Як диня впливає на печінку людини-факти про її користь і шкоду
Людський організм – нерозривна взаємопов'язана система органів, в якому порушення функціонування одного органу, неминуче тягне за собою збої в роботі інших.
У зв'язку з цим слід звернути увагу на незамінну функцію, яку в організмі виконує печінка. Вона полягає в фільтрації і виведенні шлаків, токсинів та інших отруйних речовин, так чи інакше потрапляють в організм: з їжею, алкоголем, атмосферним повітрям і т. д.
Підтримувати нормальну роботу печінки слід в двох аспектах: з одного боку, покращувати її функціонування, з іншого – періодично проводити чистку. І в тому, і в іншому випадку допоможе включення в раціон звичайної дині. Саме про її корисні властивості для печінки людини ми і поговоримо в цій статті.
Зміст
Склад дині
Перш за все слід сказати про присутніх в дині корисних речовинах, що обумовлюють її благотворний вплив на печінку і організм в цілому. Диня містить:
- Грубі рослинні волокна;
- Калій;
- Кальцій ;
- Фосфор;
- Кремній;
- Мідь;
- Магній;
- Органічні кислоти та вуглеводи.
Як вона впливає на печінку?
В якості зміцнюючого компонента диню вживають досить давно. Як вважається, вона в цілому благотворно впливає на органи правого боку живота.
Користь для печінки пояснюється, з одного боку, наявністю в складі необхідних для її нормального функціонування поживних елементів, а з іншого боку, тим, що для її переробки організм витрачає мінімум зусиль.
Разом з тим споживання дині не здатне компенсувати відсутність інших поживних елементів, життєво необхідних для коректної та ефективної роботи печінки.
Крім того, сучасні дослідження вказують на те, що диня сприяє виведенню токсинів і шлаків з організму , в тому числі вона чистить печінку, жовчний міхур, підшлункову залозу та інші органи. Таким чином, найкраще застосування дині – в якості очисного засобу. Нижче ми розглянемо процедуру такого очищення.
Процедура Чищення
Перед здійсненням чищення печінки слід потурбуватися проведенням підготовчих процедур:
- За 2 тижні до початку чистки виключити з раціону або обмежити споживання жирного, смаженого, висококалорійного. Також бажано обмежити споживання каш, фруктів, овочів, нежирного сиру, сиру і т. д.
- Під час підготовчих процедур настійно рекомендується відмовитися від шкідливих звичок: споживання алкоголю, куріння.
Безпосередньо очищення може здійснюватися двома способами:
- Протягом одного дня їсти тільки диню і пити чай з імбиром (тривалість не більше 24 годин).
- Протягом двох тижнів з 7 ранку до 10 години вечора харчуватися тільки динею (рекомендований сорт – «колгоспниця» або «Гулабі»), перед прийомом їжі пити склянку охолодженого зеленого чаю, вночі не їсти. Після закінчення періоду очищення для нормалізації шлунково-кишкової функції рекомендується дотримуватися вегетаріанської дієти з додаванням відвареної або приготовленої на пару курки або індички.
Біль після споживання-що це означає?
Чи шкідливо для печінки надмірне вживання дині? Так, оскільки це може привести не тільки до гіпервітамінозу, але і спровокувати різні болі через отруєння.
Важливо знати, чому це відбувається. Зазвичай отруєння настає внаслідок однієї з наступних причин:
- Висока концентрація нітратів;
- Висока концентрація пестицидів;
- Бактерії, що розвинулися на гниючій або ураженій ділянці дині.
Дії при харчовому отруєнні дині будуть стандартними:
- Викликати блювоту;
- Промити шлунок;
- Прийняти сорбент;
- Заспокоїтися і дотримуватися постільного режиму.
Якщо від дині болить печінка, це також може сигналізувати про одну з перерахованих вище проблем. Крім того, неприємні відчуття в печінці під час здійснення очисних процедур можуть свідчити про видалення значної кількості шлаків і токсинів.
Так чи інакше, при настанні болю обов'язково слід проконсультуватися з лікарем. крім того, з лікарем слід обговорити можливість споживання дині при наявності серйозних хвороб печінки.
Чи можна її їсти при хворобах?
Абсолютно справедливим є питання про те, чи допустимо споживання дині в принципі при наявності серйозних захворювань печінки. Розглянемо їх послідовно:
- Цироз-споживання дині допустимо, але в обмеженій кількості (також підійде кавун);
- Гепатоз – споживання дині в обмеженій кількості не тільки не протипоказано, але і необхідно.
Інші корисні властивості
До решти позитивних результатів споживання дині належать:
- Зміцнення нігтів, волосся;
- Поліпшення якості шкірного покриву;
- Стимуляція імунної системи;
- Нормалізація стани центральної нервової системи ;
- Поліпшення кровообігу ;
- Нормалізація менструального циклу.
Протипоказання
Диню не слід споживати разом з медом, спиртом або холодною водою, оскільки це загрожує кишковими коліками, здуттям, діареєю і т. д.
З обережністю слід підходити до споживання дині про захворюваннях, які пов'язані з осіданням в сечі фосфатних залишків, а також при патологіях шлунково-кишкового тракту, особливо на стадіях загострення.
До хвороб, при яких диню їсти не можна, відносять:
- Запалення 12-палої кишки;
- Цукровий діабет;
- Виразка шлунка;
- Дизентерія;
- Кишкові розлади.
З обережністю до вживання дині слід ставитися вагітним і годуючим матерям.
Ще 6 важливих рекомендацій
Крім Чищення, важливо забезпечувати підтримку здоров'я і функціонування печінки. У цьому допоможе дієта та інші заходи, спрямовані для недопущення проблем в майбутньому. Для цього, перш за все, слід уважно і відповідально поставитися до власного здоров'я. в першу чергу, це означає наступне:
- Відмова від шкідливих звичок (споживання надмірної кількості алкоголю) як фактора ризику при хворобах печінки;
- Відмова від пересмаженої, пересоленої, жирної і важкої їжі;
- Відмова від стресу, звички не висипатися, нервувати , переживати з будь-якого приводу;
- Позитивне ставлення ;
- Заняття спортом;
- Прогулянки на свіжому повітрі.
Висновок
Таким чином, зробити ефективну і безпечну очистку можна за допомогою дині. Важливо попередньо оцінити застосовність і допустимість здійснення процедури в кожному конкретному випадку, сумлінно поставитися до підготовчих заходів і супроводити процес очищення печінки загальнозміцнюючими і оздоровлюючими процедурами.
Єдиний і найвірніший спосіб зберегти здоров'я, продовжити молодість і до глибокої старості насолоджуватися активним довголіттям – відповідальне ставлення до свого власного здоров'я.