Поради щодо регулювання рівня глобуліну в крові: зниження або підвищення його концентрації

Глобулін – основний білок в плазмі крові, що відповідає за транспортування поживних мікроелементів через кровоносну систему, а також за роботу імунної системи, згортання крові.

Яка його концентрація вважається нормою? Через що рівень глобуліну може зростати або знижуватися і чи впливає цей фактор на концентрація альбуміну , іншого поширеного білка в плазмі крові?

А головне-як же можна його нормалізувати без негативного впливу на роботу організму? Чи потрібно це взагалі робити і що з цього приводу говорять лікарі? Адже згідно з дослідженнями , наше щоденне харчування має великий вплив на концентрацію білків в крові, в тому числі і глобуліну.

Основні функції глобуліну

Отже, глобулін – основний складний білок плазми крові, що складається з простих поєднань амінокислот. Виробляється безпосередньо в організмі людини печінкою і ендокринною системою.

Ключові функції глобуліну:

  1. Транспортування мікроелементів;
  2. Регулювання процесу згортання крові;
  3. Захисна функція організму (імунітет);
  4. Кровотворна функція (транспортування заліза і наступний синтез гемоглобіну ).

Глобулін не розчиняється у воді, тому виступає в якості зв'язуючого елемента. Тобто, він з'єднується з тими ж вітамінами і в такому стані транспортується в клітини, де відбувається процес його відновлення.

Навіщо регулювати його концентрацію?

Це буде потрібно тільки після тривалих терапій в лікуванні інфекційних захворювань, а також при хворобах, прямо впливають на засвоєння білка в організмі.

Ключові симптоми дисбалансу глобуліну:

  1. Підвищена стомлюваність ;
  2. Чергування періодів з дефіцитом і надлишком апетиту;
  3. Хронічний розлад шлунково-кишкового тракту;
  4. Порушення згортання крові.

При наявності вищевказаних симптомів слід насамперед проконсультуватися з лікарем-терапевтом. Той, якщо необхідно, випише направлення до лікарів більш вузької кваліфікації для детальної діагностики.

Норма вмісту в крові

При аналізі на глобулін в крові також встановлюється загальна концентрація білків в плазмі крові. Її норма наступна:

  • Діти до року: від 47 до 73 грам на літр;
  • Від 1 до 4 років: від 62 до 75 г / л;
  • Від 5 до 7 років: від 52 до 79 г / л;
  • Від 8 до 16 років: від 56 до 79 г/л;
  • Від 18 до 60 років: від 65 до 85 г / л;
  • Старше 60: від 62 до 82 г/л.

Потрібно розуміти, що зазначені норми включають всі варіації білка в крові , в тому числі і альбумін.

А ось глобулін розділяється на наступні складові компоненти (в грамах на літр):

  1. Альфа-1-глобулін: норма від 0,5 до 2;
  2. Альфа-2-глобулін: норма від 0,2 до 3;
  3. Бета-глобуліни: норма від 0,5 до 4,5 для кожного;
  4. Гамма-глобулін: від 0,6 до 18.

Встановити точне значення глобулінів в крові неможливо. І для кожного обладнання цей показник може значно різнитися. Тому в результатах аналізу завжди вказується поточне і так зване «референсне» значення, тобто, Допустиме для даного типу аналізу. Відштовхуватися необхідно саме від цієї різниці.

Як підвищити його рівень?

Складова частина глобуліну – це амінокислоти, що утворюються з білків. Відповідно, присутність в раціоні продуктів, що піднімають загальний білок в крові , необхідно збільшити.

Виробляється глобулін переважно в клітинах печінки. Тому також буде потрібно нормалізувати роботу і даного органу.

Разом, наступні рекомендації допоможуть підвищити норму глобуліну в крові:

  1. Харчування. потрібно включити в раціон сир, м'ясо, курячі або перепелині яйця, сою, морепродукти, арахіс, бобові. Разом з цим необхідно мінімізувати вживання продуктів, багатих на вуглеводи (солодке).
  2. Народні методи. найефективнішим є відвар безсмертника – такий засіб комплексно покращує роботу печінки, перешкоджає руйнуванню клітин органу, їх окислення. Відвар готується наступним чином: на 1 літр води 2 столові ложки сухої рослинної основи, варити 15 хвилин, настоювати до охолодження. Приймати по 50 мілілітрів 2 рази на день після їди. Курс лікування-до 14 днів, далі перерва мінімум 10 днів. Відвар досить неприємний на смак (дуже гіркий), тому його можна змішувати з медом або сиропом на основі фруктози, але не слід додавати більше 3 столових ложок на 1 літр відвару, так як кількість споживаних вуглеводів слід знизити.
  3. Медикаменти. найкраще допомагають комплексні вітаміни (типу «алфавіт») і гепатопротектори, що захищають клітини печінки від окислення («есенціале»). Перед застосуванням медикаментозної терапії обов'язково слід проконсультуватися з лікарем-терапевтом.
печінка щодня може виробляти всього близько 10 грам глобуліну. І навіть якщо весь раціон буде складатися з білкової їжі – це не допоможе прискорити вироблення білка. Тому раціон все одно повинен залишатися різноманітним, що включає і жири, і вуглеводи, і клітковину.

 

Як знизити його рівень?

Природне зменшення концентрації глобуліну відбувається на тлі захворювань травної системи. Такий же ефект буде, наприклад, при подагрі, коли порушується сам процес засвоєння білків організмом. Як ще можна знизити норму глобуліну? Допоможуть наступні поради:

  1. Харчування. необхідно знизити присутність в раціоні білкової їжі, збільшити – багатою на вуглеводи. Але при цьому потрібно збільшити фізичні навантаження, а також кількість щодня випивається рідини.
  2. Народні методи. уповільнити засвоєння білків допоможуть відвари, багаті на вітаміни з і в-групи. Найкраще для цього підходить відвар з ягід шипшини . Для його приготування потрібно 100 грам сушених ягід. Їх протягом години вимочують у холодній воді, далі – проціджують, заливають 2 літрами води і варять на слабкому вогні протягом 60 хвилин. Після-дають охолонути. Приймати по 150 мілілітрів 2 рази на день, рекомендується при цьому ще з'їдати 20 – 30 грам чорносливу. Такий засіб також допомагає нормалізувати стілець, запобігти захворюванням шлунково-кишкового тракту.
  3. Медикаменти. для швидкого зниження глобуліну лікарі, як правило, призначають крапельниці з глюкозою.

Ще 8 продуктів для зниження загального білка в крові дивіться в окремій статті.

Цікаве відео

А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:

 

Висновок

Разом, глобулін – основний білок плазми крові. Виробляється в печінці, відповідає за транспортування поживних мікроелементів, заліза, а також за роботу імунної системи. Регулюванню піддається слабо, переважно за рахунок коригування раціону і включення або виключення з нього білкової їжі.