Як обліпиха впливає на печінку-7 фактів про її користь і можливу шкоду
Для профілактики і лікування хвороб печінки використовуються різні лікарські рослини.
Дослідження підтверджують, що обліпиха має гепатопротекторні властивості, тобто захищає печінку від шкідливих речовин, а також виводить з неї токсини.
Однак неправильне або надмірне вживання обліпихи не тільки не корисно, але й може завдати шкоди. А прийом коштів на її основі під час деяких вже існуючих захворюваннях має ряд обмежень.
Зміст
7 корисних властивостей ягоди
Обліпиха має ряд позитивних властивостей як для печінки, так і для всього шлунково-кишкового тракту. Ось найбільш значущі з них:
- Поліпшення обмінних процесів в печінці. під впливом вітамінів групи В відбувається відновлення нормальних показників ліпідного обміну. Надходження в організм фосфоліпідів дозволяє печінковим клітинам активізувати процес синтезу жирних кислот.
- Регенерація гепатоцитів. клітини печінки потребують постійного оновлення. Процес регенерації підтримується при регулярному надходженні вітаміну З і фосфоліпідів, якими багаті ці ягоди.
- Нормалізація вироблення ферментів. жирні кислоти, що містяться в обліпиховому соку, стимулюють секрецію ферментів. Завдяки цьому поліпшується склад жовчі, стабілізується робота всього шлунково-кишкового тракту.
- Ослаблення всіх запальних процесів. запалення в тканинах такого важливого органу, як печінка може привести до тяжких наслідків. Фітонциди чинять сильну протизапальну дію, допомагають відновити структуру печінкової тканини.
- Виведення токсинів. печінка є своєрідним фільтром для всього тіла, очищення крові від шлаків. Але цього фільтру теж потрібно постійно звільнятися від накопичених шкідливих речовин. Вміщені в обліпиховому соку органічні кислоти активно беруть участь в процесі чищення печінки.
- Боротьба з паразитами. нерідко печінка страждає від паразитарного ураження. Знищити небажаних супутників допоможуть дубильні речовини, що надходять з обліпихи. Ці речовини, звані також танинами, впливають позитивно і на заражений паразитами кишечник.
- Жовчогінну дію. своєчасний відтік жовчі дозволяє печінці і жовчному міхуру ефективно виконувати свої функції в системі травлення. Обліпиховий сік має здатність посилювати виведення жовчі.
Можлива шкода
Використання обліпихи як засобу, що поліпшує роботу печінки, теж має свої недоліки.
- Алергічні реакції. алергія на рослинний білок – часте явище. Ця ягода може викликати досить сильні алергічні реакції, що разом з прийомом протиалергічних засобів, створює додаткове навантаження на печінкову тканину.
- Високий вміст дубильних речовин. таніни можуть при перевищенні необхідної кількості порушити робіт шлунково-кишкового тракту і привести до діареї. Постійний їх надлишок призводить до появи каменів в жовчному міхурі.
- Надлишок вітамінів. багатий біохімічний склад обліпихи теж може завдати шкоди при надмірному поїданні її ягід. Гіпервітаміноз дуже небезпечний для печінки, особливо коли її функції вже порушені.
- Велика кількість органічних кислот. вони здатні чинити сильну подразнюючу дію на слизові шлунково-кишкового тракту і провокують посилення вироблення ферментів. При деяких захворюваннях травної системи цей ефект вкрай небажаний.
Способи вживання
Існує кілька основних способів приготування та споживання обліпихи. Вони можуть бути включені в раціон як в сирому вигляді, так і пройшовши термічну обробку.
1. Перетерта з цукром ягода.
Найбільш простий метод приготування. На 200 г ягід знадобиться 25 г цукру, так як вихідний смак кислий і трохи терпкий.
Перетирати можна за допомогою блендера, картоплем'ялки або навіть звичайної столової ложки: шкірка стиглих плодів настільки тонка, що лопається при будь-якому активному впливі. Перетерту суміш потрібно зберігати в холодильнику.
Це солодко-кисле ліки приймають по 2-3 ст.л. 3 рази на день після їжі протягом тижня цукор можна замінити медом, якщо немає протипоказань для його прийому.
2. Обліпиховий сік
Для отримання соку можна застосовувати не тільки соковижималку, але і такі підручні засоби, як сито або чиста марля. Отриманий після ручної вичавки сік буде яскравого жовто-оранжевого кольору, з частинками м'якоті.
Цей концентрований варіант має різкий смак, тому для пом'якшення його можна розвести з розрахунку 100 мл кип'яченої води на 300 мл соку. Також його рекомендується підсолодити.
Приймають по півсклянки напою 3 рази на день після їди. Курс прийому &8212; один тиждень.
3. Масло обліпихи
У домашніх умовах можна приготувати і ще один лікарський препарат з обліпихи – масло.
Залишилася після отримання соку віджату масу обліпихи потрібно залити невеликою кількістю рафінованої олії і залишити на 5-7 днів в прохолодному і темному місці. Потім треба віджати масло і використовуючи його, повторити процедуру з новою порцією сировини.
Цей концентрований препарат приймають натщесерце, по 1 ч.л. 2-3 рази на день протягом тижня.
Варення та джеми мають профілактичний ефект, але містять багато цукру. Їх допустимо включити в раціон як допоміжний елемент. Також в якості напоїв рекомендують готувати компоти і відвари з цих ягід.
Чи можна її їсти при хворій печінці?
Лікарські властивості обліпихи дозволяють їй не тільки забезпечити профілактику, а й активно боротися з хворобами печінки.
Одним з ефектів вживання обліпихи є регенерація печінкових клітин – гепатоцитів, тому не дивно, що науково підтверджена здатність її екстракту покращувати стан печінки при цирозі.
При гострих запальних процесах – гепатитах, А також при жировому гепатозі печінки, приймати лікарські засоби з обліпихою слід з обережністю, за погодженням з лікарем.
Загальні рекомендації щодо харчування
Для пацієнтів, які страждають хворобами печінки, розроблена особлива дієта. При її дотриманні необхідно відмовитися від наступних продуктів і страв.
- Смажена в олії риба, м'ясо, овочі та морепродукти. утворюють при смаженні з'єднання вимагають для свого розщеплення значну кількість ферментів, яке організм забезпечити не в змозі.
- Копчена їжа та молочні продукти з високим вмістом жиру. аналогічним чином створюють підвищене навантаження на секреторні клітини.
- Маринади. подразнюють слизові, підсилюють секрецію ферментів, сприяють загостренню запальних процесів в шлунково-кишковому тракті.
Висновок
Ягоди обліпихи мають безліч корисних властивостей, надають захисну і відновлюючу дію на печінкові клітини. Збагачуючи організм вітамінами і мінералами, ці плоди стають помічниками в боротьбі за здорову печінку. Але слід враховувати їх вплив на шлунково-кишкового тракту в цілому і дотримуватися приписів лікарів.