Чи підвищує фолієва кислота гемоглобін, коли він низький?

Загальновідомо, що для підвищення рівня гемоглобіну в крові необхідно залізо. Саме цей метал у вигляді мікроелемента використовується організмом для виробництва того самого гемоглобіну.

Однак для засвоєння заліза необхідний ще цілий спектр мікроелементів. У їх числі-фолієва кислота (вона ж вітамін В 9 ), що підтверджується дослідженнями . Саме тому її призначають у формі полівітамінних комплексів при вагітності (ще фолієва кислота бере участь в роботі гормональної системи), а також новонародженим (при зниженому гемоглобіні).

А скільки саме необхідно організму вітаміну В 9 , щоб з його допомогою швидко підвищити гемоглобін? У яких продуктах фолієвої кислоти міститься найбільше? І яка існує зв'язок між вживанням фолату і рівнем гемоглобіну?

Вплив вітаміну В на гемоглобін

Медично кажучи, фолієва кислота підвищує біодоступність заліза. Тобто, вона необхідна для створення білкових поєднань з Ферум, які згодом і використовуються кровотворної системою при формуванні формених тіл (тромбоцитів, еритроцитів, лейкоцитів, гемоглобіну і так далі).

Разом з цим вітамін В 9 бере участь в наступних фізіологічних процесах організму людини:

  1. Формування нових клітин (включаючи кісткової тканини);
  2. Регуляція рівня гемобілка;
  3. Синтез широкого спектру амінокислот (що теж побічно використовується кровотворної системою);
  4. Обмінні процеси печінки (включаючи синтез жовчі і її подальшу транспортування в шлунково-кишковому тракті-
  5. Кишковий тракт).

У невеликих кількостях фолієва кислота виробляється в кишечнику людини. Сприяють цьому амінокислоти і деякі групи фітонцидів, які організм отримує зі свіжих овочів, фруктів.

Цікаво ще й те, що при здоровій мікрофлорі кишечника більшу частину фолієвої кислоти людина виробляє самостійно. А ось при патологічної (де патогенні бактерії перевищують) – практично не виробляється.

Причини дефіциту

Основними причинами дефіциту фолієвої кислоти в організмі людини є:

  1. Патологічні процеси шлунково-кишкового тракту (нерідко вони викликані алкоголізмом, інтоксикацією);
  2. Зловживання алкоголем ( етанол знижує гемоглобін і руйнує структуру фолієвої кислоти);
  3. Підвищена потреба організму в фолієвої кислоти (буває переважно при вагітності і при гормональних збоях);
  4. Порушене споживання вітаміну В 9 організмом (виникає при багатьох захворюваннях, включаючи целіакію, а також при дефіциті вітаміну D).

Сприяти надмірно низькому рівню фолієвої кислоти в організмі може і відсутність в раціоні рослинних продуктів (з яких організм переважно і отримує вітаміни в-групи). Відповідно, така проблема поширена серед тих, у кого раціон переважно складається з їжі тваринного походження.

У виробленні фолієвої кислоти в кишечнику пряму участь бере мікрофлора. Відповідно, ще однією причиною зниженого рівня може бути Нездорова мікрофлора кишечника (а ось її викликати може і вживання лікарських препаратів, і вроджені патології).

Добова норма

Згідно з рекомендаціями ВООЗ (Всесвітня організація охорони Здоров'я), добова норма фолієвої кислоти Для дітей і дорослих наступна (в мікрограмах & 8212; мкг):

  • До 6 місяців-65;
  • До 12 місяців-80;
  • До 3 років-150;
  • До 9 років-200;
  • До 13 років-300;
  • Дорослі-400;
  • При вагітності – 600.

Максимально допустима терапевтична добова норма вітаміну В 9 - 1000 мкг. Такі дозування призначають з метою лікування певних захворювань. Для дорослої здорової людини-це надмірна кількість вітаміну.

Також висока потреба у вітамінах групи в (включаючи В 9 ) може виникати на тлі кардинальних гормональних збоїв організму. Найчастіше це відбувається саме у жінок в період статевого дозрівання.

Вміст у продуктах харчування

Найбагатшими на вітамін В 9 є наступні продукти харчування (з розрахунку в мкг на 100 грам продукту):

  • Насіння соняшнику (225);
  • Шпинат (до 200);
  • Рукола (98);
  • Волоський горіх (76);
  • Базилік (68);
  • Брокколі (63);
  • Кінза (62).
необхідно враховувати, що при термічної обробки велика частина фолієвої кислоти розпадається на похідні елементи. Відповідно, такі страви ніяк не допоможуть підвищити рівень гемоглобіну в крові.

Зазначені вище продукти слід вживати саме в свіжому або сушеному вигляді (не піддаючи впливу також ультрафіолету – він теж руйнує структуру фолієвої кислоти).

З продуктів тваринного походження в невеликій кількості вітамін В 9 міститься в червоній і чорній ікрі . Трохи менше її в жовтій ікрі.

Медичні препарати

При дефіциті фолієвої кислоти в організмі лікарі призначають курсовий прийом наступних препаратів:

  1. Фолієва кислота( у формі таблеток);
  2. Доппель Герц Актив (у формі таблеток);
  3. Алфавіт( полівітамінний комплекс);
  4. Vitrum (полівітамінний комплекс);
  5. Компливит (полівітаміни в поєднанні з мінеральними мікроелементами);
  6. Мультитабс (полівітамін, випускається також в допустимій для дітей формі сиропу зі зниженою концентрацією вітамінів).

А ось що щодо дозування, то в кожному випадку її розраховують індивідуально, виходячи з поточного рівня гемоглобіну в крові, фізіології пацієнта, а також його традиційного раціону.

Біодоступність синтетичних вітамінів набагато нижча , ніж тих, які організм отримує разом з рослинною їжею. Саме тому в деяких зазначених препаратах норма фолієвої кислоти може досягати і 1200 мкг. Більш детальну інформацію з цього приводу можна знайти в інструкції до того чи іншого препарату.

Особливості прийому дітям і немовлятам

Практично в 20% випадків немовлятам призначають прийом фолієвої кислоти через низьку концентрацію гемоглобіну в крові. Основна причина-це нестача вітамінів в-групи у мами в період вагітності.

Як правило, призначають саме фолієву кислоту, а не полівітамінні комплекси, з розрахунку ¼ таблетки 2 рази на добу. При необхідності – призначаються також препарати заліза.

Разом з цим лікарі рекомендують молодим мамам з дітьми грудного віку регулярно приймати сонячні ванни (але з обережністю, так як у дітей аж до 4 років шкіра неповноцінно захищена від ультрафіолету). Це допомагає організму виробляти вітамін D, необхідний для синтезу фолієвої кислоти в кишечнику.

надлишок вітамінів в-групи може нашкодити організму дітей, тому зазначені лікарем дозування не слід порушувати. Особливо це важливо, якщо мова йде про дітей грудного віку.

Чи передається вітамін В 9 разом з грудним молоком? Так, але в дуже невеликих кількостях. Навіть якщо молода мама щодня буде приймати близько 1000 мкг фолієвої кислоти, то з неї дитина отримає максимум 30 – 50 мкг (залежить від безлічі факторів).

Цікаве відео

Висновок

Разом, фолієва кислота в достатній кількості сприяє збільшенню рівня гемоглобіну в крові, так як вона покращує біодоступність заліза, тобто, стимулює процес з'єднання білків (амінокислот) з молекулами заліза, які згодом і використовуються при формуванні клітин гемоглобіну.

Однак якщо у людини також буде дефіцит заліза, то прийом тільки цього вітаміну ситуації не змінить, рівень гемоглобіну не підніметься на достатній рівень. Оптимальний варіант-проконсультуватися з лікарем, а також здати аналізи на визначення концентрації мікроелементів в крові.