Які фрукти корисні для печінки-Топ 5 найкращих
Печінка &8212; це важливий орган, завдяки якому здійснюється нормальне травлення, метаболізм і детокасикация організму. Унікальність цього органу полягає ще і в тому, що він здатний до регенерації, але для цього потрібна додаткова допомога ззовні (тобто від вас).
Перш за все, слід налагодити ваше харчування і скорегувати раціон.
Згідно з дослідженнями, клітковина в складі фруктів сприяє нормалізації загального стану печінки і поліпшенню її роботи.
Таким чином, слід обов'язково урізноманітнити харчування фруктами, здатними не тільки заповнити нестачу клітковини, необхідної печінки, але і забезпечити її іншими важливими речовинами, вітамінами і мінералами. Які саме фрукти ніболее корисні, читайте далі.
Зміст
5 найбільш корисних фруктів
Звичайно ж, не всі фрукти однаково &171;любить&187; і &171;не любить&187; наша печінка. Тому перш ніж кидатися до фруктових рядах на ринку або в магазині, уважно вивчіть особливості тих фруктів, які ви плануєте включити в свій раціон. Нижче ми обговоримо 5 найкорисніших.
1. Лимон
Лимон в принципі є одним з найбільш корисних фруктів для організму в цілому (якщо правильно його використовувати). До його складу входять такі вітаміни, як В, А, З І Р, різні кислоти (в тому числі лимонна і яблучна), пектин, сахариди, клітковина, різноманітні солі і лімонін.
Лимон підвищує захисні властивості печінки, знищує шкідливі мікроорганізми, допомагає попередити руйнування клітин органу, розріджує жовчний секрет і покращує вихід жовчі з організму, усуває холестеринові бляшки в судинах і багато-багато іншого.
2. Яблуко
До допомоги яблук часто вдаються для того, щоб провести чистку печінки і всього організму в цілому. Ці фрукти здатні вивести з організму холестерин і поліпшити перистальтику кишечника. Завдяки поліфенолу в складі, яблука сприяють виведенню токсинів і отрут (особливо лікарського Походження).
Ці фрукти є відмінною профілактикою розвитку ракових пухлин в органах шлунково-кишкового тракту. Крім цього, вони здатні налагодити роботу жовчовивідних шляхів і жовчного міхура. Хороша яблучна дієта і при жировому гепатозі печінки.
3. Слива
Сливи корисні не тільки для печінки, але і для шлунково-кишкового тракту в цілому. Вони виводять токсини з організму, підвищують захисні властивості печінки, борються із запальними процесами різної етіології, стимулюють роботу жовчовивідних каналів, позбавляючи тим самим організм від різних шлаків і продуктів розпаду.
Ці фрукти нормалізують роботу кишечника, заселяють його корисними бактеріями, стимулюючими нормалізацію стільця, усуває болі і важкість у шлунку, а також перешкоджають поширенню гнильних процесів в органах шлунково-кишкового тракту.
4. Банан
Ще одним корисним фруктом для шлунково-кишкового тракту і печінки є банан. Він практично не дає навантаження на печінку, не містить в собі токсинів, зате багатий на прості вуглеводи.
Банани здатні поліпшити роботу підшлункової залози і желчетока, налагодити травлення, усувають болі і неприємні відчуття в шлунково-кишковому тракті.
За рахунок того, що консистенція цього продукту м'яка і не вимагає великих зусиль при пережовуванні, то вона не викликає печії, метеоризму або тяжкості, навіть якщо ви з'їли банан на бігу. Велика кількість калію в складі сприяє виведенню зайвої рідини з організму, а також каменів і піску. Деякі фахівці навіть радять включати банани в раціон хворих на гастрит пацієнтів.
5. Курага
Оскільки під час дієтичного лікувального харчування вам заборонять вживати солодке, то можна дещо обдурити систему і урізноманітнити раціон сухофруктами. Поєднати приємне з корисним допоможе курага, оскільки вона не тільки смачна, але і корисна.
Сушені абрикоси знижують ризик розвитку ракової хвороби печінки, виводять шлаки, токсини, руйнують холестеринові бляшки в судинах і не перевантажують печінку. Вони допомагають налагодити травлення, а також роботу серцево-судинної системи організму за рахунок великої кількості вітамінів в складі цих сухофруктів.
Чого слід уникати?
Існує окрема категорія фруктів і ягід, які не можна вживати при патологіях шлунково-кишкового тракту і печінки.
1. Чорна смородина
Відомо, що чорна смородина заборонена до вживання людям, що страждають від хвороб шлунково-кишкового тракту, в числі яких виразка, гастрит, панкреатит і т. д.
Також не можна їсти ці ягоди тим, хто страждає від підвищеної кислотності або будь-якого іншого запального процесу, що протікає в органах шлунково-кишкового тракту.
За рахунок великої кількості їдких кислот в складі ягоди, вона здатна дратувати і без того чутливі стінки шлунка і кишечника, погіршуючи стан пацієнта.
Потрібно також пам'ятати про те, що смородина здатна впливати на згортання крові . Так що тим, хто має проблеми з нею, варто утриматися від вживання смородини в будь-якому вигляді.
2. Журавлина
Подібно до інших кислим фруктам і ягодам, журавлина здатна травмувати запалені стінки кишечника і шлунка. Журавлина може викликати печію і погіршувати стан виразкових уражень.
Вона також має сечогінну властивість, тому не варто захоплюватися їй при наявності проблем з сечостатевими каналами.
У деяких клінічних випадках допускається застосування журавлинного морсу, але рішення про включення цього напою в раціон повинен приймати тільки ваш лікуючий лікар.
Що дозволено при хворобах?
Власне всі ті фрукти, які описані у відповідному пункті вище, дозволені при різних печінкових патологіях. Однак дієту не слід складати самому. довіртеся в цьому питанні вашому лікуючому лікарю.
Пам'ятайте, що деякі фрукти і ягоди можуть бути дозволені при хворій печінці, однак при захворюваннях шлунково-кишкового тракту ці ж фрукти можуть бути заборонені. Так що радимо вам уважно ознайомитися з особливостями тих фруктів і ягід, які ви плануєте включити в свій раціон.
Які фрукти можна їсти при цирозі печінки?
При цирозі добре вживати в їжу стиглі, м'які фрукти і ягоди в їх натуральному або перетертому вигляді. особливо гарні при даній хворобі банани і яблука .
Велика кількість клітковини і калію в складі цих фруктів благотворно впливають на тканини печінки, запускаючи процес регенерації на клітинному рівні і підвищуючи захисні функції органу.
При жировому гепатозі
Одним з найкращих рішень при жировому гепатозі печінки буде включення у свій раціон великої кількості яблук . Печені яблука, свіжі, запарені яблучка & 8212; все буде тільки на користь.
За рахунок великої кількості клітковини в складі, ці фрукти добре впливають на травну і жовчовивідну системи, а також на жирові відкладення.
Існують навіть народні рецепти на основі яблук, які допомагають боротися з гепатозом або здійснюють профілактику розвитку цього захворювання.
При збільшеному органі
Найчастіше слід, по-перше, з'ясувати причину збільшення печінки. Для цього потрібна консультація з фахівцем і проведення діагностичних заходів.
Лише після отримання чітких клінічних даних, лікар призначить вам дієту , якої ви будете дотримуватися аж до повного одужання.
При гепатиті та запаленні
І для гепатиту, і для просто запаленої печінки актуально вживання тих же фруктів, які рекомендовані при інших печінкових патологіях. намагайтеся уникати занадто кислих фруктів і ягід , оскільки вони згубно впливають на органи шлунково-кишкового тракту і травлення в цілому, а збої в травленні зроблять негативний вплив на роботу печінки і жовчного міхура.
Що заборонено?
Однозначної відповіді на це питання немає. Корекція раціону здійснюється з опорою на індивідуальну клінічну картину пацієнта.
Єдине на що роблять упор фахівці &8212; уникайте вживання занадто кислих фруктів і ягід. Вони підвищують кислотність і викликають порушення в травленні. Допускаються до вживання тільки лимони, але вони також вимагають дотримання певних принципів застосування.
Ніякі фрукти не зможуть допомогти вам, якщо ви продовжите вживати в їжу всі ці шкідливі продукти.
Народні рецепти
Існує кілька поширених народних рецептів на основі фруктів, які благотворно впливають на роботу печінки і шлунково-кишкового тракту:
1. Чистка за допомогою яблук
Очищення печінки таким чином не займе у вас занадто багато часу. Всього процес займає три доби, але вимагає попередньої підготовки.
За тиждень до початку безпосередньо Чищення приймайте по 100 мл яблучного фрешу за півгодини до їди. Паралельно з цим потихеньку виключайте з раціону жирну, гостру, смажену їжу, алкоголь, консерви і копченості. Включіть в своє меню фрукти, кисломолочну продукцію, овочі, нежирні сорти м'яса і риби.
Після підготовки починайте основну чистку. Перші три дні всі страви замінюються очищує яблучним соком. Перший стакан слід прийняти через 20 хвилин після ранкового пробудження, потім кожні 1,5-2 години слід випивати по 2 склянки соку. Останній прийом миючого печінку фрешу повинен відбутися за годину до відходу до сну.
2. Відновлення лимонною водою
Це не стільки якийсь особливий рецепт, скільки рекомендація. Лимонна вода володіє величезною кількістю корисних властивостей для відновлення нормального функцонірованія печінки.
Протягом випивайте по кілька склянок очищеної некип'яченої води з декількома краплями лимонного соку.
Вранці за 20 хвилин до першого прийому їжі також випивайте склянку такий ось відновлює лимонної води. Крім того, це допоможе «розбудити» ваше травлення і добре засвоїти їжу.
Також ця вода хороша при отруєннях, нетравленнях і інших неприємних відчуття в шлунково-кишковому тракті, оскільки здатна виводити токсини і насичувати зневоднений організм.
Цікаве відео
А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:
Висновок
Відомо, що фрукти &8212; це завжди корисно. Але потрібно розділяти поняття про абсолютну користь овочів і фруктів, щеплене за радянських часів, і реальний стан справ. Фрукти дійсно приносять користь нашому організму, але потрібно розуміти, що для кожного захворювання або відхилення підходять певні фрукти і овочі.
Тому якщо ви не хочете завдати шкоди власному організму і погіршити стан, то уважно вивчайте склад фруктів і ягід, їх основні властивості і показання до вживання. Тоді і ваша печінка, і ваш шлунок, і інші органи травного тракту збережуть здоров'я на довгі роки.