яка ікра здатна підвищувати гемоглобін в крові-розглянемо 3 основних сорти
При анемії лікарі завжди рекомендують включати в раціон морепродукти, зокрема, червону і чорну ікру. Мовляв, вони добре підвищують гемоглобін, допомагають нормалізувати в'язкість крові.
А чи не краще для цього використовувати яблука і гранати? Адже в них теж міститься досить велика кількість заліза. Або саме ікра для лікування і профілактики анемії підходить краще? Що на цей рахунок відповідають дієтологи? Які сорти найкраще вживати при низькому рівні гемоглобіну?
Як вона впливає на гемоглобін?
У багатьох продуктах міститься велика кількість заліза. А саме даний мікроелемент є основною клітин гемоглобіну і саме багаті на залізо продукти його підвищують.
В червоній і чорній ікрі ж його – порядку 3 міліграм заліза на 100 грам продукту , що практично в 30 разів більше, ніж в яблуках .
Однак далеко не всі вживане залізо засвоюється. Зокрема, це залежить від норми фолієвої кислоти в організмі. Якщо виникає її дефіцит – залізо практично не засвоюється.
В ікрі ж міститься досить велика кількість і фолієвої кислоти (він же вітамін В 9 ). Саме тому ікра істотно піднімає гемоглобін, а разом з цим – допомагає швидше засвоюватися залізо і з інших продуктів.
Який сорт найбільш корисний?
Існує багато різних видів ікри. Одні з них більш корисні для крові, інші & 8212; менше. Нижче ми розглянемо 3 види, що містять найбільшу кількість заліза.
1. Чорна
На 100 грам чорної ікри доводиться, в середньому, 2,5 міліграма заліза. Середньодобова норма цього мікроелемента-близько 10 мг для дорослої людини, і близько 6 мг для дітей (до підліткового віку).
Чорна ікра буває декількох різновидів. Найкорисніша для підвищення гемоглобіну-не пастеризована з забійної риби. Менш корисна-пастеризована дійна (тобто, яка витягується ще не повністю дозрілої).
Також чорна ікра буде корисна при недокрів'ї , так як її вживання стимулює роботу кісткового мозку (де якраз і синтезується кров).
2. Червоний
Ефект від її вживання практично ідентичний і чорній ікрі – гемоглобін в результаті істотно підвищується.
Більше того, харчова цінність і червоної, і чорної ікри практично ідентична, в тому числі і за кількістю фолієвої кислоти. Тільки чорна-більш рідкісна і, відповідно, коштує набагато дорожче.
Дієтологи також стверджують, що найкорисніша червона ікра – з лососевих. Саме таку переважно і виробляють в Російській Федерації (промисловий вилов лосося налагоджений в Камчатці).
3. Жовтий
Жовта ікра (правильно її називати «частикова») – найпоширеніша в кулінарії, так як зустрічається практично у всіх різновидів прісноводних риб. У ній теж міститься залізо, в середньому – 0,6 – 1 мг на 100 грам готового продукту.
Фолієва кислота теж є (до 0,01 мг). Відповідно, вживання такої ікри теж збільшує концентрацію гемоглобіну, хоч і не так сильно, як чорна і червона.
Також вона цінна за рахунок великого вмісту омега-3 кислоти, яка збільшує біодоступність заліза для людського організму, а разом з цим – знижує концентрацію холестерину в крові (це дозволяє мінімізувати ймовірність виникнення анемії, недокрів'я).
А як щодо самої риби?
М'ясо риби містить невелику кількість заліза. Але в ній містяться омега-3 і омега-9 кислоти, що допомагають організму засвоювати залізо і стимулювати вироблення крові в кістковому мозку. В цьому плані більш корисними вважаються жирні сорти риби (в тому числі Червона).
Прісноводна риба в цьому плані менш корисна. Хоча в тому ж Коропі омега-3 кислот лише в 1,5 рази менше, ніж в червоній рибі. Зате в ній теж є фолієва кислота, а також йод, магній, калій, кремній, які побічно також допомагають організму виробляти кров і стимулюють підняття гемоглобіну.
Корисне відео
Пропонуємо переглянути дані відео:
Висновок
Разом, ікра – вкрай корисна при анемії, так як краще будь-яких інших продуктів покращує склад крові. Підвищення гемоглобіну досягається це за рахунок наявності в її складі одночасно і заліза, і фолієвої кислоти. Також її рекомендується вживати вагітним-це допомагає нормалізувати гормональний баланс, а ще знижує ризик розвитку патологій нервової трубки майбутньої дитини.