Які овочі і фрукти можуть підвищувати гемоглобін в крові-Топ 10
Гемоглобін – це органічний білок, що містить в червоних кров'яних тільцях (еритроцитах). Його основне призначення-це транспортування кисню по всіх тканинах.
Практично на 80% гемоглобін складається з заліза, яке і з'єднується з киснем (відбувається процес його окислення, далі &8212; відновлення).
Згідно з дослідженнями, саме недолік заліза в організмі найчастіше провокує різке падіння рівня гемоглобіну.
У цій статті ми обговоримо, які фрукти та овочі слід включити в раціон, щоб нормалізувати концентрацію гемоглобіну в крові. Також ви дізнаєтеся, чим небезпечне зниження його рівня.
Зміст
Симптоми зниженого гемоглобіну і наслідки
Для дорослої людини нормальний рівень гемоглобіну наступний:
- Для жінок – від 120 до 150 г/л;
- Для чоловіків-від 130 до 160 г/л.
У літньому віці рівень гемоглобіну в більшості випадків збільшується аж до 180 г/л – це не вважається небезпечним відхиленням і, як правило, оцінюється як «стабільна норма». У вагітних жінок діапазон нормального рівня теж незначно розширюється і може становити від 110 до 155 г/л – це пов'язано з тимчасовими змінами кровотоку.
Лікарі виділяють наступні симптоми низького гемоглобіну:
- Відчуття постійної втоми (навіть якщо людина спить досить велика кількість часу, дотримується режиму дня і ночі);
- Регулярний головний біль без зміни артеріального тиску;
- Прояв жовтушності шкіри;
- Погіршення стан шкіри і нігтів;
- М'язова слабкість;
- Задишка;
- Незначне зниження артеріального тиску.
- У критичних випадках людина може втратити свідомість.
Чим такий небезпечний знижений гемоглобін? кисневим голодуванням всіх органів, головного мозку , що прискорює процес деактивації нервових клітин. Разом з цим розвивається м'язова атрофія, стінки судин стають більш тонкими і менш стійкими до розривів (при зниженому гемоглобіні нерідко виникають підшкірні кровотечі у вигляді капілярних сіток).
Також знижений гемоглобін може супроводжуватися стійкою стенокардією, розвитком інших хронічних захворювань серцево-судинної системи .
Варто враховувати, що підвищений рівень гемоглобіну також шкодить організму. В цьому випадку підвищується в'язкість крові , збільшується ризик прояву тромбозів. Також підвищений гемоглобін супроводжується нервозністю, зниженою стресостійкість .
Топ 10 корисних овочів і фруктів
Найкраще включати в раціон ті овочі і фрукти, в складі яких є залізо та інші метали в якості мікроелементів. Той же цинк, магній регулюють кровотворну функцію, а залізо використовується для вироблення гемоглобіну. Також підвищити його концентрацію допомагають ті овочі і фрукти, в яких досить високий вміст вітамінів РР, до, з, Е.
1. Буряк
Дуже добре підвищує гемоглобін сік буряка . Досить вживати його хоча б по 20-30 мілілітрів на добу , щоб протягом тижня підняти гемоглобін на 10 г/л.
Ще одна особливість буряка – свої корисні властивості вона зберігає і в вареному вигляді, а ще вона забезпечує організм левової часткою не засвоюваної клітковини (яка допомагає нормалізувати роботу кишечника, тим самим отримуючи з їжі більше поживних мікроелементів).
2. Гранат
Включення в раціон плодів граната допомагає нормалізувати кровотворну функцію , підняти артеріальний тиск. Також гранат відмінно піднімає гемоглобін .
Лікарі також стверджують, що гранат допомагає запобігти головним болям. Але вживати слід саме зерна, а ось від концентрованого гранатового соку краще відмовитися – його вживання призводить до різкого зростання за короткий проміжок часу рівня гемоглобіну, що може викликати стенокардію. Якщо вже й пити сік, то розводити його з водою в співвідношенні 1 до 3.
3. Яблуко
З поширених фруктів саме яблука мають найвищу концентрацію заліза . Саме через нього розрізане яблуко досить швидко покривається коричневою плівкою (а точніше – його м'якоть). Це відбувається через окислення молекул заліза.
Скільки слід їсти щодня яблук для підняття гемоглобіну ? Порядку 3-4 плодів середнього розміру буде більш ніж достатньо. Якщо ж віддавати перевагу концентрованому соку, то слід пити його невеликими порціями – всього по 20 – 30 мілілітрів. Яблука також є чудовим джерелом вітамінів A, C, E та РР.
4. Банан
Банани також корисні для гемоглобіну, оскільки в них міститься велика кількість фолієвої кислоти (вітамін В 6 ), а вона – стимулює засвоєння заліза . Без цього вітаміну ферум просто не синтезується до гемоглобіну і буквально відразу після вживання – виводиться разом з калом.
Тим, хто не любить банани або кому не рекомендується їх вживати (наприклад, при діабеті, ожирінні, хронічних захворюваннях шлунково-кишкового тракту), можна готувати кисіль з сушених бананів. Єдиний нюанс-попередньо такий кисіль промивають 2 або 3 рази водою (вистоюючи хоча б по 20 – 30 хвилин). Це допоможе зберегти всю клітковину, але зменшить концентрацію вуглеводів.
5. Грейпфрут
Грейпфрут є джерелом вітамінів з і РР (міститься в цедрі і якраз дає їй присмак гіркоти).
Також вживання цитрусових (апельсини, лимон та інші) прискорює метаболізм, допомагає засвоює залізо швидше.
Тільки не слід зловживати грейпфрутом – надлишок аскорбінової кислоти теж шкодить організму (збільшує в'язкість крові, провокує спайку еритроцитів).
6. Імбир
Позитивно впливає на кров і корінь імбиру. Причому, необхідно вживати всього 5-10 грам такого продукту на добу, щоб поліпшити роботу серцево-судинної системи і запобігти кисневе голодування. Також імбир чистить судини .
Імбир рекомендується вживати в свіжому або сушеному вигляді, але не консервованому (при контакті з оцтовою кислотою входять до складу ефірні масла розпадаються на найпростіші елементи).
7. Часник
Є хорошим джерелом вітаміну C, а також містить широкий спектр ефірних масел, смол, допомагають організму швидше засвоювати залізо .
Ще одна особливість часнику – він прискорює процес виведення токсинів (в тому числі неорганічного типу), які якраз і можуть спровокувати різке зниження рівня гемоглобіну в крові до критичного рівня.
8. Квашена капуста
У ній міститься аскорбінова кислота, причому, практичний в тій же концентрації, що і в лимоні (на кілограм – близько 350 міліграм вітаміну З).
А червона квашена капуста також має в складі невелику кількість заліза – вона більш краща для підвищення гемоглобіну.
9. Морська капуста
Багата на залізо, цинк, магній, вітамін РР і фолієву кислоту. Багатьма лікарями даний продукт вважається як самим корисним для серцево-судинної системи .
Щодня рекомендується з'їдати не менше 30 грам морської капусти в будь – якому вигляді (квашена і засолена-найпоширеніші варіанти).
10. Шпинат
Серед зелені – найбагатший на залізо (майже 12 мг на 100 грам свіжого продукту).
Рекомендується вживати саме в свіжому вигляді, додаючи в різного роду салати. Добре поєднується з оливковою олією і часником.
Інші продукти, що містять залізо
Також ознайомтеся з цією таблицею продуктів, що містять залізо:
Що необхідно виключити з раціону?
Зниження рівня гемоглобіну сприяють:
- Практично всі молочні продукти. у них міститься білок і складні вуглеводи, які уповільнюють процес синтезу гемоглобіну. Також молоко згущує кров .
- Макарони. сюди ж можна віднести всі злакові. Перешкоджають засвоєнню заліза, окислюючи його ще при знаходженні в шлунково-кишковому тракті. Такий поживний мікроелемент вже непридатний для формування клітини гемоглобіну.
- Курячі яйця. знижує гемоглобін саме міститься в них білок. В принципі, будь – яка їжа, в основі яких білок-уповільнює засвоєння заліза.
- Пшеничне борошно і всі похідні від неї продукти. регулярне вживання пшеничного хліба призводить до зниження гемоглобіну, в середньому, на 15 г/л.тому краще віддавати перевагу чорному хлібу або грубого помелу (висівковий).
Особливості харчування при вагітності
При вагітності в організмі дівчини прискорено витрачаються практично всі вітаміни, в тому числі і фолієва кислота (В 6 ). Саме на останній елемент необхідно звертати найбільше уваги.
Фолієва кислота при виношуванні дитини переважно використовується ендокринною системою для нормалізації балансу статевих гормонів (які регулюють сам процес вагітності, перешкоджають передчасному народженню дитини).
Так що, у раціон обов'язково необхідно включати банани, рибу (в ній містяться омега-3 кислоти, що допомагають засвоювати вітаміни в-групи).
Те саме стосується овочів та фруктів, що містять залізо. Частина цих мікроелементів використовується організмом для формування серцево-судинної системи майбутньої дитини, тому у жінок в цей період гемоглобін постійно знижений (і тримається таким аж до початку третього триместру вагітності).
Цікаве відео
Пропонуємо переглянути такі Відео для ознайомлення з темою:
Висновок
Разом, підвищити гемоглобін досить просто. Кращий варіант-включити в раціон тварини субпродукти (легені, печінка, язик, нирки). Але якщо людина вегетаріанець або просто не вживає подібну їжу, то слід звернути увагу на вищевказані овочі і фрукти.
А на додаток до них можна проконсультуватися з лікарем щодо комплексних вітамінів, що містять і вітамін З, і фолієву кислоту, і залізо в так званих терапевтичних дозах.