Які залізовмісні продукти підвищують гемоглобін при вагітності-Топ 8

Під час вагітності організм жінки кардинально перебудовується в плані метаболізму.

Потреба в багатьох поживних мікроелементах кардинально зростає, так як значна їх частина йде на розвиток майбутньої дитини, а разом з цим – на нормалізацію гормонального фону.

Дослідження підтверджують , що саме на тлі неадекватного харчування матері, у новонародженого може розвиватися анемія – дефіцит гемоглобіну в крові.

Як запобігти цьому? Які продукти слід включити в раціон для нормалізації і підняття зниженого гемоглобіну майбутньої матері? Яку дієту слід дотримуватися?

Чому вагітним потрібно стежити за гемоглобіном?

Для чого взагалі необхідний гемоглобін людському організму? З його допомогою в крові транспортується кисень і вуглекислий газ. Тобто, гемоглобін-це найважливіший мікроелемент для справної роботи дихальної функції.

У дитини, при знаходженні в утробі матері, потреба в кисні теж є, але самостійно дихати він не може – газообмін відбувається через плаценту разом з кров'ю. Що буде при дефіциті гемоглобіну? Говорячи простою мовою – у майбутньої дитини виникне дефіцит кисню .

У критичних випадках дефіцит кисню у дитини в утробі матері може призвести до асфіксії та подальшого завмирання плода. Саме тому так важливо стежити за рівнем гемоглобіну – від цього прямо залежить нормальний перебіг вагітності.

Також варто згадати, що дефіцит гемоглобіну може вказувати ще на нестачу вітамінів в-групи і фолієвої кислоти . А це загрожує порушенням балансу статевих гормонів в організмі майбутньої матері, що може викликати самоабортірованіе плода (передчасні пологи, коли організм їх провокує самостійно, хоч дитина повноцінно ще не сформувався).

Норма вмісту в крові

Середній показник гемоглобіну у дорослої не вагітної жінки становить 139 грам на літр крові. При вагітності цей показник дещо знижується.

Наступні показання не є відхиленням:

  1. Перший триместр-132 грам на літр;
  2. Другий триместр – 120 грам на літр;
  3. Третій триместр – 112 грам на літр.

Вже після пологів рівень гемоглобіну нормалізується, але на це буде потрібно від 1 до 6 місяців (період відновлення у кожної жінки може відрізнятися, але після народження первістка – більше, ніж після другого і всіх наступних дітей).

у першому триместрі, зокрема, на 2 – 3 місяці гемоглобін може незначно підвищуватися, що обумовлено припиненням менструацій. Це теж нормальне явище і не є відхиленням від норми – така фізіологія жіночого організму.

 

Ознаки зниженого рівня

Дефіцит гемоглобіну у вагітної або годуючої матері може проявлятися дуже широким списком симптомів, причому, у кожної жінки їх комбінація може кардинально відрізнятися.

Найпоширеніші ознаки наступні:

  1. Загальна слабкість і хронічна втома ;
  2. Поява проблем зі шкірою, нігтями, волоссям;
  3. Блідість шкіри;
  4. Прискорене серцебиття (виникає при значному дефіциті гемоглобіну, коли організм відчуває кисневе голодування);
  5. Поява пристрасті до певних запахів (найчастіше-запах малярської фарби, бензину, ацетону, розчинників різних типів, синтетичних клеїв, моторного масла, вихлопних газів і так далі);
  6. Схильність до токсикозу (особливо добре помітно на ранніх термінах вагітності);
  7. Ознаки імунодефіциту (схильність до інфекційних захворювань, прояв молочниці, шкірних захворювань і так далі);
  8. Зниження смакової чутливості (також частіше розвивається на тлі токсикозу).

Але варто враховувати, що нерідко дефіцит гемоглобіну взагалі не супроводжується ніякими симптомами. Однак лікарі все одно призначають здачу аналізу крові (практично кожен місяць) для контролю рівня гемоглобіну в крові вагітної жінки.

Загальні правила харчування

Для максимально швидкої нормалізації рівня гемоглобіну в крові під час вагітності необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

  1. Забезпечити достатню кількість заліза для організму в їжі, що вживається. У дорослої людини добова норма становить всього 8 – 15 мг на добу, у вагітних жінок вона підвищується до 22-25 мг.
  2. Забезпечити надходження в організм достатньої кількості вітамінів в-групи, омега-3 ненасичених жирних кислот, аскорбінової кислоти, натрію, калію, кремнію, цинку – всі ці мікроелементи збільшують біодоступність заліза, тобто, допомагають організму його нормально засвоювати (при дефіциті тієї ж фолієвої кислоти організм практично не засвоює залізо).
  3. Включити в раціон продукти і страви зі складними білками – вони при засвоєнні розпадаються на амінокислоти, які як раз і вступають в біохімічну реакцію з залізом, вітамінами, після чого і створюється клітина молекула гемоглобіну.

Також лікарі рекомендують уникати неврозів, стресових ситуацій – вони можуть внести коригування в гормональний фон, який якраз і регулює сам процес вагітності, а також кровотворну функцію.

Далеко не всі продукти і напої, багаті на залізо та інші необхідні мікроелементи допускається вживати при вагітності. Наприклад, добре допомагають підвищити гемоглобін куркума і петрушка. Але вони також можуть діяти як спазмолітики на гладку мускулатуру , що також викликає скорочення матки. Тому при вагітності їх категорично не можна вживати.

8 залізовмісних продуктів

Нижче ми розглянемо 8 продуктів з максимальним вмістом заліза, які необхідно включити в раціон людям з низьким рівнем гемоглобіну в крові.

1. Яловичина

Яловичина найкраще підходить для швидкого відновлення балансу гемоглобіну в крові. Вона містить цілий ланцюжок складних білків, а також залізо, фолієву кислоту, мінерали.

Дієтологи рекомендують вживати яловичину «з кров'ю» (мінімальної прожарювання, тобто, rare або близькою до нього) – в ній зберігаються всі поживні властивості. А ось сильно просмажена яловичина в цьому плані менш корисна.

Ще 6 видів м'яса для підняття гемоглобіну дивіться тут.

2. Гриб

Сушені білі гриби – одні з найвідоміших залізовмісних продуктів, які при вагітності допускається вживати в будь-якій кількості. До того ж-вони легко засвоюються.

Але ось вітамінів в них не так багато, як в тій же яловичині, так що якщо гриби і вживати в їжу, то тільки забезпечивши достатнє надходження в організм вітамінів в-групи, аскорбінової кислоти (практично в 95% випадків вагітним жінкам призначають прийом полівітамінних комплексів, які як раз включають всі ці мікроелементи).

3. Морепродукт

Практично всі морепродукти багаті на залізо і омега-3 ненасичені жирні кислоти. Найефективнішими в цьому плані є:

  1. Червона риба;
  2. Устриці;
  3. Червона і чорна ікра ;
  4. Жирні сорти риб (лосось, сьомга, морський окунь, тунець і так далі).

Досить добре допомагає підняти гемоглобін також морська капуста, бурі водорості - їх зараз також активно використовують в кулінарії. А з водоростей також виготовляють штучну червону і чорну ікру – можна і їх спробувати включити в раціон (за смаком така ікра істотно поступається натуральній).

4. Горіх

Сюди, зокрема, слід включити волоський горіх і фісташки – в них міститься омега-3 кислот нітрохи не менше, ніж в червоній і чорній ікрі.

Причому, дієтологи радять вживати не сушені Горіхи, а ті, які зовсім недавно впали з дерева - в таких ядрах вміст фолієвої кислоти дуже високий (вона міститься саме в плівці, що покриває ядра волоського горіха). Менш корисними в цьому плані вважаються арахіс, кедрові горіхи, фундук, лісовий горіх.

7 горіхів для підвищення рівня гемоглобіну дивіться в окремій статті.

5. Гранатовий, буряковий, морквяний соки

Багато соки корисні для крові . Вони містять і залізо, і вітаміни в-групи, і йод. Єдине застереження – не слід споживати такі соки в концентрованому вигляді (особливо тим жінкам, у яких нерідко виникає при вагітності розлад шлунково-кишкового тракту).

Рекомендується пити по 2 склянки на добу (перед запланованим прийомом їжі, розбавляючи водою в поєднанні 1 до 1).

У морквяному соку міститься висока доза вітаміну А.його надлишок може нашкодити майбутній дитині в утробі матері. Відносно можливості вживання такого соку обов'язково слід проконсультуватися з гінекологом, у якого жінка ставала на облік.

6. Бобові

Допомагають в цілому нормалізувати біохімічний склад крові , а також отримати невелику кількість заліза, фолієвої кислоти.

Зловживати не варто, так як бобові можуть викликати дисфункцію кишечника, а також метеоризм, в рідкісних випадках – ще й запор.

7. Пшеничні висівки

Самі висівки засвоюються погано, містять порядку 20 мг заліза на 100 грам (з яких засвоюється близько 20 – 40%). Зате висівки допомагають нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту, запобігають запор.

Також лікарі нерідко рекомендують їх вживати з метою профілактики геморою (або його загострень), що вкрай часто виникають на тлі вагітності.

8. Перепелині яйця

Яйця піднімають гемоглобін благоаря своїм складом. Зокрема, в їх жовтках міститься до 8 мг заліза (на 100 грам яєць в середньому). У курячих залізо теж є, але там також є шкідливий холестерин. А ще курячі яйця можуть стати причиною зараження сальмонельозом.

Також важливо зауважити, що вживати слід яйця або в свіжому вигляді, або варені некруто (з мінімальною термічною обробкою). В цьому випадку всі поживні властивості зберігаються.

Що слід обмежити?

Від наступних продуктів при вагітності рекомендується відмовитися, так як вони найбільше сприяють зниженню гемоглобіну:

  1. Макарони. по суті, сюди можна віднести все, що готується на основі пшеничного борошна (без висівок).
  2. Молочні продукти. практично всі вони в досить великій кількості містять кальцій, який погіршує засвоєння заліза. Це прямо впливає і на рівень гемоглобіну . Сюди можна віднести практично всі різновиди сирів, масло, сметану, кефір, йогурти та інші молочні десерти, згущене молоко, ряжанку.
  3. Білки курячих яєць. також погіршують засвоєння заліза, перешкоджаючи біохімічним реакціям з ним за участю амінокислот. Цікаво те, що вживання курячих білків на концентрацію заліза і фолієвої кислоти практично ніяк не впливає (на відміну від молочних продуктів і будь-яких інших, в яких міститься кальцій).

Також слід при вагітності відмовитися і від зелені. Точніше, включати її в раціон можна, але в обмежених кількостях. Петрушка , кріп, куркума , базилік – всі ці продукти багаті на вітаміни і навіть залізо, але вони викликають спазми гладкої мускулатури, що вкрай небезпечно на ранніх стадіях вагітності.

У цей період краще вітаміни отримувати в формі полівітамінних комплексів – так буде набагато безпечніше для майбутньої матері і дитини.

Інші важливі рекомендації

Підняти гемоглобін можна також за допомогою наступних порад і рекомендацій:

  1. Включити в раціон наступний десерт: суміш кураги, родзинок, волоських горіхів. для приготування гемоглобінової суміші потрібно взяти по 50 – 60 грам зазначених вище компонентів, подрібнити їх за допомогою м'ясорубки, кавомолки або блендера і додати мед (така ж кількість, скільки вийде перетертої суміші). Зберігати в холодильнику, приймати по 1 чайній ложці 3 рази на день. Курс - не менше 2 тижнів, далі – при необхідності.
  2. Пропити курс наступних вітамінних комплексів (на вибір): Компливит залізо, Перфектил, Сорбифер, Феньюлс. Попередньо обов'язково слід проконсультуватися з лікарем.
  3. Також важливо дотримуватися режиму дня (активність/відпочинок). сам процес кровотворення переважно відбувається в нічний час доби під час сну. Відповідно, хронічне безсоння може спровокувати дефіцит гемоглобіну, навіть якщо вагітна дотримується здоровий раціон харчування.

Не завжди дефіцит гемоглобіну вказує на нестачу заліза, певних вітамінів. Такий стан може бути викликано певними захворюваннями. У їх числі навіть рак крові. Тому, при підозрі на дефіцит гемоглобіну, не слід відкладати похід до лікаря. Необхідно пам'ятати, що для майбутньої дитини це – в рази небезпечніше, ніж для майбутньої матері.

Відео по темі

Радимо переглянути дані відео:

 

Висновок

Разом, при вагітності рівень гемоглобіну дещо знижується – це нормальне явище, так як значна частина заліза, вітамінів йдуть на розвиток плода в утробі матері. Саме тому потреба в вищевказаних елементах зростає, а забезпечити її в повній мірі можна простий коригуванням харчового раціону.

Якщо ж це не приносить належного ефекту – призначається прийом полівітамінних комплексів, в критичних випадках – зберігає терапія. Нормалізувати баланс гемоглобіну досить просто, головне – встановити точну причину його зниження, а з цим завданням можуть впоратися тільки кваліфіковані лікарі.