5 корисних властивостей морквяного соку і моркви для печінки + правила приготування

Морква давно стала для нас звичним продуктом. Її додають і в супи, і в запіканки, і в салати, але мало хто при цьому здогадується про всю користь цього овоча.

Вітаміни і мінерали, що містяться в складі моркви, сприятливо впливають на весь організм і, зокрема, на печінку.

Згідно з дослідженнями, регулярне вживання моркви захищає печінку від негативного впливу, тим самим знижуючи ризик розвитку деяких печінкових патологій.

Найпростіший і доступний більшості спосіб отримання максимуму користі від моркви &8212; вживання морквяного соку. Однак при всіх позитивних властивостях цього напою, варто бути обережніше з ним, оскільки можливі побічні ефекти при надмірному вживанні. У цій статті ми обговоримо факти про користь моркви, а також можливу шкоду.

5 корисних властивостей морквяного соку

Зазвичай до допомоги морквяного соку вдаються для регулювання травних процесів. Морква сприятливо впливає на шлунково-кишковий тракт, печінку і жовчовивідні шляхи. Всього можна виділити п'ять основних корисних властивостей морквяного соку для органів шлунково-кишкового тракту і печінки.

1. Сприяє детоксикації та очищенню

Відомо, що печінка і жовчний міхур є двома провідними органами в процесі очищення організму від токсинів і шлаків.

Морквяний фреш допомагає нормалізувати желчеотток, що призводить до зниження навантаження на печінку, дозволяючи їй очищатися природним чином .

Ці процеси допомагають позбутися від таких неприємних симптомів, як печія, тяжкість, нудота. Обов'язково слід провести тест на алергію перед застосуванням соку.

2. Запускає процеси регенерації

Це стосується, перш за все, печінки. Морквяний напій здатний запустити природні процеси регенерації пошкоджених клітин печінки. За рахунок наявних в складі вітамінів Е і А також прискорюються відновлювальні процеси слизової шлунково-кишкового тракту.

Крім відновних процесів, поліпшуються захисні механізми органів шлунково-кишкового тракту від ураження.

3. Знижує рівень холестерину

Захист печінки від руйнування під впливом жирових відкладень і зниження холестерину & 8212; це шлях і до здоровому серцю , і до здорового травлення.

Морква (і зокрема її сік) здатна знижувати високий рівень холестерину, очищати судини , руйнувати судинні бляшки, тим самим захищаючи організм від незворотних патологій. Можна поєднувати з лікувальною дієтою.

4. Прискорює обмінні процеси

Цей пункт тісно пов'язаний з попереднім. Якщо обмінні процеси в організмі в порядку, то це свідомо є 50% успіху.

Метаболізм стає швидше, вуглеводний і білковий обмін укупі зі спалюванням жирів допомагає тримати вагу під контролем, а значить печінка працює нормально, токсини виводяться своєчасно, рівень холестерину не підвищується.

Чим нижчий рівень холестерину, тим більша ймовірність зберегти судини здоровими . А здорові судини & 8212; це прямий шлях до здорового серця і профілактиці інфаркту.

5. Сприяє профілактиці онкології

Цей пункт безпосередньо пов'язаний з усіма попередніми. Можна сказати, що він головний в цьому своєрідному ТОПі. Від раку печінки при нинішньому способі життя не застрахований ніхто.

Неправильне харчування, алкоголь, куріння, патології шлунково-кишкового тракту, жовчовивідних шляхів, захворювання печінки &8212; все це наближає вас до появи злоякісного новоутворення.

Морквяний напій дозволяє очистити організм від токсинів, налагодити обмінні процеси, запустити регенеративні процеси в клітинах печінки. Все це служить профілактикою раку печінки.

5 правил приготування та прийому

Перш за все варто провести невеликий тест на переносимість соку з моркви. Почніть з невеликої порції і подивіться, як ваш організм поведе себе. Якщо не з'явилося якихось небажаних симптомів (наприклад, алергії, печії, нетравлення і т.д.), то можна починати курсове вживання.

Фреш з моркви важливо правильно приготувати. Для цього дотримуйтесь нескладної інструкції:

  1. На одну порцію фрешу досить взяти 2-3 овоча середнього розміру. Пам'ятайте про те, що вони повинні мати яскравий, насичений помаранчевий колір;
  2. Напій можна натиснути в соковижималці або за допомогою дрібної терки (якщо ви робите сік на тертці, то підготуйте шматочок марлі, в яку ви будете складати натерте сировину і вичавлювати з нього сік);
  3. Вичавлювати фреш потрібно безпосередньо перед вживанням. Заготовити напій заздалегідь і на кілька днів не можна;
  4. Готовий напій слід зберігати не довше півгодини, оскільки всі "корисності" з нього швидко випаруються;
  5. Фреш слід пити на голодний шлунок, щоб уникнути неприємних наслідків в шлунково-кишковому тракті.

Стандартна добова доза фрешу не повинна перевищувати дві склянки. в ідеалі взагалі варто звести її до 250 мл.

Перед тим як почати застосування соку, слід проконсультуватися з Вашим лікуючим лікарем. З ним варто обговорити індивідуальну дієту з включеним в неї морквяним фрешем.

Якщо ви на дух не переносите смак морквяного соку, то можете розбавити його іншими свіжовичавленими соками (наприклад, яблучним або соком буряка) або розмішати в ньому трохи меду або цукру.

Чи можна вживати при хворій печінці?

При відсутності непереносимості морквяного соку, алергії, підвищеної кислотності та інших протипоказань, морквяний сік показаний до вживання при деяких хворобах печінки. Натуральна терапія якщо не завжди ефективніше лікарських препаратів, то, як правило, безпечніше. Але обов'язково порадьтеся з вашим лікарем, оскільки морквяний фреш не може замінити медикаментозну терапію.

При цирозі

Сік моркви здатний засвоюватися тільки в поєднанні з жирами, тому його активно застосовують при лікуванні цирозу печінки.

Для кращого ефекту варто додавати у фреш молоко (тільки за умови, що вам можна пити молоко і вживати молочні продукти). Молоко можна замінити, наприклад, сметаною невисоким рівнем жирності.

Іноді сік відразу ж включають в дієту хворого цирозом, оскільки він є природним регулятором ваги і рівня жовчі . Зазвичай радять пити по 0,1 л соку в день перед прийомом їжі.

При жировому гепатозі

Вживання фрешу при гепатозі дозволяє знизити больові відчуття і налагодити роботу печінки.

Для того щоб приготувати сік, слід віджати перетерту на тертці моркву в соковижималці. Отриманий напій змішайте з теплим молоком в рівних частинах. Пийте такий сік маленькими ковтками вранці, приблизно за півгодини до прийому їжі.

Будь-яка терапія при гепатозі повинна контролюватися Вашим лікуючим лікарем . Тільки при найсуворішому дотриманні всіх дієтичних рекомендацій можливе одужання пацієнта.

Коли сокотерапія заборонена?

Як відомо, абсолютно безпечних ліків, на жаль, не буває. Так і морквяний сік може викликати неприємні побічні симптоми. Тому не варто застосовувати його при наявності наступних факторів:

  • Запальні процеси, що протікають в шлунково-кишковому тракті;
  • Високий рівень кислотності;
  • Виразка та виразкові ураження;
  • Гостра форма гастриту;
  • Схильність до алергічних реакцій;
  • Цукровий діабет;
  • Загострення панкреатиту;
  • Діарея;
  • Непереносимість моркви.

Загальні рекомендації

Для того щоб лікування морквяним соком було більш ефективним, постарайтеся дотримуватися наступних додаткових рекомендацій

  1. Проведіть чистку кишечника . У сучасному світі велика частина нашого раціону складається їх рафінованих продуктів, які не тільки порушують нормальне засвоєння корисних мікро - і макроелементів, а й зашлаковують пряму кишку. Для того щоб забезпечити максимально комфортні умови для вітамінізації морквяним соком, зробіть очисну клізму з сіллю або харчовою содою;
  2. Дайте організму час на відновлення . Не варто чекати чудових результатів від терапії вже на наступний день після випитого склянки соку. Важкі і хронічні форми захворювань вимагають багато часу перш, ніж ви помітите поліпшення. Можливо для цього знадобиться не один місяць. При легких патологіях зазвичай результат помітний через кілька тижнів;
  3. Обов'язково підберіть дієту . Проконсультуйтеся з лікарем і підберіть лікувальну дієту. Якщо ви будете продовжувати харчуватися чим попало, але при цьому запивати це морквяним соком, то позитивних результатів ви точно не побачите;
  4. Не лякайтеся жовтизни шкірних покривів . Не лякайтеся, якщо після тривалого вживання морквяного фрешу ви помітите невелику жовтизну шкіри. Це називається очисним процесом печінки. Після того як ви закінчите лікування соком, шкіра повернеться до свого початкового пігменту;
  5. Сік потрібно приймати спільно з жирами . Відомо, що морквяний фреш засвоюється тільки при спільному вживанні зі сторонніми жирами. Тому дуже часто лікарі радять додавати до нього молоко або сметану. Якщо у вас є непереносимість лактози або слабке травлення, то можна замінити молочні продукти невеликою кількістю масла (на чашку соку досить однієї чайної ложечки).
При наявності печінкової недостатності або інших печінкових патологій, обов'язкова постійна консультація у лікаря і підбір відповідної супутньої дієти.

Цікаве відео

Пропонуємо переглянути таке відео:

 

Висновок

Морквяний сік містить в собі максимальну концентрацію вітамінів і мінералів життєво важливих для нашого організму. Користь такого соку для органів шлунково-кишкового тракту і печінки незамінна, тому, якщо у вас є якісь порушення, варто спробувати терапію соком з моркви. Головне &8212; це дотримання всіх рекомендацій, підбір відповідної дієти і досить терпіння. Позитивний результат не змусить себе чекати.