перед пологами і при кровотечах.

3. Сечогінний ефект

Є ще один фактор, який нейтралізує здатність напою знижувати в'язкість крові &8212; це сечогінний ефект. Після діуретичного впливу кави на організм Кровоносна система починає трохи зневоднюватися , тому що організм витягує з неї відсутню рідину.

Саме тому для збереження працездатності мозку дієтологи і фахівці зі здорового способу життя радять після чашки кави випивати склянку чистої питної води. Це необхідно для поповнення запасів рідини в організмі.

І все ж щоб не нашкодити кровоносній системі вживанням продукту, визначити рівень в'язкості можна візуально.

  1. При зниженій спостерігається схильність кровотеч з носа, поганого загоєнню поверхневих ран, легкому появи гематом на тілі: вони можуть утворюватися навіть без фізичного впливу на тканини, тобто без ударів.
  2. При підвищеній в'язкості помітні набряки.

7 фактів про вплив на серце і судини

Якщо не перевищувати норму вживання, кава благотворно впливає на серце і судини . Його властивості навіть використовуються в медицині.

  1. Стимулююча дія. кофеїн прописують при серцевій недостатності, оскільки він звужує судини, підсилює роботу серцевого м'яза, прискорюючи серцебиття і злегка підвищує артеріальний тиск. Ця речовина також використовують для стимуляції центральної нервової системи при отруєннях.
  2. Спазмолітик. кофеїн позбавляє від мігрені. Іноді досить випити чашку кави, щоб зняти спазм судин головного мозку. Детальніше про вплив кави на мозок дивіться в окремому матеріалі.
  3. Сужающе-розширює дію на судини. специфіка кофеїну така, що він звужує судини головного мозку, травної системи і розширює вени і артерії в м'язах. Саме тому його радять пити при головних болях: розширені судини тиснуть на нервові закінчення і викликають біль. Після рясної трапези також рекомендується випити чашку кави, який активізує травний тракт і допомагає переварюванню їжі. Коронарні судини, як і вени і артерії в інших м'язах, починають активніше перекачувати кров. Тому трохи напою радять випивати, коли мають бути фізичні навантаження.
  4. Поліпшення кровообігу. речовина в складі кави під назвою кафеоль помітно  покращує кровообіг в головному мозку і в дрібних кровоносних судинах.
  5. Оздоровлення судин. Вітамін Р зміцнює судини судинні тканини.
  6. Підвищення тиску. цей ефект спостерігається тільки якщо людина випиває більше 6 чашок на добу. У багатьох взагалі не спостерігається підвищення артеріального тиску: про це добре знають гіпотоніки, які часто не можуть не тільки підняти тиск до фізіологічної норми, а й навіть хоч якось поліпшити стан. Гіпертонікам хоча б одну чашку в першій половині дня вживати можна, а при відсутності негативних змін не зашкодять і 2-3 чашки в день. Але в момент гіпертонічного кризу, тобто при раптовому підвищенні артеріального тиску, ризикувати все ж не варто.
  7. Підтримуючий ефект. Кава рекомендують пити навіть при атеросклерозі, роблячи його частиною антихолестеринової дієти: зміцнюючи судинну стінку, речовини з напою, перешкоджають відкладенню холестеринових нашарувань на стінках кровоносних артерій.

Денна норма і рекомендації по вживанню

За даними різних дієтологів допустима денна норма кофеїну коливається від 300 до 500 мг.в іншому випадку страждає травна система, так як напій підвищує кислотність шлунка, може з'явитися тахікардія і аритмія серця.

Якщо є побоювання в перевищенні дозування, рекомендується вживати напій з корисними добавками.

  1. Молоко або вершки. молочні продукти здатні зв'язувати таніни і знижувати вплив кави на органи. Особливо корисна така комбінація для тих, у кого болить шлунок. Молоко також поповнює запаси кальцію, які вимиваються з організму, якщо вживати напій регулярно. Необхідно тільки пам'ятати, що в цьому випадку підвищується калорійність продукту, і у випадку з вершками може підвищуватися і холестерин.
  2. Мед. продукт бджільництва допомагає збагатити раціон мінералами, яких не вистачає в каві.
  3. Лимон. лимонна кислота злегка нівелює дію кофеїну. Тому лимон добре додавати при великій пристрасті до напою. До того ж, він поповнює запаси вітаміну С. також лимон розріджує кров .
  4. Кориця. ця пряна Спеція дозволяє поліпшити метаболізм і в сукупності з кофеїном сприяє схудненню. Але необхідно знати, що корицю не варто у великих кількостях вживати вагітним, при хворобах печінки і нирок, а також при гіпертонії.
чим довше розмелені зерна настоюються у воді, тим більше кофеїну в напої. Тому якщо потрібно добре і надовго підбадьоритися, потрібно пити його без додавання молока і лимона, наполягаючи як слід, наприклад, у френч-пресі.

 

Протипоказання

Незважаючи на те, що небезпека вживання кави сильно перебільшена і пов'язана в першу чергу з дозуванням речовини, є деякі випадки, коли напій краще обмежити.

  1. Дитячий та похилий вік. сильний стимулятор використовувати небажано як в зрілому віці, так і в дитячому харчуванні. У першому випадку збоїв життєдіяльності організму багато, і зайва Стимуляція йому ні до чого. У другому-функціональність роботи органів ще не відпрацьована, і в дитинстві кофеїн теж не потрібен.
  2. Вагітність і лактація. вплив кофеїну на розвиток дитини мало досліджено. Але є спостереження, які свідчать про те, що кофеїн у великих кількостях може викликати патології плода або спричинити за собою народження дитини зі зниженою вагою. Але 1 чашка в день доставить майбутній мамі задоволення і не зашкодить дитині. Під час годування грудьми варто зовсім відмовитися на час від улюбленого напою, оскільки період грудного вигодовування — один з найбільш неспокійних для мами. І якщо до навантаження з частими годуваннями додасться підвищена збудливість дитини, то це нікому не буде на користь.
  3. Виразка і гастрит. травний тракт першим приймає удар на себе. І навіть якщо напій натуральний, із зерен, і в ньому немає ніяких непотрібних і небезпечних добавок, він все одно має високу кислотність шлунка і сильно впливає на шлунково-кишкового тракту.
  4. Хворі нирки. захворювання видільної системи послаблюють нирки. Діуретичний ефект і стимуляція не потрібні цим органам в період загострення.
  5. Глаукома. наявність цього захворювання є повним протипоказанням до вживання кави.

Також остерігайтеся залежності від кави , докладніше про яку ми поговорили в окремій статті.

Цікаве відео

А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео :

 

Висновок

Кава в помірних кількостях не тільки не зашкодить, але і допоможе бути активним — розумово і фізично. А при правильному підборі сорту і правильному заварюванні напою можна отримати максимум користі від запашних зерен, не зашкодивши ні серцево-судинної, ні кровоносної системи.