Чи корисний часник для печінки чи шкідливий-9 наукових фактів

Давно не є таємницею, скільки корисних елементів і вітамінів містить в собі часник, і що його вживання здатне надавати позитивний вплив чи не на всі органи і системи організму.

На заході часник навіть називають словом &171;superfood&187;, а часниковий порошок розфасовують в капсули і продають як БАД від багатьох хвороб і просто для загального поліпшення стану організму. У Росії ж часник широко використовується в народній медицині та кулінарії.

Часто можна почути і думку про те, що часник шкодить печінці людини. Інші ж вказують на його користь для органів шлунково-кишкового тракту, в тому числі і для печінки. Але що про це говорять вчені?

Сучасні дослідження вказують, що ефект від вживання часнику цілком і повністю залежить від його дози. Низькі дози дійсно надають антиоксидантну дію, зачищають клітини печінки від пошкоджень і сприяють їх регенерації. Високі ж дози, навпаки, мають гепатотоксичні властивості, тобто руйнують тканини печінки.

Яка доза вважається безпечною? згідно з одним дослідженням , безпечною є доза 0.1-0.25 грам часнику на кг ваги людини в день. Саме в рамках цієї дози можна отримати максимум корисних властивостей від його вживання. Все, що вище &8212; несе шкоду.

9 корисних властивостей

Часник зазвичай не рекомендують вживати в їжу при наявності захворювань, пов'язаних з печінкою. В цьому випадку необхідна консультація лікаря. Для здорових же людей, вживання часнику в профілактичних цілях може надати відчутну користь. Головне, не перевищувати допустиму дозу, яку ми обговорили вище. Отже, ось 9 найцікавіших корисних властивостей:

1. Очищає і омолоджує печінку

Існує достатня кількість рецептів на основі часнику, за допомогою яких з печінки виводять токсини, шкідливі сполуки і нормалізують її функції.

У часнику утворюється аліцин. Це з'єднання виникає при механічному руйнуванні овоча. Воно позитивно впливає на печінку, підвищуючи рівень ферментів, що володіють антиоксидантною дією.

2. Захищає клітини від руйнування

Велика кількість амінокислот, що містяться в часнику, захищають клітини печінки від негативного впливу на організм ззовні. Ці амінокислоти відновлюють клітинну структуру печінки і сприяють правильному функціонуванню.

Таким же дією володіє і вміст сірки, благотворно впливаючи на печінку і підвищуючи її працездатність.

3. Покращує кровотік

Завдяки вмісту компонентів часник розріджує кров і зменшує ймовірність утворення тромбів в кровоносній судині. Відповідно, поліпшується відтік крові і зміцнюються стінки судин .

4. Знищує інфекції

У складі є речовини – антибіотики, здатні знищувати бактерії і віруси, паразитів і гриби. Діючи в організмі, вони не дають інфекціям розмножуватися і поширюватися.

Ще одна речовина, під назвою Аджоен, також активно щодо знищення бактерій.

5. Прискорює травлення

Корисні компоненти сприяють швидкому переварюванню їжі. Через це поліпшується апетит і нормалізуються обмінні процеси.

6. Підтримує імунітет

Завдяки білку, що входить до складу овоча, відбувається вироблення антитіл, що підвищують захисні функції організму і підтримують імунну систему.

7. Виводить отрути і токсини

Присутні ефірні масла і виділяються фітонциди борються з зашлакованностью організму, знищуючи отруйні і токсичні сполуки.

8. Перешкоджає утворенню каменів

Містить речовини, що покращують відтік жовчі. Відповідно, не виникають застійні явища, що сприяють утворенню відкладень і каменів. Тим самим знижується навантаження на залозу.

9. Бореться з жировими відкладеннями

Корисні речовини знижують рівень поганого холестерину , не даючи з'являтися холестериновим бляшкам.

Ці ж компоненти способстуют зниження маси тіла, руйнівно діючи на жирові клітини.

Можлива шкода

Як вже було сказано вище, часником не варто захоплюватися. Повторимо ще раз: для здорової людини безпечною є доза 0.1-0.25 грам часнику на кг ваги в день. Це приблизно кілька зубчиків в день.

Тим більше не варто зловживати продуктом при гастриті, виразці шлунка і 12-палої кишки, а також при захворюваннях печінки.

Часник здатний надавати наступне шкідливий вплив.

Руйнування клітин

Завдяки вмісту токсичних елементів, часник дратівливо діє на клітини. Особливо страждають органи травлення, де порушуються звичні процеси через подразнення слизових. Тим самим роздратування позначається на клітинах нирок і печінки.

Отруйна дія

У часнику міститься речовина, яка є отрутою і, при перевищенні безпечної дози, проникає в клітини мозку. Надмірна доза часнику може порушувати роботу мозку , сприяти виникненню захворювань центральної нервової системи і давати колосальне навантаження на печінку. ще 5 фактів про вплив часнику на мозок тут →

6 лікувальних рецептів на його основі

Краще вживати в свіжому вигляді. При термообробці він втрачає всі свої властивості. Овоч повинен бути твердим. М'якість говорить про неякісний продукт. Вогкість шкодить часнику & 8212; він швидко загниває і псується. А зелені проростки овоча сигналізують про малу кількість вітамінів.

1. Тибетська настоянка

Приготування:

  1. Беремо свіжий часник в кількості 350 грам, ретельно промиваємо, очищаємо.
  2. Закидаємо в дерев'яну ступку і розминаємо.
  3. Потім перекладаємо в банку і заливаємо 70% етиловим спиртом.
  4. Герметично закупорюємо, поміщаємо в прохолодне місце на 10 днів, періодично струшуючи.
  5. Після відфільтровану рідину наполягаємо ще 3 дні.

Схема прийому:

Необхідну кількість крапель розчиняють в 50 мл холодного молока. Приймають за 20 хвилин до основних прийомів їжі. Повторний курс можна повторити тільки через 4-5 років.

Кількість крапель:

  • З 5 по 5 день – починають пити одну краплю, в кожний наступний прийом збільшуючи дозу на краплю. Доводимо до 15 крапель.
  • З 6 по 10 день – починають з 15 крапель, в кожен прийом зменшуючи на одну краплю.
  • З 11 по день використання – беруть по 25 крапель на кожен прийом.

2. Відвар

Готуємо так:

  1. Влити в каструлю 1,5 склянки води і поставити на вогонь.
  2. Коли закипить, закинути нарізаний часник в кількості 1/4 чайної ложки.
  3. Прокип'ятити 5 хвилин, зняти і дати настоятися годину.
  4. Процідити.

Прийом:

Один раз на день по половині склянки. Курс & 8212; 15 днів.

3. У поєднанні з лимоном і медом

Готуємо так:

  1. 6 плодів лимона промити, розрізати і видалити кісточки.
  2. Зубчики від п'яти головок часнику промити і очистити.
  3. Все пропустити через м'ясорубку, додати 200 г меду.
  4. Ретельно перемішати, перекласти в банку і залити теплою кип'яченою водою в кількості 2,5 літрів. Зав'язати горлечко банки марлею і поставити в холодильник на дві доби.
  5. Потім процідити і настоянку вилити в темну пляшку.

Схема прийому:

За 20 хвилин до прийняття їжі по 1/4 склянки.

4. Суміш з цибулею

Приготування:

  1. Взяти 1 цибулину, краще фіолетово-синього кольору, дрібно нарізаємо.
  2. 2 – 3 зубчики часнику пропускаємо через землянку.
  3. Все перемішуємо.

Прийом:

Суміш розрахована на день. Додаємо в страви.

5. Часникова вода

Готуємо:

  1. У склянку не кип'яченої холодної води додаємо нарізаний пластинками великий зубчик часнику.
  2. Настій повинен простояти цілий день, щоб бути готовим на вечір. Або всю ніч, приготований на ранок.

Прийом:

Випиваємо по склянці води з часником вранці і ввечері. Курс-місяць. Потім можна 30 днів перепочити і повторити чистку.

6. Часниково-горіхова суміш

Часниково-горіхова суміш додасть пікантний смак страв і наситить організм корисними елементами.

Готувати її треба наступним чином:

  1. Зубчики трьох головок часнику очистити.
  2. Додайте очищений волоський горіх у кількості двох склянок.
  3. Все ретельно перемішати і розтерти в ступці.
  4. Додати рослинне масло, щоб вийшла консистенція пюре.
  5. Влити 3 ст.л. соку лимона, змішати інгредієнти.
  6. Зберігати в скляній банці.

Чи може від нього хворіти печінка?

Від вживання часнику може захворіти правий бік, де знаходиться печінка. Але сама заліза не болить. Неприємні відчуття виникають на тлі жовчнокам'яної хвороби, так як часник, володіючи жовчогінну дію, викликає скорочення жовчного міхура. При цьому може викликати і рух каменів.

Біль може бути і при проблемах з підшлунковою залозою, на яку часник діє дратівливо, викликає перистальтику. Можлива присутність захворювання, пов'язаного з шлунково-кишковим трактом, наприклад, гастрит.

у таких випадках необхідно негайно звернутися до лікаря – гастроентеролога, який призначить необхідні обстеження і здачу аналізів.

 

Чи можна його їсти при деяких хворобах?

При хворої печінки часник їсти не рекомендують. Наприклад, якщо залоза запалена і виявлений гепатит, то овоч погіршує стан пацієнта і перебіг хвороби.

При цирозі

При такому важкому захворюванні, як цироз печінки, необхідно постійно підтримувати свій імунітет, який самостійно починає боротися з хворобою.

В цьому відношенні кращим засобом вважається суміш часнику з лимоном і медом (рецепт наведено вище). Саме таке поєднання компонентів позитивно впливає на імунну систему, активізуючи і підтримуючи її.

При гепатозі

А при гепатозі печінки допоможе часниково-імбирний напій , який покращує обмін речовин і перешкоджає накопиченню жиру.

Готують його таким чином:

  1. Свіжий корінь імбиру моєму і подрібнюємо (знадобиться 1,5 ст.л.).
  2. Заливаємо його літром окропу, трохи охолоджуємо.
  3. Потім настій переливаємо в термос.
  4. Туди ж через землянку видавлюємо великий зубчик часнику.
  5. Даємо настоятися 30 хвилин.

Приймати потрібно так:

За 30 хвилин до прийому їжі 4 рази на день. Курс - 21 день.

навіть один зубчик часнику здатний активізувати роботу печінки. Тому при хворобах залози головне не нашкодити і застосовувати додаткове лікування за допомогою часнику під чуйним керівництвом лікаря.

Відео по темі

Радимо переглянути таке відео:

Висновок

Володіючи рядом корисних властивостей, часник здатний позитивно впливати на людський організм тільки в тому випадку, якщо не перевищена максимальна дозування, а також при відсутності протипоказань.

При конкретних захворюваннях великий ризик того, що замість користі людині дістануться ускладнення і додаткові проблеми зі здоров'ям. З чого робиться висновок: овоч і страви, в які його додали, варто вживати акуратно, попередньо переконавшись в тому, що це безпечно.