6 фактів про користь і шкоду огірків для печінки + варіанти їх вживання
Недавні дослідження вказують на те, що огірки можуть володіти гепатопротекторними властивостями, захищаючи печінку від впливу негативних факторів і виводячи з неї токсини.
Таким чином, вживання огірків може бути корисним для профілактики деяких захворювань печінки.
При вже існуючих патологіях печінки постає питання про доцільність включення їх в раціон. Чи є у огірків властивості, які будуть корисними в даному випадку, чи можуть вони завдати шкоди, а також в якому вигляді їх краще вживати – ось основні аспекти, які ми розглянемо в цій статті.
Зміст
6 корисних властивостей для печінки
Огірки відрізняються від інших овочів великим вмістом води, низькою калорійністю і небагатим мінеральним складом. Але для печінки вони можуть виявитися хорошими помічниками.
- Очищення та регенерація печінки. в огірках містяться органічні кислоти, які є антиоксидантами, тобто вони здатні зв'язувати і виводити з організму шкідливі сполуки. Завдяки цьому відбувається очищення тканин, поліпшується їх регенерація, вони стають стійкішими до негативних впливів. Особливо таке очищення потрібна печінкової тканини, адже вона фільтрує всю венозну кров.
- Постачання киснем. аскорбінова кислота (вітамін C), що міститься в огірках, також має антиоксидантні властивості, а крім того, забезпечує зміцнення стінок капілярів. Повноцінне постачання киснем-основа нормального функціонування будь-якого органу. Густа мережа капілярів в печінкової тканини завжди відчуває високе навантаження, їй необхідна додаткова підтримка.
- Зменшення шкоди від алкоголю. вони дивним чином взаємодіють з похідними етилового спирту, нейтралізуючи їх шкідливий вплив. Цією властивістю володіють, як свіжі, як солоні плоди. Але в маринованому вигляді вони вже позбавлені своїх корисних властивостей через збільшення вмісту кислоти.
- Стимуляція засвоєння вітамінів групи В. самі вони містять дуже невелику кількість цих корисних сполук, але сприяють їх успішному поглинанню з інших продуктів. Вітаміни цієї групи необхідні для побудови структур печінки, а також для виведення ліпідів з її тканин.
- Посилення виведення жовчі. ця дія полегшує роботу жовчного міхура, запобігає розвитку холециститу.
- Загальне поліпшення раціону. регулярне вживання огірків оздоровлює систему харчування в цілому, побічно зменшує кількість жирів в раціоні. У дієтах, спрямованих на захист печінки, чільне місце відводиться огіркам та іншої зелені, так як вони сприяють зниженню обсягу жирової тканини в організмі, розвантажуючи роботу всіх органів.
Можлива шкода
Негативних наслідків вживання огірків для печінки і шлунково-кишкового тракту трохи, але все ж їх слід згадати.
- Надмірне посилення відтоку жовчі. жовчогінну дію цих овочів може привести до порушення ферментного балансу в тонкому кишечнику, і як результат, там з'являться неприємні відчуття, а стілець стане більш рідким.
- Загострення жовчнокам'яної хвороби. надмірне захоплення огірками може привести до загострення жовчнокам'яної хвороби. Огірковий сік має здатність розчиняти камені до жовчному міхурі, але вживати його з цією метою потрібно невеликими порціями, поступово їх збільшуючи.
На відміну від свіжих або солоних плодів, замариновані огірки створюють додаткове навантаження на шлунково-кишкового тракту. Основною причиною стає високий вміст оцтової кислоти і спецій.
Варіанти вживання
Таїбільш популярними, корисними і смачними методами прийому є:
- У вигляді салату. відповідно до думки дієтологів, оптимальний варіант використання цих овочів в меню – салат зі свіжих, очищених плодів. Як моноблюдо вони можуть надавати подразнюючу дію на слизову шлунково-кишкового тракту, тому краще використовувати їх поєднання з іншими продуктами.
- Огірковий сік. для інтенсивного очищення організму пропонується готувати огірковий сік. Без жорстких волокон він діє набагато ефективніше, але і вимагає більшої обережності. Цей напій не слід вживати при виразковій хворобі, гастритах в стадії загострення, розладі роботи кишечника.
- У вигляді солінь. солоні огірки в невеликій кількості можуть стимулювати апетит, вироблення ферментів. Але сіль, яку вони несуть в собі, може стати причиною набряків при порушенні функції нирок і печінки. Тому присутність солінь вменю має бути строго дозовано. Приємним винятком стали гарячі страви з їх використанням – розсольник і солянка. У них солоні овочі грають роль підсилювача смаку і вітамінної добавки.
Чи можна їх їсти при цирозі і гепатозі?
При порушенні функції печінки, викликаної різними захворюваннями, пропонується дотримання певної дієти, так званого столу. Для таких хвороб, як гепатоз і цироз передбачений стіл №5.
Він дозволяє вживання свіжих овочів, а огірки в ньому особливо вітаються, так як мають жовчогінну дію .
При цирозі функції очищення крові і вироблення жовчі досить сильно порушені. Але для забезпечення організму необхідними вітамінами і мінералами рекомендовано помірне вживання свіжих, що не крохмалистих овочів.
Однією з причин виникнення гепатозу вважається порушення ліпідного обміну. Активні речовини, що містяться в огірковому соку, сприяють його нормалізації. А значна кількість калію допомагає підтримувати внутрішній гомеостаз печінкових клітин.
Інші рекомендації щодо складання меню
Для підтримки роботи такого важливого органу потрібно різноманітне меню, з якого виключені жирні, гострі, дратівливі шлунково-кишкового тракту продукти, а також смажені і копчені страви.
- Рекомендовані продукти. вітаються такі джерела білка, як нежирне м'ясо і риба, знежирений сир. Крупи можуть використовуватися в найрізноманітніших варіантах: в супах, кашах, гарнірах, солодких стравах. Овочі в свіжому і термічно обробленому у вигляді будуть постачальниками вітамінів і мінералів. Нежирні молочні страви також сприяють оздоровленню травлення. Фрукти і ягоди застосовуються для приготування десертів.
- Обмежено вживання ряду продуктів. кислі ягоди, овочі з різким смаком і високим вмістом ефірних масел надають сильну подразнюючу дію на органи травлення. Хліб в рамках цієї дієти краще вибирати черствий, першого або другого сорту. Солодощі не є забороненою частина меню, але є їх потрібно потроху. Яйця містять занадто багато тваринних жирів, тому їх присутність обмежують до одного жовтка на добу.
- Заборонені страви. Ковбасні вироби, особливо сиро-копчені, гострі сири, жирний сир і сметана, маринади, ікра і копчена риба відносяться до вкрай небажаним на дієтичному столі.
Цікаве відео
А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:
Висновок
Отже, очевидно, що корисні властивості огірків багаторазово переважують потенційну шкоду. Помірна кількість свіжих огірків допоможе в регенерації тканин печінки, очищення від токсинів, посилить відтік жовчі, зміцнить стінки судин. Їх також можна використовувати в солоному вигляді для приготування гарячих страв. Опрацьоване меню з урахуванням рекомендованих продуктів допоможе зберегти здоров'я і бадьорість.