поради про те, як підвищити рівень калію в організмі і крові людини-Топ 9 продуктів

Для нормальної роботи серця і серцево-судинної системи життєво необхідний такий мікроелемент, як калій. Дефіцит калію може спостерігатися у людей різного віку, але найчастіше з проблемою нестачі цієї речовини стикаються люди у віці від 50 років і старше.

Багато лікарів відразу ж радять приймати медикаменти або БАДи, що містять в складі калій, але не всі готові навантажувати свій організм таблетками, нехай і умовно безпечними.

Таким людям буде корисно дізнатися, в яких продуктах харчування міститься калій, щоб мати можливість заповнити дефіцит речовини природним шляхом.

Ця стаття написана на основі & 171; Директиви щодо споживання калію дорослими та дітьми & 187; , яка була випущена Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) в 2012 році, з повним текстом якої Ви можете ознайомитися тут .

Які функції виконує елемент в організмі?

Калій поряд з іншими макро - і мікроелементами покликаний підтримувати нормальну роботу нашого організму. ось кілька важливих ролей, які він виконує:

  1. Регулювання кислотно-лужного балансу в крові;
  2. Активна участь у водно-сольовому обміні;
  3. Активація та передача нервових імпульсів (здатність активувати потенціал м'язових скорочень);
  4. Здійснення білкового синтезу;
  5. Нормалізація процесу перетворення глюкози в глікоген;
  6. Нормалізує роботу серцево-судинної і сечовидільної системи.

Значні відхилення від норми Kalium в крові практично відразу викликають зміни в організмі на внутрішньоклітинному рівні.

Норми вмісту в крові

Показники калію (kalium) в крові залежать від багатьох факторів, тому, якщо ви отримали на руки біохімічний аналіз крові і насилу розумієте, що означають всі ці цифри, то варто звернутися за розшифровкою до фахівця.

Стандартні показники представляють усереднені значення. У дітей і дорослих ці показники різняться.

Діти

вік Стандарт
До року 4-5, 3 ммоль/л
від 2 до 14 років 3,2-4,7 ммоль / л
від 15 до 18 років 3,4-4,7 ммоль / л

Дорослі чоловіки

вік Стандарт
від 19 до 35 років 3,4-5,5 ммоль / л
після 35 років 3,6-4,7 ммоль / л
від 50 років і старше 4-5, 2 ммоль/л

Дорослі жінки

вік Стандарт
від 19 до 35 років 3,4-5,5 ммоль / л
після 35 років 3,2-4,6 ммоль / л
від 50 років і старше 3-4, 3 ммоль/л

На час вагітності показники можуть дещо змінитися. Зазвичай нормою в цей час є 3,3-5,4 ммоль/л.після пологів ці значення знижуються через сильного стресу і втрати крові, які переживає організм. Якщо ніяких відхилень за цей час не виявиться, то показники прийдуть в норму самостійно протягом 1-1,5 місяців.

для того щоб визначити свій рівень калію в крові, необхідно здати кров для біохімічного аналізу (беруть з вени).

Здавати аналізи слід строго на голодний шлунок, а за добу до цього не можна вживати в їжу солоності, прянощі, мариновану їжу, алкоголь, кава і кофеїновмісні продукти.

Топ 9 продуктів, багатих калієм

Продуктів, що підвищують рівень калію в крові набагато більше, ніж це може здатися. Однак зазвичай виділяють дев'ять найбільш популярних продуктів харчування, обов'язкових для вживання людям з дефіцитом Kalium в крові.

1. Картопля

Мабуть про те, що картопля &8212; це джерело калію знають багато. Кому в дитинстві батьки не пропонували картопельку «в мундирі» зі словами «в ній багато калію».

В одній невеликій картоплині міститься в середньому 950-1000 мг калію, а це майже 1/6 від добової норми для дорослої людини. Крім цього картопля містить крохмаль, вуглеводи, вітамін З і В6, клітковину і залізо.

2. Курага

Улюблені для багатьох сушені абрикоси є не тільки ситним перекусом, але і багатим джерелом вітамінів і корисних мікроелементів. На 100 грам кураги припадає близько 1,170 мг калію, що рідко можна знайти в інших продуктах харчування.

Активні елементи, звичайно, містяться і в свіжих абрикосах, але в сушеному варіанті концентрація зростає в рази. Так що якщо ви не знаєте, що взяти в якості перекусу на роботу або навчання, то курага буде прекрасним і корисним вибором.

3. Гарбуз

Напевно у героїв книг Джоан Роулінг про Гаррі Поттера не було проблем з калієм в крові, оскільки гарбуз була у них ходовим продуктом харчування. Практично всі сорти гарбузів містять в собі велику кількість Kalium (в 100 грамах зимового сорту міститься близько 450 мг речовини, а в 100 грамах жолудевого сорту близько 440 мг).

Так що якщо ви побачили на прилавку стиглу і красиву гарбуз, хапайте і не роздумуйте. Тим більше, що інтернет рясніє рецептами, що містять цей овоч в якості головного інгредієнта. Також гарбуз дуже корисна для серця і судин .

3. Сушені помідори

Висушені (в'ялені) помідори, подібно куразі, містять безліч корисних елементів, в числі яких і калій. Насправді і свіжі помідори і томатна паста також містять калій, але варто все-таки вибирати саме сушений варіант.

Покупна томатна паста найчастіше містить велику кількість солі, консервантів і смакових добавок, так що шкоди від неї більше, ніж користі. Вживання ж великої кількості свіжих помідорів може привести до розвитку алергічної реакції і проблем з шлунково-кишкового тракту.

В в'ялених помідорах міститься приблизно 35-45% від добової норми Kalium дорослої людини (близько 1750 мг речовини). Крім цього продукт багатий вітаміном з І Е.

Детальніше про вплив томатів на кров дивіться тут →

5. Шпинат

Шпинат є не тільки прекрасним гарніром до рибних і м'ясних страв і інгредієнтом для очищувальних і тонізуючих смузі.

Це також важливий продукт для людей з дефіцитом калію. На 100 грам салатного листя припадає майже 570 мг калію. Саме їх слід їсти кожен день, не боячись завдати шкоди організму.

6. Квасоля

Квасоля один з небагатьох бобових продуктів, який можна вживати в їжу при більшості захворювань. І червона, і біла квасоля однаково корисні для вашого організму.

Один стакан червоної квасолі містить приблизно 700 мг калію, а стакан білої &8212; 1 грам. Крім цього квасоля може похвалитися високою кількістю заліза і білка в своєму складі, а так само корисною для травлення клітковини.

7. Лосось

Лосось часто можна побачити в інших топах, що включають насичені вітамінами продукти. У 100 грамах рибної сировини можна нарахувати 640 мг калію, а це більше, ніж в будь-якому іншому сорті риби.

Також лосось багатий омега-3, вітаміном D і різними жирами. Однак захоплюватися подібними продуктами не варто, особливо людям, що страждають від захворювань шлунково-кишкового тракту (гастрит, панкреатит, виразка та ін.).

6 фактів про користь риби для серцево-судинної системи →

8. Апельсин

Несподівано серед в'ялених і сушених продуктів з'явилися, мабуть, найсоковитіші і свіжі фрукти в світі.

Свіжовичавлений апельсиновий сік (крім всім відомого вітаміну З) містить вітаміни групи D, фолієву кислоту і калій. Один стакан такого соку подарує вашому організму приблизно 490 мг калію.

9. Авокадо

Останнім за списком, але не за користю, є авокадо. Один такий фрукт містить більше грама калію, а також магній, фосфор, цинк, залізо, кілька вітамінних груп і жири.

У мережі ви можете знайти величезну кількість рецептів салатів, смузі, десертів, що містять авокадо в якості інгредієнта.

Інші способи його підвищення

Крім лікування гіпокаліємії за допомогою дієти і корекції раціону, багато хто вдається до додаткових і альтернативних методів підняття рівня калію:

  1. Препарати калію . Перше, що спадає на думку &8212; це медикаментозне лікування. БАДи і препарати калію є провідними методами боротьби з симптомами гіпокаліємії. Однак підбирати ліки і дозування може тільки ваш лікуючий лікар. Неправильне застосування препаратів калію може призвести до передозування та побічних реакцій;
  2. Рецепти народних засобів . Протилежним медикаментозної терапії варіантом є лікування народними засобами. Багато трави є природними препаратами калію. Правильно приготовані відвари і настоянки допоможуть безпечно нормалізувати показники калію. Але будьте готові до того, що цей тип лікування буде більш довгим в порівнянні з медикаментозним;
  3. Гомеопатія . В останні роки все більше людей вдаються до допомоги гомеопатії в питаннях корекції здоров'я. І не дарма. Професійний класичний гомеопат дійсно може творити чудеса. Не плутайте лікування у гомеопата і вживання «гомеопатичних» препаратів зі звичайної аптеки, справжні гомеопатичні ліки вам може надати тільки лікар-гомеопат, який має ліцензію.
гіперкаліємія і гіпокаліємія вимагають консультації з фахівцем. Самостійна терапія може завдати шкоди вашому здоров'ю.

 

А що його знижує?

Гіперкаліємією називають підвищений вміст калію в сироватці крові. Знизити рівень Kalium за допомогою продуктів харчування набагато складніше, ніж підвищити.

Особливості харчування при підвищеному калії в крові, щоб його знизити, такі:

  1. Вода . Звичайна вода & 8212; важливий елемент оздоровчої дієти, що знижує рівень калію. Людині з надлишком калію потрібно пити велику кількість чистої води (до 2,5 літрів на добу), щоб здійснити детоксикацію і вивести надлишки речовини з організму;
  2. Рибні консерви . Можна тільки нежирні сорти з мінімум солі;
  3. Яйця . Не більше одного в 1 харчовій порції;
  4. Свіжі фрукти . Більшість дозволені при високому калії. Головне &8212; перед вживанням потрібно замочити їх у воді на кілька годин, щоб знизити концентрацію надлишкової речовини. У добу допустимо вживання 3 порцій консервованих або свіжих несолодких фруктів;
  5. Сир тофу . Не більше 100 грам на добу;
  6. М'ясні та рибні вироби . Вибирайте нежирні сорти м'яса і риби. Готувати їх слід без солі. Вживати не більше 35 грам за один прийом їжі;
  7. Фруктові пунші та креми без молока . У таких продуктах не міститься калію.

Цікаве відео

А зараз пропонуємо вам ознайомитися з відео:

 

Висновок

Дефіцит калію в організмі (гіпокаліємія) проявляється у вигляді неприємних симптомів, що заважають нормальному життю. Загальна слабкість, м'язова слабкість, анемія, судоми, порушення роботи ЦНС і серцево-судинної системи. На щастя налагодити рівень Kalium допоможе правильно підібрана дієта, яка природним шляхом нормалізує обмінні процеси у вашому організмі.