Як цукор впливає на депресію: чи допомагає солодке боротися з нею або тільки посилює?
Любителі солодкого знають, що цукерки, тістечка і шоколадки добре допомагають при поганому настрої, і навіть здатні полегшити депресію.
Але вони ж і підтвердять той факт, що варто почати заїдати стреси і занепокоєння улюбленими ласощами, як стає дуже важко без нього обходитися. Чи не отримати вчасно бажане ласощі для такої людини &8212; значить як мінімум відчути психологічний і фізичний дискомфорт, а то і дійти до повноцінної депресії або нервового виснаження.
Згідно з дослідженнями, було встановлено зв'язок між вживанням цукру в складі солодкої їжі і напоїв і підвищеною ймовірністю розвитку розладів настрою ( афективних розладів ), в тому числі і депресії. Є ймовірність, що цукор навіть викликає депресію у здорових людей.
Тому чи корисні солодощі для настрою &8212; питання непросте, що вимагає розуміння складних біохімічних процесів, що відбуваються в організмі. У цьому ми і спробуємо розібратися в даній статті.
Нагадаємо, раніше ми обговорили Топ 10 продуктів для підвищення настрою , з доведеною ефективністю.
Зміст
Чи допомагає солодке покращити настрій?
Вживання солодкого запускає в організмі ланцюжок перетворень одних речовин в інші. І кожне з них по-своєму впливає на фізіологію і емоційний стан.
Більшість звичних ласощів містить цукор або сахарозу. У травному тракті сахароза розщеплюється на глюкозу і фруктозу.
Чи потрібна глюкоза мозку?
Глюкоза сама по собі &8212; потрібний організму вуглевод:
- Вона швидко дає багато енергії ;
- Допомагає роботі мозку;
- Необхідна травної, нервової та серцево-судинній системі ;
- Захищає печінку від токсинів.
При багатьох захворюваннях її навіть спеціально призначають пацієнтам для внутрішньовенного введення в кров.
Але при розщепленні сахарози і підвищенні рівня глюкози в крові виробляється також гормон інсулін, який різко знижує рівень цукру в крові. А слідом за цим відразу спостерігається занепад енергії і почуття розбитості.
Крім того цукор допомагає виробленню гормону дофаміну : він відповідає за стан задоволення.
Виходить наступний парадокс: насолоджуючись кондитерськими виробами, людина отримує спочатку:
- Приплив енергії;
- Порцію гормону задоволення дофаміну.
В результаті йому радісно і добре фізично. Потім настає занепад сил, дратівливість і втома , сходить нанівець вміст дофаміну, &8212; і організм жадає нової порції солодощів, щоб підвищити концентрацію дофаміну і додати енергії. І так до нескінченності. Ласощі, таким чином, перетворюється на своєрідний наркотик. Докладно про вплив цукру на мозок можете прочитати тут.
Чи не корисніше вживати фруктозу?
Довгий час існував стереотип, пов'язаний з тим, що якщо фруктоза міститься в основному в неперероблених фруктах і овочах, то вона корисніше цукру, і її можна вживати без побоювання нашкодити здоров'ю.
В якійсь мірі це так і є. Але лише в тих випадках, коли фруктоза вживається саме з фруктами і овочами. Але якщо вона виступає в якості цукрозамінника і надходить в організм регулярно і у великих кількостях, то відбувається наступне.
Фруктоза загострює реакцію мозку на стресові ситуації. під час стресу виробляється гормон кортизол. Він допомагає пережити стрес, але підвищує при цьому артеріальний тиск і зношує багато систем організму.
А при надходженні в шлунково-кишковий тракт фруктози всі ці реакції загострюються, тобто організм змушений мобілізуватися проти найменшого прояву стресу більше, ніж це необхідно насправді.
Особливо сильно позначається вживання фруктози на підлітків і дітей: у них кортизолу виробляється більше, ніж у дорослих. Тому люди, які отримали в дорослому і зрілому віці онкологічні та серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, безпліддя, інсульт, хвороба Паркінсона і багато інших недуг, з великою часткою ймовірності в дитинстві були великими ласунами.
Чим можна замінити цукор-5 варіантів
Виходить, що солодке не тільки не може бути повноцінним способом боротьби з хронічним стресом і депресією. При систематичному вживанні солодощі, навпаки, провокують розвиток депресивних станів. Особливо якщо це стосується цукровмісних ласощів.
Але корисну для нервової системи і організму в цілому глюкозу отримати все ж можна, якщо вживати не цукор, а натуральні і корисні для мозку продукти:
- Повільні вуглеводи. якщо мова йде не про смакової заміни, а про заміну джерела глюкози, то кращим варіантом будуть каші, крім манної, хліб з цільного зерна, дикий рис, овочі і не дуже солодкі фрукти, наприклад буряк, морква, яблука та ін.
- Солодкі фрукти. ними побалуватися не забороняється, якщо робити це в міру. Тим більше, що до складу таких солодких фруктів, як банан , апельсин, мандарин, слива, ананас, все ж, крім фруктози і сахарози, входить величезна кількість мінералів, вітамінів, органічних кислот, флавоноїдів, пектинів, життєво необхідних людині. До того ж, в солодких фруктах є фолієва кислота, амінокислота триптофан та інші речовини, що безпосередньо впливають на емоційний стан. Тому солодкі фрукти, спожиті в помірній кількості, дійсно можуть допомагати протистояти фізичним і емоційним стресам і перешкоджати виникненню депресії.
- Сухофрукти. вони містять корисні речовини в концентрованому вигляді, приємні на смак і цілком можуть бути хорошим солодким ласощами замість цукерок. А такі сухофрукти, як курага, родзинки, чорнослив, інжир, фініки ще й корисні для кровоносної, травної, серцево-судинної і нервової систем.
- Мед. це природне ласощі краще за всіх замінює рафінований цукор, так як мед в першу чергу містить в собі велику кількість сахарози і фруктози. Але саме з цієї причини їм зловживати і не варто, хоча він і корисний для шлунково-кишкового тракту, серця, активно використовується в апітерапії для оздоровлення крові і лікування атеросклерозу. Докладно про вплив меду на мозок дивіться в окремому матеріалі.
- Гіркий шоколад. він містить найменшу кількість цукру, в порівнянні з молочним, але, найголовніше, що шоколад покращує настрій набагато краще, ніж цукор, за рахунок вмісту триптофану, алкалоїдів, природних ароматизаторів та інших впливають на емоційну сферу речовин.
Інші важливі рекомендації
Депресія &8212; це важкий патологічний стан, який часто потребує строго медикаментозному лікуванні. Але все ж попередити розвиток хвороби можна, використовуючи весь арсенал засобів боротьби з пригніченим станом психіки.
- Корисне для мозку харчування . воно має на увазі меню на основі натуральних продуктів: овочів і фруктів, круп, зелені, нежирного білого м'яса, кисломолочних продуктів, морепродуктів, горіхів, НЕРАФІНОВАНИХ масел. Особливо потрібна в раціоні їжа, багата триптофаном і вітамінами групи в, які допомагають виробленню гормонів радості і щастя і добре впливають на нервову систему: це сир та інші молочні продукти, гриби, жирна морська риба , какао-боби, зелень і листові овочі. Всі ці продукти називають природними антидепресантами. У разі схильності до депресії необхідно також виключити з харчування червоне м'ясо, білий хліб, солодощі на основі рафінованого цукру, алкоголь, &8212; все, що подаваляет вироблення гормонів радості серотоніну і ендорфіну.
- Повноцінний сон. для достатньої кількості серотоніну організм повинен виробляти потрібну кількість мелатоніну &8212; гормону сну. Тому чим краще людина спить, тим він щасливіший. І навпаки: чим більше серотоніну в клітинах мозку, тим менше загрожує безсоння і тим повноцінніше сон.
- Будь-яка фізична активність. найпростіші фізичні дії сприяють виробленню ендорфіну. Чи не принципово, чи йде мова про тренажерному залі, плаванні, піших прогулянках або звичайних домашніх справах. Для боротьби з депресією хороші будь-який рух і дії.
Цікаве відео
А зараз пропонуємо вам ознайомитися з відео:
Цукор &8212; ілюзорний засіб боротьби з депресією. Ефективно впливати на пригнічений психічний стан можна, але за рахунок зовсім інших речовин, яких багато в корисних натуральних продуктах. Вони відрізняються не менш приємним смаком, ніж рафінований цукор, але дійсно сприяють нормалізації настрою, допомагають вийти зі стресу і не впасти в депресію.