яка дієта корисна при підвищених тромбоцитах в крові - 3 важливих правила

Стан серцево-судинної системи – ключовий фактор, що впливає на всі без винятку системи, органи і процеси організму.

Крім коректної роботи органів, що відповідають за кровотворення і подачу крові в організм, важливо приділяти увагу саме складу крові. Її унікальні властивості пов'язані зі здатністю дуже швидко змінювати клітинний склад під впливом зовнішніх і внутрішніх факторів.

Один із значущих показників складу крові – число тромбоцитів, завдяки дії яких відбувається згортання крові. Здоров'я людини може забезпечити тільки оптимальний рівень тромбоцитів. Особливо небезпечний занадто високий їх рівень.

Їх підвищений вміст (іменоване тромбоцитоз) обумовлює підвищена в'язкість крові , збільшення гемоглобіну і може навіть привести до тромбоутворення, що в певних випадках загрожує різними по тяжкості наслідками аж до летального.

Згідно з деякими дослідженнями, вміст тромбоцитів в крові можна регулювати, змінюючи свій щоденний раціон харчування, включаючи і виключаючи з нього певні продукти. Про це ми і поговоримо в даній статті.

Фактори впливу на тромбоцити

На рівень тромбоцитів в крові вплив надають безліч факторів, серед яких:

  1. Наявність захворювання, що провокує тромбоцитоз;
  2. Наявність шкідливих звичок (в першу чергу, небезпека пов'язана зі споживанням алкоголю і тютюнопалінням);
  3. Харчування.

Раціон має величезний вплив на вміст тромбоцитів у плазмі крові. одні продукти знижують і нормалізують його, інші – ведуть до підвищення.

Здатні підвищити тромбоцити , в першу чергу продукти з високим вмістом вуглеводів, при перетравленні яких виділяється сечовина – вона і сприяє їх підвищенню.

3 правила харчування для зниження їх рівня

Для нормалізації вмісту тромбоцитів важливо певним чином спланувати свій раціон.

  1. По-перше , необхідно подбати про режим харчування, тобто забезпечити щоденний прийом їжі один і той же час протягом дня з урахуванням індивідуальних особливостей, потреб і розподілом білків, жирів і вуглеводів.
  2. По-друге , слід відмовитися, як сказано раніше, від продуктів, що містять велику кількість вуглеводів і жирів.
  3. По-третє , включити в раціон певні категорії продуктів, що знижують і нормалізують рівень тромбоцитів, що містять йод і органічні кислоти.

Крім того, важливо забезпечити споживання 1-2 літрів чистої питної води щодня. Водоспоживання також сприяє поступовому розрідження крові .

При плануванні раціону, в тому числі для зниження і нормалізації числа тромбоцитів в крові, обов'язково необхідно проконсультуватися з спостерігає лікарем-терапевтом, а також обов'язково врахувати індивідуальні особливості, потреби і непереносимості організму.

Дозволені продукти

Продукти, що знижують тромбоцити, включають такі продукти, що містять йод:

  1. Морські рослини - морська капуста, водорості, чукка-салат;
  2. Морепродукти - мідії, устриці, восьминоги і т. д. (меншою мірою & 8212; риба);
  3. Горіхи - волоські горіхи, лісовий горіх, бразильський горіх;
  4. Фрукти - фейхоа найбільш цінний за кількістю міститься йоду фрукт, доступний жителям Росії;

Продукти, що містять органічні кислоти:

  1. Ягоди - чорниця, журавлина, смородина, брусниця, морошка;
  2. Фрукти, овочі та цитрусові (за винятком деяких, наприклад, бананів).

Заборонені продукти

До продуктів, які неодмінно слід виключити з раціону, відносяться наступні:

  1. Алкоголь - багато разів підвищує ризик тромбоутворення ;
  2. Каші - оскільки містять велику кількість вуглеводів;
  3. Копчені продукти - високий вміст жирів і вуглеводів, оксидантів;
  4. Банани - високий вміст вуглеводів;
  5. Газовані солодкі напої;
  6. Солодка випічка та інші хлібобулочні вироби;
  7. Цукор.
при виборі продуктів, придатних для включення в раціон, необхідно ознайомитися з їх складом, вмістом жирів і вуглеводів. Якщо в складі цукор знаходиться в перших трьох позиціях, то від такого продукту точно доведеться відмовитися.

 

Інші методи

Харчування відіграє ключову роль для нормального вмісту тромбоцитів в крові, проте важливо також забезпечити і інші умови. Для цього можна використовувати різні методи, серед яких представлені наступні:

  1. Вітаміни - розрідженню крові сприяють, в першу чергу, такі вітаміни, як E, B6, C, їх прийом у вигляді препаратів слід узгодити з лікарем;
  2. Медичні препарати - підійдуть препарати, своєю дією розріджують кров, проте вибирати і приймати медичні препарати необхідно тільки після обов'язкових консультацій з лікарем, який володіє темою і здатним розпізнати як низькодійні, так і небезпечні для здоров'я пацієнта ліки;
  3. Народні засоби:
  • Для зниження тромбоцитів існує перевірений часом рецепт: на 2 очищених головках часнику настоюється 200 грам горілки, настоянку зберігають в темному прохолодному місці і приймають по одній чайній ложки за 2 прийоми протягом доби;
  • Крім цього, знизити їх рівень допоможе какао. Приймати його рекомендується натщесерце, готувати на воді і ні в якому разі не додавати цукор;
  • Крім того, ефективна настоянка імбиру. Для приготування потрібно столова ложка тертого сухого імбиру, окріп, для смаку допускається додати цукор, але не більше одного кубика, до того ж слід віддати перевагу тростинному, а не бурякового, оскільки його виробництво менше пов'язане з хімічної промисловості і більшою мірою грунтується на використанні натуральної сировини.

Таким чином, нормалізація числа тромбоцитів передбачає комплексний підхід, що включає в себе такі складові як:

  1. Здоровий спосіб життя, відмова від шкідливих звичок, заняття фізичною активністю;
  2. Споживання достатньої кількості чистої питної води (1,5-2л в день);
  3. Правильне харчування, що включає в себе виконання правил по прийому їжі і включення в раціон необхідних груп продуктів, а також виключення шкідливих продуктів (неконтрольовано піднімають тромбоцити);
  4. Підтримка лікування вітамінами, препаратами і народними засобами.

Корисне відео

Радимо ознайомитися з даними відео:

 

Висновок

Правильне харчування і здоровий спосіб життя здатні поліпшити склад крові, убезпечити людину від настання критичних ситуацій, значно продовжити життя і забезпечити в перспективі активне довголіття.