Що не можна їсти при густій крові-правила харчування і 12 заборонених продуктів

Занадто густа кров у людини — серйозна проблема не тільки кровоносної, але і серцево-судинної, а також інших систем в організмі.

Згущення крові тягне за собою порушення харчування і постачання киснем всіх органів і може призводити до найтяжчих наслідків. Тому при виявленні такої патології доктора прописують пацієнтам антикоагулянти — фармацевтичні розріджують препарати.

Але щоденне меню в цьому випадку теж треба піддавати коригуванню. Адже згідно з науковими дослідженнями , за допомогою харчування можна знизити рівень холестерину і зменшити ризик розвитку багатьох серцево-судинних захворювань.

До того ж на початковій стадії розвитку багатьох захворювань склад крові можна значно поліпшити, дотримуючись режим і правила здорового харчування.  У цій статті ми розглянемо, що потрібно їсти для зниження в'язкості крові. Обговоримо правила дієти для занадто густий крові, а також заборонені і дозволені продукти.

3 загальні правила дієти

Будь — якій людині старше 40 років і тим, кому поставлений офіційний діагноз &171;підвищення згортання крові&187;, необхідно засвоїти, що постійне дотримання дієти-це єдино можливий шлях збереження здоров'я як чоловікам, так і жінкам. Підтримувати нормальне самопочуття, тільки приймаючи аптечні ліки, вже не вийде.

Але правила харчування при підвищеному згортанні крові і високому холестерин не складні. А бадьоре самопочуття стане хорошим стимулом для постійного ведення правильного способу життя.

  1. Побудова раціону на основі рослинної їжі. велика кількість овочів забезпечує поставку в організм рідини, вітамінів, мінералів і клітковини, — всього того, без чого кров не може мати нормальний рівень згортання. Список з  15 овочі, що розріджують кров , знайдете в окремій статті. Фрукти і ягоди корисні з тих же причин.
  2. Скорочення кількості вживаних тваринних жирів. тваринний жир, який не пішов на будівництво тканин в організмі і не бере участі у функціональній діяльності деяких типів клітин, не засвоюється органами з кровоносної системи, а засмічує її і відкладається на внутрішніх стінках кровоносних судин, утрудняючи кровотік. Саме тому, наприклад, молочні продукти згущують кров .
  3. Виключення неякісної і шкідливої їжі. Фастфуд, снеки типу чіпсів, лимонади промислового виробництва не несуть в собі ніякої харчової цінності: вони доставляють харчові задоволення, але дуже сильно шкодять організму, не приносячи йому ніякої користі. До складу напівфабрикатів завжди входить велика кількість консервантів, барвники, ароматизатори, багато солі і неякісні інгредієнти, здешевлюють собівартість продукції.

8 корисних продуктів, що розріджують кров

Існує велика кількість продуктів, які дозволено вживати при підвищенні в'язкості крові. Деякі з них навіть сприяють її зниженню, тобто діють, як природні антикоагулянти.

  1. Чиста питна вода. саме вона засвоюється максимально, не порушуючи структуру кров'яної маси, на відміну від магазинних напоїв або інших рідин, які засмічують кров і лімфу. Вживати овочеві відвари, соки і компоти домашнього приготування, звичайно, теж можна. Але повністю замінювати ними питну воду ні в якому разі не можна. Причому вона обов'язково повинна бути якісною, добре очищеної, щоб цей продукт пішов на користь крові і лімфі, а не засмічував їх. Дистильовану воду пити не можна, перевагу потрібно віддавати чистої джерельної, фільтрованої або мінеральної без газу.
  2. Помідори . цей овоч — один з небагатьох, корисних для крові в будь-якому вигляді: свіжому або термічно обробленому, у вигляді сосусів або зимових закусок, в салатах або у вигляді соку і навіть томатної пасти. Незважаючи на кислий смак, цей овоч не закисляє внутрішнє середовище: він перетворює власні кислоти в луг, який чистить посудини і розріджує кров.
  3. Морепродукти. жирна морська риба і морська капуста незамінні для крові. Вони постачають в організм незамінні жирні кислоти і йод, знижують рівень холестерину і сприяють підтримці нормального кровотоку. Детальніше про вплив омега-3 на в'язкість крові в окремій статті.
  4. Нерафіновані рослинні олії, горіхи та насіння. соняшникова, оливкова, гарбузова, горіхові масла, а також арахіс, фундук, лляне насіння містять велику кількості вітаміну Е, таурин, аргінін і ненасичені жирні кислоти Омега-3, Омега-6 і Омега-9. Крім того, що ці речовини незамінні в синтезі тканин і життєдіяльності багатьох видів клітин, вони ще й очищають кров і судини, зберігаючи нормальний рівень в'язкості і посилюючи кровотік.
  5. Кисломолочні продукти невисокої жирності. Мінімальна кількість тваринних жирів обов'язково потрібно живому організму. До того ж, з зовсім знежирених молочних продуктів гірше засвоюються білки, мінеральні речовини і вітаміни. Вершкове масло зниженої жирності-це теж, швидше за все, не масло, а шкідливий для здоров'я маргарин. Тому знежирений сир, кефір або вершкове масло «без холестерину» не вважаються корисними. Так само, як і занадто жирні. А ось невеликий відсоток жирності допоможе в засвоєнні всього, що корисно для кровоносної та інших систем організму.
  6. Кислі ягоди та фрукти. необхідно включити в раціон такі ягоди, що розріджують кров , як вишня, полуниця, агрус, чорна і червона смородина, журавлина, брусниця, калина, чорниця, виноград. До фруктам, що знижує в'язкість крові , можна віднести лимони, мандарини, апельсини та інші фрукти, які містять аскорбінову і саліцилову кислоти.
  7. Імбир. цей пряний коренеплід має протизапальні і очищаючі властивості, які позначаються в тому числі і на якості крові. імбир робить кров менш в'язкою , знижуючи рівень «поганого» холестерину, чистить судини, покращуючи їх прохідність і посилюючи кровотік.
  8. Мед. головний продукт бджільництва здавна використовується як цілющий засіб, що поліпшує структуру і склад крові, виліковує судини і серцевий м'яз. В вплив меду на кров дивіться в окремому матеріалі.

Також зверніть увагу на таблицю:

 

Нейтральна їжа

Є ряд продуктів, з приводу яких дієтологи найчастіше замовчують, кажучи про їх вплив на кров. Іноді можна зустріти про них суперечливу інформацію. Це пов'язано зі складним складом продуктів, в який входять речовини, що згущують кров і ті елементи, які можуть її розріджувати.

Щодо такої їжі варто дотримуватися помірності і вирішувати питання про введення їх в раціон індивідуально.

  1. Крупи. тільки з приводу однієї крупи існує однозначна думка: вважається, що від гречки з підвищеним згортанням варто утримуватися. Решта крупи не мають яскраво вираженого властивості, тому всі вони можуть бути представлені в меню в достатній різноманітності. Список з  5 круп, що розріджують кров , ви знайдете в окремій статті.
  2. Гарбуз. це овоч, вкрай корисний для кровоносної та інших систем організму. Але в його м'якоті багато вітаміну До, який може згущувати кров. У той же час, там велика кількість клітковини і структурованої води, які сприяють очищенню кров'яної субстанції і знижують згортання.
  3. Волоський горіх. питання з його впливом на кровоносну систему теж бажано вирішувати в індивідуальному порядку. З одного боку, він містить аргінін, вітамін Е та інші речовини, які сприяють зниженню згортання, а з іншого, — багато дієтологів називають його засобом боротьби зі зниженою згортанням.

12 заборонених продуктів

Невелике коло продуктів харчування небажано вживати у великих кількостях, якщо у людини є схильність до згущення крові, варикозу і тромбозу. А деякі продукти категорично заборонені, оскільки або володіють сильним згущує властивістю, або сприяють підвищенню згортання і не несуть при цьому ніякої користі для організму людини. Отже, що не можна їсти при підвищеній густоті крові:

  1. Гречана крупа. Гречку не варто виключати з раціону повністю, оскільки це дуже корисний злак. Але вживати її кожен день у вигляді каш, гарнірів і в складі перших страв не варто: це призведе до підвищення згортання.
  2. Банан. банани корисні для серцево-судинної системи , в тому числі і для поліпшення складу крові. Але якщо банан буде переважати в меню людини, схильної до тромбоутворення, то це не піде йому не користь.
  3. Чорноплідна горобина. Горобина очищає судини і корисна для літніх людей, які мають діагноз гіпертонія. У ній велика кількість вітамінів. Але вітамін ДО буде підвищувати згортання, тому навіть при підвищеному тиску і атеросклерозі чорноплідну горобину не завжди можна вживати безбоязно.
  4. Жирна свинина, баранина, сало. на відміну від попередніх продуктів, жирне м'ясо і сало краще зовсім виключити з раціону літніх і тих, у кого діагностовано підвищене згортання, незважаючи на те, що це натуральні і корисні для багатьох продукти. Зайвий холестерин обов'язково підвищить в'язкість кров'яної маси.
  5. Смажені страви та копчені продукти. канцерогени, які містяться в смаженої або копченої їжі, засмічують весь організм, в тому числі і кровоносну систему.
  6. Маргарин та рафіновані рослинні олії. Маргарин — перероблені рослинні жири, іноді з додаванням тварин. Ніяких корисних для організму речовин це продукт не несе, і кількість холестерину, засмічує кров, від нього може бути не менше, ніж від термічно оброблених жирів тваринного походження. Рафінована рослинна олія, хоч воно за своєю природою і не може містити холестерин, некорисно навіть для здорової людини: вони додає їжі калорійності, практично не маючи поживної цінності.
  7. Жирні молочні продукти. жири з цільного сільського молока, вершкове масло, сметана, вершки та інші молочні продукти корисні для підлітка або дитини, яким для розвитку і зростання необхідна велика кількість жирів. Але в раціоні зрілого або схильного до згущення крові людини такої їжі повинно бути вкрай мало, так як вона так само, як і жирне м'ясо, засмічує і кров і підвищує її згортання.
  8. Ковбаси та м'ясні напівфабрикати. у ковбасах і м'ясних напівфабрикатах типу котлет, сирого фаршу, купат, замаринованого для шашлику м'яса, набагато більше жиру, ніж здається. До того ж, в них зазвичай додані підсилювачі смаку, консерванти, барвники, які зберігають рожевий колір і зовнішню свіжість м'ясопродуктів. Все це не може не позначатися на складі крові. А при підвищеному згортанні бажано взагалі поступово відмовлятися від звички вживати таку їжу.
  9. Фастфуд. страви із закладів швидкого перекусу для здешевлення готуються з продуктів невисокої якості, яке маскується готовими шкідливими за складом соусами типу майонезу і низькосортного кетчупу. Вони містять в собі шкідливі трансжири, багато солі і ті ж харчові добавки, шкідливі не тільки для травного тракту, але і для всього організму.
  10. Білий хліб, здоба і випічка. крім високої калорійності, продукти цього типу, особливо приготовані в промислових масштабах, відрізняються тими ж шкідливими інгредієнтами, що і фастфуд. Це трансжири і харчові добавки: ароматизатори, підсилювачі смаку, речовини для підвищення пишності, барвники та ін.
  11. Солодощі на основі рафінованого цукру. для кровоносної системи некорисні навіть солодощі домашнього приготування. А магазинні включають в себе стільки замінників, що складно взагалі говорити про будь-яку їх користь, крім енергетичної.
  12. Куплені соки та лимонади. газована вода має таку особливість: вона розчиняє в собі більше цукру, ніж звичайна питна. Тому газовані напої з цукром помітно шкодять складу крові. Але вуглекислий газ підсилює ефект, допомагаючи швидше всмоктуватися не тільки сахарозі, а й стороннім харчовим добавкам. Що стосується соків, то вони за своїм складом — далеко не натуральний продукт: в кращому випадку це фруктове пюре, розбавлене водою, в гіршому — солодка суміш з шкідливими добавками. Виняток становить томатний сік: в нього не кладуть багато цукру, і його корисні властивості зберігаються, навіть якщо він приготований шляхом додавання води в томатну пасту.

Режим живлення

Якщо є підозра на підвищену густоту крові, потрібно відразу почати звикати до дробового харчування.

малими порціями поживні речовини засвоюються з максимальною користю для здоров'я. Але безсистемних, незапланованих перекусів теж не повинно бути. Їх робити не можна, так як в цьому випадку важко контролювати кількість і якість вживаної їжі.

Що стосується співвідношення продуктів в раціоні, то на першому місці повинні бути те, що багате клітковиною, мінеральними речовинами і вітамінами:

  • Овочі,
  • Фрукти,
  • Зелень і прянощі.

На другому — морепродукти, крупи і маложирні кисломолочні продукти, на третьому — нежирне м'ясо.

Інші важливі рекомендації

Для зниження згортання необхідно придбати ряд корисних звичок. Тільки в цьому випадку можна домогтися значного і стабільного поліпшення самопочуття.

  1. Вживання чистої питної води в достатній кількості. Кров'яна субстанція здебільшого складається саме з води, і при її нестачі в організмі страждає саме Кровоносна система, яка змушена віддавати рідину іншим органам. Зневоднення згущує кров в першу чергу. Тому потрібно пити в середньому 1,5-2 літри чистої питної води.
  2. Співвідношення дієти і прийому ліків. при схильності до варикозу і підвищеного згортання необхідно звикнути консультуватися з лікарем на предмет співвідношення прийнятих ліків і продуктів харчування, які лежать в основі. Оскільки багато продуктів мають дуже сильний розріджує ефект, це може виявитися некорисним при одночасному прийомі з деякими медикаментами-антикоагулянтами.
  3. Активний спосіб життя. для поліпшення кровообігу важливо досить багато рухатися. Корисні піші прогулянки, плавання, гімнастика. А ось робота з тяжкостями в тренажерному залі заборонена. Особливо небезпечно перевантажувати серце і судини на початковій стадії лікування, коли в кровоносній системі можуть бути тромби.

Також важливо розуміти, що занадто різке, стрімке розрідження крові небезпечно тим, що нерозчинні згустки можуть почати швидко рухатися по кровоносному руслу, що може привести до інсульту. Тому поспішати в зміні густоти крові не можна.

Відео по темі

Пропонуємо переглянути відео:

 

Висновок

Підвищене згортання загрожує розвитком атеросклерозу, виникненням інсульту або інфаркту, а також посиленням хронічних захворювань інших систем організму. Тому будь-якій людині важливо стежити за своїм харчуванням, щоб попередити розвиток цієї патології кровоносної системи.