7 корисних продуктів харчування при неврозі і астенії, а також основні правила дієти
Захворювання нервової системи постійно переслідують сучасну людину, так як він приймає на себе негативний вплив зовнішнього середовища, часто знаходиться в стресових ситуаціях, відчуває великі інформаційні перевантаження.
Захищати організм від цих несприятливих факторів можливо безліччю різних способів.
Згідно з дослідженнями, правильне харчування при невротичних станах &8212; обов'язкова умова, оскільки травна система дуже тісно пов'язана з нервовою, а від корисності їжі залежить, до того ж, харчування головного мозку, який в першу чергу пов'язаний з неврозами і депресіями.
Так що ж потрібно їсти для боротьби з нервовим виснаженням? Чи потрібно дотримуватися якихось певних дієт під час неврозу і для підтримки здоров'я нервової системи? Все це ви дізнаєтеся в статті.
Зміст
Симптоми невротичних розладів
Нервове виснаження може проявляти себе по-різному, і постановкою діагнозу нервових патологій повинен займатися лікар.
Але будь-який з наступних ознак повинен насторожити і стати приводом до перегляду меню:
- Часті погані настрої;
- Дратівливість і агресія;
- Часте відчуття тривоги або плаксивість;
- Неглибокий сон і сонливість вдень;
- Втома і хронічна втома .
Навіть якщо хворий не дає собі звіту в тому, що у нього якесь невротичний розлад, потрібно мати на увазі, що його ознаками можуть стати неполадки на фізичному рівні:
- Проблеми з серцебиттям: тахікардія або стенокардія, особливо якщо вони не властиві людині;
- Перепади температури тіла та артеріального тиску;
- Неприємні відчуття в товстій кишці( як при діареї);
- Судоми та ін.
Причому всі ці неприємні прояви можуть давати про себе знати, коли людина навіть не нервує, а знаходиться в стані абсолютного спокою: наприклад, під час нічного сну.
Всі ці явища неприродні для здорової людини , і недооцінювати їх небезпека не можна, так як вони можуть привести до серйозних проблем будь-який або відразу декількох систем організму.
І боротися, наприклад, зі стенокардією або гіпертонією, не усуваючи неврозу, марно.
4 загальні правила дієти
Правильне харчування в такому випадку &8212; обов'язково умова ефективного лікування. Існує кілька обов'язкових умов складання меню для тих, у кого спостерігаються ознаки таких нервових захворювань, як астенічний синдром, нервове виснаження або синдром хронічної втоми.
- Щадна дієта. оскільки травна система в'язана з нервовою в першу чергу, то харчування має бути легким: їжа добре перетравлюється, нежирної, неострой, несолоної, без грубої клітковини.
- Режим живлення. щоб подолати астенічний синдром, не загострити неврастенію, не можна допускати тривалих перерв між прийомами їжі: вони повинні бути частими і містити невеликі порції.
- Вітаміни та рідини. білків і тваринних жирів в меню невротика має бути менше, а рослинної вітамінізованої їжі &8212; більше. Обов'язково також достатня кількість рідини: вона допоможе процесу перетравлення і в той же час не допустить зневоднення мозку, що погано позначається на стані нервової системи.
- Спокій. їжа повинна проходити в максимально спокійній і комфортній обстановці. Категорично не рекомендується під час їжі дивитися новини або розмовляти не неприємні теми. Навпаки, прийом їжі повинен проходити так, щоб хворий відчував себе спокійно і отримував задоволення від їжі.
Топ 7 рекомендованих продуктів
Існує велика кількість корисних для мозку продуктів , які не тільки не зашкодять при нервових розладах, а й стануть джерелом речовин, що підживлюють і оздоровлюють нервову систему, а також допомагають боротися з неврозом. Які продукти найбільш корисні?
1. Морська риба і морепродукти
Ці продукти обов'язково повинні бути на столі людини, яка страждає астенією, неврастенією, неврозом нав'язливих станів або хронічною втомою. Особливо підходять для такого раціону креветки і лосось, скумбрія, оселедець, сардина. Вони корисні для нервової системи тим, що є постачальниками в організм:
- Йода, який забезпечує нормальну передачу нервових імпульсів в головному мозку, бореться з наслідками стресів для мозку, сприяє накопиченню енергії і емоційних сил;
- Вітаміну В6, який нормалізує роботу всієї нервової системи, знімає стан тривожності;
- Омега-3 жирних кислот, омега - 6 та омега-9 , що забезпечують харчування клітинам мозку і відповідають за повноцінну роботу кровоносної системи.
Ці незамінні елементи тонізують нервову систему, покращують пам'ять та увагу , забезпечують безперебійну роботу головного мозку і допомагає протистояти агресії зовнішнього середовища.
2. М'ясо індички
Без тваринних білків як джерела амінокислоти триптофану організм не може виробляти гормони , що відповідають за нормальний психічний стан. Але жирне м'ясо хворим нервовими недугами заборонено.
Вихід &8212; у вживанні м'яса індички: воно по праву вважається дієтичним продуктом.
- Індичатина містить дуже невелику кількість жирів, які, до того ж, добре засвоюються і не заважають засвоєнню корисних мінералів і вітамінів.
- У ній велика кількість триптофану.
Тому індичка & 8212; це дуже хороший джерело тварин протеїнів і продукт, що підвищує настрій . А значить при синдромі хронічної втоми, астенії і нервовому виснаженні вона обов'язково повинна бути в раціоні.
3. Молочні продукти
Нежирний сир, сир, кефір, кисле молоко, йогурт &8212; відмінне джерело не тільки білків і необхідних організму жирів. при неврозах дуже цінні в молочних продуктах:
- Амінокислота триптофан;
- Калій, кальцій, фосфор;
- Вітаміни А, Е, В12.
Всі ці складові безпосередньо впливають на активність мозку , беручи участь у процесі оновлення нервових клітин і даючи їм харчування. Без триптофану взагалі важко лікувати неврастенію.
7 корисних властивостей молока для мозку дивіться в окремому матеріалі.
4. Горіхи і насіння
У насінні соняшнику, льону, волоських горіхах, арахісі, кешью, фундуку та інших корисних насінні і горіхах корисні для нервової системи речовини містяться в настільки концентрованому вигляді, що їх можна порівняти хіба що з природними пігулками: кожен такий з'їдений горіх додає працездатності та витривалості , в тому числі нервовій системі.
- Арахіс знижує рівень холестерину, забезпечуючи хороше кровопостачання мозку , і містить фолієву кислоту, що сприяє синтезу серотоніну.
- Насіння соняшнику чистять судини головного мозку , живлять його клітини, а також сприяють поліпшенню роботи кишечника, не дратуючи його стінки. Безперебійна робота шлунково-кишкового тракту &8212; це запорука нормальної діяльності нервової системи.
- Фісташки, кедрові та лісові горіхи сприяють виробленню великої кількості серотоніну.
- Насіння кунжуту, гарбуза та льону &8212; чемпіони за вмістом кальцію, калію, магнію, вітамінів групи В, Е.гарбузове насіння також допомагають отримати рідкісний елемент цинк і залізо, без якого не існує кровотворення.
Також вчені стверджують, що горіхи покращують пам'ять .
5. Помідор
Свіжі помідори, лечо, томатні соки, пасти і соуси &8212; справжня знахідка для хворих неврозами.
Вони містять речовини, які мають пряме відношення до утворення серотоніну , а значить до лікування захворювань нервової системи:
- Вітаміни групи В;
- Вітамін C;
- Магній;
- Лікопін та ін.
Завдяки цим корисним вітамінам і мінералам, помідори можна вважати справжніми антидепресантами. Причому багато свої цілющі властивості помідори не втрачають навіть в процесі термічної обробки.
6. Капуста
Капуста &8212; унікальний і навіть незамінний при неврозах овоч. При захворюваннях нервової системи надзвичайно корисні білокачанна і брюссельська капуста.
Цей овоч хороший тим, що:
- Містить велику кількість вітаміну C, який допомагає синтезу гормонів радості , підвищує імунітет і розріджує кров, покращуючи кровообіг в головному мозку;
- Запобігає такому захворюванню, як атеросклероз; він часто буває однією з причин невротичних станів;
- Очищає кишечник від шлаків, нормалізує роботу травної системи, без злагодженої роботи якої неможливо перемогти невроз;
- Включає до свого складу фолієву кислоту, яка сприяє виробленню гормону щастя серотоніну, що безпосередньо пов'язано з лікуванням захворювань нервової системи.
7. Хурма
Хурма відноситься до солодких фруктів, з цієї причини зловживати нею не варто. Але 2-3 плода в тиждень зовсім не завадять. Це один з рідкісних продуктів, який містить натуральний мікроелемент йод .
Людина з йододефіцитом:
- Відчуває часту дратівливість;
- Сильно і швидко втомлюється і набуває синдром хронічної втоми;
- Часто доходить до астенічного неврозу.
Чи можна пити каву при неврозі?
Лікарі забороняють неврастенікам вживати міцну каву у великих кількостях. Але цього популярного напою боятися не варто: крім профілактики онкозахворювань і утворення каменів в жовчному міхурі, пара чашок в день, навпаки, може зробити раціон більш повноцінним і навіть створити сприятливий фон для лікування синдрому хронічної втоми або астенії .
Також дослідження підтверджують, що кава навіть знижує ризик розвитку депресії .
Зерна натуральної кави, правильно змелені і заварені, нормалізують роботу нервової системи, так як цей напій:
- Містить велику кількість корисних мінералів, в тому числі сірку, фосфор, калій;
- Постачає в організм близько 30 органічних кислот, необхідних головному мозку і центральній нервовій системі;
- Підвищує рівень корисного холестерину, необхідного клітинам головного мозку.
При помірному і грамотному вживанні кави здатний підтримувати енергію і настрій на високому рівні. А медична статистика, що займається дослідженням проблеми неврозів, навіть зазначає, що серед людей, які здійснювали спроби суїциду, вдвічі менше любителів кави, ніж серед здорових.
Але якщо з якоїсь причини кава вам протипоказаний, зверніть увагу на наш список з 6 підбадьорливих напоїв для заміни кави .
Чи можна пити звичайний і трав'яний чай при неврозі? Лікарі стверджують, що слід уникати міцного чорного чаю. Краще віддати перевагу зеленому чаю, або ж заспокійливим травам.
Чого слід уникати?
Існують шкідливі для мозку продукти , які можуть спровокувати або погіршити патологічний стан. Їх потрібно по можливості уникати при складанні раціону людини, що страждає захворюваннями нервової системи.
- Рафінований цукор. всі кондитерські вироби, що містять сахарозу, небезпечні тим, що вони в кінцевому підсумку провокують появу поганого настрою, втоми і провокують депресію. Відбувається це через те, що, переварюючись, сахароза дуже швидко підвищує рівень глюкози в крові і допомагає виробленню гормону задоволення дофаміну, в результаті чого людина відчуває прилив енергії і відчуває задоволення. Але швидке отримання таких подарунків для організму загрожує тим, що так само швидко в організмі виробляється і інсулін &8212; гормон, що знижує рівень цукру в крові. Тому після припливу сил і радості людина швидко відчуває нервове виснаження і не зрозуміле для нього зниження емоційного фону. Таким чином, з кожним з'їденим Грамом, цукор збільшує нервове виснаження .
- Фруктоза як цукрозамінник і надлишок солодких вощей і фруктів. останні дослідження медиків продемонстрували, що фруктоза &8212; зовсім не дієтичний продукт для неврастеніків. Вживання цієї речовини замість цукру, а також надлишок солодкої рослинної їжі, що містить фруктозу, веде до надмірного утворення кортизолу &8212; гормону, який супроводжує стреси. Тобто, з'їдаючи, наприклад, багато бананів і винограду, хворий астенічним неврозом або має синдром хронічної втоми отримують приплив енергії, але разом з тим і надлишок кортизолу. Їх нервова, кровоносна і серцево-судинна система реагують на надлишок солодких фруктів так само, як на сильний стрес: підвищенням артеріального тиску, прискореним серцебиттям.
- Велика кількість тваринних жирів і трансжирів. жирне м'ясо та птиця, тверді сири та жирна сметана ускладнюють засвоєння вітамінів. Особливо небезпечно це щодо вітамінів групи В, без яких неможливе лікування нервових захворювань. Трансжири, до того ж, порушують роботу багатьох систем організму, засмічуючи кров і судини, що не може не позначатися на стані нервової системи в цілому.
- Крохмалевмісні продукти. картопля, кукурудза, випічка з білого борошна містить вуглеводи, які швидко засвоюються і так само, як і цукор, провокують різкий і швидкий викид гормону інсуліну. Тому після вживання порції смаженої картоплі або великої кількості ситних пирогів людині стає важко не тільки на шлунку, але і на душі. При астенічних і невротичних станах ця реакція організму особливо помітна.
- Спиртне. це суперечливий продукт: існують теорії про корисність природних алкогольних напоїв у невеликих кількостях. Але у випадку з невротичними недугами спиртне не тільки не корисно ні в яких кількостях, але і дуже небезпечно. Алкоголь загострює депресивний стан ще більше, ніж цукор, і робить невротика непередбачуваним в його емоціях і вчинках.
- Міцні чай, кава і кофеїновмісні напої. кофеїн у великих кількостях перезбуджує нервову систему. А слідом за цим різко падає настрій, світ бачиться в похмурому світлі. У неврастеніка з'являється агресія. Тому кава або чай можуть вживатися виключно в невеликих кількостях і бути помірно завареними.
Інші важливі рекомендації
Нервове виснаження вимагає не тільки правильного харчування, але і уважного ставлення до способу життя в цілому. При підозрі на будь-який діагноз, пов'язаний з розладами нервової системи, варто врахувати наступні рекомендації.
- Повноцінний сон. клітини мозку відпочивають тільки під час повноцінного нічного відпочинку. Тому сон 7-8 годин обов'язковий при неврозах. До того ж, мелатонін, який утворюється під час сну вночі, вдень дуже добре сприяє підвищенню настрою за рахунок збільшення серотоніну.
- Достатня кількість пиття. всі невротичні захворювання пов'язані з діяльністю головного мозку. Цей орган на 80% складається з рідини, тому зневоднення моментально позначається на якості його роботи, і у людини виникає стан пригніченості і емоційного занепаду, які швидко переростаю в неврастенічні стани. А значить необхідно пити досить велику кількість рідини для підтримки стану здоров'я.
- Позитивне спілкування. хворому нервовими захворюваннями протипоказано спілкування на неприємні теми і з людьми, песимістично налаштованими. Неврастеніки дуже вразливі, і таке спілкування не проходить безслідно, найчастіше загострюючи хворобу.
Корисне відео
Пропонуємо ознайомитися з такими відео:
Нервові захворювання лікуються тривало і на всіх рівнях. Але при складанні раціону харчування для невротика потрібно обов'язково враховувати корисні і шкідливі для нервової системи властивості різних продуктів.