який алкоголь розріджує кров, а який &8212; згущує: огляд впливу 4 популярних спиртних напоїв
Вивчення впливу алкоголю на серцево-судинну і кровоносну системи досліджує величезну кількість факторів і параметрів. Відомий універсальний алгоритм засвоєння, розщеплення і виведення спирту.
Сучасні дослідження стверджують, що помірне вживання деяких спиртних напоїв може навіть знижувати ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
Проте параметри цього процесу будуть обумовлені складом конкретного алкогольного напою, рівнем вмісту етанолу і т.д. Один з важливих моментів при вивченні впливу спирту на людський організм &8212; рівень в'язкості крові і здатність алкоголю її розріджувати і перешкоджати подальшому згущення. Чому це відбувається?
Розглянемо детально універсальні і окремі випадки впливу алкоголю на в'язкість крові людини. Також обговоримо, на які ще показники крові впливає алкоголь і пояснимо можливі наслідки зловживання.
Зміст
Як спиртне впливає на в'язкість крові?
Як вже було сказано, алгоритм впливу і виведення спирту з організму відомий і універсальний. Перші півгодини після прийому характеризуються поліпшенням самопочуття і зниженням в'язкості крові .
Розрідження крові обумовлено властивостями спирту. Потрапляючи в організм і притягаючи до себе наявну рідину, алкоголь сприяє зниженню в'язкості крові, поліпшенню кровотоку.У зв'язку з цим можна діагностувати наступні зовнішні прояви:
- Почервоніння шкірних покривів;
- Поліпшення настрою і самопочуття;
- Незначне підвищення температури тіла;
- Прискорені позиви до сечовипускання.
Через деякий час, в період розпаду етанолу, відбуваються зворотні процеси. Речовини, отримані в результаті розпаду, впізнаються організмом як отрути. Виводячи їх, тіло віддає велику кількість рідини. В результаті в'язкість крові підвищується, погіршується стан. Діагностувати наступні стани:
- Зневоднення, сухість в слизових, бажання пити;
- Поява набряклості на обличчі або в кінцівках;
- Безперервний головний біль, запаморочення, мігрень.
Інші факти про вплив серцево-судинну систему
Крім впливу на в'язкість крові, алкоголь здатний впливати на безліч властивостей систем організму. Причому вплив це може бути як позитивним, так і згубним.
У загальному вигляді до позитивних властивостей призводить культурне обмежене споживання якісного алкоголю, а до негативних &8212; необмежене надмірне споживання низькоякісних і підроблених спиртовмісних напоїв.
Крім того, алкоголь з високим вмістом цукру, як правило, важче виводиться і має більш важкий вплив.
До позитивного впливу при помірному споживанні якісного алкоголю слід віднести:
- Зміцнення стінок судин ;
- Розширення судин ;
- Розслаблення нервової системи ;
- Поліпшення якості сну;
- Попередження відкладенню холестерину;
- Поліпшення якості травлення.
До негативного впливу повинні бути віднесені:
- Розвиток гіпертонії внаслідок споживання алкоголю;
- Згубний вплив продуктів розпаду етанолу на печінку і нирки;
- Зниження репродуктивних можливостей організму;
- Пригнічення лімфатичної та нервової систем.
Так чи інакше, більшість фахівців не рекомендують повністю виключати з раціону алкоголь, але включені в раціон спиртні напої повинні відповідати певним вимогам , а саме:
- Перевагу варто віддавати якісному міцному алкоголю і провину;
- Алкогольний напій повинен відповідати індивідуальним особливостям організму;
- До процесу споживання слід ставитися не менш вимогливо, як і до вибору напою;
- Уникати частого споживання.
Не слід забувати і про те, що процес засвоєння алкоголю обумовлений індивідуальними особливостями організму.
Огляд 4 конкретних напоїв
Відомо, що різні алкогольні напої по-різному впливають на організм в цілому і показник в'язкості крові окремо. Однакова&171; фортеця & 187; спиртовмісних напоїв зовсім не означатиме ідентичне вплив на організм.
Значущий вплив роблять також і такі фактори, як компоненти спиртного напою, вміст цукру, процес перегонки і виготовлення, дотримання умов і технологій виробництва і т. д. так який же алкоголь буде найбільш корисний?
1. Вино
Вино &8212; традиційний напій здорових людей. Саме цей факт стояв в підставі вивчення впливу вина на організм. За весь час численних досліджень вченими отримані, інтерпретовані і систематизовані великі знання про вино. У контексті користі і шкоди від вина є сенс звернути свою увагу на наступні факти:
- Вино розріджує кров, зміцнює стінки судин, покращує кровотік;
- Вино розширює судини і перешкоджає тромбоутворення.
- При виборі з червоного і білого для користі серця і судин перевагу слід віддавати червоному вину;
- Найбільш корисне вино & 8212; сухе;
- Споживання слід обмежувати 175 & 8212; 350 мл протягом одного застілля;
- Щоденна доза червоного сухого вина для профілактичного лікувального споживання & 8212; 175 мл;
- Вино краще вживати з продуктами, що підсилюють його смак і корисні властивості;
- У більшості випадків чоловікам корисніше червоне вино, жінкам & 8212; біле;
2. Коньяк
Коньяк &8212; ще один корисний для серцево-судинної системи напій . Дія його чимось схоже з дією вина, проте є і суттєві відмінності:
- По-перше, відрізняється вміст спирту. Внаслідок цього відмінності буде знижена рекомендоване дозування до 50-100 мл для одного застілля;
- По-друге, коньяк виразніше протидіє розвитку відкладенню холестерину;
- По-третє, коньяк за умови обмеженого споживання м'якше впливає на нервову систему, покращує якість сну;
- Обмежена кількість коньяку розріджує кров і веде до зниження артеріального тиску.
3. Горілка
Недолік горілки в тому, що цей напій при виведенні з організму вимагає найбільше вологи. В результаті не тільки настає сильне зневоднення, але і значно підвищується рівень в'язкості крові . Таким чином, горілка згущує кров . Крім того, зростає небезпека тромбоутворення.
Незважаючи на це, в малих дозах горілка вважається серед фахівців цілком прийнятним для споживання напоєм. Її слід віддати перевагу іншим сходимо пшеничним напоїв: віскі і неякісного самогону.
4. Пиво
Традиційно сприймається як легкий і майже нешкідливий напій, пиво робить негативний вплив на організм. Ні, безумовно, келих пива в спекотний літній день не тільки не принесе особливої шкоди, але і посприяє виділенню шлункового соку і кращого перенесення спеки. У той же час рясне і часте вживання &171;пінного&187; дуже шкідливо. Шкода обумовлюється наступними факторами:
- Щільність пива і традиційно споживані великі обсяги цього напою ускладнюють його виведення з організму;
- Містяться в пиві речовини ведуть до зниження рівня тестостерону;
- Споживання пива веде згущення крові і до розвитку гіпертонії;
- Зловживання пивом загрожує розвитком синдрому &171;пивного&187; (&171;свинячого&187;) серця .
Правила використання для зменшення шкоди
Основне правило вживання алкоголю для зниження шкоди від нього &8212; обмежене культурне споживання. Для кожного напою передбачена норма відповідального вживання.
У загальному вигляді для вина вона становитиме 175-350 мл, для міцного алкоголю &8212; 50-150 мл, для пива &8212; не більше 1 л.
Рекомендоване дозування означає, що при споживанні вказаної кількості алкоголю ризик для здоров'я буде мінімальним. Відповідно, в разі споживання &171;корисного алкоголю&187; користь виявиться істотніше завданої шкоди.
Крім того, існує загальні правила, що базуються на життєвій логіці. Ними не слід нехтувати, навіть якщо не дотримуються рекомендації щодо дозування. до них відносяться наступні:
- Уникати споживання алкоголю в спеку, на сонці, в задушливих приміщеннях з недостатньою кількістю свіжого повітря;
- Уникати куріння, в тому числі пасивного, при споживанні алкоголю;
- Споживати спиртне тільки в приємній компанії;
- Закушувати &8212; супроводжувати прийом алкоголю смачною і здоровою їжею;
- Забезпечити доступ свіжого повітря &8212; для кращого засвоєння і більш простого видалення з організму.
Інші важливі рекомендації
Знизити в'язкість крові можна і без вживання алкогольних напоїв. Для цього слід віддавати перевагу відповідним групам продуктів .
До сами корисним продуктам слід віднести:
- Свіжі сезонні фрукти, овочі, коренеплоди та зелень;
- Цитрусові та продукти з підвищеним вмістом вітаміну C;
- Каші;
- Молочні продукти ;
- М'ясо зі зниженим вмістом жирів;
- Риба та морепродукти.
Перераховані продукти не тільки знижують в'язкість крові, але і мають безліч інших корисних властивостей.
- Наприклад, свіжі фрукти та овочі в сезон &8212; найбільш повне джерело добре засвоюваних вітамінів. Найбільш корисні власноруч вирощені, але підійдуть і інші, зовнішній вигляд і смакоароматичні властивості яких можна прийняти за натуральні.
- Різні каші корисні для травлення, стану судин, волосся і т. д.
- Молочні продукти в свою чергу незамінні в якості джерела кальцію.
- Риба і морепродукти містять величезну кількість так само незамінних речовин, вітамінів і мікроелементів (кальцій, цинк, залізо, фосфор і т.д.).
Корисне відео
Пропонуємо переглянути такі Відео для детального ознайомлення з темою:
Висновок
Таким чином, розглянуто вплив алкоголю на організм в принципі і стан в'язкості крові зокрема. Проаналізовано переваги, недоліки різних напоїв, а також поради щодо споживання кожного з них.
З усього вищесказаного слід зробити висновок, що найбільшою користю для організму володіє червоне сухе вино і коньяк. для поліпшення показників в'язкості крові необхідно дотримуватися споживання груп продуктів, перерахованих у відповідному розділі.
Найкращого результату можна домогтися за допомогою використання комплексного підходу, що включає в себе відмову від шкідливих звичок, перевагу якісного алкоголю, впорядковане, правильно підібране харчування і фізичні вправи на свіжому повітрі.