Як курячі та перепелині яйця впливають на гемоглобін — чи підвищують вони його?
Досить просто нормалізувати концентрацію гемоглобіну в крові, тим самим забезпечивши органи і тканини організму необхідною кількістю кисню.
А потрібно для цього просто включити в свій раціон певні продукти. І одим з таких продуктів є яйця.
Дослідження підтверджують прямий зв'язок між вживанням яєць і збільшенням кількості гемоглобіну в крові.
Чи стосується це лише курячих яєць? А як щодо перепелиних, які вважаються більш корисними,ніж курячі? Чи Правда, що яйцями зловживати не варто, так як через них в судинах утворюються бляшки і тромби? Всі відповіді в нашій статті.
Зміст
Вплив на рівень гемоглобіну
В плані поживної цінності куряче яйце незначно поступається червоної і чорної ікрі . Але зате в ньому міститься набагато більше магнію, кальцію, калію, фолієвої кислоти , а також вітамінів в-групи, Е, які побічно допомагають організму виробляти гемоглобін.
А ще в курячих жовтках міститься досить велика кількість заліза – 1,2 мг на 100 грам (добова норма заліза для дорослої людини становить від 8 до 15 мг, при вагітності – до 20 мг в середньому). А саме з нього згодом і виробляється той самий гемоглобін.
Що щодо перепелиних яєць, то в них заліза майже в 3 рази більше, ніж в курячих. Так що вони гемоглобін підвищують в рази краще.
Перепелині яйця набагато корисніше курячих. А разом з цим – ймовірність зараження сальмонельозом від них нульова, так як ця інфекція не може проникнути крізь шкаралупу таких яєць (а ось через шкаралупу курячих-може).
Користь для серцево-судинної системи
У складі свіжих яєць присутні антиоксиданти, які перешкоджають окисленню клітин крові, тим самим позитивно впливаючи на біохімічний склад плазми. Також курячі яйця є відмінним джерелом мінералів і металів-мікроелементів.
Причому, їх склад там збалансований, тому практично всі поживні компоненти потрапляють згодом в кров.
Ще одна особливість курячих яєць – до їх складу входить лецитин. Це найпростіший білок, який першочергово використовується організмом для регенерації тканин, в тому числі після інфаркту (коли виникає розрив серцевого м'яза ).
Але курячі яйця і шкодять серцево-судинній системі. Пов'язано це з високим вмістом холестерину низької щільності в жовтку . А саме через нього дійсно в судинах з часом утворюються бляшки, тромбози, що побічно може збільшити ймовірність інфаркту або інсульту. Перепелині - теж шкідливі в цьому плані, але в них холестерину набагато менше.
В якому вигляді краще вживати?
Саме для підняття рівня гемоглобіну не має значення, в якому вигляді вживати яйця. Головне-є разом з жовтком, так як залізо знаходиться саме в ньому. Якщо ж хочеться отримати максимальну користь з такого продукту, то слід віддавати перевагу свіжим яйцям, не піддаючи їх ніякої термічної обробки.
Однак, свіжі курячі яйця – досить «небезпечний» продукт. Вживаючи їх, можна заразитися сальмонельозом. хорошою альтернативою буде приготування яєць-пашот - це вважається щадним варіантом термічної обробки, але інфекція при цьому гине.
Також безпосередньо перед приготуванням яєць шкаралупу обов'язково потрібно промити під проточною водою - на ній накопичується маса шкідливих мікроорганізмів, включаючи глисти.
А ще можна вживати в їжу шкаралупу – так раніше рекомендували робити лікарі при дефіциті кальцію і калію в організмі. Тільки її обов'язково необхідно просушити під сонячними променями, а також видалити плівку з внутрішньої сторони. Далі-перетерти в порошок і додавати в готові страви (буквально на кінчику ножа).
Чи можна їх їсти під час вагітності?
Не тільки можна, але і потрібно, але в обмеженій кількості.
гінекологи рекомендують не зловживати ними і не їсти більше 3-4 яєць на добу , обов'язково – у вареному або смаженому вигляді, щоб не допустити зараження майбутньої матері сальмонельозом (це може і зовсім спровокувати патології в розвитку дитини).
Оптимальний варіант – вживати тільки перепелині яйця (можна і свіжі).
Нерідко курячі яйця викликають алергію. При вагітності це жодним чином не зашкодить, алергічна реакція на дитину не поширюється, так як він захищений плацентарним бар'єром – гістамін через нього не проходить.
Цікаве відео
А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:
Висновок
Разом, яйця, як курячі, так і перепелині, добре впливають на склад крові. Є їх більш переважно на сніданок – тоді і білки, і вуглеводи, і холестерин високої щільності швидше засвоюються організмом.
Зловживати ними не варто – не слід їсти більше 150 – 200 грам яєць на добу (в тому числі перепелиних). При термічній обробці вони втрачають безліч своїх корисних властивостей, але залізо від цього не руйнується, тому гемоглобін вони так само добре будуть підвищувати.