зв'язок цукру і гемоглобіну — чи підвищує солодке його рівень в крові?

Цукор &8212; це вуглевод, який дуже швидко всмоктується в кров і робить помітний вплив на її склад.

При дослідженні крові доктора перш за все дивляться на ці критерії здоров'я &8212; рівень гемоглобіну і цукру.

По-перше, вони взаємопов'язані один з одним, а по-друге, відхилення від норми того і іншого показника говорять про наявність будь-якої патології, що вимагає коригування раціону харчування, і в першу чергу зниження вживання або повної відмови від цукру.

Вплив солодкого на гемоглобін

Цукор & 8212; підступна речовина. Відносно крові він погіршує ситуацію з низьким гемоглобіном, але і може провокувати підвищення в тих випадках, коли воно є супутнім симптомом захворювання.

Чи можна при низькому рівні?

Існує поширена помилка про те, що низький рівень гемоглобіну потрібно виправляти посиленим харчуванням. Це не зовсім так: організму потрібні не всі підряд корисні продукти, а лише ті, що сприятливі для складу крові.

Причому не всі з них можна комбінувати один з одним. В іншому випадку і кров не покращиться, і побічні проблеми з'являться.

Наприклад, молочні продукти містять залізо і вітаміни, які допомагають його засвоєнню. Але кальцій з молока блокує засвоєння заліза, що знаходиться навіть у великих кількостях в деяких продуктах і є обов'язковим компонентом гемоглобіну.

Тому при необхідності підвищити гемоглобін дієтологи часто або застерігають від вживання молочних продуктів або радять їсти їх окремо від залізовмісних.

У випадку з цукром все ще гірше:

  1. Він не підвищує рівень гемоглобіну сам по собі, але зате знижує функціональність імунної системи;
  2. Збільшує загальну калорійність добового обсягу їжі і тягне за собою набір зайвої ваги;
  3. Швидко всмоктуючись в кров і розщеплюючись, викликає протиприродний апетит, додатково ведучи до ожиріння;
  4. Знижує здатність засвоєння іншої їжі, по-справжньому корисною для крові, тому веде до дефіциту корисних речовин, в тому числі і тих, які потрібні для підняття гемоглобіну;
  5. Провокує появу цукрового діабету і гіпертонії.

Але мова йде в першу чергу про рафінований цукор. Але ж існують і інші солодощі, наприклад, фрукти і сухофрукти. Звичайно, глюкоза і фруктоза в їх складі можуть бути небезпечні в підвищеній кількості по вже названих причин. Але вони ж містять і залізо, і органічні кислоти, і мінерали, без яких склад крові не може бути нормальними.

Тому в даному випадку необхідно шукати альтернативу і не тільки не відмовлятися від вживання цих корисних солодощів, а й обов'язково вводити їх в раціон, виходячи з фізіологічної норми їх вживання.

Наприклад, для поліпшення крові корисно періодично вживати такі солодкі продукти, як:

Чи можна при підвищеному рівні?

Багато хто вважає, що якщо знижений гемоглобін &8212; це погано, то підвищений є ознакою доброго здоров'я. Але це далеко не завжди так!

У деяких випадках організм пристосовується при підвищеній потребі в гемоглобіні, тому піднімає ці показники сам, природним чином. Наприклад, у вагітних, курців, жителів гір і спортсменів він вище, тому що підвищений і рівень вуглекислоти, яку гемоглобін виводить з організму.

Але підвищений гемоглобін зустрічається і при таких патологічних станах, як:

  1. Інфекційні захворювання, отруєння та кишкова непрохідність;
  2. Астма, опіки високого ступеня ураження і онкологічні захворювання;
  3. Цукровий діабет, захворювання печінки та зневоднення;
  4. Підвищена густота крові, тромбоз і варикоз та ін.

Всі ці патології мають тісний зв'язок з підвищенням гемоглобіну. Цукор не збільшить кількість еритроцитів сам по собі, але, вживається в неприпустимих нормах, посилить захворювання . А у випадку з цукровим діабетом він ще й смертельно небезпечний, тому що нестача гормону інсуліну, який потрібен для транспортування глюкози в клітини, для діабетика може коштувати і життя.

Тому при такому відхиленні складу крові від норми вживання солодощів теж потрібно обмежувати.

при діабеті гемоглобін може бути і підвищеним, і зниженим. В обох випадках при цьому важкому захворюванні патологію крові можна виправляти тільки медикаментозно.

 

7 фактів про вплив на серцево-судинну систему

Солодке &8212; це останнє, що потрібно організму при захворюваннях серця і судин. А в підвищеній кількості він тільки погіршує стан судин і порушує роботу серцевого м'яза .

  1. Дистрофія серцевого м'яза. Сердечникам не можна зловживати солодким, так як воно веде до дефіциту вітаміну В1, необхідного для серця .
  2. Перевантаження. надлишок солодкого перевантажує серце і судини, так як веде до набряків і появи ожиріння.
  3. Зниження еластичності кровоносних судин. це небезпечно гіпертонічними проблемами і крововиливами.
  4. Варикоз. вени з усіх судин страждають в першу чергу: розвиваються хронічні судинні патології.
  5. Гіпертонія. при вживанні великої дози цукру може різко підскочити артеріальний тиск. Знижувати швидко його теж небезпечно.
  6. Погіршення кровообігу . Дослідження показали, що при вживанні підвищених добових норм цукру погіршується кровопостачання мозку і всіх органів приблизно на 15-20 %. Особливо страждають кінцівки.
  7. Гіпоксія, інтоксикація. оскільки погіршується кровообіг, органи страждають не тільки від кисневого голодування, тобто гіпоксії. Порушується транспортування з організму і продуктів розпаду теж: вуглекислого газу, шлаків. В результаті виникає стан інтоксикації.

Безпечна денна норма

Ні склад крові, ні робота судин не постраждають, якщо продукт буде присутній в раціоні в межах норми.

Не варто категорично відмовлятися від солодощів хоча б тому, що користь гормону радості серотоніну , що утворюється при вживанні цукру або фруктози, ніхто не відміняв. Але норму дотримуватися потрібно.

В залежності від віку, комплекції і фізичної активності безпечно для організму можна вжити тільки 1-6 чайних ложок цукру без гірки на добу.

Потрібно враховувати, що це не тільки той цукор, який ви кладете собі в чай, але і всі інші солодощі, фрукти, сухофрукти і навіть натуральні, а не тільки магазинні, соки.

Тобто протягом доби Ви можете дозволити собі вранці чашку солодкого чаю або кави, іноді цукерку і 1-2 фрукта на перекушування протягом дня. Такий обсяг солодкого задовольнить потребу в серотоніні і не вплине негативно на склад крові, роботу серця і судин.

Рекомендується повністю відмовитися від магазинних нектарів і лимонадів. по-перше, в одній склянці газованої води розчинена якраз максимальна денна норма цукру. Але, випиваючи солодку воду, людина психологічно сприймає її, як звичайну, і не враховує обсягу вживання цукрів.

А по-друге, вуглекислий газ допомагає цукру швидше всмоктуватися в кров, так само швидко розщеплюватися і провокувати на вживання наступної дози.

немає сенсу вибирати газовані напої з цукрозамінниками. Вони надають ще більш згубно вплив на організм.

 

Корисне відео

Пропонуємо переглянути такі відео:

 

Висновок

Не варто займати категоричну позицію, стверджуючи, що будь-який цукор і в будь-яких кількостях &8212; це &171;білий отрута&187;. Але обмежувати себе в цьому продукті потрібно, навіть вважаючи за краще натуральні і багато в чому дуже корисні солодощі.