користь і шкода винограду для печінки-6 фактів і правила прийому

Виноград є природним антиоксидантом. Регулярне його споживання покращує роботу органів шлунково-кишкового тракту, підвищує опірність печінки і нирок до впливу негативних факторів, що підтверджено дослідженнями .

Виноград і виноградний сік здатні зменшити запальні процеси в печінці, а також в жирових тканинах в черевній зоні. Крім цього виноград є дієтичним продуктом і здатний допомогти при зниженні ваги.

Але не всі знають, що в деяких случах, виноград може бути не тільки корисний, але і шкідливий. Як вживати виноград, щоб він приніс шлунково-кишкового тракту і печінки користь і не викликав побічних реакцій, читайте далі.

6 корисних властивостей

На сьогоднішній день, доведеними є наступні корисні властивості винограду:

  1. Чистить печінку і органи шлунково-кишкового тракту . Насичений харчовими волокнами виноград допомагає вивести з органів шлунково-кишкового тракту шлаки, токсини та інші сторонні продукти обміну, що роблять негативний вплив на організм. Це (укупі зі зниженням рівня холестерину) допомагає захистити організм від розвитку жирового гепатозу печінки, інших захворювань шлунково-кишкового тракту, передчасного старіння;
  2. Нормалізує травлення . Виноград здатний налагодити обмінні процеси в організмі, нормалізує метаболізм. Споживання цього продукту допомагає правильному засвоєнню поживних речовин і розщепленню жирів, а також поліпшить роботу підшлункової залози;
  3. Природне проносне . Виноградні ягоди здатні налагодити перистальтику кишечника, усуваючи запори і запобігаючи розвитку гнильних процесів в шлунково-кишковому тракті. Потрібна консультація з фахівцем;
  4. Дієтичний продукт . Для тих, хто дотримується дієти і бажає схуднути, виноградні ягоди будуть непоганою підмогою. Вони здатні природним чином заповнити дефіцит глюкози в організмі, зменшуючи голод, а їх сечогінні властивості очищають організм;
  5. Знижує рівень холестерину . У складі виноградних ягід присутній ресвератрол-поліфенол, здатний очищати стінки судин від холестеринових бляшок. Самі судинні стінки під впливом речовини зміцнюються, звужуються і зберігають еластичність і тонус також виноград корисний ля серця . Крім того, що виноград здатний зміцнити серцево-судинну і нервову систему , він ще здатний поліпшити кров'яний склад ;
  6. Зміцнює загальний імунітет. поліпшення кров'яного складу і зміцнення судин допомагає підвищити рівень гемоглобіну і запобігти недокрів'я. Завдяки цим процесам підвищується загальний імунітет організму і стійкість до розвитку різних захворювань.

Можлива шкода

Незважаючи на зовнішню безпеку, ці ягоди можуть завдати шкоди вашому організму:

  1. Зловживання призводить до ожиріння . З одного боку невелика кількість винограду допомагає при схудненні, з іншого &8212; часте вживання великої кількості винограду будь-якого сорту призводить до зворотного ефекту. Якщо у вас є цукровий діабет або ожиріння, то зловживати цим продуктом не можна;
  2. Провокує загострення виразки. через високий рівень клітковини в ягодах може загостритися виразка шлунка або дванадцятипалої кишки;
  3. Посилення печінкової недостатності. при нирковій або печінковій недостатності (а також при хронічному туберкульозі) будь-які продукти, вироблені на основі виноградного листя, виноградних плодів або виноградного масла, заборонені до вживання;
  4. Коліки у немовлят. годуючим матерям не можна їсти виноград в період лактації, оскільки компоненти в складі плодів можуть чинити негативний вплив на материнське молоко і викликати коліки у малюка;
  5. Алергічна реакція. для людей, які страждають від алергічних реакцій будь-якої етіології, виноград шкідливий. Варто також уникати цих плодів при проблемах з кислотністю, при частих печіях і хронічних формах захворювань шлунково-кишкового тракту (гастрит, панкреатит, виразка).

Як його правильно вживати?

Для того, щоб уникнути негативних наслідків для печінки при вживанні винограду, потрібно пам'ятати, що будь-які зміни в харчуванні повинні обговорюватися з лікарем (особливо якщо у вас є хронічні патології печінки, шлунково-кишкового тракту або інші захворювання).

Не забувайте також про сполучуваність цих плодів з іншими продуктами:

  • Вживати молочні продукти і виноград одночасно & 8212; забороняється;
  • Жирна їжа та виноград не сумісні;
  • Газовані напої та ягоди не можна вживати разом;
  • Теж саме стосується алкогольної продукції і винограду;
  • Бажано вживати виноград окремо від інших овочів або фруктів.
якщо ви вирішите поекспериментувати і поєднайте те, що поєднувати не можна &8212; чекайте кишкових розладів з усіма наслідками, що випливають: нудота, блювота, діарея, біль в шлунку.

Прийом при печінкових патологіях

Оскільки виноград має жовчогінний ефект, то іноді радиться застосовувати ягоди при хворій печінці. Але перш ніж включити їх в раціон при наявності певних захворювань, необхідно порадитися з лікарем.

  1. Дискінезія жовчного міхура . Для лікування дискінезії візьміть півкіло ягід винограду, 250 мл сухого білого вина. Розділіть фрукти та напій на три рівні порції та споживайте протягом дня. Плоди слід вживати за годину до прийому їжі, вино після прийому їжі;
  2. Хронічна форма гепатиту . Вам знадобиться 24 плоди інжиру, 5-6 лимонів і винний оцет. Всі інжирні плоди розріжте на половинки, лимони розділіть на вісім частин, всі інгредієнти перемішайте і залийте оцтом там, щоб рідина накрила інгредієнти. Наполягайте таку суміш два дні в темному місці. Кожен день за 15-20 хвилин до прийому їжі з'їдайте по 2 шматочки інжиру з суміші і по шматочку лимона тричі на добу. Лікувальний курс становить 24 дні, після цього робиться перерва в 14 днів, а потім терапія відновлюється;
  3. Цирозна поразка . Багато хто цікавиться, чи можна їсти виноград при цирозі печінки? Вживання кислих ягід, в тому числі і винограду, в цьому випадку не рекомендується;
  4. Жировий гепатоз . Деякі форми жирового гепатозу допускають дієту, що включає виноградні плоди. Рішення про можливість застосування плодів винограду в даному випадку повинен приймати ваш лікуючий лікар.

Відео по темі

Радимо переглянути дане відео:

 

Висновок

Виноград, як і багато інших фруктів і ягід, є природним джерелом вітамінів і мінералів. Однак бездумне вживання цього продукту може привести до небажаних наслідків. Особливо це стосується людей, які страждають від захворювань нирок, печінки і шлунково-кишкового тракту. Тому перед тим, як включити виноград в свою дієту, ознайомтеся з особливостями цієї рослини і проконсультуйтеся з фахівцем. Це допоможе уникнути неприємностей і отримати максимум користі від цього фрукта.