Чи дійсно буряк підвищує гемоглобін - 6 фактів про її користь для крові і не тільки

Буряк (в народі &8212; буряк) як в сирому, так і вареному вигляді — дуже корисний продукт. Сік з неї також має масу позитивних властивостей. Складно сказати, для якої системи організму цей овоч найсприятливіше.

Згідно з дослідженнями , поживні речовини буряка сприятливо позначаються на складі крові і роботі серцево-судинної системи. Буряк в якості інгредієнта страв і лікарського засобу рекомендується людям, що страждають всім спектром захворювань кровоносної та серцево-судинної систем.

Також існує думка, що буряк здатна піднімати гемоглобін при низькому його рівні в крові. Чи Так це насправді?

Вплив на гемоглобін

В першу чергу буряк цінують за активну участь в кровотворної функції. Дякувати великим вмістом заліза і міді , овоч незамінний при оновленні крові. Він значимий також для рівня гемоглобіну.

Крім заліза, в м'якоті буряка багато вітаміну B9, який запобігає анемії і навіть є профілактикою лейкемії. Особливо ефективні при недокрів'ї:

  • Квашений буряк;
  • Сік буряка.

Буряковий сік рекомендується також змішувати зі свіжовичавленим соком з моркви.

Дослідники і медики також зробили дуже цікаве відкриття: вони виявили, що рослинний білок буряка наполовину схожий за своєю структурою з гемоглобіном людської крові. Зараз йдуть дослідження на предмет можливості перетворення бурякового білкового з'єднання для приготування замінника людської крові.

Також буряк розріджує кров , перешкоджаючи тромбоутворення.

Ще 6 корисних властивостей

Буряк незамінна в раціоні тих, хто хоче підтримувати в здоровому стані судини і серцевий м'яз. Цей овоч-не просто цінний харчовий продукт, але і справжні ліки для серцевого м'яза і судин.

  1. Зміцнення серця. коренеплід містить вітамін В9, який корисний не тільки для складу крові, він ще й добре зміцнює серцевий м'яз .
  2. Розрідження крові, зниження рівня холестерину. фолієва кислота і вітамін C знижують в'язкість крові, допомагають боротися з тромбофлебітом. Також буряк очищає судини .
  3. Омолодження та зміцнення судин . покращує стан кровоносних судин, в тому числі капілярів і забезпечує їх молодість.
  4. Противосклеротическое дію. Комплекс корисних речовин коренеплоду робить артерії і вени більш еластичними, при регулярному вживанні запобігає розвитку атеросклерозу судин головного мозку.
  5. Зниження артеріального тиску та сечогінний ефект. особливо корисний в цьому плані свіжовичавлений буряковий сік: він містить багато калію, який необхідний при гіпертонії.
  6. Боротьба з ожирінням і благотворний вплив на судини і серце. при правильному вживанні сприяє поліпшенню обмінних процесів, бореться із зайвою вагою, полегшуючи роботу серця. Це пов'язано з унікальною амінокислотою буряка бетаїном.
бетаїн і мінерали з м'якоті і листя буряка практично не піддаються руйнуванню при термічній обробці. Тому лікувальні речовини коренеплоду не зникають навіть якщо його зварити.

 

Правила вживання

У раціоні при відсутності обмежень і протипоказань коренеплід повинен бути присутнім регулярно. У вареному вигляді його додають в супи, готують з нього теплі і холодні закуски, консервують на зиму. У сирому вигляді їдять в салатах і використовують для соків.

Скільки потрібно їсти коренеплоду для підвищення гемоглобіну? Вживання буряка в різних варіантах приблизно 3-6 разів на тиждень не зашкодить здоровій людині, а тільки сприятиме підняттю гемоглобіну і поліпшенню загального складу крові.

У лікувальних цілях найкраще застосовувати свіжовичавлений сік, дотримуючись наступних правил .

  1. У зв'язку з сильною дією сирого продукту починати його вживання краще з маленьких доз, збільшуючи обсяг випивається рідини поступово по 25-50 мл.
  2. При відсутності алергічної реакції обсяг можна доводити по півлітра соку на добу, розділивши його на дві частини.
  3. Буряковий сік найкраще змішувати з іншими: огірковим, морквяним, селеровим і пр.спочатку береться менша частина бурякового, поступово співвідношення соків можна доводити до пропорцій 1:1.
  4. Соки повинні бути свіжовичавленими, а не приготованими на кілька днів: так збережуться не тільки смак і свіжість продукту, але і багато його цілющі властивості.

Якщо на початку очисно-лікувального курсу дозування вживання соку перевищена, можуть спостерігатися відхилення в самопочутті: запаморочення, нудота і ПР.це відбувається через те, що відбувається глибока чистка організму від скупчилися шлаків.

Як її приготувати-4 лікувальні рецепти

Щоб підтримувати правильний склад крові або підвищити рівень гемоглобіну, досить раз в день з'їдати порцію борщу, бурякового салату або випивати склянку соку.

Овоч хороший вже тим, що смачний сам по собі, без добавок, соусів та інших інгредієнтів. У поєднанні з іншими продуктами його смак змінюється, а корисність збільшується в рази.

1. Буряковий сік

Буряковий сік &8212; один з 7 найбільш корисних соків для крові .

Для його отримання беруть сирі, не зіпсовані коренеплоди, ретельно миють, чистять ножем від шкірки, ріжуть і пропускають через соковижималку відповідного типу.

Можна натерти на тертці і потім віджити через марлю, але цей спосіб досить трудомісткий і виглядає неохайно. Існує два підходи до приготування і вживання бурякового соку:

  1. Пити його тільки свіжовичавленим;
  2. Відстоювати 2-3 години в холодильнику, щоб відфільтрувати осад, потім пити.

Сік має насичений смак, і при бажанні його можна розбавляти водою. Сіль, цукор або інші приправи не потрібні.

2. Суміш з морквяним соком

Поєднання бурякового і морквяного соку вважається найефективнішим для оновлення кров'яної маси. Спочатку можна за основу брати морквяний, потім поступово додавати до нього буряковий, доводячи пропорції 1:1.

3. Салат з додаванням моркви і меду

Всі три інгредієнти надзвичайно корисні для кровоносної системи: вони не тільки покращують склад крові, очищаючи її, але і розріджують кров , знижують артеріальний тиск, розширюють судини і звільняють їх стінки від налиплого холестерину.

Готується він таким чином:

  1. Сирі коренеплоди миють, очищають від шкіри, труть на крупній або дрібній тертці; їх можна взяти рівну кількість, а можна поміняти співвідношення в будь-яку сторону;
  2. Потім до натертим овочам додають мед за смаком, трохи лимонного соку, який теж дуже корисний для судин; можна покласти трохи дрібно порізаних волоських горіхів: цей продукт також хороший для кровоносної і средечно-судинної систем.

4. Салат з додаванням горіхів і сухофруктів

Цей продукт годиться для салатів в сирому, вареному або запеченому вигляді: гемоглобін буде підвищуватися в будь-якому випадку.

З тертої на тертці вареного буряка можна приготувати салат з лимонним соком, сметаною або майонезом, чорносливом, волоським горіхом і часником. Всі складові добре поєднуються в страві і все дуже корисні для гемоглобіну.

Для його приготування необхідно:

  1. Очистити варену, а краще запечену буряк;
  2. Нарізати її на крупній тертці;
  3. Додати розмочений і нарізаний на шматочки чорнослив і подрібнені волоські горіхи;
  4. Почистити часник і видавити через прес або дрібно порубати ножем;
  5. Трохи посолити, заправити сумішшю лимонного соку і натурального соняшникової нерафінованої олії.

Лимон і нерафінована соняшникова олія прямого віджиму в поєднанні з часником можна вважати смачною заправкою, а можна розцінювати даний лікарський засіб, благотворно впливає на кровоносну і серцево-судинну системи.

буряковий сік можна вичавлювати не тільки з коренеплоду, але і з бадилля. Це значно підвищить поживність цілющого продукту.

 

Протипоказання

Навіть у самого корисного продукту є свої протипоказання. Буряк не є винятком.

  1. Цукровий діабет. велика кількість глюкози і фруктози обмежує вживання овоча при цьому захворюванні.
  2. Сечокам'яна хвороба. міститься в овочі щавлева кислота небажана при цьому захворюванні.
  3. Слабкий шлунок , підвищена кислотність шлунка, схильна до розладу травна система. Сік і м'якоть буряка підвищують кислотність шлунка і сприяють розслабленню кишечника. Тому потрібно знати міру і обережність при їх вживанні.
  4. Діарея. вживання в їжу коренеплоду підсилює перистальтику кишечника, що посилить неприємний стан.
  5. Індивідуальна непереносимість. це не екзотичний продукт, але алергічні реакції викликає нерідко. У зв'язку з цим рекомендується обережно ставитися до страв з буряком. Особливо це стосується годуючих мам і маленьких дітей до 3 років, у яких імунна система ще не сформувалася.

Особливості прийому при вагітності

А ось при вагітності страви з коренеплоду переносяться добре. Більш того, акушери рекомендують майбутнім мамам обов'язково регулярно їсти буряк, так як:

  • У ній дуже багато вітамінів, мінеральних речовин, каротиноїдів, пектинів, органічних кислот, що забезпечують хороше самопочуття майбутньої матері і повноцінний розвиток дитини;
  • Вона добре бореться з запорами; при необхідності з буряковим соком роблять навіть мікроклізми;
  • Овоч стимулює зниження артеріального тиску, що дуже актуально в третьому триместрі;
  • Буряк потрібно їсти протягом всієї вагітності, щоб підтримувати на потрібному рівні гемоглобін і запобігати гіпоксію плода.

Цікаве відео

А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:

 

Висновок

Буряк можна сміливо назвати і їжею, і ласощами, і ліками. Потрібно неодмінно користуватися таким неоціненним даром природи, щоб зберегти здоров'я кровоносної системи, від якої залежить життєздатність всього організму.