яке м'ясо потрібно їсти для підвищення гемоглобіну при його низькому рівні-Топ 7 кращих видів
Основна причина низького рівня гемоглобіну в крові (на тлі чого нерідко розвивається анемія) – це дефіцит заліза, який якраз і є основою молекули гемоглобіну (вона являє собою з'єднання заліза і певних амінокислот).
Для швидкого поповнення запасу заліза лікарі та вчені рекомендують включати в раціон продукти тваринного походження. Особливо багаті на цей елемент такі субпродукти, як свинячі печінку і легені.
А що щодо м'яса? В яких його видах найбільше міститься заліза? Які сорти найефективніше піднімають гемоглобін і скільки їх потрібно з'їдати? Чи можна обійтися без вживання м'яса зовсім? Всі відповіді нижче.
Зміст
М'ясні продукти та склад крові
М'ясо містить в собі досить велику кількість заліза. Разом з цим, в ньому є незамінні амінокислоти і вітаміни групи В - все це збільшує біодоступність заліза , тобто, допомагає організму його засвоювати і синтезувати гемоглобін.
У деяких продуктах рослинного походження цього елемента навіть більше, але через відсутність амінокислот (білків) лише мала частина заліза з них в результаті засвоюється.
Наприклад, в свинячої печінки міститься близько 19 міліграм заліза на 100 грам, з яких засвоюється близько 80%. А в сушених білих грибах заліза аж 35 міліграм на 100 грам, але тільки 30% з них засвоюються.
6 найкорисніших видів
У будь-якому м'ясі (і білому і червоному) є і залізо, і амінокислоти, тому вони відмінно підійдуть для підняття гемоглобіну. Але в якому м'ясі цих елементів найбільше? І як його правильно приготувати?
1. Кролятина
На 100 грам такого м'яса доводиться 4,4 міліграма заліза . З усіх видів - саме це для підвищення гемоглобіну підходить найкраще.
А ще цей продукт є легко засвоюваним, тому його нерідко дієтологи рекомендують включати в раціон при призначенні щадить дієти (коли необхідно мінімізувати навантаження на шлунково-кишковий тракт).
Відповідно, таке м'ясо буде оптимальним вибором для дітей з низьким рівнем гемоглобіну (пюре з кролика можна і зовсім давати з 9 – 12 місяців).
Також в м'ясі кролика мінімум жиру і, відповідно, холестерину низької щільності (який і прийнято називати «шкідливим»). Тому при наявності хронічних захворювань серцево-судинної системи саме цей вид м'яса є кращим. Рекомендується вживати в запеченому вигляді (за допомогою мікрохвильовки).
2. М'ясо кози
Містить всього 2 міліграми заліза на 100 грам продукту, але також включає в свій склад дуже широкий спектр незамінних амінокислот і вітамінів групи в (включаючи фолієву кислоту, яка якраз і стимулює процес кровотворення). Таке м'ясо дієтологи рекомендують вживати в поєднанні з жирною свининою.
І за рахунок наявності до складу рідкісних амінокислот м'ясо кози прискорює регенераційні процеси із застосуванням білка. Тому воно переважно, наприклад, при реабілітації після інфаркту або інсульту.
Найкраще вживати як шашлик. В цьому випадку, до речі, можна повністю позбутися неприємного присмаку козлятини (їй властивий специфічний аромат).
3. Індичка
Містить близько 2,3 міліграма заліза на 100 грам. Індичка є дієтичним видом м'ясних продуктів, його дозволяється вживати при хронічних захворюваннях серцево-судинної системи.
Єдиний його недолік – не найкращий смак (якщо порівнювати з качкою або навіть куркою), а також велика кількість дрібних кісток і хрящів (зокрема, в стегенцях).
Гемоглобін індичка хоч і може підвищити, але незначно. У їжу краще вживати грудинку в вареному (пареному) вигляді.
4. Курка
Містить лише 2,1 міліграма заліза на 100 грам. Зате в ній дуже низький вміст жиру , що і дозволяє її включати в раціон при дотриманні щадить дієти.
При хронічних захворюваннях серцево-судинної системи теж можна вживати, але краще – у відварному вигляді. Гемоглобін практично не підвищує (так як амінокислот в складі не так і багато).
5. Свинина
Містить лише 2 міліграми заліза на 100 грам. Зате в її складі багато незамінних амінокислот , але таке м'ясо для шлунка вважається досить важким.
При хворобах серцево-судинної системи від нього краще відмовитися (через наявність в складі великої кількості жиру). Якщо вже й вживати його, то тільки в формі вареної ковбаси (з мінімальним вмістом жиру).
6. Телятина
На 100 грам телячого м'яса припадає 3,3 міліграм заліза. Саме його найчастіше лікарі рекомендують вживати для швидкого збільшення гемоглобіну (м'ясо кролика підходить краще, але і коштує воно набагато дорожче).
Для отримання максимальної користі необхідно вживати "яловичину з кров'ю"» тобто, мінімальної прожарювання . Тільки в цьому випадку поживні мікроелементи і амінокислоти не руйнуються.
А ось від сала краще відмовитися
Сало практично не містить заліза. На 100 грам сала (топленого, у вигляді смальцю) припадає всього 0,18 міліграм заліза. Більш того, сало досить шкідливо при будь-яких захворюваннях серцево-судинної системи через чималу кількість холестерину.
Від його вживання при анемії краще відмовитися або обмежити до мінімуму.
Таблиця вмісту заліза
Також ознайомтеся з іншими залізовмісними продуктами (мг на 100 грам):
Особливості раціону при вагітності
Лікарі рекомендують їсти яловичину і м'ясо кролика. Останнє-більш переважно, так як воно легше засвоюється (мінімізуючи ймовірність діареї і токсикозу, що у вагітних буває дуже часто).
Як підвищити гемоглобін без м'яса?
Якщо ви з яких-небудь причин хочете обійтися без м'яса, лікарі рекомендують:
- Вживати продукти, багаті на фолієву кислоту. до таких належить шпинат, волоські горіхи . Вітамін В 9 збільшує біодоступність заліза.
- Повністю відмовитися від алкоголю . похідні етанолу пригнічують функціональність печінки і кишечника, які як раз і беруть участь в засвоєнні заліза.
- Пити щодня свіжий буряковий сік . Всього 100 мілілітрів на день буде більш ніж достатньо. Головне-не вживати в концентрованому вигляді (розбавляти з водою 1 до 2).
- Включити в раціон сиру гречану крупу . найпростіший варіант – промити її, залити на 6 – 8 годин кефіром (наприклад, на ніч). Вийде досить смачна і корисна каша.
Але варто врахувати, що не завжди низький гемоглобін може вказувати на нестачу заліза в організмі. Це може бути наслідком захворювань ендокринної системи, тому рекомендується проконсультуватися попередньо з ендокринологом.