яка ікра здатна підвищувати гемоглобін в крові-розглянемо 3 основних сорти

При анемії лікарі завжди рекомендують включати в раціон морепродукти, зокрема, червону і чорну ікру. Мовляв, вони добре підвищують гемоглобін, допомагають нормалізувати в'язкість крові.

А чи не краще для цього використовувати яблука і гранати? Адже в них теж міститься досить велика кількість заліза. Або саме ікра для лікування і профілактики анемії підходить краще? Що на цей рахунок відповідають дієтологи? Які сорти найкраще вживати при низькому рівні гемоглобіну?

Як вона впливає на гемоглобін?

У багатьох продуктах міститься велика кількість заліза. А саме даний мікроелемент є основною клітин гемоглобіну і саме багаті на залізо продукти його підвищують.

В червоній і чорній ікрі ж його – порядку 3 міліграм заліза на 100 грам продукту , що практично в 30 разів більше, ніж в яблуках .

Однак далеко не всі вживане залізо засвоюється. Зокрема, це залежить від норми фолієвої кислоти в організмі. Якщо виникає її дефіцит – залізо практично не засвоюється.

В ікрі ж міститься досить велика кількість і фолієвої кислоти (він же вітамін В 9 ). Саме тому ікра істотно піднімає гемоглобін, а разом з цим – допомагає швидше засвоюватися залізо і з інших продуктів.

практично 95% заліза з ікри повністю засвоюється організмом, що робить цей продукт найкориснішим при анемії (на рівні яловичої печінки ).

 

Який сорт найбільш корисний?

Існує багато різних видів ікри. Одні з них більш корисні для крові, інші & 8212; менше. Нижче ми розглянемо 3 види, що містять найбільшу кількість заліза.

1. Чорна

На 100 грам чорної ікри доводиться, в середньому, 2,5 міліграма заліза. Середньодобова норма цього мікроелемента-близько 10 мг для дорослої людини, і близько 6 мг для дітей (до підліткового віку).

Чорна ікра буває декількох різновидів. Найкорисніша для підвищення гемоглобіну-не пастеризована з забійної риби. Менш корисна-пастеризована дійна (тобто, яка витягується ще не повністю дозрілої).

Також чорна ікра буде корисна при недокрів'ї , так як її вживання стимулює роботу кісткового мозку (де якраз і синтезується кров).

2. Червоний

Ефект від її вживання практично ідентичний і чорній ікрі – гемоглобін в результаті істотно підвищується.

Більше того, харчова цінність і червоної, і чорної ікри практично ідентична, в тому числі і за кількістю фолієвої кислоти. Тільки чорна-більш рідкісна і, відповідно, коштує набагато дорожче.

зараз популярним продуктом стала імітована ікра. На відміну від натуральної, її отримують не з риби, а з бурих водоростей (екстракт яких використовується в якості желатину і надає готовому продукту легкий «рибний» присмак). Це теж досить корисний продукт, але на кількісний склад формених елементів крові він практично ніяк не впливає.

Дієтологи також стверджують, що найкорисніша червона ікра – з лососевих. Саме таку переважно і виробляють в Російській Федерації (промисловий вилов лосося налагоджений в Камчатці).

3. Жовтий

Жовта ікра (правильно її називати «частикова») – найпоширеніша в кулінарії, так як зустрічається практично у всіх різновидів прісноводних риб. У ній теж міститься залізо, в середньому – 0,6 – 1 мг на 100 грам готового продукту.

Фолієва кислота теж є (до 0,01 мг). Відповідно, вживання такої ікри теж збільшує концентрацію гемоглобіну, хоч і не так сильно, як чорна і червона.

Також вона цінна за рахунок великого вмісту омега-3 кислоти, яка збільшує біодоступність заліза для людського організму, а разом з цим – знижує концентрацію холестерину в крові (це дозволяє мінімізувати ймовірність виникнення анемії, недокрів'я).

єдиний нюанс – при термічній обробці будь ікри значна частина фолієвої кислоти руйнується, так що рекомендується вживати її саме в свіжому вигляді (промивши і засолити).

 

А як щодо самої риби?

М'ясо риби містить невелику кількість заліза. Але в ній містяться омега-3 і омега-9 кислоти, що допомагають організму засвоювати залізо і стимулювати вироблення крові в кістковому мозку. В цьому плані більш корисними вважаються жирні сорти риби (в тому числі Червона).

Прісноводна риба в цьому плані менш корисна. Хоча в тому ж Коропі омега-3 кислот лише в 1,5 рази менше, ніж в червоній рибі. Зате в ній теж є фолієва кислота, а також йод, магній, калій, кремній, які побічно також допомагають організму виробляти кров і стимулюють підняття гемоглобіну.

Корисне відео

Пропонуємо переглянути дані відео:

Висновок

Разом, ікра – вкрай корисна при анемії, так як краще будь-яких інших продуктів покращує склад крові. Підвищення гемоглобіну досягається це за рахунок наявності в її складі одночасно і заліза, і фолієвої кислоти. Також її рекомендується вживати вагітним-це допомагає нормалізувати гормональний баланс, а ще знижує ризик розвитку патологій нервової трубки майбутньої дитини.