Чи дійсно морква підвищує гемоглобін в крові-8 фактів про її користь
Корисність моркви для здоров'я не викликає сумніву: величезна кількість вітамінів, макро - і мікроелементів, органічних кислот, флавоноїдів, клітковини та інших цінних для здоров'я речовин ставить її в розряд продуктів, які можна сміливо вважати не тільки їжею, але і ліками.
Морква настільки унікальна, що в Європі її оголосили фруктом, щоб законодавчо мати можливість продавати корисні варення і мармелад з неї.
Згідно з дослідженнями, регулярне вживання морквяного соку покращує склад крові і знижує ризик розвитку деяких серцево-судинних захворювань.
Також існує поширена думка, що морква має властивість піднімати гемоглобін в крові при його низькому рівні. Чи Так це? І які способи її приготування і вживання найефективніше?
Зміст
Як вона впливає на гемоглобін?
Червоно-оранжевий колір коренеплоду не випадково асоціюється у багатьох людей з корисністю для кровоносної системи. У ній дійсно все немов призначене для поліпшення складу крові.
Особливо добре вплив цього овоча позначається на рівні гемоглобіну, завдяки великим вмістом заліза і інших елементів, які допомагають в його засвоєнні.
Примітно, що поліпшити таким чином склад крові можна, вживаючи морква у всіх видах: в сирому, вареному або запеченому, а також у вигляді соку.
Харчова та цілюще-оздоровча сила коренеплоду збільшується в комбінації з іншими продуктами:
- Буряком;
- Медом;
- Гранатом та ін.
Якщо для зору морквяний сік потрібно вживати з вершками, щоб засвоювався каротин, то для підвищення гемоглобіну ідеально змішувати морквяний сік з буряковим, лимонним, грейпфрутовим. Справа в тому, що залізо з рослин гірше засвоюється в поєднанні з молоком. Але залізо ж з білків, що містяться в м'ясі, печінці, яйцях, краще засвоюється разом з овочами, що містять вітамін С.тому хорошим варіантом буде вживання м'ясних продуктів в поєднанні з салатом з моркви, помідорів або іншими овочами.
Ще 8 корисних властивостей
Серцево-судинна система потребує корисних речовинах овоча так само, як і кровоносна. І при регулярному вживанні коренеплоду Серцевий м'яз, вени, артерії і капіляри оздоровлюються самі і допомагають кращому функціонуванню всіх органів.
- Очищення крові. морквяний сік особливо добре впливає на чистоту крові: він абсорбує шлаки і нейтралізує токсини, що потрапляють в кров з їжею, водою і з повітрям, що вдихається.
- Зниження рівня цукру. при цукровому діабеті корисні салати і десерти з коренеплоду, незважаючи на його солодкість, так як він допомагає зниженню вмісту цукру.
- Зниження холестерину. речовини, що містяться в овочі, знижують рівень холестерину і чистять судини . Клітковина також затримує зайві тваринні жири ще в кишечнику, не допускаючи їх всмоктування в кров.
- Вітамінізація та мінералізація. коренеплід збагачує кров величезною кількістю вітамінів і мінеральних речовин.
- Зниження артеріального тиску. морквяний сік і регулярно вживається м'якоть плоду допомагають підтримувати артеріальний тиск на потрібному рівні: при гіпотонії продукт нашкодити ніяк не зможе, а при гіпертонії допомагає зниженню тиску.
- Зміцнення коронарних судин і судин головного мозку . вітаміни і мінеральні речовини, такі, як вітаміни з, РР, калій, знижують проникність стінок судин, роблячи їх в той же час більш еластичними. Завдяки цьому, при регулярному вживанні овоча, судини легко звужуються і розширюються, регулюючи артеріальний тиск.
- Поліпшення кровообігу. корисні речовини з коренеплоду в своїй сукупності активізують кровообіг. Особливо це помітно на поліпшення кровообігу в головному мозку . Все це є відмінною профілактикою атеросклерозу судин головного мозку.
- Поліпшення обміну речовин і полегшення роботи серцю. присутність морквяних страв в щоденному меню покращує обмін речовин, що допомагає знижувати вагу і розвантажує Серцевий м'яз.
Як правильно і скільки вживати?
Для нормалізації гемоглобіну може вистачати в цілому 50-200 г овоча на добу. Більша кількість при щоденному застосуванні може погано засвоюватися: це залежить від роботи печінки і жовчного міхура.
3 лікувальні рецепти
Морквяні страви обов'язково повинні бути присутніми в щоденному меню. Це може служити профілактикою анемії. При серйозному недокрів'ї овоч вживають цілеспрямовано, у всіх видах.
- Буряковий і морквяний сік. для їх приготування беруть пружні, що не мляві коренеплоди, миють їх, чистять, ріжуть на шматки і пропускають через соковижималку. Спочатку буряковий сік додають в морквяний потроху, поступово доводячи їх співвідношення до рівних пропорцій. Це найкорисніший і швидкий спосіб підвищення гемоглобіну.
- Буряк і морква з медом. для оздоровлення кровоносної системи можна готувати салат, до складу якого входять інгредієнти, які збагачують кров залізом, підвищуючи гемоглобін. Сирі буряк і моркву миють, чистять і натирають на крупній тертці. Потім приправляють лимонним соком і медом. Такий десерт можна їсти як самостійну страву. А можна приготувати також суміш соків з названих овочів, додавши в нього трохи лимонного соку і меду.
- Настоянка лікувально-оздоровча. при низькому рівні гемоглобіну беруть 5 інгредієнтів: морквяний, буряковий і лимонний свіжовичавлені соки, мед і коньяк і змішують їх в рівних пропорціях. Для курсу дорослої людини зазвичай використовують кожного продукту по склянці ,для дитини & 8212; по півсклянки. Все ретельно розмішують і зберігають в холодильнику в скляній банці, обгорнутої фольгою. Дорослий приймає по столовій ложці тричі на день за 15 хвилин до їжі, дитина &8212; по чайній ложці. Вміст етилового спирту при цьому мінімально, тому боятися застосування цього рецепта не варто, за винятком рідкісних випадків, коли неприпустимо навіть кількості етанолу, що міститься в кефірі або натуральному квасі.
Протипоказання
У корисного овоча трохи протипоказань. Але, як і про будь-які обмеження, про особливості вживання моркви в ряді випадків обов'язково потрібно знати.
- Загострення виразкової хвороби. гострий період захворювань травного тракту вимагає обережності у вживанні сирого коренеплоду. Але сік можна пити, дотримуючись помірності.
- Цукровий діабет. при цьому захворюванні до вживання Показані малосолодкі сорти
- Захворювання щитовидної залози. великий вміст йоду накладає обмеження на вживання моркви.
- Гіпервітаміноз. при надлишку вітаміну А вживання моркви заборонено: це може викликати справжню інтоксикацію, яка проявляється в фарбуванні шкіри в помаранчевий колір, якщо гіпервітаміноз пов'язаний саме з вживанням моркви — в запамороченні і нудоті.
- Індивідуальна непереносимість. як і будь-який яскраво забарвлений продукт, морква може викликати алергію. При ознаказ висипу, почервоніння шкіри, слезоточении і нежиті алергічного характеру вживання моркви слід негайно припинити.
Якщо виключити перераховані випадки, то під час вагітності морква стає одним з продуктів першої необхідності. Абсолютно всі системи організму потребують речовинах, якими багатий цей овоч.
Цікаве відео по темі
Радимо ознайомитися з такими відео-матеріалами:
Висновок
Таким чином, вживання моркви дійсно покращує склад крові і оздоровлює серцево-судинну систему в цілому. Не маючи серйозних протипоказань, морква рекомендована до вживання майже всіх груп осіб.