Як диня впливає на печінку людини-факти про її користь і шкоду

Людський організм – нерозривна взаємопов'язана система органів, в якому порушення функціонування одного органу, неминуче тягне за собою збої в роботі інших.

У зв'язку з цим слід звернути увагу на незамінну функцію, яку в організмі виконує печінка. Вона полягає в фільтрації і виведенні шлаків, токсинів та інших отруйних речовин, так чи інакше потрапляють в організм: з їжею, алкоголем, атмосферним повітрям і т. д.

Підтримувати нормальну роботу печінки слід в двох аспектах: з одного боку, покращувати її функціонування, з іншого – періодично проводити чистку. І в тому, і в іншому випадку допоможе включення в раціон звичайної дині. Саме про її корисні властивості для печінки людини ми і поговоримо в цій статті.

Склад дині

Перш за все слід сказати про присутніх в дині корисних речовинах, що обумовлюють її благотворний вплив на печінку і організм в цілому. Диня містить:

  • Грубі рослинні волокна;
  • Калій;
  • Кальцій ;
  • Фосфор;
  • Кремній;
  • Мідь;
  • Магній;
  • Органічні кислоти та вуглеводи.

Як вона впливає на печінку?

В якості зміцнюючого компонента диню вживають досить давно. Як вважається, вона в цілому благотворно впливає на органи правого боку живота.

Користь для печінки пояснюється, з одного боку, наявністю в складі необхідних для її нормального функціонування поживних елементів, а з іншого боку, тим, що для її переробки організм витрачає мінімум зусиль.

Разом з тим споживання дині не здатне компенсувати відсутність інших поживних елементів, життєво необхідних для коректної та ефективної роботи печінки.

Крім того, сучасні дослідження вказують на те, що диня сприяє виведенню токсинів і шлаків з організму , в тому числі вона чистить печінку, жовчний міхур, підшлункову залозу та інші органи. Таким чином, найкраще застосування дині – в якості очисного засобу. Нижче ми розглянемо процедуру такого очищення.

Процедура Чищення

Перед здійсненням чищення печінки слід потурбуватися проведенням підготовчих процедур:

  1. За 2 тижні до початку чистки виключити з раціону або обмежити споживання жирного, смаженого, висококалорійного. Також бажано обмежити споживання каш, фруктів, овочів, нежирного сиру, сиру і т. д.
  2. Під час підготовчих процедур настійно рекомендується відмовитися від шкідливих звичок: споживання алкоголю, куріння.

Безпосередньо очищення може здійснюватися двома способами:

  1. Протягом одного дня їсти тільки диню і пити чай з імбиром (тривалість не більше 24 годин).
  2. Протягом двох тижнів з 7 ранку до 10 години вечора харчуватися тільки динею (рекомендований сорт – «колгоспниця» або «Гулабі»), перед прийомом їжі пити склянку охолодженого зеленого чаю, вночі не їсти. Після закінчення періоду очищення для нормалізації шлунково-кишкової функції рекомендується дотримуватися вегетаріанської дієти з додаванням відвареної або приготовленої на пару курки або індички.
у разі проведення профілактичної чистки печінки консультація лікаря вкрай бажана.

 

Біль після споживання-що це означає?

Чи шкідливо для печінки надмірне вживання дині? Так, оскільки це може привести не тільки до гіпервітамінозу, але і спровокувати різні болі через отруєння.

Важливо знати, чому це відбувається. Зазвичай отруєння настає внаслідок однієї з наступних причин:

  • Висока концентрація нітратів;
  • Висока концентрація пестицидів;
  • Бактерії, що розвинулися на гниючій або ураженій ділянці дині.

Дії при харчовому отруєнні дині будуть стандартними:

  1. Викликати блювоту;
  2. Промити шлунок;
  3. Прийняти сорбент;
  4. Заспокоїтися і дотримуватися постільного режиму.

Якщо від дині болить печінка, це також може сигналізувати про одну з перерахованих вище проблем. Крім того, неприємні відчуття в печінці під час здійснення очисних процедур можуть свідчити про видалення значної кількості шлаків і токсинів.

Так чи інакше, при настанні болю обов'язково слід проконсультуватися з лікарем. крім того, з лікарем слід обговорити можливість споживання дині при наявності серйозних хвороб печінки.

Чи можна її їсти при хворобах?

Абсолютно справедливим є питання про те, чи допустимо споживання дині в принципі при наявності серйозних захворювань печінки. Розглянемо їх послідовно:

  1. Цироз-споживання дині допустимо, але в обмеженій кількості (також підійде кавун);
  2. Гепатоз – споживання дині в обмеженій кількості не тільки не протипоказано, але і необхідно.
при наявності хвороб печінки обов'язково слід обговорити з лікарем можливість споживання дині і здійснення з її допомогою очищення.

 

Інші корисні властивості

До решти позитивних результатів споживання дині належать:

  1. Зміцнення нігтів, волосся;
  2. Поліпшення якості шкірного покриву;
  3. Стимуляція імунної системи;
  4. Нормалізація стани центральної нервової системи ;
  5. Поліпшення кровообігу ;
  6. Нормалізація менструального циклу.

Протипоказання

Диню не слід споживати разом з медом, спиртом або холодною водою, оскільки це загрожує кишковими коліками, здуттям, діареєю і т. д.

З обережністю слід підходити до споживання дині про захворюваннях, які пов'язані з осіданням в сечі фосфатних залишків, а також при патологіях шлунково-кишкового тракту, особливо на стадіях загострення.

До хвороб, при яких диню їсти не можна, відносять:

  • Запалення 12-палої кишки;
  • Цукровий діабет;
  • Виразка шлунка;
  • Дизентерія;
  • Кишкові розлади.

З обережністю до вживання дині слід ставитися вагітним і годуючим матерям.

Ще 6 важливих рекомендацій

Крім Чищення, важливо забезпечувати підтримку здоров'я і функціонування печінки. У цьому допоможе дієта та інші заходи, спрямовані для недопущення проблем в майбутньому. Для цього, перш за все, слід уважно і відповідально поставитися до власного здоров'я. в першу чергу, це означає наступне:

  1. Відмова від шкідливих звичок (споживання надмірної кількості алкоголю) як фактора ризику при хворобах печінки;
  2. Відмова від пересмаженої, пересоленої, жирної і важкої їжі;
  3. Відмова від стресу, звички не висипатися, нервувати , переживати з будь-якого приводу;
  4. Позитивне ставлення ;
  5. Заняття спортом;
  6. Прогулянки на свіжому повітрі.

Висновок

Таким чином, зробити ефективну і безпечну очистку можна за допомогою дині. Важливо попередньо оцінити застосовність і допустимість здійснення процедури в кожному конкретному випадку, сумлінно поставитися до підготовчих заходів і супроводити процес очищення печінки загальнозміцнюючими і оздоровлюючими процедурами.

Єдиний і найвірніший спосіб зберегти здоров'я, продовжити молодість і до глибокої старості насолоджуватися активним довголіттям – відповідальне ставлення до свого власного здоров'я.