який чай потрібно пити при низькому гемоглобіні, а який &8212; при високому?
Гемоглобін – це білкове з'єднання, яке міститься в клітинах (ядрах) еритроцитів і відповідає за транспортування по організму кисню, а також виведення вуглекислого газу.
Різні трави та сорти чаїв по-різному впливають на рівень гемоглобіну в крові.
Наприклад, згідно з дослідженнями , вживання танін-містять чаїв під час прийому їжі знижує абсорбцію заліза, одержуваного від цієї їжі, що може привести до зниження гемоглобіну.
У цій статті ми розберемося у всіх тонкощах. Які чаї можуть підвищити, а які-знизити гемоглобін? Які правила вживання і Денні норма існують? Всі відповіді в нашій статті.
Зміст
Навіщо взагалі контролювати баланс гемоглобіну?
Підвищений або знижений рівень гемоглобіну провокує порушення процесу Кисневого обміну в тканинах.
При низькому рівні організм відчуває кисневе голодування , при завищеному – гіперактивність (надмірно активне спалювання вуглеводів, жирів).
Особливо небезпечний такий дисбаланс під час вагітності, так як кисневе голодування майбутньої дитини – одна з найпоширеніших причин самоабортування (передчасного мимовільного припинення вагітності).
А що необхідно для нормалізації балансу гемоглобіну? Насамперед-нормалізувати вагу, а далі-забезпечити організм належною кількістю заліза, вітамінів А, Е, з, В-групи (зокрема, В 1 , В 2 , В 6 ). Разом з цим-привести в норму рівень цукру в крові, щоб знизити ймовірність накопичення надлишкових тригліцеридів в плазмі (що ускладнює обмін кисню і вуглекислого газу через еритроцити).
Що небезпечніше-високий або низький гемоглобін? Звичайно ж, низький, так як в цьому випадку в рази прискорюється процес окислення практично всіх клітин організму (за винятком кісткової тканини). Для його підвищення найкраще включати в раціон тварини субпродукти (легені, печінка, серце, нирки). Але якщо такі продукти з якихось причин протипоказані, то альтернативою можуть бути чаї і соки для підвищення гемоглобіну .
Тільки не слід їх використовувати в якості основи терапії. Краще проконсультуватися з лікарем і пити чаї як доповнення.
6 чаїв, що піднімають його рівень
Підвищити гемоглобін допомагають різні трав'яні чаї, а також багаті вітаміном С. до таких можна віднести:
- Іван-чай. Комплексно підсилює біодоступність заліза, а також постачає організм вітамінами в-групи. Тільки не слід готувати іван-чай з окропу. Краще-заливати просто гарячою водою до 60 градусів за Цельсієм. В цьому випадку вітаміни не розпадаються на похідні елементи.
- М'ятний. також підвищує біодоступність заліза, а разом з цим – надає заспокійлива дія на нервову систему (що стимулює метаболічні процеси між нейронами), дозволяє позбутися від задишки. М'ятний чай рекомендується пити натщесерце, але робити його не міцним. На 1 склянку готового напою досить буквально 2 – 3 свіжих листка м'яти, не більше.
- Каркаде. натуральний каркаде містить нітрохи не менше вітаміну з (розщеплює ліпіди, холестерин і збільшує швидкість засвоєння заліза), ніж чорна смородина або гранат . Але зловживати таким чаєм все ж не варто – в ньому високий вміст органічних кислот, дратівливих шлунково-кишкового тракту. А при занадто частому вживанні він також створює дисбаланс мікрофлори кишечника.
- Луговий збір (в основі – конюшина луговий). до його складу входять залізо, марганець, нікель. Правда, вплив на рівень гемоглобіну в результаті – незначне.
- Чай з польового хвоща. призводить до різкого збільшення гемоглобіну, але разом з цим є сильним діуретиком. Зловживати ним не варто, так як різке зниження рівня калію (який вимивається через сечовидільну систему) призводить до зниження синтезу клітин еритроцитів і, відповідно, гемоглобіну. Лікарі рекомендують такий чай вживати 2-3 рази на тиждень, не частіше.
- Фруктові. практично всі фруктові чаї також допомагають незначно підняти гемоглобін. Найефективнішими в цьому плані є ягідні (смородина, полуниця, суниця, але не чорниця), цитрусові (з вітаміном C), а також з шипшини .
А які його знижують?
Знижують гемоглобін наступні чаї:
- Чорний. містить чималу кількість таніну, що є дубильним речовиною. Його Соізбиток в організмі уповільнює процес засвоєння заліза, а разом з цим – згущує кров . Для серцево-судинної системи вплив незначне, але при активній стадії анемії від Чорного та інших класичних чаїв краще відмовитися.
- Зелений. також знижує гемоглобін через вітамін групи В 12 . Причому, вплив досить сильне. Лікарі цей чай рекомендують пити в необмежених кількостях при завищеному гемоглобіні.
- Обліпиха. знижує рівень тільки чай, приготований саме з ягід обліпихи. Гілки, листя і квітки такого ефекту не роблять.
Відео по темі
Пропонуємо переглянути відео:
Висновок
Разом, щоб підняти гемоглобін – слід віддавати перевагу травам (або лікарських зборів). Для зниження-класичним чорному і зеленому.
До речі, не менш ефективні в цьому плані Кавові напої (в тому числі і на основі кавових «пластівців», якими покриваються зерна). Але вплив на підсумковий рівень гемоглобіну напої надають незначне, так що на значимий терапевтичний ефект не варто розраховувати.