Які чаї ефективно розріджують кров і зміцнюють судини-Топ 5
Термін «густа кров» медичною мовою позначає занадто високу щільність формених елементів у крові, таких як лейкоцити, тромбоцити, еритроцити, ліпіди, глюкоза тощо. Це загрожує високою ймовірністю порушення в організмі водно-сольового обміну.
Чи можна привести в'язкість крові в норму в домашніх умовах, не вдаючись до традиційної медицини? Чи Правда, що існують різного роду чаї та лікувальні трави, які допомагають нормалізувати в'язкість і запобігти в майбутньому порушення балансу формених елементів в плазмі крові, а також зміцнити стінки судин? Які це чаї і як правильно їх вживати?
Зміст
Що впливає на густоту крові?
Згідно рекомендації лікарів, для розрідження крові необхідно включати в раціон продукти, які:
- Регулюють водно-сольовий баланс (за рахунок нормалізації концентрації натрію і калію в організмі);
- Стабілізують рівень pH плазми крові;
- Включають в себе фітонциди, вітаміни Е, в-групи (зокрема, В 6 ), С.
Разом з цим необхідно мінімізувати вживання солодкого (так як при високому рівні глюкози в крові в'язкість підвищується), жирного (ліпіди, які є похідними жирових клітин, також підвищують в'язкість, а ще можуть привести до утворення тромбів).
А ось вітаміни В 12 і РР-підвищують в'язкість, так як вони побічно регулюють на функціональність тромбоцитів, тобто, прискорюють процес згортання крові. Тому чаї, в яких вони містяться, роблять кров густішою. Також рекомендується відмовлятися від занадто солодких чаїв. Оптимальний варіант-не більше 1 чайної ложки цукру на склянку води (200 мілілітрів).
Також в'язкість крові підвищують таніни – це дубильні речовини. У дуже великій кількості вони, наприклад, містяться в цикорії, тернику.
5 чаїв, що знижують в'язкість
Найкориснішими для серцево-судинної системи лікарі виділяють наступні чаї:
- Зелений чай. містить велику кількість антиоксидантів, які запобігають окисленню еритроцитів, знижують ймовірність їх «спайки». Також дослідження підтверджують , що регулярне вживання зеленого чаю очищає судини і знижує рівень &171;поганого&187; холестерину. Але лікарі звертають увагу на те, що зелений чай необхідно правильно заварювати. Тобто, спершу залити листя окропом, через 2-3 хвилини процідити і знову залити чай окропом. Вживати слід саме»другу заварку".
- Імбирний чай. у його складі є аскорбінова кислота і широкий список фітонцидів, органічних кислот, які допомагають розщеплювати і глюкозу, і ліпіди. А ще такий чай допомагає нормалізувати роботу ендокринної (гормональної) системи, яка якраз і регулює більшість міжклітинних метаболічних процесів і кровотворну функцію.
- Гінкго білоба. з недавніх пір користується широким попитом у російського споживача. Діє на серцево-судинну систему схожим чином з кофеїном, але при цьому не підвищуючи тиску. В'язкість крові гінкго білоба знижує не сильно, але при регулярному вживанні дозволяє уникнути безлічі хронічних захворювань серцево-судинної системи.
- Каркаде. нерідко його ще називають як «червоний» чай. У його складі величезна кількість аскорбінової кислоти (навіть більше, ніж в шипшині або чорній смородині). Але зловживати ним не варто – надлишок вітаміну з провокує збільшення в'язкості крові. Також існує думка, що часте вживання каркаде не кращим чином позначається на зубній емалі, хоча лікарі дану «теорію» не підтверджують.
- Ройбуш. у його складі – велика кількість фітонцидів, які і надають йому смак «свіжоскошеної трави» (принаймні, багато хто саме так оцінюють його смак). Також сприятливо впливає на водно-сольовий баланс, допомагає організму затримувати рідину в кишечнику (що буде корисно при розладах шлунково-кишкового тракту).
Тільки перед включенням вищевказаних чаїв все ж слід проконсультуватися з дієтологом і гастроентерологом. Той же каркаде, наприклад, не рекомендується при запальних захворюваннях шлунково-кишкового тракту. А гінкго білоба може почастішати напади мігрені.
Напої, що підвищують в'язкість
Щоб запобігти згущення крові (хоча це може бути корисно, наприклад, при анемії або цукровому діабеті, коли кров практично не згортається) слід виключати з раціону такі чаї:
- Цикорій. у його складі велика порція танінів, що відносяться до дубильних речовин. Часте вживання такого чаю може спровокувати водно-сольовий дисбаланс, коли в організмі накопичується велика кількість натрію, а ось калій – різко знижується. Все це також супроводжується незначним сечогінним ефектом.
- Іван-чай. у складі цього трав'яного чаю – вітаміни в-групи і PP, які впливають на функціональність тромбоцитів. Хоча ефект незначний, тому навіть при густий крові кілька чашок іван-чаю в тиждень не принесуть ніякого негативного ефекту.
- Чорний чай. Нейтрально на в'язкості крові позначиться тільки чорний чай без цукру. Але все ж в ньому є таніни, які і надають йому терпкий гіркуватий присмак. Практично всі дієтологи рекомендують чорний чай замінювати зеленим.
Огляд добавок до чаю
Практично кожен третій вважає за краще пити чай з молоком, лимоном, медом, рафінадом. Чи впливають вони на ефект згущення / розрідження крові і яким чином? Можна виділити наступні фактори:
- Лимон. за рахунок наявності аскорбінової кислоти – лимон розріджує кров . Але є нюанс – додавати скибочку лимона слід в уже остиглий чай. Якщо ж його додавати в окріп, то велика частина аскорбінової кислоти просто розпадеться на похідні елементи.
- Молоко. Молоко згущує кров , так як має в своєму складі казеїн. Він, до речі, навіть при температурі +130 градусів за Цельсієм зберігає свою структуру. Так що температура чаю не грає ніякої ролі-з молоком в'язкість плазми крові буде збільшуватися.
- Мед. Мед практично ніяк не впливає на в'язкість . Але за рахунок наявності в складі мінералів, металів і фітонцидів – допомагає нормалізувати біохімічний склад крові. Тобто, кінцевий ефект для кожної людини буде індивідуальним. І не слід забувати, що мед також не слід додавати в гарячу воду. Оптимально-додавати в чай, температура якого нижче + 60 градусів за Цельсієм.
- Рафінад. цукор, фруктоза – сюди ж відносяться. Вуглеводи збільшують густоту крові. Тому рекомендується чай пити несолодкий. Або ж замінювати його невеликою кількістю меду.
- Алкоголь. є любителі і подібних «добавок». Причому, найчастіше використовують ром, червоне вино, коньяк. В'язкість від них завжди збільшується. Більш того, створюється навантаження на серцево-судинну систему і печінку. Від подібних "добавок" краще відмовлятися. До речі, Гарячий алкоголь майже в 2 рази швидше надходить в судини і головний мозок.
Цікаве відео
Пропонуємо переглянути такі Відео для кращого ознайомлення з темою:
Висновок
Разом, деякі різновиди чаю допомагають знизити в'язкість плазми, інші – навпаки. Але при цьому лікарі рекомендують даний напій завжди вживати з мінімальним додаванням цукру. Також не слід пити більше 2 чашок в день.