особливості раціону харчування для людей, зайнятих розумовою працею і 10 найбільш корисних продуктів

Люди, які постійно займаються інтелектуальною роботою, добре знають, наскільки цінні відмінна пам'ять, швидка кмітливість і взагалі свіжа голова.

Підвищити продуктивність цілком під силу кожній людині, якщо дотримуватися правил здорового способу життя і в першу чергу & 8212; здорового харчування, оскільки зв'язок між ефективністю розумової роботи і якістю їжі доведено науковими дослідженнями .

У цій статті ми поговоримо про загальні особливості харчування для людей, щодня зайнятих розумовою працею, а також наведемо список з 10 найкорисніших для таких осіб продуктів.

Що потрібно їсти при розумових навантаженнях-4 загальних принципу

Гідну віддачу від інтелектуальної роботи можна отримувати, тільки постійно піклуючись про головний розумовий орган. У раціоні повинні бути присутніми корисні для мозку продукти і бути зведено до мінімуму все шкідливе . Тому працівникам варто дотримуватися таких основних правил:

  1. Свіжість і натуральність їжі. мозок & 8212; найчутливіший орган людського тіла. Йому необхідна тільки сама натуральна і свіжа їжа. Напівфабрикати і продукти з великою кількістю інгредієнтів повинні поступитися місцем простий і здорової їжі, приготовленої не в промислових умовах. Дивіться в окремій статті 7 фруктів та овочів для пам'яті та уваги .
  2. Переважання рослинної їжі. Три чверті раціону повинні складати рослинні продукти, оскільки вони отримують корисні речовини з грунту і води, минаючи додаткові етапи, на відміну від продуктів, що містять тваринні протеїни. Перевагу потрібно віддавати овочам, цільнозерновим круп, зелені, фруктам і Насінню. Ця їжа найлегше засвоюється і забезпечує найбільше енергії.
  3. Нежирне м'ясо і молочні продукти з низьким відсотком жирності. з тваринних білків перевага &8212; у білого нежирного м'яса, у нежирної птиці і маложирних молочних продуктів. Вони дають багато енергії при розумових навантаженнях, але не засмічують судини холестерином.
  4. Відсутність алкоголю. вживання алкоголю може створити ілюзію отримання додаткової енергії. Але в цілому він значно знижує продуктивність мозку, клітини якого умертвляються етанолом, принесеним в мозок кров'яним потоком.
існує помилка, що &171;корисні&187; алкогольні напої, наприклад, червоне вино і коньяк, не шкодять розумовим процесам. Насправді шкода алкоголю для мозку визначається не стільки типом спиртного, скільки кількістю спожитого етанолу за одиницю часу.

10 важливих продуктів у раціоні

Існує величезна кількість корисних продуктів, які захищають мозок від перевантажень, стимулюють мозковий кровообіг і зберігають високу працездатність. Кожен з них повинен бути в раціоні регулярно.

  1. Морська риба та морепродукти. жирна морська риба, креветки, кальмари, мідії ,ламінарія & 8212; все це і будівельний матеріал для клітин мозку, і його харчування, і захист судин головного мозку . Жирні кислоти омега - 3 і омега-6, йод &8212; це головне з того, що міститься в дарах моря, і те, без чого мозок не може повноцінно функціонувати. Докладно про вплив риб'ячого жиру на мозок дивіться в окремій статті.
  2. Яйця. небезпека яєць як джерела холестерину сильно перебільшена: для дорослої людини, дитини чи підлітка 1-2 курячих яйця необхідні для поставки в організм вітамінів, білка і лецитину, який так необхідний при розумовій діяльності і для підвищеної працездатності . Дієтичним продуктом, корисним для людини будь-якого віку, є перепелині яйця.
  3. Нерафіновані рослинні олії. Масла прямого, краще холодного, віджиму допомагають зберегти нормальний стан кровоносної русла, а значить харчування мозку і постачання його киснем. До того ж, мозок на 70% складається з жирів, тому нерафіновані рослинні масла, багаті, омега-3 і омега-6, вітамінами і мінеральними речовинами, життєво необхідні для тих, хто працює інтелектуально.
  4. Зелені листові овочі та будь-яка зелень. Шпинат, кріп, петрушка, кінза, рукола, листовий салат не тільки зміцнюють пам'ять , роблять людину більш зібраним і уважним, але і стимулюють пізнавальну діяльність, пробуджують інтелектуальні сили.
  5. Бобові. це не тільки постачальник рослинного білка в організм, але і хороший стимулятор мозку. Наприклад, сочевиця добре засвоюється і містить амінокислоти, які стимулюють всю біохімію мозку, підвищуючи здібності і ясність мислення.
  6. Горіхи. вони також містять ненасичені жирні кислоти омега-3, омега-6 і навіть омега-9, що забезпечує захист від атеросклерозу, молодість і високу здатність до роботи. Вживання горіхів дає багато енергії, в тому числі і розумовому органу, допомагає концентрувати увагу і запам'ятовувати багато інформації.
  7. Фрукти, овочі та ягоди. без них раціон людини, зайнятого розумовою працею, неповноцінний. Наприклад, помідори містять мелатонін, який не дає мозку втомлюватися і старіти, і лікопін, який навіть захищає від розвитку старечого недоумства. А яблука і чорна смородина допомагають зберігати ясність розуму і покращують пам'ять.
  8. Гіркий шоколад. какао-боби, з яких на 95% складається гіркий і на 75% & 8212; темний шоколад, & 8212; один з кращих стимуляторів мозкової активності . Флавоноїди, що містяться в какао-бобах, стимулюють увагу, покращують пам'ять, допомагають швидко реагувати і засвоювати інформацію.
  9. Кава. кофеїн блокує аденозин , стимулюючи разом з тим гормони, що відповідають за бадьорість і гарний настрій. При нормальному режимі дня чашки кави досить для того, щоб половину дня бути на піку розумової активності.
  10. Спеції. кориця, чорний і кайенський перець, імбир, куркума, базелік, мускатний горіх, часник стимулюють кровообіг, вироблення гормонів гарного настрою і загострюють мислення.
приблизно через 25-30 хвилин після вживання кави необхідно поповнити запаси рідини в організмі. Якщо цього не зробити, то спрацює сечогінний ефект, настане часткове зневоднення, а стан бадьорості зміниться на втому, сонливість і пригнічений стан. Стакан чистої питної води після кожної чашки кави допоможе зберегти тонус на весь день.

Зразкове меню на тиждень

Знаючи про корисні для розумової діяльності властивості великої кількості продуктів, можна заздалегідь скласти повноцінне і дуже різноманітне меню для мозку . Якщо для людини, що займається розумовою працею, немає ніяких протипоказань, пов'язаних зі станом здоров'я, то кожен день можна вживати смачні і корисні страви. Ось приклад тижневого меню.

Понеділок

  1. Сніданок: каша пшоняна з додаванням молока і сухофруктами, свіжа груша, чай чорний з молоком і медом.
  2. Обід: борщ на м'ясному бульйоні з яловичими фрикадельками, салат зі свіжої капусти і моркви з кропом і петрушкою, приправлений гірчичним нерафінованою олією, компот з яблук.
  3. Вечеря: сирна запіканка з мусом з суниці, кисіль журавлинний.

Вівторок

  1. Сніданок: яйце некруто, хліб цільнозерновий з вершковим маслом і зеленню, свіже яблуко, кава з молоком.
  2. Обід: Борщ з індичкою, салат зі свіжих огірків, редиски і помідорів, заправлений нерафінованою соняшниковою олією, гречка з запеченою котлетою з телятини, морс брусничний.
  3. Вечеря: тушковане овочеве рагу з кабачків, моркви, капусти і червоної квасолі, печиво вівсяне зі злаками, молоко.

Середа

  1. Сніданок: фруктовий салат з апельсина, яблука, груші, банана, з додавання лимонного соку і насіння соняшнику і гарбуза, хліб цільнозерновий, помазаний хумусом, зелений чай з медом.
  2. Обід: Суп сочевичний з овочами, запечені баклажани з часником і помідорами, скумбрія, запечена у фользі з імбиром, компот із сухофруктів.
  3. Вечеря: гарбуз, запечена з яблуками, медом, горіхами і лимоном, кисіль з обліпихи.

Четвер

  1. Сніданок: омлет із зеленою стручковою квасолею, хліб цільнозерновий, помазаний вершковим маслом і зеленню, какао на молоці.
  2. Обід: суп курячий з вермішеллю, салат з руколи, китайської капусти і зеленого горошку, заправлений горіховим нерафінованою олією, з додаванням лляного насіння, бурий рис з томатним соусом, тефтелі з яловичини, сік свіжовичавлений цитрусовий.
  3. Вечеря: тушкована з овочами форель, горохове пюре з нерафінованою олією і часником, чай з меліси з медом.

П'ятниця

  1. Сніданок: каша пшенична з родзинками, хліб кава з корицею і медом.
  2. Обід: суп з печериць, салат з відвареного буряка, волоськими горіхами, часником і оливковою олією, паста з коктейлем з морепродуктів, компот з ягід.
  3. Вечеря: рибні котлети, салат з огірків, помідорів і зеленої цибулі, шипшиновий відвар з медом.

Субота

  1. Сніданок: каша вівсяна з бананом і корицею, йогурт домашній, хліб цільнозерновий з маслом, чай мате з медом.
  2. Обід: суп харчо з яловичиною, салат з адигейського сиру, листового салату, оливок і помідорів, заправлений оливковою олією і лимонним соском, картопля, запечена з індичої грудкою, компот зі свіжої або замороженої вишні.
  3. Вечеря: котлети капустяні зі сметаною, іван-чай з медом і сухофруктами.

Неділя

  1. Сніданок: сирники з вершковим соусом, свіжа або заморожена полуниця, цільнозернові хлібці, кава з молоком.
  2. Обід: суп з овочами і фрикадельками, голубці з яловичиною, салат з руколою, шпинатом і горіхами, заправлений цитрусовим соком і гарбузовим маслом прямого віджиму.
  3. Вечеря: їжачки з індички, кисле молоко з чорницею і медом.

Інші рекомендації щодо способу життя

Крім правильного харчування, для збереження високої продуктивності мислення необхідно дотримуватися ще ряд правил. Вони допоможуть не тільки більш якісній інтелектуальній праці, а й поліпшать самопочуття.

  1. Правильний режим дня. він складається суто індивідуально, в залежності від психо-фізичних особливостей людини, його соціального життя та ін важливо грамотно розподілити час роботи і відпочинку і по можливості перенести інтелектуальну працю на денний час.
  2. Сон. щоб добре працювати головою, потрібно висипатися, причому регулярно. Спати потрібно приблизно 7-9 годин на добу. Але чим більше розумові навантаження, тим більше потрібно повноцінного сну.
  3. Питний режим. мозок залежний від кількості випитої рідини , оскільки він на 90% складається з води. Протягом дня дієтологи радять випивати до 2 літрів води. Якщо розумова праця вимагає знаходження за комп'ютером, то ця вимога стає особливо жорстким, так як в цьому випадку навантаження на організм значно збільшуються.

Корисне відео

До Вашої уваги представляємо відео по темі:

Продуктивна розумова робота вимагає дотримання основ здорового способу життя. І раціональне, здорове харчування, що допомагає активності мозку, & 8212; обов'язкова умова ефективної інтелектуальної діяльності.