3 способи підвищення загального білка в крові при його низькому рівні

Протеїни (білки) беруть участь в понад сотні біохімічних процесах в організмі. Від їх правильного засвоєння і обміну прямо залежить склад плазми і крові. А за допомогою аналізу на вміст загального білка в організмі можна визначити перебіг багатьох хвороб, в тому числі і прихованих.

Згідно з дослідженнями , на рівень загального білка в крові має великий вплив раціон харчування і спосіб життя людини.

З цієї статті ви отримаєте відповіді на наступні питання:

  1. Яка норма білка в крові у здорової людини?
  2. Чи залежить норма від віку, статі?
  3. Якими методами його рівень можна швидко підняти? Чи допоможе в цьому спеціалізована дієта, народна медицина?
  4. Що може знижувати його концентрацію?

Загальні відомості

Ті самі пептидні сполуки, в складі яких є протеїн, грають транспортну функцію в кровоносній системі. Тобто, з їх допомогою в клітини надходять поживні мікроелементи, а з них виводяться продукти життєдіяльності.

Також протеїн є складовою частиною формених елементів, беручи участь в процесі синтезу:

За допомогою білків ще виконується вивільнення енергії з спалювання жирів, вуглеводів, відповідно, підтримується номінальна температура тіла.

Основні види білків у плазмі крові людини:

  1. Альбумін - є основним білком плазми, відіграє ключову роль у підтримці артеріального тиску, осмотичного руху крові по кровоносних судинах. Також він є зв'язуючим для складних ліпідних ланцюжків і багатьох лікарських препаратів.
  2. Глобуліни - переважно беруть на себе транспортну функцію. Саме з їх допомогою по організму поширюються вітаміни, мінерали, білкові поєднання (з яких згодом утворюється м'язова тканина). Також глобуліни беруть участь в роботі імунної системи, виконуючи транспортування лейкоцитів до вогнищ поширення інфекції.
  3. Фібриноген - водорозчинний протеїн, займає третє місце за кількісною нормою в крові. При контакті з тромбіном – випадає в осад, формуючи так звані «фіброніті» &8212; саме вони і складають основу фібрин-полімеру, буквально закупорює пошкодження кровоносних судин в поєднанні з тромбоцитами.

Вище вказані тільки основні варіації білків, включених до складу крові. Але всього їх-понад 100 різновидів, кожен з яких бере на себе ряд біохімічних функцій організму.

Норма загального протеїну в крові

Згідно з прийнятими нормативами і директивами ВООЗ (Всесвітня організація охорони Здоров'я), нормою загального протеїну в крові вважаються наступні показники (грам на літр):

  • Новонароджені - від 45 до 70;
  • Діти до 3-х років - від 51 до 73;
  • Діти до 15 років &8212; від 60 до 81;
  • Від 15 років і старше - від 65 до 85;
  • Старше 65 років - від 62 до 81.

Показники – умовні. Набагато важливіше для діагностики показники окремо взятих білків, а також їх похідних елементів.

Нормальні значення при вагітності

Низький загальний білок в крові при вагітності може спровокувати розвиток безлічі патологій у майбутньої дитини і тому вимагає медикаментозного підвищення. Саме протеїн виступає в якості «будівельного компонента», з нього ж формуються органи, тканини, нейрони, кров і так далі.

Відповідно, його дефіцит призведе до того, що плід не зможе повноцінно сформуватися. Особливо це важливо в другому і третьому триместрі, коли організм дитини активно набирає вагу.

Рівень протеїну в крові під час вагітності істотно знижується. Це-нормальне явище, як раз і вказує на те, що значна його частина транспортується через плаценту до організму майбутньої дитини.

Якщо для дорослого нормою є близько 65-85 грам білка на літр крові, то при вагітності даний показник падає до 55 - 65 грам на літр . Відповідно, зниження рівня білка в крові нижче 55 вважається відхиленням від норми.

Як підвищити-3 основні методи

Нижче ми розглянемо 3 головних способу впливу на рівень загального білка в плазмі крові.

1. Змінити раціон харчування

Які продукти харчування підвищують рівень білка в крові? Відповідь очевидна-ті, в яких високий вміст білка. До таких можна віднести:

  1. М'ясо. у яловичині, в середньому, до 30 грам білка на 100 грам продукту. У курячому філе-до 25 грам і так далі.
  2. Яєчні білки. в одному відвареному яйці міститься близько 3 грам білка.
  3. Сир. містить до 18 грам білка на 100 грам продукту. У знежиреному-трохи менше, приблизно 12 – 14 грам.
  4. Морепродукти. у рибі приблизно 12 – 15 грам білка на 100 грам. Більше-в ікрі.
  5. Бобові. сюди ж можна віднести горох, квасоля. Містять від 20 до 25 грам білка на 100 грам.
  6. Крупи. в залежності від культури мають в складі від 8 до 12 грам білка на 100 грам готового продукту.
  7. Горіхи. містять до 30 грам білка. Сюди ж відноситься і арахіс, фісташки, волоські, кедрові горіхи.

Але варто врахувати, що нормально протеїн засвоюється тільки при достатньому рівні вітамінів, мінералів, інших поживних мікроелементів в крові. Важливий також показник вуглеводів, так як енергія необхідна для нормального перебігу процесу травлення. Відповідно, щоб збільшити кількість білка, яке організм засвоює з їжі, необхідно дотримуватися різноманітний і повноцінний раціон.

потреба в білках у чоловіків трохи вище. Пов'язано це з більш розвиненою м'язовою системою, підставою якої білкові сполуки і є. Але рівень в крові білка у чоловіків і жінок практично однаковий.

 

2. Використовувати перевірені народні засоби

Щоб підвищити білок в крові народними засобами, досить часто рекомендують такі варіанти:

  1. Відвар з кукурудзяних зерен. для приготування беруть 5 столових ложок сухих перетертих насіння, заливають 2 літрами води. Довести до кипіння, далі дати проваритися ще хвилин 20 на слабкому вогні. Після-наполягати до тих пір, поки зерна не стануть м'якими. Далі-процідити, приймати по 100 грам відвару 2 рази на день після їди. Курс лікування-поки не закінчиться приготований відвар.
  2. Морські водорості. вживають у формі салату з додаванням оцту, спецій, цибулі, часнику (готувати за смаком, чіткого рецепта не передбачено). Їсти 2 рази на день на обід і вечерю. За один прийом рекомендується з'їдати не менше 40 грам водоростей.

3. Приймати вітамінні комплекси

Універсальних препаратів, прийом яких допоможе швидко підняти протеїн в крові – не існує. Посприяти цьому може тільки дієта в комплексі з прийомом вітамінними препаратами. Найкраще в цьому плані себе проявили:

  1. Алфавіт. комбінований вітамінний комплекс. Відмінно підійде і для чоловіків, і для дорослих, а також дітей від 12 років. У складі має залізо, що стимулює біохімічні процеси за участю білків.
  2. Гематоген. продаються в аптеках у формі дієтичних батончиків. У складі також багато заліза.
  3. Дуовіт Мультивітамін. підійде в тому числі для дітей.

Знову ж таки – приймати зазначені кошти слід тільки з поєднанням з білковою дієтою. В іншому випадку - ніякого поліпшення не буде.

А що його знижує?

Рівень білка в крові стрімко знижується при впливі наступних факторів:

  1. Вегетаріанство. передбачає відмову від їжі тваринного походження. А адже саме в м'ясі, молоці, яйцях найбільше білка, в рослинній їжі – в рази менше.
  2. Лактація. у період годування груддю дитини білок природним чином знижується. Це не відхилення від норми. Але якщо він падає менше 55 грам на літр крові, то слід відкоригувати раціон.
  3. Нестача рідини в організмі. може виникати на тлі прийому певних медикаментозних препаратів, алкоголю або при значних фізичних навантаженнях.
  4. Захворювання печінки. велика частина протеїнів, які потім надходять в кров, виробляються саме в печінці. Відповідно, захворювання даного органу можуть негативно позначатися на синтезі протеїнів, що становлять основу плазми крові.
  5. Виснаження організму. найчастіше виникає на тлі тривалого лікування інфекційних захворювань. При цьому не тільки падає рівень протеїну в крові, але і знижується швидкість його засвоєння.
  6. Деякі захворювання ендокринної системи. зокрема, цукровий діабет.
  7. Ниркова недостатність. нерідко призводить до збільшення білка в сечі.
  8. Захворювання шлунково-кишкового тракту. уповільнюють процес розщеплення білкових сполук, відповідно, організм відчуває дефіцит амінокислот.

Корисне відео

Радимо подивитися такі відео:

 

Висновок

Разом, кращий спосіб підняття концентрації білка в крові – це збільшення кількості вживаної білкової їжі. Попередньо слід провести комплексну діагностику і усунути інфекційні захворювання, нормалізувати роботу печінки, нирок, шлунково-кишкового тракту.

Вкрай важливо підтримувати білок на нормальному рівні і при вагітності, так як при дефіциті є ризик розвитку патологій у майбутньої дитини.