Чи може червоне вино підвищити гемоглобін у крові — наукові факти
Здоров'я і коректна робота серцево-судинної і кровоносної систем &8212; ключова умова нормального функціонування всього організму в цілому, оскільки їх функції полягають в доставці в складі крові поживних речовин і кисню в усі органи, тканини і системи організм.
Здатність кровоносної системи живити організм киснем діагностується відповідно до рівня гемоглобіну в крові. Недолік гемоглобіну називається&171; недокрів'ям &187; & 8212; станом, що сигналізує або про серйозне захворювання, або про неправильний спосіб життя, включає в себе такі фактори, як:
- Незбалансоване харчування;
- Недостатня кількість споживання води;
- Наявність стресу та шкідливих звичок.
Істотне значення відіграють також фактори спадковості і генетики.
Разом з тим широке поширення отримали дослідження , згідно з якими жителі Франції, Іспанії, Португалії, Італії, Греції менше інших страждають від проблем з серцево-судинної і кровоносної системи. Згідно усталеному припущенню, підтримці здоров'я серця, судин і крові сприяє дієта, що включає в себе споживання червоного вина.
Інші ж дослідження вказують, що вживання алкоголю пов'язане зі зниженням рівня гемоглобіну в крові, що може сприяти розвитку деяких серйозних захворювань.
У цій статті ми обговоримо вплив вина на серцево-судинну і кровоносну системи в цілому, а також на рівень гемоглобіну зокрема.
Зміст
Вплив на кровоносну систему
Споживання вина, дійсно, впливає на стан серця , судин, кровотоку і процес кровотворення.
Важливо, однак, дотримуватися певних умов:
- Віддавати перевагу червоному сухому вину;
- Споживати відповідально & 8212; тобто відповідно до приписів фахівців і в встановлених нормах;
- Вибирати якісний продукт.
Бажано також проконсультуватися з лікарем-терапевтом, а крім того, врахувати фактор ферментації, що дозволяє організму виводити і переробляти алкоголь.
Червоне сухе вино в малих кількостях робить благотворний вплив на всю серцево-судинну і кровоносну системи. Зокрема за рахунок систематичного споживання склянки червоного сухого вина в організмі відбуваються позитивні зміни.
Так, вчені говорять про наступні сприятливі наслідки споживання:
- Підвищення рівня гемоглобіну;
- Покращення кровотворення;
- Стимуляція кровотоку;
- Перешкода розвитку атеросклерозу;
- Розрідження крові .
Підняття рівня гемоглобіну обумовлено вмістом в червоному сухому вині певного набору мікроелементів і поживних речовин, що беруть участь в синтезі еритроцитів, до складу яких якраз входить і гемоглобін. Натуральний характер впливу обумовлює не тільки можливість підвищення гемоглобіну при його низькому рівні в крові, але і нормалізацію його рівня в разі, якщо він підвищений.
Інші корисні властивості
З іншими фактами про користь червоного вина ознайомтеся на інфографіці:
Якому сорту віддати перевагу?
Що стосується інших вин, то при їх споживанні важливо розуміти наступне.
- Червоне сухе вино є найбільш переважним серед усіх сортів. Якщо ви не можете пити сухе вино, віддайте перевагу напівсухому або напівсолодкому.
- B ялиновий сорт надає на організм відмінне від червоного вплив. Воно практично не впливає на вироблення еритроцитів, зате позитивно позначається на травній системі.
- Солодкі сорти за рахунок вмісту великої кількості цукру не втрачають своєї користі для кровотворення, але вона багато в чому девальвується за рахунок негативних процесів, обумовлених впливом цукру.
- Кагор, однак, вважається одним з корисних напоїв для відновлення і підтримки рівня гемоглобіну на достатньому для здорового життя рівні. Лікарі нерідко прописують 3-4 столові ложки кагору тим, у кого рівень гемоглобіну знаходиться на критично низькій позначці. Саме ложками, а не келихами лікарі наказують приймати цей традиційний церковний напій.
Крім сприятливого впливу на рівень гемоглобіну, кагор володіє і іншими корисними для організму впливами. Серед них особливо згадки заслуговують наступні:
- Надання загальнозміцнюючого ефекту;
- Профілактика простудних захворювань;
- Стимуляція імунної та травних систем.
Правила споживання і денна норма
Необхідно відзначити, що для країн, які споживають червоне сухе вино на щоденній основі, характерна особлива сформована культура споживання, яка включає в себе:
- Обмежене споживання;
- Поєднання вина з корисною їжею;
- Споживання вина в спокійному настрої і в приємній компанії.
Ці правила застосовуються і до споживання вина в лікувальних цілях. Для підняття рівня гемоглобіну і утримання його на прийнятному рівні достатньо 1 склянки (175 мл) на день . При застіллях норму можна збільшити до 2-3 келихів (350 &8212; 475 мл).
Особливості прийому при вагітності
Принадність червоного сухого вина ще й у тому, що його споживання не протипоказане при вагітності.
Лікарі допускають споживання протягом усього періоду вагітності до келиха вина в день (краще &8212; до 100 мл і не щодня).
Його рекомендується розбавляти прохолодною водою і приймати маленькими порціями. Так воно буде краще і м'якше засвоюватися організмом.
Що ще потрібно включити в раціон?
Для підняття і підтримки рівня гемоглобіну раціон повинен містити певні групи продуктів, користь від яких не обмежується виключно корекцією рівня гемоглобіну, але веде і до інших позитивних змін в організмі. Серед продуктів варто віддавати перевагу:
- Свіжі сезонні фрукти &8212; особливо, гранат, оскільки гранат & 8212; рекордсмен за кількістю корисних для серця і кровоносної системи речовин, також корисні банани , цитрусові, ананаси, персики, абрикоси червоний виноград, яблука , сливи і т. д.;
- Ягодам : брусниці, журавлині, чорноплідної горобини (черноплодка), смородині, чорниці, лохини і полуниці ;
- Свіжої зелені &8212; салат, коріандр, петрушка;
- Овочам & 8212; в першу чергу, це стосується буряка , оскільки, згідно з даними досліджень, дія бурякового соку на серцево-судинну і кровоносну системи можна порівняти і перевершує принцип дії провідних медичних розробок;
- Червоному нежирному м'ясу;
- Рибі & 8212; в першу чергу, перевагу слід віддавати диким лососевим (нерка, кета, горбуша, кижуч, чавича), хоча і сьомга, і форель також, безумовно, надають сприятливий вплив на серце і рівень гемоглобіну, як і ікра;
- Сиру і нежирного молока (дорослим рекомендується вибирати молочні продукти зі зниженим вмістом лактози, адже з віком організм втрачає здатність переробляти молочний цукор);
- Горіхам &8212; джерело вітамінів, секретів, розуму, здоров'я, довголіття і сили для серця, судин, імунної, статевої систем і всього організму;
- Сухофрукти &8212; в не сезон сухофрукти набагато корисніше своїх побратимів, вирощених із застосуванням хімічного впливу.
Інші важливі рекомендації
Таким чином, хоча алкоголь вважається в цілому шкідливим для організму речовиною, споживання його в формі хорошого вина або кагору в малих дозах здатне надавати комплексний вплив на організм. Для підняття рівня гемоглобіну в цілому необхідно зробити і інші заходи, серед яких, в першу чергу, наступні:
- Відмовитися від шкідливих звичок;
- Займатися фізичною активністю на свіжому повітрі (при відповідних погодних і температурних умовах);
- Постаратися максимально можливо поліпшити географію проживання, віддавши перевагу зеленим районам з хорошою екологічною ситуацією;
- Регулярно відвідувати лікаря для виявлення потенційних ризиків на ранніх стадіях;
- Максимально відмовитися від стрес і сконцентруватися на позитивних можливостях Поліпшення власної життєвої ситуації;
- Споживати достатню кількість води в день;
- Віддавати перевагу правильному харчуванню.
Відео по темі
Радимо подивитися такі відео:
Висновок
При формуванні свого раціону, природно, необхідно врахувати індивідуальні особливості і першочергові потреби організму, а також наявність індивідуальної непереносимості окремих продуктів або груп продуктів і т. д.
Так, саме комплексний підхід до вирішення проблеми низького рівня гемоглобіну здатний не тільки піднімати його рівень, але і нормалізувати роботу всіх систем організму в цілому.