Чи можна підняти гемоглобін гречкою в домашніх умовах при його низькому рівні?

Від стану серцево-судинної і кровоносної систем безпосередньо залежить здоров'я і функціонування організму в цілому. Відомо, що людський організм складається з нерозривно пов'язаних органів, тканин і систем.

Їх харчування здійснюється шляхом доставки в них разом з кров'ю поживних речовин, одним з яких є кисень. Можливість харчування кров'ю органів і тканин киснем визначається рівнем вмісту гемоглобіну.

Стан низького рівня гемоглобіну в крові називається анемією (в народі &8212; &171;недокрів'я&187;). Варто зазначити, що анемія & 8212; це не діагноз, а саме стан, що вказує на неправильний спосіб життя або наявність серйозних захворювань.

На рівень гемоглобіну впливають безліч факторів, одні з яких не піддаються впливу людини (генетична схильність, екологія і т.д.). Інші фактори безпосередньо підвладні людині в домашніх умовах. до них відносяться:

  • Споживання води;
  • Харчування;
  • Наявність стресу;
  • Наявність шкідливих звичок і т. д.

Дослідження підтверджують , що за рахунок високого вмісту заліза, саме вживання в їжу гречаної крупи ефективно і безпечно піднімає рівень гемоглобіну.

Вплив крупи на гемоглобін

Гречка &8212; унікальний по користі продукт. До її складу, крім усього іншого, у великій кількості входять:

  1. Залізо &8212; безпосередньо впливає на якість кровотворення, кількість гемоглобіну;
  2. Фолієва та аскорбінова кислоти &8212; сприяють засвоєнню заліза.

У зв'язку з високим вмістом заліза, а також речовин, що сприяють його засвоєнню, поліпшується процес кровотворення, у крові утворюється достатня кількість еритроцитів , до складу яких і входить гемоглобін. При регулярному споживанні гречки діагностуються як внутрішні (підвищення рівня гемоглобіну), так і зовнішні (поліпшення кольору шкіри, стану волосся і т.д.) позитивні зміни.

При зниженому рівні гемоглобіну дана крупа вкрай полезга. З огляду на натуральне походження і м'який вплив на корекцію рівня гемоглобіну, її не небезпечно застосовувати і людям, у яких гемоглобін не знижений, а навпаки, підвищений. В такому випадку споживання гречки буде вести до стабілізації його рівня і загальному зміцненню організму.

6 корисних властивостей для серця і судин

Підвищення і підтримання на прийнятному рівні гемоглобіну в крові не єдиний вплив, який гречана крупа надає на серцево-судинну і кровоносну системи.

Крім цього, при регулярному споживанні гречки відбуваються наступні позитивні зміни:

  1. Перешкода розвитку атеросклерозу & 8212; за допомогою очищення судин від холестеринових відкладень;
  2. Зниження ймовірності інсульту;
  3. Зміцнення серцевого м'яза і капілярів & 8212; за рахунок вмісту великої кількості Омега-3;
  4. Зміцнення стінок судин &8212; завдяки наявності речовини &171;рутин&187;;
  5. Поліпшення відтоку венозної крові;
  6. Лікування варикозу і тромбофлебіту.

Крім того, споживання гречки корисно для імунної, статевої системи, веде до зміцнення і розвитку м'язової маси, сприятливо впливає на здоров'я нирок, печінки і травної системи. Гречку можна зустріти в раціоні спортсменів.

завдяки високому вмісту білка і відсутності шкідливих жирів розумно і корисно замінювати гречкою картопля і пшеничні макаронні і хлібобулочні вироби.

Гречка також корисна для нервової системи, за допомогою включення в раціон гречки можна позбутися від безсоння і постійного стресу . Крім того, споживання гречки надає позитивний ефект на стан шкірних покривів, фортеця суглобів, зубів і кісткової тканини.

В якому вигляді краще приймати-4 рецепта

Для досягнення максимального ефекту від гречки розумно поєднувати її з іншими продуктами, що піднімають гемоглобін.

1. Мелена гречка

Мелена гречка легше засвоюється організмом.

  1. Продукт, перш за все, промивається і доводиться на розпеченій сковорідці до сухого стану.
  2. Потім крупу перемелюють самостійно або з використанням м'ясорубки, кавомолки і т. д.
  3. Отриманий порошок їдять, заливаючи теплою чистою водою.

Меленою гречку найкраще їсти на полуденок і замінювати їй все перекушування протягом дня.

Завдяки своїй структурі перемелена гречана мука відмінно підходити для дитячого раціону і харчування літніх людей.

2. У поєднанні з медом і волоськими горіхами

Така суміш &8212; справжні ласощі для людини і його організму.

Як і гречка, волоські горіхи і мед так само містять велику кількість поживних речовин, що сприяють оздоровленню, зміцненню організму і підвищенню рівня вмісту гемоглобіну в крові.

Найпростіший рецепт &8212; приготувати гречану кашу (для кращого поєднання &8212; розваристий) і безпосередньо перед прийомом додавати в неї мед і товчений волоський горіх.

3. З кефіром

Гречку з кефіром готують за наступним рецептом:

  1. Сиру крупу заливають кефіром;
  2. Залишають на 6-8 годин в прохолодному місці;
  3. Їдять на голодний шлунок.

4. Зелена гречана крупа

Сира зелена гречка &8212; найкорисніша форма гречаної крупи. У магазинах, втім, зустрічається не так вже й часто. Однак знайти її можна.

Відмінність від її коричневої форми &8212; у відсутності теплової обробки. Завдяки цьому гречка зберігає в середньому на 30% більше корисних речовин .

Готувати можна як коричневу крупу або вживати в пророщеному вигляді в салатах, випічці і напоях.

Особливості вживання для дітей та вагітних

Варто окремо згадати можливість споживання гречки вагітними жінками і дітьми. Гречка за своєю структурою гіпоалергенний продукт.

Завдяки вищеописаним властивостям гречаної крупи, лікарі часто рекомендують майбутнім мамам включення її в раціон для профілактики кисневого голодування плода .

На даний момент не виявлені умови, відповідно до яких споживання гречаної крупи було б не рекомендовано для вагітних і дітей, проте як раціон вагітних жінок, так і дитячий раціон краще все ж узгоджувати з лікарем-терапевтом або лікарем-нутриціологом, що спеціалізується на вагітних і дітей, відповідно.

Таким чином, включення гречки в раціон харчування здатне не тільки підвищити і підтримати рівень вмісту гемоглобіну в крові, але і надати Комплексне загальнозміцнюючу дію на стан серцево-судинної і кровоносної систем. Найкорисніше вживати зелену гречану крупу, мелену гречку, а найсмачніше і теж корисно &8212; поєднувати гречку з кефіром, медом і волоськими горіхами.

Інші важливі рекомендації

Крім включення в раціон гречки, важливо приділяти увагу і іншим факторам, що сприяють недопущенню розвитку анемії:

  1. Споживання достатньої кількості чистої води;
  2. Відмови від стресу;
  3. Проводження часу на свіжому повітрі;
  4. Відмови від шкідливих звичок;
  5. Занять спортом;
  6. Життя в сприятливих екологічних умовах.

Корисне відео

Радимо ознайомитися з відео:

 

Тільки комплексний підхід у догляді за серцево-судинною, кровоносною та іншими системами і органами організму здатний забезпечити здоров'я і активне довголіття.