Чи дійсно морква підвищує гемоглобін в крові-8 фактів про її користь

Корисність моркви для здоров'я не викликає сумніву: величезна кількість вітамінів, макро - і мікроелементів, органічних кислот, флавоноїдів, клітковини та інших цінних для здоров'я речовин ставить її в розряд продуктів, які можна сміливо вважати не тільки їжею, але і ліками.

Морква настільки унікальна, що в Європі її оголосили фруктом, щоб законодавчо мати можливість продавати корисні варення і мармелад з неї.

Згідно з дослідженнями, регулярне вживання морквяного соку покращує склад крові і знижує ризик розвитку деяких серцево-судинних захворювань.

Також існує поширена думка, що морква має властивість піднімати гемоглобін в крові при його низькому рівні. Чи Так це? І які способи її приготування і вживання найефективніше?

Як вона впливає на гемоглобін?

Червоно-оранжевий колір коренеплоду не випадково асоціюється у багатьох людей з корисністю для кровоносної системи. У ній дійсно все немов призначене для поліпшення складу крові.

Особливо добре вплив цього овоча позначається на рівні гемоглобіну, завдяки великим вмістом заліза і інших елементів, які допомагають в його засвоєнні.

Примітно, що поліпшити таким чином склад крові можна, вживаючи морква у всіх видах: в сирому, вареному або запеченому, а також у вигляді соку.

Харчова та цілюще-оздоровча сила коренеплоду збільшується в комбінації з іншими продуктами:

  • Буряком;
  • Медом;
  • Гранатом та ін.

Якщо для зору морквяний сік потрібно вживати з вершками, щоб засвоювався каротин, то для підвищення гемоглобіну ідеально змішувати морквяний сік з буряковим, лимонним, грейпфрутовим. Справа в тому, що залізо з рослин гірше засвоюється в поєднанні з молоком. Але залізо ж з білків, що містяться в м'ясі, печінці, яйцях, краще засвоюється разом з овочами, що містять вітамін С.тому хорошим варіантом буде вживання м'ясних продуктів в поєднанні з салатом з моркви, помідорів або іншими овочами.

Ще 8 корисних властивостей

Серцево-судинна система потребує корисних речовинах овоча так само, як і кровоносна. І при регулярному вживанні коренеплоду Серцевий м'яз, вени, артерії і капіляри оздоровлюються самі і допомагають кращому функціонуванню всіх органів.

  1. Очищення крові. морквяний сік особливо добре впливає на чистоту крові: він абсорбує шлаки і нейтралізує токсини, що потрапляють в кров з їжею, водою і з повітрям, що вдихається.
  2. Зниження рівня цукру. при цукровому діабеті корисні салати і десерти з коренеплоду, незважаючи на його солодкість, так як він допомагає зниженню вмісту цукру.
  3. Зниження холестерину. речовини, що містяться в овочі, знижують рівень холестерину і чистять судини . Клітковина також затримує зайві тваринні жири ще в кишечнику, не допускаючи їх всмоктування в кров.
  4. Вітамінізація та мінералізація. коренеплід збагачує кров величезною кількістю вітамінів і мінеральних речовин.
  5. Зниження артеріального тиску. морквяний сік і регулярно вживається м'якоть плоду допомагають підтримувати артеріальний тиск на потрібному рівні: при гіпотонії продукт нашкодити ніяк не зможе, а при гіпертонії допомагає зниженню тиску.
  6. Зміцнення коронарних судин і судин головного мозку . вітаміни і мінеральні речовини, такі, як вітаміни з, РР, калій, знижують проникність стінок судин, роблячи їх в той же час більш еластичними. Завдяки цьому, при регулярному вживанні овоча, судини легко звужуються і розширюються, регулюючи артеріальний тиск.
  7. Поліпшення кровообігу. корисні речовини з коренеплоду в своїй сукупності активізують кровообіг. Особливо це помітно на поліпшення кровообігу в головному мозку . Все це є відмінною профілактикою атеросклерозу судин головного мозку.
  8. Поліпшення обміну речовин і полегшення роботи серцю. присутність морквяних страв в щоденному меню покращує обмін речовин, що допомагає знижувати вагу і розвантажує Серцевий м'яз.

Як правильно і скільки вживати?

Для нормалізації гемоглобіну може вистачати в цілому 50-200 г овоча на добу. Більша кількість при щоденному застосуванні може погано засвоюватися: це залежить від роботи печінки і жовчного міхура.

щоб підняти рівень гемоглобіну швидко, краще вживати морквяний сік. Хороший цілющий ефект дає змішування його з буряковим і грейпфрутовим соком. Частка морквяного соку в цьому міксі повинна бути більше за інших.

 

3 лікувальні рецепти

Морквяні страви обов'язково повинні бути присутніми в щоденному меню. Це може служити профілактикою анемії. При серйозному недокрів'ї овоч вживають цілеспрямовано, у всіх видах.

  1. Буряковий і морквяний сік. для їх приготування беруть пружні, що не мляві коренеплоди, миють їх, чистять, ріжуть на шматки і пропускають через соковижималку. Спочатку буряковий сік додають в морквяний потроху, поступово доводячи їх співвідношення до рівних пропорцій. Це найкорисніший і швидкий спосіб підвищення гемоглобіну.
  2. Буряк і морква з медом. для оздоровлення кровоносної системи можна готувати салат, до складу якого входять інгредієнти, які збагачують кров залізом, підвищуючи гемоглобін. Сирі буряк і моркву миють, чистять і натирають на крупній тертці. Потім приправляють лимонним соком і медом. Такий десерт можна їсти як самостійну страву. А можна приготувати також суміш соків з названих овочів, додавши в нього трохи лимонного соку і меду.
  3. Настоянка лікувально-оздоровча. при низькому рівні гемоглобіну беруть 5 інгредієнтів: морквяний, буряковий і лимонний свіжовичавлені соки, мед і коньяк і змішують їх в рівних пропорціях. Для курсу дорослої людини зазвичай використовують кожного продукту по склянці ,для дитини & 8212; по півсклянки. Все ретельно розмішують і зберігають в холодильнику в скляній банці, обгорнутої фольгою. Дорослий приймає по столовій ложці тричі на день за 15 хвилин до їжі, дитина &8212; по чайній ложці. Вміст етилового спирту при цьому мінімально, тому боятися застосування цього рецепта не варто, за винятком рідкісних випадків, коли неприпустимо навіть кількості етанолу, що міститься в кефірі або натуральному квасі.

Протипоказання

У корисного овоча трохи протипоказань. Але, як і про будь-які обмеження, про особливості вживання моркви в ряді випадків обов'язково потрібно знати.

  1. Загострення виразкової хвороби. гострий період захворювань травного тракту вимагає обережності у вживанні сирого коренеплоду. Але сік можна пити, дотримуючись помірності.
  2. Цукровий діабет. при цьому захворюванні до вживання Показані малосолодкі сорти
  3. Захворювання щитовидної залози. великий вміст йоду накладає обмеження на вживання моркви.
  4. Гіпервітаміноз. при надлишку вітаміну А вживання моркви заборонено: це може викликати справжню інтоксикацію, яка проявляється в фарбуванні шкіри в помаранчевий колір, якщо гіпервітаміноз пов'язаний саме з вживанням моркви — в запамороченні і нудоті.
  5. Індивідуальна непереносимість. як і будь-який яскраво забарвлений продукт, морква може викликати алергію. При ознаказ висипу, почервоніння шкіри, слезоточении і нежиті алергічного характеру вживання моркви слід негайно припинити.

Якщо виключити перераховані випадки, то під час вагітності морква стає одним з продуктів першої необхідності. Абсолютно всі системи організму потребують речовинах, якими багатий цей овоч.

Цікаве відео по темі

Радимо ознайомитися з такими відео-матеріалами:

 

Висновок

Таким чином, вживання моркви дійсно покращує склад крові і оздоровлює серцево-судинну систему в цілому. Не маючи серйозних протипоказань, морква рекомендована до вживання майже всіх груп осіб.