Які продукти харчування підвищують еритроцити в крові, а які &8212; знижують?
Еритроцити є ключовим елементом крові. За допомогою цих клітин в організмі транспортується кисень, амінокислоти, деякі групи гормонів.
Вони також беруть участь у великому обсязі імунних процесів. Формуються еритроцити в кістковому мозку, виробляються постійно. Середній термін тривалості життя червоних кров'яних тілець-4 місяці.
Яким чином харчування впливає на концентрацію еритроцитів в крові при низькому або високому їх рівні?
Зміст
Що впливає на рівень еритроцитів?
Відразу необхідно уточнити, що організм самостійно регулює кількість вироблюваних еритроцитів виходячи з кількості одержуваного кисню.
Чим його менше – тим більше червоних кров'яних тілець виробляється в кістковому мозку для запобігання дефіциту кисню. І навпаки-чим вище його концентрація в повітрі, тим менше еритроцитів синтезується в кістковому мозку.
Харчування ж на вироблення червоних кров'яних тілець впливає лише побічно. але в деяких випадках, нормалізувати знижений або підвищений рівень еритроцитів тільки коригуванням раціону може вийти.
Але яким чином дієта впливає на концентрацію еритроцитів? По суті, клітина повноцінно формується після синтезу молекули гемоглобіну. А згідно з дослідженнями , для формування гемоглобіну необхідні залізо, деякі групи амінокислот, вітаміни А, З, Е, в-групи. Самі ж еритроцити складаються переважно з білкових комплексів.
Відповідно, вживання продуктів, багатих на вищевказані елементи, сприяє стимуляції вироблення еритроцитів (якщо організм потребує їх потребує).
Виключення таких продуктів – сприяє незначному зниженню концентрації червоних кров'яних тілець. Нормальним же вважається рівень від 3,7 до 5,15 мільйон клітин на мікролітр крові.
7 продуктів, які їх підвищують
Для максимально швидкого підняття рівня еритроцитів в крові лікарі рекомендують вживати залізовмісні продукти. Також необхідно дотримуватися певних правил харчування для збільшення обсягу еритроцитів в крові. Серед найбільш ефективних продуктів можна виділити наступні:
- Буряк (і буряковий сік). буряк & 8212; одне з кращих засобів для боротьби з анемією , недоліком еритроцитів в крові. Сік рекомендується вживати в розведеному вигляді (1 до 1 з водою), не більше 500 мілілітрів на добу.
- Яблука. яблука багаті на залізо , що і стимулює вироблення гемоглобіну, а разом з ним – еритроцитів. Крім цього, в яблуках міститься ненабагато менше аскорбінової кислоти (вітаміну З), ніж в лимонах.
- М'ясні субпродукти. особливо корисні для підвищення еритроцитів яловича або свиняча печінка , легені, нирки. У них міститься і залізо, і амінокислоти (в тому числі незамінні), завдяки яким і формується гемоглобін.
- Гречана каша. з круп-тільки гречка збільшує концентрацію еритроцитів в крові. В цьому плані дієтологи також рекомендують включати в раціон кисіль з вівсяних пластівців (наполягаючи в окропі).
- Курячі яйця . причому, вживати необхідно саме жовтки. Перепелині теж підійдуть-їх безпеку є в свіжому вигляді.
- Томати. також збільшують концентрацію еритроцитів, а разом з цим – перешкоджають збільшенню в'язкості крові. Але варто врахувати, що вживання помідорів порушує баланс формених елементів (наприклад, кількість тромбоцитів може незначно знижуватися).
- Сухофрукти . особливо корисні чорнослив, курага, виноград. Багаті на вітаміни в-групи і залізо. Але вживати слід не більше 70-80 грам на добу (через високий вміст цукру).
При високих же еритроцитах, всю перераховану вище їжу потрібно, навпаки, виключити.
А що знижує їх вміст?
Крім дотримання певного раціону для зниження концентрації еритроцитів в крові необхідно забезпечити достатнє надходження рідини в організм – саме вода є основною плазми, в якій згодом і переміщаються червоні кров'яні тільця. Крім води, слід їсти:
- Кисломолочні продукти. практично у всіх них високий вміст кальцію, який уповільнює засвоєння заліза. Разом з цим знижується рівень гемоглобіну .
- Риба. багата на прості амінокислоти і омега-3, що комплексно нормалізує біохімічний склад крові.
- Кавун. складається переважно з рідини, нормалізує водно-сольовий баланс плазми. Також допомагає розрідити кров.
- Волоські горіхи. серед рослинних продуктів – найбагатші на омега-3 ненасичені жирні кислоти, які нормалізують біохімічний склад крові.
- Картопля. відмінно замінює глюкозу, тим самим сприяючи розрідженню крові. Краще вживати у відварному або печеному вигляді, в смаженому – велика кількість холестерину, що створить додаткове навантаження на серцево-судинну систему.
Цікаве відео
А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:
Висновок
Разом, і підвищений, і знижений рівень еритроцитів негативно позначається на роботі серцево-судинної системи.
Утримувати нормальну концентрацію червоних кров'яних тілець допоможе зміна раціону, включення в нього продуктів, що стимулюють або уповільнюють формування молекул гемоглобіну.