Список з 6 продуктів, що підвищують згортання крові + 6 загальних правил харчування

Згортання крові – це процес утворення тромбу, за допомогою якого закупорюються пошкодження стінок кровоносних судин. При цьому тромбоцити, які нерідко називають кров'яними пластинками, формують той самий тромб. Впливає на даний процес також фібриноген-особливий білок в плазми крові, який розщеплюється на фібрини при активізації роботи тромбоцитів.

А що означає підвищена або знижена згортання крові і наскільки це небезпечно? Чи можна шляхом коригування харчового раціону змінювати цей показник? Які продукти варто включити в раціон при поганій згортання для її поліпшення?

Як відбувається процес згортання крові?

Насамперед необхідно розібратися в самому процесі згортання (коагуляції) крові. При пошкодженні стінок судин відбувається окислення певних груп білків, наявних в плазмі. Вони, в свою чергу, активізують захисний механізм, в буквальному сенсі збуджуючи найближчі тромбоцити.

На стінках кров'яних пластинок при цьому утворюються відростки, за допомогою яких тромбоцити щільно з'єднуються між собою, утворюючи єдиний щільний згусток крові (коли «згортається» витекла кров, то відбувається аналогічний процес).

Швидкість коагуляції прямо залежить від концентрації фібриногену і тромбоцитів в крові. Однак при завищеному їх рівні є висока ймовірність активації процесу і без пошкодження стінок кровоносних судин. В цьому випадку утворюється тромб, який може приклеїтися до стінки судини і тим самих погіршити кровотік. Найчастіше ж це зовсім відбувається в тих місцях кровоносної системи, де є клапани (в основному – в нижніх кінцівках, в серці).

Який нормальний показник згортання крові? Це коли так зване тромбіновий час (INR) становить від 10 до 17 секунд . Це період, коли і відбувається збудження тромбоцитів, утворення відростків на їх зовнішніх стінках.

Також при аналізі встановлюється концентрація фібриногену. оптимальний показник - від 2 до 4 мг на літр плазми .

При деяких захворюваннях сам процес утворення тромбоцитів порушується, що істотно уповільнює згортання крові. Наприклад, таке відбувається при цукровому діабеті.

6 правил харчування для збільшення показника

Почати варто з того, що на процес згортання крові прямо впливають артеріальний тиск і щільність одиниці крові. Саме тому аналіз може показувати дефіцит тромбоцитів і фібриногену, але при цьому у пацієнта може виникати високий ризик утворення тромбів.

Відповідно, перед введенням певних правил в раціон необхідно обов'язково проконсультуватися з лікарем, в ідеалі – з геммологом. Даний лікар повністю спеціалізується на захворюваннях крові і кровотворної системи.

Якщо ж згортання крові знижена, але при цьому артеріальний тиск, біохімічний склад крові оптимальні, то для підвищення рівня тромбоцитів і фібриногену слід дотримуватися наступного списку правил:

  1. Здорове харчування. насамперед з раціону слід виключати продукти харчування, багаті на тваринні жири і холестерин. Саме через них найчастіше в'язкість крові різко зростає , що і провокує в майбутньому розвиток атеросклерозу.
  2. Мінімум цукру. високий рівень глюкози погіршує коагуляцію, уповільнює цей процес. Саме тому у хворих на цукровий діабет (навіть якщо мова йде про тих, у кого хвороба 2-го типу, тобто, коли організм виробляє інсулін) нерідко виникають трофічні виразки – порушується сам процес загоєння тканин через уповільненого згортання крові.
  3. Збільшення кількості споживаних білків. причому, більшу їх частину повинні складати рослинні білки, а також ті, які містяться в тварин субпродуктах (печінка, легені, нирки, серце і так далі).
  4. Тимчасова відмова від вітамінних комплексів. як показує практика, надлишок деяких груп вітамінів (зокрема, Е, в-групи і А) викликає збільшення час коагуляції крові. Якщо є така можливість-від них тимчасово відмовляються. Сюди ж варто віднести і вітамінні харчові добавки.
  5. Рясне пиття. необхідно вживати не менше 1,5 – 2 літрів рідини на добу. Це допоможе нормалізувати водно-сольовий баланс, що прямо вплине і на в'язкість крові, і на процес її згортання.
  6. Обов'язково включити в раціон продукти, багаті на омега-3 кислоти. вони одночасно знижують концентрацію холестерину, в'язкість крові, але рівень тромбоцитів і фібриногену – підвищують. В результаті нормалізується і процес коагуляції крові.
якщо ж низька згортання викликана захворюваннями кровотворної системи, печінки, ендокринної системи, то вищевказані рекомендації принесуть мінімальну користь. У таких випадках дієту і правила, які необхідно застосовувати до раціону, визначає лікуючий лікар.

 

6 продуктів, що згущують кров

Для підвищення згортання крові в раціон рекомендується включати наступні продукти, що поліпшують її якість:

  1. Вершкове масло. є одним з найбезпечніших «тваринних» жирів, практично не впливають на в'язкість крові.
  2. Тваринні субпродукти. печінка, нирки, легені, серце, шлунок – все це є джерелом легкого для засвоєння білка, з якого в печінці згодом формується фібриноген. При цьому жиру в таких продуктах – мінімум, тому це не викличе підвищення рівня того ж холестерину.
  3. Гречана каша. Серед всіх круп саме гречка підвищує коагуляцію. Менш ефективно діє рис і вівсянка. Від інших же каш слід відмовитися. Також гречка піднімає гемоглобін .
  4. Бобові. дуже багаті на рослинні білки, підвищують рівень фібриногену, а також в'язкість крові. При підвищеному тиску від них краще відмовитися, а ось при гіпотонії – обов'язково включають в раціон.
  5. Здоба. багата на глюкозу і білки, що підвищує переважно в'язкість крові. При підвищеному цукрі, природно, їх виключають з раціону.
  6. Морська риба. сюди ж варто віднести червону і чорну ікру. Всі ці продукти багаті на омега-3 ненасичені жирні кислоти, які знижують концентрацію холестерину, нормалізують в'язкість крові, а також оптимізують кровотворну функцію. Все це збільшує концентрацію тромбоцитів.

Народні методи

Серед народних методів підвищити згортання крові допоможуть наступні рецепти( їх нерідко рекомендують і самі лікарі):

  1. Топлене масло з деревієм. допоможе прискорити вироблення тромбоцитів, а також нормалізує роботу печінки (запобігаючи окислення клітин органу). Для приготування беруть 100 мілілітрів топленого масла, нагрівають його на водяній бані, змішують з 30 грамами тертого свіжого деревію. Далі-дають охолонути, ретельно перемішують. Вийшло масло вживати по 0,5 чайної ложки 3 рази на добу. На смак досить противне. Приймати до закінчення приготованого ліки.
  2. Настій куркуми. для приготування беруть спецію (можна купити в магазині), змішують в пропорції 1 до 1 зі звичайною водою. Вийде маса, схожа на пластилін. Ось її і беруть під язик. Рекомендоване дозування - 1 грам, 2 рази на день. На смак також досить неприємне. Такий засіб допоможе нормалізувати кровотворну функцію.

А що знижує згортання?

Знижуючими згортання крові є:

  1. Вегетаріанська дієта. у більшості випадків має на увазі вживання великої кількості фруктів і концентрованих соків. Все це є фактором, що збільшує кислотність крові і знижує її густоту.
  2. Надмірне вживання рідини. оптимальна норма – до 2 літрів на добу. Якщо пити більше, то кров розріджується , згортання також сповільнюється.
  3. Червоне вино в малих кількостях. категорично протипоказано при низьких тромбоцитах. На диво, у великих кількостях алкоголь згущує кров , але використовувати такий метод лікування не варто – шкода від алкогольних напоїв для кровоносної системи величезний.
  4. Шоколад. зокрема, какао зменшує коагуляцію. Тому від нього варто зовсім відмовитися, замінивши на інші десерти.
  5. Зелений чай. вкрай популярний став останнім часом, так як багато хто вважає, що він менш шкідливий, ніж чорний. Але він знижує згортання, саме тому при цукровому діабеті зелений чай категорично забороняють пити. Краще віддати перевагу іван-чаю та іншим травам-антикоагулянтам.

Також різко зменшує згортання крові зниження кількості білкової їжі в раціоні. Це буває при низькокалорійних дієтах. Саме через це жінкам рекомендують їх уникати.

Чому важливо стежити за цим під час вагітності?

Система гомеостазу в організмі майбутньої матері кардинально змінюється. А якщо все це призведе до низької згортання крові, то виникає високий ризик рясних кровотеч безпосередньо при пологах.

Саме тому при вагітності доводиться мало не щотижня здавати аналіз крові з вени. Це допомагає своєчасно виявити патологію і встановити ризик виникнення ускладнених пологів.

Корисне відео

Радимо переглянути таке відео:

 

Висновок

Разом, на згортання крові прямо впливають концентрації фібриногену і тромбоцитів в крові. А вплинути на них цілком можливо додаванням певних продуктів в раціон, що сприяють їх підвищенню.

Чим небезпечна знижена згортання? Розвитком патологій кровоносної системи, зокрема, крововиливом в мозок, ускладненнями при пологах. А ще, як показує практика, при низькій в'язкості крові часто розвивається мігрень – захворювання судин головного мозку (в 4 рази частіше зустрічається саме у жінок). Саме тому вкрай важливо контролювати цей параметр.