Як молоко впливає на гемоглобін людини-знижує або підвищує його?
Не варто сперечатися з тим, що молоко – вкрай корисний продукт для організму людини. Але лікарі попереджають, що його зайве споживання може спровокувати анемію, тобто, зниження рівня гемоглобіну в крові.
Через що це відбувається? згідно з дослідженнями , регулярне вживання молока &171;вимиває&187; залізо із запасів організму. А залізо & 8212; це основа гемоглобіну.
І якщо це правда, то може дітям зовсім не варто давати молоко і будь-які інші молочні продукти? Гемоглобін знижує тільки коров'яче молоко або ж такий ефект надає і козяче? Чи можна пити даний напій при низькому рівні гемоглобіну? Всі відповіді нижче.
Коров'яче
Одне з корисних властивостей короьего молока – це наявність в його складі великої кількості кальцію. Це дозволяє зміцнити кістки, зубну емаль, прискорити загоєння переломів.
Але разом з цим кальцій ускладнює засвоєння заліза - основного компонента гемоглобіну. І чим більше кальцію в складі молока – тим воно «шкідливіше» для хворих на анемію.
Ще в молоці міститься вітамін D – він уповільнює формування формених елементів крові, що побічно теж може знижувати концентрацію гемоглобіну. Але разом з цим даний вітамін необхідно для нормального засвоєння кальцію, калію, деяких інших мінеральних мікроелементів.
Козьє
З козячим молоком ситуація дещо інша. Хоч за складом воно схоже на коров'яче – він містить майже в 5 разів більше заліза . Тому його вживання одночасно і знижує, і нормалізує концентрацію гемоглобіну в крові.
Лікарі стверджують, що ці ефекти пригнічують один одного, тому в підсумку гемоглобін залишається на колишньому рівні. Саме тому його можна давати (хоч і в невеликій кількості) хворим на анемію.
Таке молоко також набагато легше засвоюється, не затримується в шлунку. Тому для дітей воно більш кращий, ніж коров'яче. Єдиний нюанс-великий вміст складних вуглеводів (чим жирніше – тим вище), що дає чимале навантаження на слизову шлунка. Дітям козяче молоко рекомендується давати в поєднанні з дитячими сумішами (або грудним молоком).
Інші молочні продукти
Продукти на основі молока на гемоглобін впливають по-різному, в залежності від методу їх приготування і підсумкового кількості кальцію в кінцевому складі:
- Кефір. готується з коров'ячого молока, практично не містить залізо, кальцій є, вітаміну D теж досить велика кількість. Відповідно-стимулює падіння гемоглобіну. Більш "безпечний" в цьому плані знежирений кефір – в ньому приблизно в 2 рази менше кальцію, але і корисних бактерій менша концентрація.
- Йогурт. також знижує рівень гемоглобіну, зменшуючи біодоступність заліза. Нівелювати такий ефект допоможе додавання фруктової основи з граната, полуниці, яблук (обов'язково свіжих).
- Сир. Один з найбагатших молочних продуктів на кальцій і вітамін D. помітно знижує рівень гемоглобіну. Саме тому дітям його рекомендують давати невеликими порціями. Знежирений сир має в складі меншу кількість кальцію.
- Сир. залежить від сорту молока, з якого він готується. Якщо з козячого, то на гемоглобін практично ніяк не впливає. Якщо з коров'ячого, то може незначно знизити його концентрацію.
- Вершкове масло. містить невелику кількість кальцію (в 5 разів менше, ніж в коров'ячому молоці). На рівень гемоглобіну впливає дуже слабо, так що навіть при анемії його допускається включати в раціон. Ще менший вплив надає топлене масло (концентрація жирної основи в якому досягає показника в 99%).
- Манна каша. Е е готують і на коров'ячому, і на козячому молоці. У першому випадку – гемоглобін знижується, у другому – залишається на колишньому рівні.
- Сметана. кальцію в ній приблизно стільки ж, скільки і в звичайному коров'ячому молоці. Зловживати не варто, але невеликі порції – до 30 мілілітрів, допустимі навіть при анемії без будь-яких загострень.
А найголовніше, на що вказують лікарі – харчування має бути різноманітним, включати тварини субпродукти (печінка, легені, серце – найбагатші на легко засвоюване залізо).
Корисне відео
Радимо переглянути таке відео:
Висновок
Разом, коров'яче молоко незначно знижує рівень гемоглобіну в крові, так як кальцій, що входить до його складу, знижує біодоступність заліза (цей метал є основною клітин гемоглобіну).
Козяче – діє аналогічним чином, але в ньому набагато більше заліза, ніж в коров'ячому, що нівелює такий ефект. При анемії від коров'ячого слід утриматися (або пити зовсім небагато), козяче – можна, але в помірній кількості.