Як вживання кави впливає на рівень гемоглобіну в крові — чи піднімає він його або знижує?
Здоров'я серця і судин, коректна робота кровотоку, процесів кровотворення і достатній рівень гемоглобіну &8212; неодмінна умови повноцінного життя.
Від стану серцево-судинної системи безпосередньо залежать всі процеси, що відбуваються в організмі. Стан серцевого клапана, стінок судин визначає можливості нормальної і достатньої організму подачі крові в органи, системи, тканини і кінцівки людини.
За рахунок визначення рівня гемоглобіну, в свою чергу, діагностується, наскільки хімічний склад крові дозволяє насичувати киснем органи, тканини і системи організму.
На стан серцево-судинної і кровоносної систем, рівень гемоглобіну надають певний вплив безліч факторів, серед яких слід виділити дві групи:
- Зовнішні (Екологія, стрес);
- Внутрішні (харчування, водоспоживання, наявність або відсутність шкідливих звичок, регулярність занять спортом, дихання, генетична обумовленість).
Вплив зовнішніх факторів здебільшого не залежать від волі людини. Внутрішні ж фактори майже повністю виявляються підвладними і регульованими.
В даний час все ще ведуться суперечки щодо впливу кави на кровоносну систему.
Розглянемо як кавовий напій впливає на серцево-судинну систему і рівень вмісту гемоглобіну в крові. Чи піднімає він його рівень або, навпаки, знижує?
Зміст
Як напій впливає на гемоглобін?
Основна принадність кави, яка визначила його популярність, &8212; надання організму енергії. Перерозподіл енергії в організмі людини обумовлюється особливою ферментацією кави, за допомогою якої сповільнюється процес засвоєння організмом заліза.
Згідно з одним дослідженням , у матерів, які регулярно вживають каву, концентрація заліза в грудному молоці була зачитно нижче, в порівнянні з тими, хто утримувався від прийому кави. Це сприяло зниженню гемоглобіну у новонароджених дітей і підвищувало ризик розвитку анемії. Було зроблено висновок, що кава дійсно &171;вимиває&187; залізо з організму.
Тим часом дефіцит вміст заліза в організмі &8212; одна з основних причин низького рівня гемоглобіну. У цьому полягає стійкий взаємозв'язок між споживанням кави та рівнем гемоглобіну в крові & 8212; зі споживанням кави він знижується .
Тривалий дефіцит заліза погіршує становище страждає недокрів'ям &8212; анемією (стан, відповідне низькому рівню гемоглобіну в крові).
Розвиток цього стану може призвести до таких небажаних проблем, як:
- Погіршення стан волосся і нігтів;
- Слабка потенція у чоловіків і порушення менструального циклу у жінок;
- Блідість шкірних покривів, набряклість;
- Погіршення стану шкіри;
- Втома, що супроводжується задишкою та непритомністю;
- Анорексія.
Чи можна його пити при низькому гемоглобіні? Необхідно відзначити, що хоча знижений рівень гемоглобіну може не бути пов'язаний з нестачею заліза, проте споживання кави, так чи інакше, погіршує стан . Так, з огляду на механізм впливу кави на організм, людям, що страждають низьким вмістом гемоглобіну в крові, краще від нього відмовитися.
У той же час існують і інші механізми впливу кави на серцево-судинну систему і кров, одні з яких повинні бути віднесені до позитивних, інші &8212; до негативних.
Як ще кава діє на організм?
Що стосується негативного впливу, за винятком згубного вплив на вміст гемоглобіну в крові, то кава може стимулювати наступні процеси :
- Тривале збільшення тиску;
- Надмірна стимуляція нервової системи при зловживанні;
- Вимивання з організму кальцію, магнію і калію;
- Розвиток варикозу.
З іншого боку, кава за умови правильного і помірного споживання може надавати на організм наступні позитивні дії:
- Поліпшення стан хворого при нападах гіпертонії;
- Поліпшення кровообігу ;
- Стимуляція роботи ендокринної та травної систем;
- Поліпшення працездатності шляхом стимуляції центральної нервової системи;
- Заповнення дефіциту певної групи корисних речовин.
Крім того, згідно з результатами клінічних досліджень, споживання натуральної чорної кави без цукру здатне призупинити розвиток недоброякісних утворень і підвищити рівень гемоглобіну.
Денна норма і правила вживання
Відмінність ліки від отрути &8212; в дозуванні. Тому навіть при хороших показниках рівня гемоглобіну в крові любителям кофеїну слід проявляти стриманість і обережність. Не варто забувати про норму споживання і розподіл цієї норми протягом дня.
Фахівці рекомендують пити не більше 3 чашок натуральної чорної кави без цукру протягом дня, причому віддавати перевагу таким напоям, як еспресо і рістретто.
Їх перевага перед американо, Капучіно і т.д., обумовлено хімічними властивостями кофеїну. Кофеїн розподіляється по всьому об'єму напою без урахування фортеці. Іншими словами, рістретто, незважаючи на те, що це найміцніший з традиційних кавових напоїв, буде впливати на організм м'якше, ніж його більш об'ємні і на перший погляд щадні аналоги.
Щоб уникнути проблем зі сном, не рекомендується пити каву після 6 години вечора. До того ж не варто пити каву натщесерце. Читайте також, чим можна замінити каву для бадьорості .
Також зверніть увагу на таблицю:
Протипоказання
До протипоказань відноситься індивідуальна непереносимість, яка зустрічається не так вже й часто, а також перенесені операції, інфаркти, інсульти і хвороби серцево-судинної системи, серед яких, в першу чергу, необхідно відзначити атеросклероз, тахікардію і стенокардію .
Кава не рекомендується також дітям, підліткам, надмірно дратівливим і емоційним людям. До того ж від споживання кави слід відмовитися в особливу жарку пору дня і року.
До інших протипоказань відносяться хвороби печінки, нирок, органів травної системи і цукровий діабет.
Цікаве відео
А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:
Висновок
Таким чином, хоча підбадьорливий напій і знижує рівень гемоглобіну за допомогою блокування засвоєння заліза, помірне і відповідальне споживання цього традиційного напою при відсутності прямих протипоказань все ж може принести вельми відчутну користь.
Крім помірного споживання кави, для відновлення і збереження здоров'я серцево-судинної і кровоносної систем важливо відмовитися від шкідливих звичок, не піддаватися впливу стресів, привести в порядок харчування, наситивши його корисними продуктами. Перш за все, мова йде про нежирному м'ясі, рибі, оливковій і лляній оліях, фруктів, ягід, зелені і овочів, зеленому чаї.