які соки можуть піднімати гемоглобін в крові-Топ 7 найкорисніших
Низький рівень гемоглобіну – це явна ознака дефіциту заліза в крові (він входить до складу гемоглобіну). Найпростіший спосіб підвищити його рівень-вживати в їжу продукти тваринного походження, зокрема, печінку, легені великої рогатої худоби.
Хорошою альтернативою є і включення в раціон соків.
Згідно з дослідженнями, фруктові та овочеві соки покращують склад крові, знижують рівень холестерину та мають кардіопротекторні властивості.
А які з них найкраще підвищують гемоглобін? І чи є такі, які його знижують? Всі відповіді нижче.
Зміст
Чому треба стежити за рівнем гемоглобіну?
Гемоглобін організму необхідно для транспортування кисню по всіх органах, тканинах. Відповідно, його низький рівень провокує кисневе голодування, на тлі чого прискорюється окислення нервових клітин, сповільнюються багато метаболічні процеси (ті ж вуглеводи і жири, наприклад, засвоюються з використанням кисню і азоту), гальмуються регенераційні процеси.
Нерідко на тлі низького гемоглобіну розвивається і серцева недостатність, так як судини в цьому випадку втрачають свою еластичність, порушується їх прохідність.
Низький гемоглобін досить часто супроводжується наступними симптомами:
- Підвищена втома ;
- Задишка;
- Порушення сну( навіть тривалий сон не допомагає отримати належне приплив бадьорості );
- Невралгічні порушення( зниження стресостійкості , вплив депресії , неврозам );
- Уповільнена реакція (як після прийому соматичних препаратів).
Реакція організму на низький гемоглобін в кожному окремо взятому випадку – суто індивідуальна. У кого-то це зовсім не супроводжується ніякими хворобливими симптомами, але при цьому організм постійно знаходиться в стані стресу (що згодом обов'язково позначиться на роботі головного мозку і серцево-судинної системи ).
Для нормалізації рівня гемоглобіну обов'язково потрібно дотримуватися раціональне харчування, щоб забезпечити організм вітамінами та іншими поживними мікроелементами. Для засвоєння того ж заліза необхідні вітамін З, А, Е, РР, В-групи.
Топ 7 найбільш корисних соків
Практично всі соки з червоних фруктів і овочів сприяють підняттю гемоглобіну. Самий "ефективний" серед них-це гранатовий, але зловживати ним не варто, особливо при хронічній гіпертонії.
1. Яблучний
Серед поширених в РФ фруктів саме яблука-найбагатші на залізо . Але для підвищення гемоглобіну краще підходить саме яблучне пюре без пастеризації (без термічної обробки).
Рекомендована добова норма споживання – 250 – 300 мілілілітрів.
2. Гранатовий
Містить залізо, вітаміни Е, а, в-групи. Гранат збільшує концентрацію гемоглобіну , а також підвищує артеріальний тиск, що буде вкрай корисним при гіпотонії (зниженому АТ).
Також лікарі стверджують, що вживання гранатового соку є відмінною профілактикою нападів мігрені.
Не слід вживати концентрований гранатовий сік – вміст аскорбінової кислоти в ньому настільки висока, що це подразнює слизову шлунка і стравоходу.
Більш кращий варіант – вживати такий сік в розведеному вигляді (з пропорцією 1 до 2). А дітям до 12 років його взагалі не варто давати – краще їсти насіння граната в свіжому вигляді.
3. Буряковий
Буряковий сік багатий на залізо , йод, кобальт, марганець – всі ці елементи використовуються організмом при виробленні гемоглобіну (а також інших формених елементів крові).
Одна з особливостей бурякового соку – при пастеризації або термічній обробці свої корисні властивості він не втрачає. Тому навіть буряковий квас буде корисним для кровоносної системи точно так же, як і свіжовичавлений сік.
4. Морквяний
Залізо в морквяному соку відсутня, але при цьому він є одним з найкращих джерел вітамінів А і Е.
Також до складу моркви входять тіамін, рибофлавін (В 1 і В 2 ), ніацин. Все це опосередковано прискорює вироблення гемоглобіну (при відсутності залізодефіциту).
5. Томатний
До його складу входять залізо, цинк, марганець, кобальт, йод, хром, фтор, бор – така суміш дозволяє комплексно нормалізувати біохімічний склад крові.
А ще в томатний сік досить велика кількість органічних кислот, які допомагають розщеплювати тригліцериди в плазмі крові – їх надлишок нерідко призводить до зниження гемоглобіну і формування кров'яних тромбів в живлять судинах.
Томатний сік є одним з найкорисніших соків для серцево-судинної системи (але при цьому досить агресивний до слизової шлунка – необхідно враховувати даний нюанс).
6. Виноградний
Виноградний сік багатий на залізо, кобальт і провітамін А.
А разом з цим його вживання знижує рівень цукру в крові – це знижує навантаження на судини, зменшує ймовірність виникнення побічних симптомів зниженого гемоглобіну.
7. Полуничний
Вміст заліза в такому соку не найвища серед фруктів, але зате в ньому також є мідь, фтор, бор, нікель і йод, які допомагають організму виробляти еритроцити. полуничний сік слід вживати в свіжому вигляді, не розбавляючи водою і не додаючи цукор.
До речі, більш корисною є «пізня» полуниця, зібрана вже останньою.
Чого слід уникати?
До незначного зниження рівня гемоглобіну в крові призводять такі соки:
- Обліпиха. зловживання ним має діуретичну дію.
- Чорничний. при анемії від нього слід відмовитися.
Цікаве відео
Радимо переглянути такі відео:
Висновок
Разом, включення в раціон соків дійсно допоможе поліпшити склад крові, а також знизити ймовірність кисневого голодування тканин, головного мозку. Рекомендується все соки вживати в свіжовичавленому вигляді, без нагріву, відстоювання.