особливості дієти при підвищеному гемоглобіні в крові - що можна і чого не можна?

Високий рівень гемоглобіну в крові істотно підвищує в'язкість крові, збільшує ймовірність її згортання, через що і утворюються тромби, а також збільшується навантаження на внутрішні стінки судин (від чого ті згодом втрачають тонус і деформуються).

Що лікарі рекомендують робити при підвищеному гемоглобіні? В першу чергу-коригувати свій харчовий раціон, включати в нього продукти, що допомагають нормалізувати концентрацію формених елементів крові, а також уповільнити синтез нових молекул гемоглобіну.

Який же дієти для цього потрібно дотримуватися? Які продукти слід обов'язково додати в раціон, а які – повністю виключити?

Нагадаємо, раніше ми вже приводили список з 7 продуктів для зниження гемоглобіну .

Як дієта впливає на гемоглобін?

Згідно з дослідженнями, рівень гемоглобіну активно підвищується при вживанні продуктів, багатих на:

  1. Залізо;
  2. Вітаміни А, З, Е, в-групи;
  3. Омега-3 ненасичені жирні кислоти (а також омега-6 і омега-9).

Відповідно, їх слід виключати по можливості з раціону харчування (не повністю, вживаючи в мінімальній кількості суто для підтримки правильного балансу нутрієнтів в організмі).

Молекула гемоглобіну складається з білка (глобіну) і заліза. Процес їх з'єднання стимулюється якраз вищевказаними вітамінами і поживними мікроелементами.

Навіть якщо вживати багаті не залізо продукти, але при цьому в організмі буде дефіцит вітамінів – біодоступність заліза буде знижена до мінімуму. Тобто, він просто не буде засвоюватися в належній кількості.

У яких випадках найчастіше виникає високий гемоглобін? Якщо в раціоні хворого переважають:

  1. Продукти тваринного походження ( м'ясо , м'ясні субпродукти ) ;
  2. Морепродукти;
  3. Цитрусові;
  4. Шоколад (і інші десерти, в складі яких є какао у великій кількості).

Нагадаємо, в минулій статті ми розглянули 20 продуктів , що піднімають гемоглобін .

При цьому у таких пацієнтів кількість рослинної їжі, багатої на клітковину, в раціоні мінімально.

Як знизити його у чоловіків?

У чоловіків традиційно метаболізм протікає трохи швидше, ніж у жінок. Нерідко підвищений гемоглобін є наслідком порушення водно-сольового балансу.

Виправити це надзвичайно просто – потрібно більше пити , також в раціон можна включити мед (це найбагатший продукт на мінеральні мікроелементи, які як раз і допомагають нормалізувати водно-сольовий баланс).

Також слід зауважити, що цілий спектр метаболічних процесів в організмі чоловіків регулюється тестостероном (статевим гормоном). При його дефіциті в крові комплексно сповільнюється метаболізм, глюкоза активно трансформується до жирових сполук, розщеплення білка також уповільнено.

Як нормалізувати рівень тестостерону? лікарі рекомендують включати в раціон продукти-афродизіаки. до таких можна віднести безліч прянощів, а також городню зелень. А ось від алкоголю слід повністю відмовитися на період лікування, особливо важливо не вживати червоне вино - цей напій стрибкоподібно піднімає рівень гемоглобіну в крові.

Ще важливо різко обмежити споживання риби та морепродуктів, які підвищують гемоглобін . Білки організму слід отримувати з пісних сортів м'яса, оптимальний варіант – куряча грудка, так як в ній мінімум жиру, заліза також набагато менше, ніж в свинині або яловичині.

Ще чоловікам рекомендують комплексно знизити кількість щодня вживаних калорій і дотримуватися показника в 1,5 – 2 тисяч кілокалорій на добу (при середній нормі – 3000 кілокалорій). Це допоможе знизити навантаження на шлунково-кишковий тракт, прискорити переварювання багатих на складні вуглеводи продукти. Тим самим організм буде отримувати достатню кількість енергії, але засвоєння білкової їжі (саме в таких продуктах заліза більше) &8212; сповільниться.

Ще одна особливість дієти для чоловіків – повноцінний різноманітний раціон. Важливо їсти не менше 4-6 разів на добу, невеликими порціями. Це також допоможе нормалізувати в'язкість крові , привести в норму баланс гемоглобіну.

у зрілих чоловіків, після 40 років, тимчасово підвищується потреба в гемоглобіні – це є наслідком різкого зниження рівня тестостерону в крові.

Нівелювати вікове зниження тестостерону найкраще допомагають фізичні навантаження, а також вітамін D (стимулює накопичення кальцію в деяких тканинах). Тому найефективніше в цьому віці просто якомога частіше гуляти на свіжому повітрі і засмагати. З їжі організм отримує не так багато вітаміну D, як в клітинах епітелії при впливі ультрафіолету.

Як знизити його у жінок?

Потреба жіночого організму в заліза і вітамінах в-групи вище, ніж чоловічого. Тому суворе обмеження м'ясних страв-категорично протипоказано.

Лікарі рекомендують віддавати перевагу кисломолочним продуктам, що знижує гемоглобін - в них міститься кальцій, який найкраще знижує біодоступність заліза і дозволяє нормалізувати баланс гемоглобіну в крові.

Найбільше кальцію міститься в козячому молоці, сирі, в жирних сметані, кефірі, ряжанці.

Також вкрай важливі для жінок фізичні навантаження – це прискорює метаболізм, нормалізує біохімічний склад крові, а також допомагає привести в норму гормональний фон, який також побічно впливає на вироблення гемоглобіну.

при вагітності високий гемоглобін – це норма. У першому триместрі, як правило, його рівень дещо знижується, далі – поступово підвищується і досягає свого максимуму в третьому триместрі (безпосередньо перед пологами). Штучно його знижувати в цей період категорично заборонено – це може нашкодити майбутній дитині. Нагадаємо, ми розглянули 8 корисних продуктів для вагітних в окремій статті.

Також жінкам обов'язково слід включити в раціон наступні продукти:

  1. Зернові каші;
  2. Здоба і борошняне (в помірних кількостях, може посилювати симптоми токсикозу на ранніх стадіях вагітності);
  3. Зелені овочі та фрукти .

А ось відмовитися слід від риби, горіхів, натурального шоколаду (краще віддавати перевагу білому або молочному).

Також жінкам лікарі рекомендують тимчасово збільшити кількість споживаних солодощів (в ідеалі – є десерти на основі кисломолочних продуктів). Але зловживати не варто – надлишок глюкози в крові збільшує в'язкість крові в геометричній прогресії.

6 дозволених продуктів

Дієтологи для максимально швидкого зниження гемоглобіну рекомендують включати в раціон продукти, багаті на кальцій. Слід включити в рацон:

  1. Твердий сир. найбільш корисний пармезан – в 100 грамах такого сиру міститься 1200 мг кальцію. Правда, якщо є його у великих кількостях, то є висока ймовірність отримати роздратування шлунково-кишкового тракту.
  2. Згущене незбиране молоко. лише трохи поступається сирам в плані концентрації кальцію. А ще це-джерело легко засвоюваної глюкози. Але варто пам'ятати, що згущене молоко – досить «важкий» продукт для шлунка, має жовчогінну дію, що може зовсім викликати печію або навіть загострення гастриту.
  3. Молоко. саме в ньому найбільше кальцію. У козячому, до речі, його майже в 2 рази більше, ніж в коров'ячому. Тому саме кисломолочні продукти швидше за все знижують гемоглобін.
  4. Хурма. на 100 грам даного фрукта припадає близько 120 мг кальцію. А ще в ній-величезна кількість клітковини, що допомагає нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту, а також водно-сольовий баланс в організмі. Хурму також рекомендується вживати при хронічних запорах.
  5. Варені креветки. кальцію в них трохи менше, ніж в хурмі. Зате вони допомагають нормалізувати баланс холестерину в крові, знизити ймовірність утворення тромбів і холестеринових бляшок.
  6. Курячі яйця. тільки вживати необхідно саме білок, а не жовток ( у ньому міститься велика кількість заліза ). Краще - у відварному або свіжому вигляді, а не смаженому.

8 заборонених продуктів

Підвищенню гемоглобіну сприяють наступні продукти:

  1. Свинина, яловичина, кролик. практично всі м'ясні продукти багаті і на вітаміни в-групи, і на незамінні амінокислоти, і залізо, що якраз і необхідно для вироблення гемоглобіну. Всі їх краще замінити молочними продуктами або нежирним м'ясом (домашня птиця – ідеальний варіант).
  2. Буряк. багата на вітаміни Е, в-групи і залізо. Причому, всі зазначені нутрієнти зберігаються навіть при термічної кулінарної обробки, тому буряк не можна вживати ні в якому вигляді.
  3. Яблука. серед фруктів – найбагатші на залізо і аскорбінову кислоту. Якщо і є яблука, то слід віддавати перевагу кислим сортам – в них заліза менше, ніж в солодких.
  4. Червоне вино. це єдиний алкоголь, який істотно підвищує гемоглобін. А разом з цим-збільшує в'язкість крові, що прямо також підвищує ризик утворення тромбів, холестеринових бляшок. А ось при зниженому гемоглобіні вживання всього 50 – 75 мілілітрів червоного вина на добу допомагає нормалізувати баланс заліза в крові буквально за 4 – 5 днів.
  5. Морепродукти. багаті на залізо, йод, вітаміни групи В та ненасичені жирні кислоти (включаючи омега-3 та омега-6). Особливо "небезпечні" жирні сорти риби, а також червона і чорна ікра. При неадекватному рівні гемоглобіну від них відмовлятися слід обов'язково.
  6. Бобові. багаті на омега-3 і залізо. Сюди ж можна віднести горох, квасоля. Зазначені мікроелементи зберігаються в бобових і при термічній обробці, і при сушінні.
  7. Гречана крупа. серед круп – гречка єдина підвищує гемоглобін завдяки високому вмісту заліза. Варто мінімізувати її вживання або ж готувати молочну кашу.
  8. Цитрусові. серед екзотичних фруктів саме в них – найвища концентрація аскорбінової кислоти, що збільшує біодоступність заліза. Замість цитрусових краще віддавати перевагу зеленим фруктам і овочам (за винятком яблук і бобових).

Варто врахувати, що потреба в гемоглобіні у дітей дошкільного віку – менше, ніж у дорослих. Тому і підвищений рівень заліза в крові для них більш небезпечний. Відповідно, дотримуватися вищевказані рекомендації для них слід обов'язково. А при виникненні будь-яких питань можна проконсультуватися з педіатром.

Народні засоби

Серед народних методів лікування дійсно ефективними (і рекомендованими самими лікарями) є:

  1. Муміє з водою. готується просто: на 1 склянку води додають 0,5 грам муміє (або 1 таблетку, якщо використовувати в такій формі). Пити натщесерце. Це допомагає нормалізувати водно-сольовий баланс, знизити в'язкість крові, прискорити засвоєння кальцію.
  2. Настій на основі кореня лопуха. також впливає на водно-сольовий баланс, уповільнює метаболізм. Для приготування такого відвару необхідно змішати 150 грам свіжих тертих коренів лопуха з 1 літром окропу, настоювати до повного охолодження. Приймати по 100 мілілітрів 4 рази на добу перед кожним запланованим прийомом їжі.
  3. Настоянка польового хвоща. має сильну сечогінну дію, знижує концентрацію натрію в крові, нормалізує швидкість метаболізму. Для приготування використовують сушені пагони рослини. 30 грам таких заливають склянкою окропу, настоюють 2 години, випивають залпом. Курс лікування - не більше 7 днів, далі робиться обов'язкова перерва на 5 – 10 днів (щоб мінімізувати навантаження на сечовидільну систему).
  4. Настоянка на основі алое. готується наступним чином: 35 грам м'якоті алое (без голок) заливають 200 мілілітрах міцного алкоголю (краще – самогону або спирту). Наполягати 1 тиждень в темному місці при кімнатній температурі. Вживати по 4-6 крапель 3 рази на день після їди. Замінити алое можна Агавою-біохімічний склад цих кімнатних квітів практично ідентичний.
  5. Настоянка календули. готову можна придбати практично в будь-якій аптеці. Але можна приготувати і самостійно в домашніх умовах. Буде потрібно 15 грам сухої основи календули і 150 мілілітрів горілки. Наполягати всього 2-е діб, вживати по 1 чайній ложці 2 рази на день (після сніданку і вечері).
  6. Настоянка гвоздики. хоч це вкрай гіркий засіб – воно допомагає швидко знизити біодоступність заліза. Для приготування настоянки слід змішати 8 сушених суцвіть гвоздики і 50 мілілітрів горілки. Наполягати 3-е діб. Приймати по 5 крапель 3 рази на день. Головне-не заїдати і не запивати. Краще взагалі після вживання кошти утримуватися від їжі і пиття наступні 1,5 години.

Інші методи

У тому випадку, якщо всі вищевказані методи лікування не принесли належного ефекту – лікарі призначають медикаментозну терапію. Основні рекомендації:

  1. Прийом препаратів на основі кальцію (кальцію хлорид) в терапевтичних дозах. Курс лікування може становити і 3 тижні, далі – обов'язкова перерва.
  2. Відмова від полівітамінних комплексів. також слід відмовитися від препаратів, в складі яких є вітаміни в-групи в терапевтичних дозах.
  3. У критичних випадках призначається госпіталізація. при цьому використовуються крапельниці на основі натрію хлориду, а також фізрозчину – допомагають знизити концентрацію того ж заліза в крові, забезпечити організм всіма поживними мікроелементами, прискорити виведення токсинів (які при зайвому гемоглобіні активно накопичуються).

При лікуванні в умовах стаціонару для лікарів головне завдання – встановити точну причину різкого підвищення гемоглобіну. І, якщо це можливо, повністю усунути цей фактор. На жаль, досить часто до зростання гемоглобіну призводить хронічні захворювання ендокринної системи, від яких повністю позбутися не вийде. Щоб нормалізувати стан хворого йому доведеться постійно дотримуватися вищевказаних рекомендацій в плані дієти.

Також для швидкого зниження гемоглобіну лікарі можуть призначати регідрон - це найбезпечніший метод нормалізації водно-сольового балансу. По суті, даний препарат-це набір мінералів і солей, рівень яких знижується при збільшення в'язкості крові .

Приймати регідрон слід не менше 4 діб у малих дозах (до 2 пакетиків на добу у формі готового розчину). Але варто врахувати, що прийом Регідрону в терапевтичних дозах може спровокувати дисфункцію сечовидільної системи, запалення сечоводів (якщо в нирках були камені і пісок) а також викликати симптоми токсикозу (через надлишок натрію, який при надлишку діє як токсин, а ще-знижує рівень калію в крові).

Цікаве відео

А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:

 

Висновок

Разом, зайвий рівень гемоглобіну може спровокувати загострення багатьох хронічних захворювань серцево-судинної системи. Але нормалізувати його рівень в більшості випадків вдається за допомогою коригування харчового раціону. Головні правила дієти-вживання кисломолочних продуктів і будь-яких інших, в складі яких міститься велика кількість кальцію.

Разом з цим слід відмовитися від тих продуктів, в яких є залізо, омега-3 кислоти, вітаміни в-групи, які збільшують біодоступність заліза, прискорюють біохімічні процеси з його використанням.