Чи підвищує мед гемоглобін при низькому рівні — детальний огляд

Знижений гемоглобін, анемія, або недокрів'я, &8212; це велика проблема для здоров'я, так як гемоглобін необхідний для перенесення кисню до всіх органів тіла.

Тобто зниження рівня гемоглобіну веде до кисневого голодування абсолютно всіх органів: від мозку &8212; до шкірних покривів.

Зовні це проявляється в блідості шкіри, поганому зовнішньому вигляді волосся і ПР.але найстрашніше, що анемія &8212; це ще й занепад сил, стомлюваність, низький імунітет.

Залізодефіцитну анемію можна досить швидко усунути, вживаючи продукти харчування, що містять залізо, наприклад, мед. дослідження підтверджують , що вживання меду дійсно піднімає рівень гемоглобіну і покращує інші показники крові.

Як він впливає на гемоглобін?

Натуральний мед &8212; один з найцінніших продуктів, що містять величезну кількість мінеральних речовин, в тому числі і заліза.

Більш того, він містить в собі таку комбінацію мінералів, вітамінів і органічних кислот, яка допомагає краще засвоюватися залозу , необхідного для гемоглобіну. Наприклад, фолієву кислоту. Цим мед відрізняється від багатьох інших залізовмісних продуктів харчування, які корисні для організму, але перешкоджають засвоєнню заліза.

Що стосується фармакологічних залізовмісних препаратів, то, в порівнянні з ними, мед також має переваги: він не здатний викликати надлишок заліза, на відміну від таблеток і порошків . Організм засвоїть стільки заліза, скільки необхідно організму, але не перевищить норму. А підвищений гемоглобін ще небезпечніше зниженого.

Чи можна при низькому рівні?

Продукт бджільництва вважається одним з найкорисніших на столі людини, якій діагностовано недокрів'я. Крім заліза, в меді міститься марганець і інші мінерали, необхідні для процесу кровотворення.

Тому при недокрів'ї обов'язково потрібно використовувати мед, особливо в комбінації з іншими корисними продуктами.

Однак самолікуванням в даному випадку займатися необачно: після діагностики низького рівня гемоглобіну обов'язково потрібно періодично здавати аналіз крові і у важких випадках при необхідності коригувати лікування, вже доповнюючи його спеціальною дієтою.

Правда, все це гойдається випадків саме залізодефіцитної анемії. Якщо ж недокрів'я пов'язано з кровотечами, апіпродукт не здатний сильно змінити ситуацію. Його недостатньо для лікування захворювання цієї етіології: потрібно в першу чергу усувати причину крововтрати.

Чи можна при високому рівні?

Здавалося б, продукт, що підвищує гемоглобін, повинен бути протипоказаний при вже підвищених показниках рівня заліза. Але це не так, тому що:

  1. Організм людини так влаштований, що надлишки заліза він просто не засвоїть з цього продукту, який, до того ж, складно з'їсти у великій кількості;
  2. Мед здатний розріджувати кров , яка має підвищену в'язкість при великому процентному вмісті заліза.

Тобто при вживанні меду нормалізується густота крові , яка властива організму людей з високим гемоглобіном. При цьому ще й розчиняються згустки крові, які можуть перетворитися в тромби, закупорити судини і привести до інфаркту міокарда та інсульту судин головного мозку.

Наприклад, навіть лікарі радять людям з підвищеною в'язкістю крові починати день зі склянки води з лимонним соком і ложкою меду.

зрозуміло, це не означає, що апіпродукт корисний в будь-яких кількостях. При такому небезпечному стані, як підвищена густота крові, продукт бджільництва корисний, але зловживати ним не можна.

 

Який сорт найбільш корисний для крові?

Будь-який мед корисний для кровоносної системи. Але найбільший вміст заліза & 8212; в трьох сортах темного кольору.

  1. Падевий. цей мед &8212; продукт переробки не квіткового нектару, а паді &8212; густий солодкої рідини, яку виділяють комахи, коли харчуються соком рослин. Бджоли збирають цей солодкий сік і перетворюють його в мед. Але він не має характерного запаху. Тому не варто приймати його за підробку. Смак у нього, до речі, досить терпкий.
  2. Вересовий. він трохи гіркий, має сильний пряний аромат.
  3. Гречаний. цей апіпродукт такий же темний за кольором, як і названі, пахне сильно терпко, володіє таким же яскраво вираженим смаком і вважається одним з найкорисніших для кровоносної системи.

4 лікувальних рецепта на його основі

Народна медицина пропонує величезну кількість рецептів з головним апіпродуктом в складі для підвищення рівня гемоглобіну. У них входять і інші інгредієнти, які цінні для крові самі по собі, але, разом з тим, допомагають також і засвоєнню заліза з солодкого дару природи

1. Суміш з меду, горіхів, чорносливу і кураги

Класичний рецепт містить в собі апіпродукт і подрібнені сухофрукти(чорнослив, курага, горіхи). Солодка суміш схожа на ласощі, але переборщувати з її вживанням не можна: 1-3 чайних ложок на добу натщесерце цілком достатньо. готується вона так:

  1. По 200 г кожного сухофрукту миють, ошпарюють окропом, але не запарюють;
  2. Потім &8212; подрібнюють в м'ясорубці;
  3. Змішують зі склянкою очищених волоських горіхів, які потрібно пропустити через м'ясорубку або блендер;
  4. Додають склянку рідкого меду, який повинен бути свіжим, а не розігрітим.
  5. Якщо продукт бджільництва занадто густий або вже зацукрувався, додають сік 1-2 лимонів і все ретельно змішують.

2. Каша з додаванням гречки і горіхів

Цей рецепт підходить для приготування корисного при анемії сніданку. Для такого корисного страви:

  1. Стакан гречаної крупи злегка підсмажують на сухій сковорідці до легкого потемніння зерен;
  2. Заливають 2,5 склянками окропу, додають неповну чайну ложку солі;
  3. Коли рівень окропу співпаде з рівнем крупи, каструлю знімають з плити і загортають;
  4. Поки каша настоюється або напередодні приготування страви, півсклянки очищених волоських заливають окропом на 20-30 хвилин;
  5. Воду зливають, очищають горіхи від шкірки і подрібнюють, натискаючи плоскою стороною ножа з широким лезом;
  6. В кашу додають горіхи;
  7. Мед кладуть в кожну тарілку, коли каша трохи охолоне, розмішують і вживають як звичайну їжу на сніданок.

3. Суміш з додаванням буряка і моркви

Такий корисний салат готують для людей з недокрів'ям, пропонуючи його в якості перекусу або на полуденок. Для цілющого страви беруть якісні сирі овочі без пошкоджень шкірки.

  1. Буряк і морква чистять і в рівних пропорціях натирають на тертці соломкою, приблизно як для овочів по-корейськи.
  2. На порцію такої суміші беруть столову ложку лимонного соку і стільки ж продукту бджільництва, все змішують.
це зілля корисно не тільки для еритроцитів, але і для зниження холестерину, підвищення еластичності судин, особливо головного мозку, поліпшення роботи травного тракту. Заборонено при будь-яких видах виразок травної системи, пухлинах кишечника, алергії і схильності до колік кишечника.

 

4. Сік з кропивою

Це один з найкорисніших рецептів при недокрів'ї. У нього один недолік : його можна готувати виключно в травні, тому що кропива потрібна Травнева.

  1. Кропиву рвуть тільки в травні, далеко від доріг, де проїжджаєтранспорт.
  2. Миють, обривають листя. Можна їх злегка ошпарити окропом. В цьому випадку воді потрібно дати повністю стекти.
  3. Вичавлюють листя в соковижималці. Знадобиться стакан соку.
  4. На склянку кропив'яного свіжовичавленого соку додають склянку меду. У цю пору року він твердий: потрібно постаратися розчинити його в соку. Якщо це зовсім неможливо, то апіпродукт нагрівають на водяній бані, але не більше, ніж 40 градусів, тобто на дотик він повинен бути трохи вище температури тіла.
  5. Приймають до тих пір, поки суміш не закінчиться, по столовій ложці натщесерце 1-3 рази на добу в залежності від тяжкості стану. Запивати теплою водою.

Відео по темі

Радимо ознайомитися з такими відео-матеріалами:

 

Висновок

Мед як профілактичний і лікувальний засіб при анемії & 8212; дієвий і безпечний засіб. Але при його вживанні потрібно порадитися з лікарем і виключити ймовірність протипоказань, і в першу чергу, цукрового діабету і алергії.