Які продукти харчування підвищують еритроцити в крові, а які &8212; знижують?

Еритроцити є ключовим елементом крові. За допомогою цих клітин в організмі транспортується кисень, амінокислоти, деякі групи гормонів.

Вони також беруть участь у великому обсязі імунних процесів. Формуються еритроцити в кістковому мозку, виробляються постійно. Середній термін тривалості життя червоних кров'яних тілець-4 місяці.

Яким чином харчування впливає на концентрацію еритроцитів в крові при низькому або високому їх рівні?

Що впливає на рівень еритроцитів?

Відразу необхідно уточнити, що організм самостійно регулює кількість вироблюваних еритроцитів виходячи з кількості одержуваного кисню.

Чим його менше – тим більше червоних кров'яних тілець виробляється в кістковому мозку для запобігання дефіциту кисню. І навпаки-чим вище його концентрація в повітрі, тим менше еритроцитів синтезується в кістковому мозку.

Харчування ж на вироблення червоних кров'яних тілець впливає лише побічно. але в деяких випадках, нормалізувати знижений або підвищений рівень еритроцитів тільки коригуванням раціону може вийти.

Але яким чином дієта впливає на концентрацію еритроцитів? По суті, клітина повноцінно формується після синтезу молекули гемоглобіну. А згідно з дослідженнями , для формування гемоглобіну необхідні залізо, деякі групи амінокислот, вітаміни А, З, Е, в-групи. Самі ж еритроцити складаються переважно з білкових комплексів.

Відповідно, вживання продуктів, багатих на вищевказані елементи, сприяє стимуляції вироблення еритроцитів (якщо організм потребує їх потребує).

Виключення таких продуктів – сприяє незначному зниженню концентрації червоних кров'яних тілець. Нормальним же вважається рівень від 3,7 до 5,15 мільйон клітин на мікролітр крові.

7 продуктів, які їх підвищують

Для максимально швидкого підняття рівня еритроцитів в крові лікарі рекомендують вживати залізовмісні продукти. Також необхідно дотримуватися певних правил харчування для збільшення обсягу еритроцитів в крові. Серед найбільш ефективних продуктів можна виділити наступні:

  1. Буряк (і буряковий сік).  буряк & 8212; одне з кращих засобів для боротьби з анемією , недоліком еритроцитів в крові. Сік рекомендується вживати в розведеному вигляді (1 до 1 з водою), не більше 500 мілілітрів на добу.
  2. Яблука.  яблука багаті на залізо , що і стимулює вироблення гемоглобіну, а разом з ним – еритроцитів. Крім цього, в яблуках міститься ненабагато менше аскорбінової кислоти (вітаміну З), ніж в лимонах.
  3. М'ясні субпродукти. особливо корисні для підвищення еритроцитів яловича або свиняча печінка , легені, нирки. У них міститься і залізо, і амінокислоти (в тому числі незамінні), завдяки яким і формується гемоглобін.
  4. Гречана каша. з круп-тільки гречка збільшує концентрацію еритроцитів в крові. В цьому плані дієтологи також рекомендують включати в раціон кисіль з вівсяних пластівців (наполягаючи в окропі).
  5. Курячі яйця . причому, вживати необхідно саме жовтки. Перепелині теж підійдуть-їх безпеку є в свіжому вигляді.
  6. Томати. також збільшують концентрацію еритроцитів, а разом з цим – перешкоджають збільшенню в'язкості крові. Але варто врахувати, що вживання помідорів порушує баланс формених елементів (наприклад, кількість тромбоцитів може незначно знижуватися).
  7. Сухофрукти . особливо корисні чорнослив, курага, виноград. Багаті на вітаміни в-групи і залізо. Але вживати слід не більше 70-80 грам на добу (через високий вміст цукру).

При високих же еритроцитах, всю перераховану вище їжу потрібно, навпаки, виключити.

А що знижує їх вміст?

Крім дотримання певного раціону для зниження концентрації еритроцитів в крові необхідно забезпечити достатнє надходження рідини в організм – саме вода є основною плазми, в якій згодом і переміщаються червоні кров'яні тільця. Крім води, слід їсти:

  1. Кисломолочні продукти. практично у всіх них високий вміст кальцію, який уповільнює засвоєння заліза. Разом з цим знижується рівень гемоглобіну .
  2. Риба. багата на прості амінокислоти і омега-3, що комплексно нормалізує біохімічний склад крові.
  3. Кавун. складається переважно з рідини, нормалізує водно-сольовий баланс плазми. Також допомагає розрідити кров.
  4. Волоські горіхи. серед рослинних продуктів – найбагатші на омега-3 ненасичені жирні кислоти, які нормалізують біохімічний склад крові.
  5. Картопля. відмінно замінює глюкозу, тим самим сприяючи розрідженню крові. Краще вживати у відварному або печеному вигляді, в смаженому – велика кількість холестерину, що створить додаткове навантаження на серцево-судинну систему.
але якщо дотримання вищевказаного раціону не допомагає нормалізувати концентрацію еритроцитів в крові в найкоротші терміни – слід обов'язково звертатися за лікарською допомогою. Особливо це актуально для дітей, у яких еритроцитоз може спровокувати виникнення складних патологій.

 

Цікаве відео

А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:

 

Висновок

Разом, і підвищений, і знижений рівень еритроцитів негативно позначається на роботі серцево-судинної системи.

Утримувати нормальну концентрацію червоних кров'яних тілець допоможе зміна раціону, включення в нього продуктів, що стимулюють або уповільнюють формування молекул гемоглобіну.