поради про те, як підвищити рівень кальцію в організмі і крові людини-Топ 10 продуктів
Сьогодні навіть школярі знають, що тіло людини практично є «ходячою таблицею Менделєєва».
І хоча на 96% ми складаємося з атомів кисню, водню, вуглецю, і азоту (вода і газ), що залишилися 4%, що припадають на хімічні елементи, не менш важливі. Ось в цих 4% кальцій і займає лідируюче місце.
Згідно з дослідженнями, рівень кальцію в організмі людини піддається нормалізації за допомогою раціону харчування.
З цієї статті ви дізнаєтеся, чому кальцій так важливий для нормального функціонування організму, а також як можна підвищити його рівень в крові за допомогою дотримання дієти і включення в раціон певних продуктів.
Зміст
- Чому кальцій так важливий?
- Поширеність елемента в продуктах харчування та воді
- Добова потреба людини
- Наслідки нестачі
- Загальна характеристика кальцієвої дієти
- Топ 10 продуктів за змістом елемента
- Фактори, необхідні для його засвоєння
- Чого слід уникати?
- Про ефективність штучних препаратів
- Корисне відео
- Висновок
Чому кальцій так важливий?
Відомо, що на 70 кг ваги нормально розвиненої людини доводиться:
- Більше 45 кг кисню;
- 12,6 кг вуглецю;
- 7 кг водню;
- Трохи більше 2 кг азоту;
- 1,4 кг кальцію;
- 700 г фосфору;
- По 200 г магнію і хлору;
- 175 г сірки;
- 150 г натрію;
- По 100 г калію і фтору;
- 5 г заліза ;
- 3 г кремнію;
- 0,1 г йоду;
- 0,0005 г миш'яку.
Як видно, з усіх «твердих» елементів, тільки кальцій вимірюється в нашому тілі «кілограмами». Тому і твердили нам з дитинства мами і лікарі про користь молока для зростання, а в сучасних рекламних роликах відсоток вмісту кальцію &8212; один з найважливіших аргументів на користь тих чи інших продуктів. Одним словом &8212;»кальцій на слуху".
Поширеність елемента в продуктах харчування та воді
Жодна рослина, жодне безхребетне не можливо без присутності кальцію вже на етапі формування клітини, а потім і в процесі росту. У рослин він максимально сконцентрований в зернах, оскільки в них дуже мало води, яка його розмиває.
Можна говорити про своєрідний «круговороті кальцію в природі», так як з грунту він надходить в рослини, через них – в організми харчуються ними копитних тварин, потім – через м'ясо і молоко – до представників хижаків і всеїдних (включаючи нас).
Збіднена Сільськогосподарська грунт, віддаючи кальцій рослинам, знову його отримує в складі гнойових добрив.
З сільськогосподарських культур найсильнішими & 171; губками & 187; кальцію є капуста, конюшина і люцерна . Останні, як відомо, вважаються кращими кормами для молочних порід корів. Ось чому молоко алтайських корів найбільш корисно за своїм складом.
Ті, чиїм головним раціоном є риба і морепродукти, так само не збіднені кальцієм, через його високий вміст в будь-якій природній воді, але особливо в морській.
З питною водою ми отримуємо від 10 до 30 % (в залежності від її жорсткості) нашої добової потреби в кальції. Мова йде не про кип'ячену воду, яка «пом'якшує» воду, тим самим видаляючи сольові домішки (їх можна спостерігати у вигляді білого нальоту на стінках чайника). Спеціальна питна вода фільтрується, при цьому в ній зберігається оптимальна кількість і пропорції мінеральних сполук. Враховуйте цей факт при підрахунку вмісту кальцію в дієті, так як передозування більш небезпечна, ніж дефіцит.
Добова потреба людини
Настав час поговорити про добову потребу людини в кальції. Вона глобальна, якщо порівнювати з потребою в інших неорганічних елементах. І будь-який збій в його надходженні моментально відстежується захисними системами організму з подальшою мобілізацією всіх ресурсів на «заповнення порожнечі».
Кальцій присутній у всіх хребетних у трьох видах. Велика частина його маси сконцентрована у вигляді гідроксиапатиту в твердих тканинах: кістки, зуби, нігті, волосся. На іонному рівні кальцій задіяний в згортанні крові, а на міжклітинному – у врегулюванні більшості внутрішньоклітинних процесів: від гормональної секреції до м'язового скорочення.
Добову потребу в кальції прийнято класифікувати, в залежності від віку людини і особливих станів:
- Діти від 4 до 8 років та дорослі від 19 до 50 років: 800-1000 мг;
- Діти від 9 до 18 років: 1100 &8212; 1300 мг;
- Літні люди після 50, а також жінки в менопаузі: 1500 мг;
- Вагітні: 1500 мг.
Необхідність щоденного поповнення організму кальцієм обумовлена великим відсотком його вмісту в тілі людини (2% від загальної маси), а також постійним рухом кісткової матерії. Процес відмирання старих клітин і їх заміщення новими відбувається безупинно, а значить, не вичерпується і потреба в будівельному матеріалі.
У маленької дитини від дитинства до 2 років відбувається 100%-а зміна кісткової маси, тому основою його раціону має бути молоко, і особливо материнське, оптимальний склад якого сприяє повному засвоєнню кальцію.
Збільшення потреби в кальції у дітей підліткового віку пояснюється активним ростом і статевим дозріванням в цей період, для чого необхідна злагоджена робота всіх систем організму, і кальцієвий дефіцит буде критичним.
Після 50-ти фізіологічний процес зменшення кісткової маси виражається в превалюванні відмирання старих клітин над створенням нових. В результаті кістки стають ламкими, переломи можуть трапитися навіть при несильних ударах.
Наслідки нестачі
Оскільки він відповідає за щосекундні життєво-важливі функції (скорочення і розслаблення судин і м'язів, включаючи Серцевий м'яз , секреція гормонів і клітин, трансляція нервових сигналів), мудрий організм реагує на його навіть мінімальний дефіцит в крові.
Точніше &8212; вартовими «кальцієвого порядку» в нашому тілі є паращитовидні залози, розташовані позаду щитовидних залоз. Виділяється ними гормон-паратгормон-це своєрідна «група негайного реагування» на нестачу кальцію.
Нижче наведено деякі захворювання, причиною яких є гіпокальціємія:
- Карієс, стоматит;
- Рахіт у дітей;
- Остеопороз;
- Серцева недостатність;
- Катаракта;
- Порушення згортання крові;
- Імунний дефіцит;
- Патологія кришталика ока;
- Неврози та інші розлади нервової системи;
- Розсіяний склероз.
Важливо знати, що робота паращитовидних залоз активізується в нічний час і в темряві, тому так важливий здоровий сон, особливо маленьким дітям. В останні десятиліття багату кальцієм їжу, а також кальцієві добавки радять приймати ввечері з тієї ж причини. В якості аргументів наводять точку зору, що велика частина прийнятого в ранкові години і вдень кальцію не засвоюється належним чином і вимивається з рідиною з організму.
Однак достатніх доказів цьому немає, тому оптимально дотримуватися традиційної системи радянських дитячих садків: ранкова порція молочної каші з шматочком сиру, капустяний борщ на обід і сирна запіканка або омлет на полуденок.
Одним словом – слід розподіляти добову дозу елемента на кілька прийомів. дотримуючись даного принципу, ви точно не помилитеся, оскільки абсолютно достовірно, що у великих кількостях і одноразово даний макроелемент не буде повноцінно засвоєний організмом.
Загальна характеристика кальцієвої дієти
Щоб підняти кальцій в організмі за допомогою домашніх і народних засобів, беспечьте регулярний прийом наступних продуктів:
- Нежирного молока і молочних продуктів. висока жирність виступає антагоністом кальцію, перешкоджаючи його засвоєнню. Оптимальною жирністю для молока є 1%. Деякі жири рослинного походження також перешкоджають всмоктуванню кальцію. Особливо це стосується пальмового масла, яке входить до складу деяких молочних сумішей. Механізм дії жиру-зв'язуючий. Кальцій вступає з жиром в реакцію, перетворюючись на своєрідне нерозчинне мило, яке виводиться з організму з калом.
- Овочі та зелень. саме зелень потрібно поставити на друге місце після молока в складанні щоденного раціону. Особливо багаті кальцієм часник, селера, петрушка, кріп, кінза, «дандельон», або лист кульбаби, листовий і крес салат, цибуля порей. З овочів перше місце займає білокачанна і всі інші види капусти.
- Фрукти, особливо хурма та курага.
- Нежирні білкові продукти рослинного і тваринного походження, особливо бобові та риба. З риби дуже корисні оселедець, кілька і сардини. Останні зручні в консервах, через велику кількість їстівних дрібних кісток. Для кращого засвоєння краще купувати Сардини у власному соку, а не в олії.
- Горіхи та насіння. концентрація в них кальцію пояснюється відсутністю вологи. З горіхів в першу чергу багатий кальцієм мигдаль, а з насіння віддайте перевагу соняшниковим.
Парадоксально, але найвищий вміст кальцію на 100 г продукту спостерігається не в молочних продуктах, а в насінні маку і кунжуту. Хоча в деяких таблицях перше місце все ж віддають сиру «Пармезан» і іншим твердим сирам, після чого впевнено наводиться кунжутне насіння. У 100 г тих і інших міститься приблизно добова норма кальцію дорослої людини.
Здавалося б, проблеми вирішені: якщо прожувати і проковтнути зараз близько півсклянки кунжутного насіння неможливо, то 100 г смачного сиру цілком можна з'їсти. Але в тому-то і полягає іронія природи, що високий відсоток жирів в цих продуктах стане причиною швидкого вимивання кальцію з організму. Саме низький жировий склад м'яких білих сирів східних напрямків пояснює їх велику корисність, в порівнянні з твердими.
Топ 10 продуктів за змістом елемента
- Яєчна шкаралупа. хоча це не продукт харчування, а мінеральна добавка, все ж її не можна не згадати, адже в одній шкаралупі міститься до 2 г іонізованого кальцію. А це означає, що всього лише половина подрібненої блендером добавки може покрити добову потребу організму. Важливо ретельно помити шкаралупу, очистити від внутрішньої плівки і прокип'ятити протягом 5 хвилин.
- Насіння маку та кунжуту - 1300-1400 мг на 100 г;
- Всі тверді сири - від 650 до 1200 мг. найбільший склад в "пармезані", найменший-в "Сулугуні" і»Гауді";
- Сухе 1% молоко - 1100 мг;
- Шпроти та сардини - від 300 до 380 мг;
- Насіння соняшнику - 360 мг;
- Базилік - 360 мг.його можна вирощувати в горщиках на підвіконні. Рослина має дивовижний аромат. На батьківщині-Близькому Сході-його використовують як декоративну рослину і свіжа приправа до м'яса;
- Мигдаль - 250 мг.
- Соєві боби - 240 мг, а також інші бобові (особливо квасоля – 190 мг). Щоб витягти з бобових фітинову кислоту, яка заважає засвоєнню кальцію, досить їх просто замочити на ніч.
- Часник - 180 мг.і знову за мудрістю – на схід. У Ліванській кухні часник, поряд з кінзою, додається абсолютно в кожне рагу, причому рахунок йде не на зубчики, а на головки (слід врахувати розміри східних каструль, розрахованих на великі сім'ї). Таким чином, крім смакових ефектів, досягається кальцієвий баланс.
Також ознайомтеся з таблицею продуктів, що підвищують вміст кальцію:
Фактори, необхідні для його засвоєння
Обсяг кальцію, що потрапляє в організм з їжею і водою, важливий, але ще важливіше, яка його частина зможе благополучно засвоїтися. Висока хімічна активність елемента-причина блискавичних сполучних реакцій з іншими компонентами, в результаті чого хімічні метаморфози, не здатні засвоїтися організмом, безслідно вимиваються разом з дорогоцінним макроелементом.
Якщо недооцінити роль супутніх факторів, можна буде з'їдати кілограми кальцію, і при цьому мати його дефіцит.
1. наявність вітамінів групи D
- найважливіша умови абсорбції кальцію з тонкого кишечника. У день дорослі повинні отримувати близько 800 МО. D2 надходить з продуктами харчування:
- Риб'ячий жир,
- Оселедець, скумбрія, тунець,
- Печінка тріски,
- Сир,
- Какао,
- Яєчний жовток,
- Сметана.
2. магній.
він необхідний для зниження ризиків втрати кальцію з сечею.
багаті магнієм наступні продукти
:
- Овес;
- Волоські горіхи;
- Гречка;
- Зелений горох;
- Квасоля;
- Гірчиця.
3. Цинк.
він сприяє всмоктуванню кальцію, а також бере участь в процесі становлення кісткової маси. Їм багаті:
- Куряче серце;
- Кедрові горішки;
- Сири;
- Соняшникове насіння;
- Креветки;
- Арахіс;
- Морські водорості.
4. калій.
як і магній, даний елемент запобігає втрати кальцію. Калієм насичені:
- Курага;
- Квасоля;
- Морська капуста;
- Чорнослив;
- Ізюм;
- Фундук, мигдаль, арахіс;
- Сочевиця.
Чого слід уникати?
Щоб уникнути кальцієвого голодування, виключіть з раціону такі продукти, що знижують кальцій в крові:
- Надмірного споживання кофеїн-містять продуктів (не можна пити каву або чорний чай раніше, ніж через дві години після прийому Кальцій-містять продуктів і препаратів. Вважається, що додавання молока в каву або чай, а також лимона в останній, може частково нейтралізувати згубні дії нікотину.)
- Багато солодкого та шоколаду;
- Жирне;
- Нікотин та алкоголь;
- Екологічно забруднені райони;
- Можливості побутових та професійних отруєнь важкими металами, особливо свинцем та стронцієм;
- Малорухливий спосіб життя.
Про ефективність штучних препаратів
Багато сучасних людей, особливо жінки, переступивши рубіж 40-річчя, починають посилено приймати різні БАДи з вмістом іонізованого кальцію. У розсудливості їм відмовити не можна. Мегаполіси позбавляють нас можливості жити в гармонії з природою, повноцінно харчуватися і перебувати на сонці, а погана екологія тільки додає токсичних реагентів, деякі з яких навіть зганяють кальцій з кісткової маси.
Справа в тому, що свинець схожий на кальцій, завдяки м'якості і активності, тобто він легко вступає в реакцію. При попаданні в організм він поступово відкладається в кістках, зганяючи кальцій, і таким чином є причиною дефіциту останнього, а одночасно &8212; найсильнішим токсином.
Отже, прийом препаратів кальцію іноді прямо обумовлений несприятливими факторами екології, способу життя, інтенсивними спортивними навантаженнями, а також віковими особливостями, вагітністю і післяопераційною необхідністю.
Все-таки, ефективність прийому препаратів не завжди однозначна , через складність засвоєння кальцію. Тому на одні тільки препарати розраховувати не можна, до того ж їх тривалий прийом призводить до розладу нирок і інших порушень. Ось чому правильно складена дієта, а також достатнє перебування на сонці з присутністю фізичної активності актуальні для людей всіх груп і вікових груп.
Коли застосування аптечних засобів виправдано?
У періоди активного росту, посилених спортивних тренувань, менопаузи у жінок і після операцій, а також при діагностованих захворюваннях, пов'язаних з нестачею кальцію, призначаються різні препарати, де кальцій виступає в чистому вигляді або в поєднанні з вітаміном D, магнієм, калієм і цинком.
Необхідна комбінація і дозування виявляється тільки при аналізах і призначається лікарем.
Пам'ятайте, що передозування кальцію небезпечніше, ніж його дефіцит, оскільки останній може регулюватися організмом.
Будь-які препарати, які допомагають лікувати дефіцит кальцію, найкраще приймати одночасно з їжею і важливо рясно запивати. Одночасний прийом антибіотиків і протизапальних ліків виступає фактором знижує засвоєння кальцію.
Корисне відео
Радимо ознайомитися з такими відео:
Висновок
Гіпокальціємія небезпечна в будь-якому віці, але особливо для дітей молодшого віку, вагітних і літніх. Природа наділила наш організм унікальною здатністю відшкодовувати критичний дефіцит цього мікроелемента, але слід пам'ятати, що без поповнення природні ресурси вичерпуються.
Не економте на здоров'ї, а також уникайте шкідливих звичок. Нехай ваш стіл завжди буде радувати багатством фарб. Дотримуйтесь приказки мудрих: нехай їжа буде вашим ліками, а не ліками &8212; вашою їжею.