3 способи підвищення загального білка в крові при його низькому рівні
Протеїни (білки) беруть участь в понад сотні біохімічних процесах в організмі. Від їх правильного засвоєння і обміну прямо залежить склад плазми і крові. А за допомогою аналізу на вміст загального білка в організмі можна визначити перебіг багатьох хвороб, в тому числі і прихованих.
Згідно з дослідженнями , на рівень загального білка в крові має великий вплив раціон харчування і спосіб життя людини.
З цієї статті ви отримаєте відповіді на наступні питання:
- Яка норма білка в крові у здорової людини?
- Чи залежить норма від віку, статі?
- Якими методами його рівень можна швидко підняти? Чи допоможе в цьому спеціалізована дієта, народна медицина?
- Що може знижувати його концентрацію?
Зміст
Загальні відомості
Ті самі пептидні сполуки, в складі яких є протеїн, грають транспортну функцію в кровоносній системі. Тобто, з їх допомогою в клітини надходять поживні мікроелементи, а з них виводяться продукти життєдіяльності.
Також протеїн є складовою частиною формених елементів, беручи участь в процесі синтезу:
За допомогою білків ще виконується вивільнення енергії з спалювання жирів, вуглеводів, відповідно, підтримується номінальна температура тіла.
Основні види білків у плазмі крові людини:
- Альбумін - є основним білком плазми, відіграє ключову роль у підтримці артеріального тиску, осмотичного руху крові по кровоносних судинах. Також він є зв'язуючим для складних ліпідних ланцюжків і багатьох лікарських препаратів.
- Глобуліни - переважно беруть на себе транспортну функцію. Саме з їх допомогою по організму поширюються вітаміни, мінерали, білкові поєднання (з яких згодом утворюється м'язова тканина). Також глобуліни беруть участь в роботі імунної системи, виконуючи транспортування лейкоцитів до вогнищ поширення інфекції.
- Фібриноген - водорозчинний протеїн, займає третє місце за кількісною нормою в крові. При контакті з тромбіном – випадає в осад, формуючи так звані «фіброніті» &8212; саме вони і складають основу фібрин-полімеру, буквально закупорює пошкодження кровоносних судин в поєднанні з тромбоцитами.
Вище вказані тільки основні варіації білків, включених до складу крові. Але всього їх-понад 100 різновидів, кожен з яких бере на себе ряд біохімічних функцій організму.
Норма загального протеїну в крові
Згідно з прийнятими нормативами і директивами ВООЗ (Всесвітня організація охорони Здоров'я), нормою загального протеїну в крові вважаються наступні показники (грам на літр):
- Новонароджені - від 45 до 70;
- Діти до 3-х років - від 51 до 73;
- Діти до 15 років &8212; від 60 до 81;
- Від 15 років і старше - від 65 до 85;
- Старше 65 років - від 62 до 81.
Показники – умовні. Набагато важливіше для діагностики показники окремо взятих білків, а також їх похідних елементів.
Нормальні значення при вагітності
Низький загальний білок в крові при вагітності може спровокувати розвиток безлічі патологій у майбутньої дитини і тому вимагає медикаментозного підвищення. Саме протеїн виступає в якості «будівельного компонента», з нього ж формуються органи, тканини, нейрони, кров і так далі.
Відповідно, його дефіцит призведе до того, що плід не зможе повноцінно сформуватися. Особливо це важливо в другому і третьому триместрі, коли організм дитини активно набирає вагу.
Рівень протеїну в крові під час вагітності істотно знижується. Це-нормальне явище, як раз і вказує на те, що значна його частина транспортується через плаценту до організму майбутньої дитини.
Якщо для дорослого нормою є близько 65-85 грам білка на літр крові, то при вагітності даний показник падає до 55 - 65 грам на літр . Відповідно, зниження рівня білка в крові нижче 55 вважається відхиленням від норми.
Як підвищити-3 основні методи
Нижче ми розглянемо 3 головних способу впливу на рівень загального білка в плазмі крові.
1. Змінити раціон харчування
Які продукти харчування підвищують рівень білка в крові? Відповідь очевидна-ті, в яких високий вміст білка. До таких можна віднести:
- М'ясо. у яловичині, в середньому, до 30 грам білка на 100 грам продукту. У курячому філе-до 25 грам і так далі.
- Яєчні білки. в одному відвареному яйці міститься близько 3 грам білка.
- Сир. містить до 18 грам білка на 100 грам продукту. У знежиреному-трохи менше, приблизно 12 – 14 грам.
- Морепродукти. у рибі приблизно 12 – 15 грам білка на 100 грам. Більше-в ікрі.
- Бобові. сюди ж можна віднести горох, квасоля. Містять від 20 до 25 грам білка на 100 грам.
- Крупи. в залежності від культури мають в складі від 8 до 12 грам білка на 100 грам готового продукту.
- Горіхи. містять до 30 грам білка. Сюди ж відноситься і арахіс, фісташки, волоські, кедрові горіхи.
Але варто врахувати, що нормально протеїн засвоюється тільки при достатньому рівні вітамінів, мінералів, інших поживних мікроелементів в крові. Важливий також показник вуглеводів, так як енергія необхідна для нормального перебігу процесу травлення. Відповідно, щоб збільшити кількість білка, яке організм засвоює з їжі, необхідно дотримуватися різноманітний і повноцінний раціон.
2. Використовувати перевірені народні засоби
Щоб підвищити білок в крові народними засобами, досить часто рекомендують такі варіанти:
- Відвар з кукурудзяних зерен. для приготування беруть 5 столових ложок сухих перетертих насіння, заливають 2 літрами води. Довести до кипіння, далі дати проваритися ще хвилин 20 на слабкому вогні. Після-наполягати до тих пір, поки зерна не стануть м'якими. Далі-процідити, приймати по 100 грам відвару 2 рази на день після їди. Курс лікування-поки не закінчиться приготований відвар.
- Морські водорості. вживають у формі салату з додаванням оцту, спецій, цибулі, часнику (готувати за смаком, чіткого рецепта не передбачено). Їсти 2 рази на день на обід і вечерю. За один прийом рекомендується з'їдати не менше 40 грам водоростей.
3. Приймати вітамінні комплекси
Універсальних препаратів, прийом яких допоможе швидко підняти протеїн в крові – не існує. Посприяти цьому може тільки дієта в комплексі з прийомом вітамінними препаратами. Найкраще в цьому плані себе проявили:
- Алфавіт. комбінований вітамінний комплекс. Відмінно підійде і для чоловіків, і для дорослих, а також дітей від 12 років. У складі має залізо, що стимулює біохімічні процеси за участю білків.
- Гематоген. продаються в аптеках у формі дієтичних батончиків. У складі також багато заліза.
- Дуовіт Мультивітамін. підійде в тому числі для дітей.
Знову ж таки – приймати зазначені кошти слід тільки з поєднанням з білковою дієтою. В іншому випадку - ніякого поліпшення не буде.
А що його знижує?
Рівень білка в крові стрімко знижується при впливі наступних факторів:
- Вегетаріанство. передбачає відмову від їжі тваринного походження. А адже саме в м'ясі, молоці, яйцях найбільше білка, в рослинній їжі – в рази менше.
- Лактація. у період годування груддю дитини білок природним чином знижується. Це не відхилення від норми. Але якщо він падає менше 55 грам на літр крові, то слід відкоригувати раціон.
- Нестача рідини в організмі. може виникати на тлі прийому певних медикаментозних препаратів, алкоголю або при значних фізичних навантаженнях.
- Захворювання печінки. велика частина протеїнів, які потім надходять в кров, виробляються саме в печінці. Відповідно, захворювання даного органу можуть негативно позначатися на синтезі протеїнів, що становлять основу плазми крові.
- Виснаження організму. найчастіше виникає на тлі тривалого лікування інфекційних захворювань. При цьому не тільки падає рівень протеїну в крові, але і знижується швидкість його засвоєння.
- Деякі захворювання ендокринної системи. зокрема, цукровий діабет.
- Ниркова недостатність. нерідко призводить до збільшення білка в сечі.
- Захворювання шлунково-кишкового тракту. уповільнюють процес розщеплення білкових сполук, відповідно, організм відчуває дефіцит амінокислот.
Корисне відео
Радимо подивитися такі відео:
Висновок
Разом, кращий спосіб підняття концентрації білка в крові – це збільшення кількості вживаної білкової їжі. Попередньо слід провести комплексну діагностику і усунути інфекційні захворювання, нормалізувати роботу печінки, нирок, шлунково-кишкового тракту.
Вкрай важливо підтримувати білок на нормальному рівні і при вагітності, так як при дефіциті є ризик розвитку патологій у майбутньої дитини.