Як обліпиха впливає на печінку-7 фактів про її користь і можливу шкоду

Для профілактики і лікування хвороб печінки використовуються різні лікарські рослини.

Дослідження підтверджують, що обліпиха має гепатопротекторні властивості, тобто захищає печінку від шкідливих речовин, а також виводить з неї токсини.

Однак неправильне або надмірне вживання обліпихи не тільки не корисно, але й може завдати шкоди. А прийом коштів на її основі під час деяких вже існуючих захворюваннях має ряд обмежень.

7 корисних властивостей ягоди

Обліпиха має ряд позитивних властивостей як для печінки, так і для всього шлунково-кишкового тракту. Ось найбільш значущі з них:

  1. Поліпшення обмінних процесів в печінці. під впливом вітамінів групи В відбувається відновлення нормальних показників ліпідного обміну. Надходження в організм фосфоліпідів дозволяє печінковим клітинам активізувати процес синтезу жирних кислот.
  2. Регенерація гепатоцитів. клітини печінки потребують постійного оновлення. Процес регенерації підтримується при регулярному надходженні вітаміну З і фосфоліпідів, якими багаті ці ягоди.
  3. Нормалізація вироблення ферментів. жирні кислоти, що містяться в обліпиховому соку, стимулюють секрецію ферментів. Завдяки цьому поліпшується склад жовчі, стабілізується робота всього шлунково-кишкового тракту.
  4. Ослаблення всіх запальних процесів. запалення в тканинах такого важливого органу, як печінка може привести до тяжких наслідків. Фітонциди чинять сильну протизапальну дію, допомагають відновити структуру печінкової тканини.
  5. Виведення токсинів. печінка є своєрідним фільтром для всього тіла, очищення крові від шлаків. Але цього фільтру теж потрібно постійно звільнятися від накопичених шкідливих речовин. Вміщені в обліпиховому соку органічні кислоти активно беруть участь в процесі чищення печінки.
  6. Боротьба з паразитами. нерідко печінка страждає від паразитарного ураження. Знищити небажаних супутників допоможуть дубильні речовини, що надходять з обліпихи. Ці речовини, звані також танинами, впливають позитивно і на заражений паразитами кишечник.
  7. Жовчогінну дію. своєчасний відтік жовчі дозволяє печінці і жовчному міхуру ефективно виконувати свої функції в системі травлення. Обліпиховий сік має здатність посилювати виведення жовчі.

Можлива шкода

Використання обліпихи як засобу, що поліпшує роботу печінки, теж має свої недоліки.

  1. Алергічні реакції. алергія на рослинний білок – часте явище. Ця ягода може викликати досить сильні алергічні реакції, що разом з прийомом протиалергічних засобів, створює додаткове навантаження на печінкову тканину.
  2. Високий вміст дубильних речовин. таніни можуть при перевищенні необхідної кількості порушити робіт шлунково-кишкового тракту і привести до діареї. Постійний їх надлишок призводить до появи каменів в жовчному міхурі.
  3. Надлишок вітамінів. багатий біохімічний склад обліпихи теж може завдати шкоди при надмірному поїданні її ягід. Гіпервітаміноз дуже небезпечний для печінки, особливо коли її функції вже порушені.
  4. Велика кількість органічних кислот. вони здатні чинити сильну подразнюючу дію на слизові шлунково-кишкового тракту і провокують посилення вироблення ферментів. При деяких захворюваннях травної системи цей ефект вкрай небажаний.

Способи вживання

Існує кілька основних способів приготування та споживання обліпихи. Вони можуть бути включені в раціон як в сирому вигляді, так і пройшовши термічну обробку.

1. Перетерта з цукром ягода.

Найбільш простий метод приготування. На 200 г ягід знадобиться 25 г цукру, так як вихідний смак кислий і трохи терпкий.

Перетирати можна за допомогою блендера, картоплем'ялки або навіть звичайної столової ложки: шкірка стиглих плодів настільки тонка, що лопається при будь-якому активному впливі. Перетерту суміш потрібно зберігати в холодильнику.

Це солодко-кисле ліки приймають по 2-3 ст.л. 3 рази на день після їжі протягом тижня цукор можна замінити медом, якщо немає протипоказань для його прийому.

2. Обліпиховий сік

Для отримання соку можна застосовувати не тільки соковижималку, але і такі підручні засоби, як сито або чиста марля. Отриманий після ручної вичавки сік буде яскравого жовто-оранжевого кольору, з частинками м'якоті.

Цей концентрований варіант має різкий смак, тому для пом'якшення його можна розвести з розрахунку 100 мл кип'яченої води на 300 мл соку. Також його рекомендується підсолодити.

Приймають по півсклянки напою 3 рази на день після їди. Курс прийому &8212; один тиждень.

3. Масло обліпихи

У домашніх умовах можна приготувати і ще один лікарський препарат з обліпихи – масло.

Залишилася після отримання соку віджату масу обліпихи потрібно залити невеликою кількістю рафінованої олії і залишити на 5-7 днів в прохолодному і темному місці. Потім треба віджати масло і використовуючи його, повторити процедуру з новою порцією сировини.

Цей концентрований препарат приймають натщесерце, по 1 ч.л. 2-3 рази на день протягом тижня.

масло обліпихи може викликати сильне подразнення слизових шлунково-кишкового тракту, а також погіршити стан при наявності каменів в жовчному міхурі, тому перед прийомом потрібно отримати схвалення лікаря.

Варення та джеми мають профілактичний ефект, але містять багато цукру. Їх допустимо включити в раціон як допоміжний елемент. Також в якості напоїв рекомендують готувати компоти і відвари з цих ягід.

Чи можна її їсти при хворій печінці?

Лікарські властивості обліпихи дозволяють їй не тільки забезпечити профілактику, а й активно боротися з хворобами печінки.

Одним з ефектів вживання обліпихи є регенерація печінкових клітин – гепатоцитів, тому не дивно, що науково підтверджена здатність її екстракту покращувати стан печінки при цирозі.

При гострих запальних процесах – гепатитах, А також при жировому гепатозі печінки, приймати лікарські засоби з обліпихою слід з обережністю, за погодженням з лікарем.

Загальні рекомендації щодо харчування

Для пацієнтів, які страждають хворобами печінки, розроблена особлива дієта. При її дотриманні необхідно відмовитися від наступних продуктів і страв.

  1. Смажена в олії риба, м'ясо, овочі та морепродукти. утворюють при смаженні з'єднання вимагають для свого розщеплення значну кількість ферментів, яке організм забезпечити не в змозі.
  2. Копчена їжа та молочні продукти з високим вмістом жиру. аналогічним чином створюють підвищене навантаження на секреторні клітини.
  3. Маринади. подразнюють слизові, підсилюють секрецію ферментів, сприяють загостренню запальних процесів в шлунково-кишковому тракті.

Висновок

Ягоди обліпихи мають безліч корисних властивостей, надають захисну і відновлюючу дію на печінкові клітини. Збагачуючи організм вітамінами і мінералами, ці плоди стають помічниками в боротьбі за здорову печінку. Але слід враховувати їх вплив на шлунково-кишкового тракту в цілому і дотримуватися приписів лікарів.