Які продукти підвищують тромбоцити в крові при зниженому їх Рівні-Топ 7

Для здоров'я організму ключову роль відіграють показники коректно працюючих серцево-судинної і кровоносної систем, процесу кровотоку і якості кровотворення. Показник, на який безумовно точно необхідно звернути увагу &8212; рівень тромбоцитів в крові.

Ризиком для здоров'я є як надмірно високий, так і занадто низький рівень тромбоцитів. Надмірно низький рівень різко знижує здатність крові до згортання, надмірно високий & 8212; створює загрозу для утворення тромбів.

Різке зниження рівня тромбоцитів дуже часто свідчить про наявність певного захворювання. Це можуть бути різноманітні екзотичні хвороби, такі як малярія і лихоманка денге, а також інші захворювання.

Згідно з дослідженнями , рівень тромбоцитів в крові можна піднімати за допомогою щоденного раціону, включаючи в нього певні продукти. Список таких продуктів ми і наведемо в даній статті.

Нагадаємо, в минулій статті ми розглянули 8 продуктів, що знижують тромбоцити .

Як харчування впливає на тромбоцити?

На рівень тромбоцитів свій вплив надає безліч факторів, одні з яких відносяться до категорії вроджених, генетично обумовлених, інші &8212; до зовнішніх.

Одним з найважливіших зовнішніх факторів, тобто не обумовлених від народження, а є результатом людських дій, є харчування.

При зниженому рівні тромбоцитів часто медикаментозного лікування буває недостатньо, в зв'язку з цим прийом лікарських засобів обов'язково необхідно супроводжувати правильно підібраною дієтою.

K раціону для підняття рівня тромбоцитів має бути пред'явлено 3 Вимоги:

  1. Прийом їжі одночасно щодня;
  2. Включення продуктів харчування, які сприяють збільшенню вмісту тромбоцитів в крові;
  3. Виключення продуктів, що сприяють зниженню тромбоцитів.
при плануванні раціону необхідно проконсультуватися з лікарем і врахувати всі індивідуальні особливості, потреби і непереносимості організму.

При складанні раціону харчування важливо забезпечити наявність всіх необхідних груп речовин, подбати про оновлення крові за рахунок вмісту цитрусових, ягід і рясного кількості чистої води, виключити продукти, що сприяють загальному погіршення рівня здоров'я (пересмажена, жирна канцерогенна їжа, фаст-фуд, чіпси і т.д.), а також забезпечити засвоюваність споживаної їжі.

7 продуктів для підняття їх рівня

До продуктів, які збільшують рівень тромбоцитів, відносяться, перш за все, рясно містять в складі залізо, вітаміни певних груп. Які це продукти? В першу чергу, рекомендується звернути увагу на наступні групи.

1. Печінка

Користь печінки для крові обумовлює саме вміст великої кількості заліза.

Для вживання корисна яловича, свиняча печінка, печінка тріски, куряча та індича.

Готувати їх слід по-різному. До того ж важливо звернути увагу на спосіб відгодівлі тварини &8212; підійде зерновий відгодівлю, оскільки при іншому способі вирощування, з використанням неякісного корму існує ризик осідання в печінці як в фільтруючому органі великої кількості шкідливих для людського організму речовин.

2. Гречана каша

Один з найбільш корисних для здоров'я продуктів &8212; гречана каша. Крім вмісту великої кількості білка, в її користь говорять натуральність і екологічна чистота. Гречка підвищує гемоглобін , зміцнює м'язи, чистить шлунок і кишечник.

Особливу увагу слід звернути на так звану &171;зелену гречку&187; &8212; вона смачніше і корисніше традиційної і звичної гречаної крупи.

Меншою мірою корисні і інші каші: рисова, пшенка, вівсяна і геркулесова.

3. Яєчний жовток

Деякий час назад активний розвиток отримала теорія, що розглядає споживання жовтків як ризик-фактор для розвитку атеросклерозу через вміст досить великої кількості холестерину.

Надалі дослідження не виявили взаємозв'язку між вмістом холестерину в яєчний жовтках і відкладенням його на судинних стінках.

Разом з тим дослідження показали величезне значення холестерину в будові клітини і вироблення спектру основних гормонів. Крім того, у жовтку міститься альбумін &8212; білок, що володіє величезним значенням для плазми крові.

4. Молоко і продукти на його основі

Для рівня тромбоцитів важливим значенням володіє кальцій. У зв'язку з цим підвищення його рівня передбачає обов'язкове насичення організму кальцієм .

Дуже добре для цього підійдуть молоко і продукти, що виготовляються на його основі (сир, сир, сметана, вершки, кисле молоко, йогурти і т.д.).

Крім споживання кальцію, важливо також забезпечити рівень його збереження організмом. Для цього потрібно виключити процеси, що ведуть до вимивання кальцію з організму. Для цього необхідно відмовитися від куріння, споживання надмірної кількості алкоголю, цукру і газованих напоїв.

Також молоко згущує кров і знижує гемоглобін .

Дорослим людям рекомендується молоко і молочні продукти зі зниженим вмістом лактози, оскільки в зрілому віці знижується здатність організму засвоювати лактозу &8212; тобто молочний цукор.

 

5. Ківі

Щоб скорегувати рівень тромбоцитів у крові, щодня необхідно вживати не менше двох плодів ківі. Крім того, переваги споживання цього фрукта включають:

  1. Доступність і низька вартість;
  2. Користь для коригування рівня гемоглобіну при анемії (недокрів'ї);
  3. Загальне зміцнення імунітету за рахунок вмісту вітаміну З та інших необхідних для організму речовин;
  4. Наявності значної кількості вітаміну В.

6. Пітахайя

Фрукт, що росте в Азії, іменований також драконом, має найбільший потенціал для підвищення рівня тромбоцитів, а також лейкоцитів. Рослина, що дає плід, відноситься до кактусів.

Пітахайя рясно представлена у В'єтнамі, Таїланді, М'янмі, Китаї, Лаосі, В Індонезії та інших азіатських країнах. У Росії фрукт відшукати складно, та й коштує він тут занадто дорого.

Насичуватися пітахайя рекомендується під час відпочинку. Певну кількість фруктів можна привезти з собою, але з'їсти їх необхідно максимум протягом одного тижня

7. Листя папайї

Інший екзотичний продукт, що збільшує тромбоцити &8212; папайя, вірніше листя цієї рослини з них варять відвар і приймають невеликими порціями 2 рази в день.

Взагалі збільшення тромбоцитів за допомогою споживання різних відварів &8212; досить популярна тема. Зокрема, підійдуть відвари кропиви , квітів первоцвіту, оману. Також підійдуть настоянки з листя дикого часнику.

Крім того, по можливості до вживання рекомендуються плоди тутового дерева (шовковиця), які можна зустріти на території Криму, Азербайджану, України, Вірменії, Узбекистану і т.д. для крові корисніше чорні, а не світлі плоди.

Також корисні і інші ягоди: ожина, суниця, лохина, полуниця, агрус і чорна смородина.

Чого слід уникати?

Разом з обов'язковим включенням в раціон певних груп продуктів необхідно також повністю виключити ті, які не підвищують, а ведуть до зниження рівня тромбоцитів за рахунок вмісту різних речовин, додатково розріджують кров. Перш за все, до них відносяться наступні:

  • Часник;
  • Корінь женьшеню;
  • Гранати;
  • Морепродукти;
  • Огірки;
  • Гриби;
  • Кабачки та редис;
  • Кава та кориця.

Норми вмісту в крові

Складаючи дієту і продумуючи інші зусилля, щоб підвищити вміст тромбоцитів в крові, важливо враховувати додаткові особливості, обумовлені будовою організму і проходженням їм певного циклу.

Так, важливо пам'ятати, що для різних груп людей встановлені різні норми вмісту в крові тромбоцитів:

  1. У чоловіків & 8212; 200-400 тис од / мкл;
  2. У жінок & 8212; 180-320 тис од/мкл (75-220 тис під час менструації);
  3. У вагітних &8212; 100 & 8212; 310 тис од / мкл;
  4. У дітей &8212; в залежності від віку, від 100-420 тис од/мкл у немовлят до 180-450 тис од/мкл у 5-г-річних.

Відповідно, будуть відрізнятися і підходи до збільшення кількості тромбоцитів.

Особливу уважність і обережність необхідно проявляти при складання раціону дітей і вагітних, важливо виключати продукти харчування, здатні спровокувати алергію або привести до інших небажаних наслідків.

Дієту для жінок необхідно складати з урахуванням менструального циклу і супроводжуючим природним періодичним зниженням рівня тромбоцитів.

Крім коригування раціону, також необхідно виконати наступне:

  1. Здоровий сон;
  2. Відмова від стресу ;
  3. Відмова від шкідливих звичок;
  4. Фізична активність;
  5. Прогулянки на свіжому повітрі;
  6. Позитивне ставлення до життя у будь-яких ситуаціях.

Висновок

Таким чином, регулювання рівня тромбоцитів за допомогою дієти слід проводити згідно з рекомендаціями спостерігає лікаря-терапевта і з урахуванням індивідуальних особливостей організму.

Крім того, забезпечення підтримки рівня тромбоцитів на прийнятною для здоров'я позначці можливо тільки при комплексному підході до оздоровлення організму.