Як алкоголь впливає на гемоглобін в крові людини-чи підвищує він його або знижує?

Існує думка, що періодичне вживання алкоголю сприяє підняттю рівня гемоглобіну в крові. Але наскільки це відповідає дійсності?

Сучасні дослідження , навпаки, вказують на те, що рівень гемоглобіну знижується після вживання спиртного. Саме тому, перед тим, як здавати аналіз крові на визначення рівня гемоглобіну, забороняється вживати будь-які алкогольні напої.

З цієї статті ви дізнаєтеся, як етиловий спирт впливає на гемоглобін в крові людини. Чи можна вживати алкоголь при низькому або високому його рівні? Чи існує безпечна денна норма?

Вплив на еритроцити та гемоглобін

Алкоголь після потрапляння в кров спершу розслабляє гладку мускулатуру, в тому числі і судини. Вони незначно розширюються , артеріальний тиск знижується на кілька міліметрів ртутного стовпа.

Але вже буквально через 40 – 50 хвилин після вживання алкоголю запускаються процеси швидкого розпаду похідних етилового спирту, а разом з цим – прискорюється кровотік. судини після цього звужуються , артеріальний тиск зростає – все це збільшує обсяг крові, що проходить через печінку, а саме вона і відповідає за виведення похідних спирту.

Що при цьому відбувається з еритроцитами ? З огляду на те, що алкоголь є найпотужнішим окислювачем, він провокує руйнування еритроцитів . Точніше - вони згуртовуються, злипаються. Рівень гемоглобіну в крові при цьому залишається ідентичним, але кількість «активних» еритроцитів, здатних переносити і кисень, і вуглекислий газ – зменшується.

Після – «спаяні» еритроцити виводяться з організму, а разом з цим знижується і гемоглобін. Зниження його концентрації прямо залежить від того, скільки саме алкоголю було вжито.

Ще алкоголь призводить до розчинення клітин еритроцитів (саме тому і провокується їх спайка). Також він зменшує щільність мембран тромбоцитів, еритроцитів, тобто, комплексно зменшує концентрацію формених елементів.

Разом, після вживання спиртних напоїв гемоглобін в крові знижується.

Відповідно, при підвищеному рівні це допомагає нормалізувати концентрацію гемоглобіну, але не слід забувати про негативний вплив етилового спирту на печінку, кровоносну, нервову, травну систему. Лікарі категорично не рекомендують використовувати алкогольні напої для нормалізації підвищеного рівня гемоглобіну.

Що буде, якщо пити алкоголь при зниженому гемоглобіні? ймовірність виникнення анемії в цьому випадку істотно підвищується . Разом з цим відбувається зрідження крові (за рахунок властивості спирту притягувати до себе воду), зростає навантаження на серце, печінку, розвивається умовне кисневе голодування головного мозку .

Яким напоям віддати перевагу?

Єдиним» корисним " напоєм для підвищення гемоглобіну в цьому плані є пиво. Але цей ефект досягається не за рахунок наявності етилового спирту, а за рахунок складу пива, в який входять:

  1. Вітаміни групи В;
  2. Вітамін D;
  3. Дріжджі.

Вітаміни групи В збільшити доступність заліза до засвоєння, вітамін D відповідає за формування кісткового мозку (а саме там відбувається процес синтезу формених тіл крові, в тому числі і еритроцитів), дріжджі – стимулюють метаболізм, нормалізують мікрофлору кишечника. Таким чином, пиво дійсно піднімає гемоглобін .

Але знову ж таки – не слід забувати про те, що шкоди алкогольні напої приносять істотно більше, ніж користі.

Скільки пива рекомендується вживати, щоб мінімізувати шкоду для організму і отримати від цього максимальну користь? Не більше 200 мілілітрів за один прийом, не частіше 3 разів на тиждень. при захворюваннях серцево-судинної системи і шлунково-кишкового тракту це зовсім протипоказано.

також варто уточнити, що саме в темних сортах пива (з карамельним присмаком, тобто, з солодом, які пройшли термічну обробку) вітамінів в-групи більше. Але і фортеця такого пива вище.

 

Протипоказання

При вагітності будь-які алкогольні напої строго протипоказані. Жінкам» в положенні " забороняється навіть застосовувати лікарські препарати і сиропи, в яких в якості консерванту використовуються спирт і/або його похідні.

Також вживання алкоголю, в тому числі пива та інших слабоалкогольних напоїв, протипоказано при:

  1. Хронічних захворювання передміхурової залози;
  2. Захворюваннях шлунково-кишкового тракту в стадії загострення;
  3. Захворюваннях серцево-судинної системи ;
  4. Гіпертонія;
  5. Атеросклерозі;
  6. Вегето-судинної дистонії;
  7. Захворюваннях сечовидільної системи( зокрема, при сечокам'яній хворобі, так як збільшується ризик провокування руху конкрементів);
  8. Невралгічних розладах;
  9. Печінкової недостатності (а також гепатиті, цирозі, при патологічно збільшеної печінки).

А що щодо безалкогольного пива? вміст корисних речовин в ньому мінімальне, так як зараз його виготовляють шляхом мембранної фільтрації. Тобто, звичайне пиво пропускають через спеціальний фільтр, який і затримує молекули етилового спирту. Але разом з цим він прибирає і вітаміни – розмір їх молекул можна порівняти з етилом.

Як прискорити виведення спирту з організму?

Чим швидше вивести похідні етилового спирту з крові – тим меншим буде зниження рівня гемоглобіну. Лікарі з цього приводу рекомендують:

  1. Прийняти активоване вугілля (з розрахунку 1 таблетки на 4 кілограми маси тіла);
  2. Прийняти Мультивітамінний препарат (зокрема, в якому містяться вітаміну А і Е - вони уповільнюють процес окислення еритроцитів);
  3. Пити якомога більше, щоб запобігти зневодненню організму (а разом з цим – нормалізувати баланс калію і натрію).

Також рекомендується їсти щось жирне. Жир, при попаданні в шлунок, створює щільну оболонку, покриваючи слизовий епітелій, і уповільнює засвоєння алкоголю – це знижує навантаження на серцево-судинну систему, печінку, але спирт при цьому буде виводитися приблизно на 20 – 40% повільніше (залежить від того, скільки саме жирної їжі було з'їдено).

Прискорити виведення алкоголю допоможуть і спеціальні препарати для регулювання водно-сольового балансу . Приклад-регідрон, але його слід приймати безпосередньо до застілля, а також відразу після нього, щоб не допускати різке зниження рівня калію (на тлі якого натрій зростає, так як вони інгібують один одного).

Корисне відео

Радимо ознайомитися з такими відео:

 

Висновок

Разом, вживання спиртовмісних напоїв дійсно знижує концентрацію гемоглобіну в крові. Але це не означає, що при його надлишку в організмі слід пити алкогольні напої – через вміст в них етилового спирту шкоду для здоров'я буде набагато вище, ніж користь.

За рахунок чого досягається ефект зниження гемоглобіну? За рахунок спайки еритроцитів, у яких під дією алкоголю частково розчиняються мембрани. Подальшими наслідками є виведення формених тіл через печінку.

Єдиний напій, який незначно піднімає гемоглобін – це пиво (його темні сорти). Безалкогольне пиво такою властивістю не володіє, тому йому не варто віддавати перевагу.