Чи корисний кавун для печінки — 4 факти про те, як він впливає на органи шлунково-кишкового тракту

Мало хто знає про те, що улюблені літні ласощі & 8212; кавун, крім здатності чистити нирки, ще володіє гепатопротекторними властивостями, очищаючи печінку і захищаючи її від шкідливого впливу токсинів, що підтверджено дослідженнями .

За рахунок великої кількості рідини і корисних речовин в складі ягоди відбувається очищення і виведення з організму продуктів обміну і розкладання.

Також кавун має легкий проносний ефект, так що він незамінний при запорах. Сечогінну дію кавуна допомагає вивести токсини з сечової системи.

Однак не завжди кавун може бути корисний для пацієнтів з хворою печінкою. Тому, перш ніж вживати кавун в дієтичних або лікувальних цілях, дізнайтеся, як він впливає на різні органи шлунково-кишкового тракту і при яких захворюваннях його можна їсти, а при яких &8212; не можна.

4 корисні властивості

До складу кавуна входить маса корисних вітамінів і мінералів, так що вживання цього продукту в їжу може позитивно позначитися на стані печінки і всього шлунково-кишкового тракту. Ось кілька найбільш виражених властивостей.

1. Очищення та захист печінки

Найпопулярнішим властивістю кавуна є здатність виводити з печінки продукти розпаду, токсини та інші шкідливі речовини.

Існують навіть рецепти на основі кавуна для лікувальної чистки організму.

Оскільки ця ягода складається на 94% з води, а м'якоть продукту включає в себе такі вітаміни, як Е, З, А, РР, вітаміни групи В, вона здатна не тільки виводити всі шлаки з організму, але і насичувати його корисними речовинами.

2. Дієтичний продукт

Спираючись на все сказане вище, додамо ще один корисний пункт в скарбничку кавуна &8212; якщо проводити чистку кавуном влітку або в теплий період, то ви зможете скинути ще й парочку зайвих кілограмів.

Продукт багатий вітамінами, А також такими корисними мінералами, як кальцій, фосфор, калій і магній , тому він допоможе очистити печінку від токсинів, вивести надлишки жовчі, а калорійність, що не перевищує 30 ккал, допоможе наблизитися до заповітних параметрам 90:60:90 без катування себе голодом.

3. Позбавлення від застою жовчі

Очисні властивості кавунової ягоди знадобляться і людям, що страждають холециститом і панкреатитом. При цих захворюваннях в їжу можна вживати тільки свіжі ягоди і бажано брати їх прямо з баштану. Уникайте неперевірених продуктів, які можуть містити в собі велику кількість хімікатів.

Свіжі кавуни допоможуть позбутися від жовчного застою в сечовому міхурі і виключити надлишки жовчі з травного процесу. Але пам'ятайте, що обидва цих захворювання вимагають дотримання суворої дієти і графіка харчування.

Перш ніж вводити кавун в свій раціон, обов'язково зробіть пробу на переносимість. Якщо організм добре прийняв невеликий шматочок, і у вас не з'явилася печія, здуття, діарея, нудота і т.д., то можна потроху вводити ягоду в раціон.

4. Можна вживати при діабеті

Для людей, які страждають на діабет, зазвичай кавун дозволений. Фахівці радять з'їдати за день близько 500 г продукту.

Кавун містить в собі заповітну для діабетиків фруктозу, яку організм засвоює практично без участі інсуліну. Соковита ягода допомагає діабетикам наситити свій організм вітамінами і мінералами на всю майбутню зиму.

Але врахуйте, що якщо ви страждаєте від діабету I типу, то на час своєрідної кавунової дієти слід відмовитися від продуктів, що містять занадто велику кількість вуглеводів. На випадок, якщо ви все-таки переживаєте про рівень цукру в крові, то їжте ягоду частинами (максимум 200 г тричі на день).

Можлива шкода

Крім користі, кавун може принести і шкоду організму, особливо при вже наявних захворюваннях печінки, підшлункової залози, жовчного міхура та інших органів шлунково-кишкового тракту. Тому перед тим як вживати ягоду в їжу, будь ласка, проконсультуйтеся з вашим лікарем, щоб уникнути ускладнень або погіршення стану, а також уточнити, шкідливо чи ні його вживання в Вашому конкретному випадку.

Серед негативного впливу кавуна виділяють:

  1. Підвищення рівня солі . Соляна кислота, стикаючись з пошкодженою поверхнею, викликає сильний біль і збільшує виразки в їх діаметрі. Тому вживати кавуни при виразковій хворобі будь-якого типу забороняється;
  2. Сечогінну дію . У деяких випадках цей пункт можна зарахувати до корисних властивостей ягоди, однак, при захворюваннях нирок різної етіології, а також при виразці шлунка і гастриті, це властивість ягоди може викликати зневоднення організму і, відповідно, рецидив патології;
  3. Шкідливі нітрати . Кавунові плоди, мабуть, є рекордсменами за кількістю нітратів, які в них щорічно вкачуються ушлими торговцями. Надлишок цих хімікатів може не тільки погіршити перебіг вже наявних патологій, але і викликати розвиток інших захворювань. Навіть у здорових людей можливе виникнення симптомів важкого отруєння, яке може довести до лікарняного ліжка. Тому пам'ятайте, що кавуни слід купувати тільки в кінці серпня &8212; початку вересня і бажано це робити на баштанах або хоча б у перевірених продавців;
  4. Викликає рухливість каменів у жовчному міхурі. оскільки вже було сказано про чарівні жовчогінних властивості ягоди, то повторюватися не будемо. Відзначимо лише тільки, що активізація руху жовчі може привести до активізації каменів в жовчному міхурі (якщо такі є), а це, в свою чергу, може привести до закупорки жовчних каналів. Те ж саме стосується і каменів в сечостатевій системі і нирках;
  5. Алергія. якщо у вас є непереносимість каротиноїдів (в числі яких і лікопін), то вживання ягоди призведе до загострення алергічної реакції &8212; це пряме протипоказання.

Як провести чистку-4 кроки

Як ми вже сказав вище, кавун дійсно чистить печінку і весь організм. Але для максимальної ефективності необхідно дотримати кілька правил.

До того, як приступити безпосередньо до самої чищенні, рекомендується кілька днів поїсти кавун в звичайних кількостях &8212; по кілька скибочок в день. Це потрібно, щоб підготувати організм до вживання великої кількості кавуна. Також це допоможе переконатися, що у вас не виникає хворобливих відчуттів після вживання даного продукту.

Сам процес лікувальної чистки займає тиждень і складається з наступних етапів:

  1. Для початку розрахуйте порцію, яку будете вживати. Для цього використовуйте наступний принцип розрахунку: на 10 кг вашої ваги припадає кілограм свіжої ягідної м'якоті. Якщо, наприклад, ви важите 70 кг, то вам буде потрібно 7 кг кавуна. Кожен пацієнт повинен розраховувати порції самостійно. Розраховану дозу слід розділити на весь день.
  2. Протягом 7 днів, кожен день харчуйтеся тільки кавуном, рівномірно розділяючи свою порцію на сніданок, обід і вечерю. Можна їсти і частіше, наприклад, 5 разів на день. Можна доповнювати такий раціон чорним хлібом, але в добу має вживатися не більше 3-х скибочок. Всі інші продукти необхідно виключити. Щодо споживання води обмежень немає, але врахуйте, що сам по собі кавун містить велику кількість рідини, тому споживання води можна зменшити. Чай і кава не заборонені повністю, але слід їх обмежити.
  3. До кінця тижневої чистки, тобто на сьому добу, потрібно о 3 годині ночі випити 2 капсули але-шпи і прийняти ванну. Полежте трохи в гарячій воді і розслабтеся. Це дозволить вам остаточно вивести токсини з печінки, а також позбутися від піску, каменів. Така процедура допоможе розширити жовчні протоки. Деякі фахівці навіть радять їсти кавун під час перебування у ванні, але це на ваш розсуд.
  4. Після закінчення фінальної процедури, зробіть вправу, яке допоможе позбутися від шлаків. Встаньте на носочки і відразу ж опустіться на п'яти. Всі рухи повинні бути різкими. Повторіть двжижение 10 разів. Майте на увазі, що після цього у вас можуть проявитися неприємні або навіть хворобливі відчуття в правому боці. Якщо ви помітили подібні больові відчуття, то знову прийміть але-шпу і поверніться в гарячу ванну.
якщо протягом Чищення у вас з'являються неприємні відчуття, біль або дискомфорт &8212; процедуру необхідно припинити. Уважно ознайомтеся з наступним розділом статті.

 

Що робити, якщо виник біль після вживання?

Чи може хворіти печінка та інші органи шлунково-кишкового тракту після вживання кавуна? У теорії такого бути не повинно. Чому так відбувається?

Цілком можливо, у вас є якісь патології, при яких заборонено їсти кавун (наприклад, жовчнокам'яна або сечокам'яна хвороба). Це і викликає болі в зоні печінки.

Дуже часто подібні відчуття виникають, якщо ви вжили в їжу неякісний кавун, напханий нітратами . Подібне часто закінчується не тільки болем в печінці, але і нудотою, блювотою, діареєю. Особливо багато нітратів накопичується в насінні (кісточках) кавуна &8212; обов'язково необхідно виключити їх потрапляння в шлунок.

Іноді деякі пацієнти помилково приймають ниркові болі за болі в області печінки. Оскільки кавун є сильним сечогінними продуктом, то людям зі слабкими нирками не варто захоплюватися його вживанням. Нирки не справляються з такою кількістю рідини і дають збій. Тому болі в правому боці можуть сигналізувати про проблеми з нирками, а не з печінкою.

у будь-якому випадку якщо ви помітили подібні симптоми у себе, то варто звернутися до лікаря. Особливо це стосується тих, хто відчуває дискомфорт вже тривалий час або має якісь хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, нирок або печінки.

Нехтування медичною допомогою може привести до погіршення стану, і буде прикро втратити момент, коли ви могли без зайвих зусиль допомогти своєму організму впоратися з виниклою проблемою.

При яких захворюваннях його можна їсти?

Остаточне рішення про те, чи можна їсти кавун при конкретній хворобі печінки зобов'язаний приймати тільки ваш лікуючий лікар. Самостійно таке рішення ні в якому разі приймати не можна, оскільки у вас можуть бути присутніми сторонні відхилення, при яких заборонено або небажано вживання кавуна в їжу. Нижче ми дамо лише загальну інформацію до ознайомлення.

Цирозна поразка

І кавуни, і дині є природними очисниками печінкових тканин від токсинів і жовчі. За рахунок високого вмісту рідини і поживних волокон, ці плоди допомагають вивести з організму всі продукти розпаду і при цьому наситити органи корисними речовинами. Діуретичні властивості цих продуктів усувають набряки.

Найбільш корисними при цирозі будуть саме баштанні ягоди, оскільки вони є максимально натуральними і насиченими корисними макро - і мікроелементами. За допомогою них можна здійснювати чистку печінки і сечостатевих проток.

Жировий гепатоз

При жировому гепатозі печінки, також як і при цирозі, рішення про включення в меню кавуна в будь-якому вигляді, приймає тільки ваш лікар.

Очисні функції кавуна допоможуть при початкових стадіях розвитку ожиріння печінки. Плід допоможе вивести з організму шлаки, токсини і надлишки жовчі. Це запобіжить розвиток патології і попередить подальше погіршення стану печінки.

Збільшення органу

Перш за все слід визначити, що призвело до збільшення печінки. Правильний діагноз &8212; це половина успіху при лікуванні. Потім, коли патологія буде виявлена, можна складати дієту.

Зазвичай при збільшенні печінки кавун дозволений до вживання, за рахунок своїх очисних властивостей і багатого корисними компонентами складу. Але у всьому хороша міра, тому починайте з невеликих порцій, не захоплюйтеся, оскільки це може привести до зневоднення організму, діареї, нетравлення і проблем з органами шлунково-кишкового тракту.

Правильно складене дієтичне меню допоможе природним і безпечним шляхом налагодити роботу печінки і уникнути розвитку небажаних печінкових патологій.

Відео по темі

Пропонуємо переглянути такі Відео для кращого ознайомлення з темою:

 

Висновок

Кавун &8212; це унікальна ягода, що володіє масою корисних властивостей. Її навіть використовують в народній медицині в якості ефективного очищає компонента. Але застосовувати її не тільки в медицині, але і в кулінарії, слід з розумом. Багато хронічні захворювання не терплять кавун в раціоні.

Так що перш ніж використовувати цей продукт в їжу, уважно ознайомтеся з його властивостями, принципами вживання і можливими побічними наслідками. Це допоможе уникнути неприємних ускладнень і отримати від цього літнього ласощі максимум задоволення і користі.