Які продукти харчування знижують гемоглобін в крові-список з 7 кращих

Підвищений гемоглобін – досить небезпечний стан, яке в 90% випадків вказує на збої в обмінних процесах, що відбуваються в організмі.

Також це може означати, що тканини і органи відчувають кисневе голодування, а підвищений гемоглобін – це захисна реакція організму на зниження кількості одержуваних поживних мікроелементів.

У будь-якому випадку, згідно з дослідженнями , знизити рівень гемоглобіну у чоловіків і жінок, в більшості випадків, можна за допомогою спеціалізованої дієти. Які ж продукти найкраще його знижують? А які, навпаки, не можна вживати?

Коли гемоглобін потрібно зменшувати?

У більшості випадків підвищення рівня гемоглобіну у дорослих доповнюється збільшенням в'язкості крові через порушення водно-сольового обміну. А густа кров призводить до збільшення ризику утворення тромбів, бляшок, згортання теж підвищується. Все це може доповнюватися:

  1. Гіпертензією (підвищенням артеріального тиску до критичного рівня);
  2. Тромбозами (якщо кровотік сповільнюється до того стану, коли в деяких судинах кров буквально згортається);
  3. Інфарктом (якщо тромбоз впливає Серцевий м'яз або живлять її кровоносні судини);
  4. Інсультом (якщо тромбоз впливає кровоносну систему головного мозку );
  5. Атеросклерозом (коли формуються холестеринові бляшки на стінках кровоносних судинах, утрудняючи тим самим нормальний кровотік).

Разом з цим, підвищення гемоглобіну може вказувати на патології в обмінних процесах, коли організм отримує в недостатній кількості кисень та інші поживні мікроелементи.

у деяких випадках підвищений гемоглобін є нормою. Таке відбувається, наприклад, у жителів гірських регіонів, де вміст кисню в повітрі істотно нижче.

Також гемоглобін і еритроцити закономірно підвищуються у курців, так як вони під час куріння вдихають чадний газ. Він, у свою чергу, створює нероздільні сполуки з гемоглобіном, тим самим деактивуючи молекулу. У цих випадках зменшувати рівень гемоглобіну не слід, так як організм буде відчувати постійне кисневе голодування.

Ще нерідко гемоглобін підвищується влітку або при регулярних фізичних навантаженнях, коли організм активно втрачає воду і мінерали (разом з потім). Але нормалізувати концентрацію гемоглобіну в цьому випадку досить просто – необхідно пити якомога більше води (влітку – від 3 літрів і більше).

Загальні правила харчування

При підвищеному гемоглобіні дієтологи рекомендують дотримуватися наступних порад і рекомендацій:

  1. Вживати продукти і страви, багаті на кальцій. цей елемент знижує біодоступність заліза. Тобто, уповільнює його засвоєння. А саме залізо є основним компонентом гемоглобіну і саме з його допомогою кисень і вуглекислий газ транспортуються до/з легких.
  2. Виключити з раціону продукти, багаті на вітаміни В 12 і В 9 . це теж допоможе знизити біодоступність заліза, уповільнити процеси генерації нових молекул гемоглобіну.
  3. Виключити з раціону продукти, багаті на залізо. до таких можна віднести яблука, зелень, яловичину, свинину, м'ясні субпродукти (печінка, легені, серце), рибу. Віддавати перевагу слід каш (за винятком гречаної крупи), молочних продуктів, макаронів. Раціон для кожного пацієнта повинен складатися індивідуально лікарем-дієтологом.

Якщо ж мова йде про дітей грудного віку, то їм нормалізувати гемоглобін допомагає материнське молоко. Якщо ж використовується штучне вигодовування (суміші), то слід на цей рахунок проконсультуватися з педіатром – той порекомендує такі суміші, де міститься мінімум заліза, вітамінів в-групи.

7 продуктів для зниження його рівня

Незначне підвищення гемоглобіну можна нівелювати за допомогою зміни раціону. Досить включити список продуктів, які уповільнюють засвоєння заліза, а також пригнічують кровотворну функцію. Але необхідно врахувати, що дотримуватися подібні дієти заборонено тривалий період. Більш того, в цьому випадку необхідно хоча б 1 раз в тиждень здавати кров на аналіз для встановлення норми гемоглобіну, щоб не спровокувати його зниження нижче допустимого рівня.

1. Кисломолочні продукти

Практично все молочні продукти містять велику кількість кальцію, що уповільнює біохімічні процеси з залізом, гальмує кровотворну функцію .

Особливо ефективні в цьому плані сметана, сир (краще віддавати перевагу тому, в якому – високий вміст жиру), сири. Козяче молоко і продукти на його основі також можна включити в дану групу.

Багато кисломолочні продукти містять у великій кількості казеїн – він загущает кров, збільшує рівень цукру. У деяких випадках це посилює перебіг захворювань серцево-судинної системи, тому рекомендується попередньо проконсультуватися з кардіологом.

2. Крупи (особливо рис)

За винятком гречаної-знижують гемоглобін, уповільнюють засвоєння заліза . Разом з цим містять мінімум глюкози (вуглеводів), в їх складі є клітковина.

Це один з кращих варіантів для зниження гемоглобіну, а разом з цим – очищення кишечника.

Рисова крупа містить цілий спектр дубильних речовин, які побічно загущают кров. Якщо і їсти рис, то слід віддавати перевагу тому, в якому мінімум крохмалю.

3. Фрукт

Можна вільно включати в раціон всі фрукти, тільки не червоні (а також морква і яблука). Відмінно підійдуть груші, сливи, агрус, смородина (біла), чорний барбарис.

Можна також вживати їх у формі сушки, то в ній концентрація вуглеводів (точніше, фруктози) в рази вище, ніж у свіжих фруктах, так що при цукровому діабеті вони можуть бути протипоказані.

4. Бобові

Сюди ж можна включити такі овочі, як горох (будь-яких сортів, як в свіжому, так і сушеному, пареному, консервованому вигляді).

Хоч в бобових і міститься незначна кількість заліза – дубильних компонентів в них в рази більше (наприклад, таніну). А вони якраз і знижують біодоступність заліза .

Але при цьому та ж квасоля має цукрознижувальну дію, що нівелює збільшення в'язкості крові . Дієтологи рекомендують бобові вживати в поєднанні з вершковим або топленим маслом – це дуже ситне блюдо, при цьому знижує гемоглобін миттєво.

5. Нежирні сорти м'яса

Зокрема, куряче філе практично не містить заліза. А разом з цим-вважається дієтичним продуктом, рекомендованим для вживання при хронічних захворюваннях серцево-судинної системи.

Вживати в їжу слід саме курячу грудку, але не смажену, а варену або запечену, без додавання рослинного масла (можна вершкове або топлене в невеликій кількості).

До речі, завдяки високому вмісту білкових сполук куряче філе прискорює регенераційні процеси гладкої мускулатури (з таких волокон і складаються стінки кровоносних судин ), що допоможе швидше реабілітуватися після інфаркту, інсульту (при відсутності незворотних процесів в організмі).

Також можна вживати грудку будь – якої іншої домашньої птиці, дичина-теж відмінний варіант. Головне-м'ясо повинно бути нежирним і його слід піддавати ретельній термічній обробці.

6. Чорний чай

Зелений теж можна сюди включити, але він менш ефективний саме для нормалізації концентрації. Зниження гемоглобіну досягається за рахунок таніну , якого в чорному чаї досить багато.

Також в ньому міститься кофеїн і антиоксиданти. Трав'яні чаї-не підійдуть, але можна додавати м'яту в невеликих кількостях.

7. Макаронні вироби

Добре знижують гемоглобін є тільки ті, які готуються не з цільнозерновий борошна. Пасту можна готувати і самостійно в домашніх умовах, додаючи в неї також невелика кількість крохмалю (використовують для більш швидкого загущення).

Але і зловживати не варто – якщо в раціоні будуть присутні тільки продукти на основі борошна, то це явно спровокує розлад шлунково – кишкового тракту, запор, при яких порушується цілий спектр обмінних процесів-все це побічно може збільшувати концентрацію гемоглобіну.

Що необхідно виключити з раціону?

Для більшої ефективності, при дотриманні дієти з раціону обов'язково виключають продукти, які не можна їсти при підвищеному гемоглобіні:

  1. Жирне м'ясо. особливо «небезпечні» яловичина, свинина, а також м'ясні субпродукти (печінка, легені, серце, нирки і так далі). М'ясо багате на залізо , а також вітаміни в-групи (тому залізо з таких продуктів легко засвоюється).
  2. Гранат і гранатовий сік. Гранат підвищує гемоглобін , а також артеріальний тиск. При гіпотонії – вкрай корисно включати в раціон, але при підвищеній в'язкості крові – слід повністю виключити.
  3. Жирні сорти риб . багаті на омега-3 кислоти, які прискорюють перебіг більшості міжклітинних метаболічних процесів. Слід мінімізувати їх вживання. Сюди ж можна включити і інші морепродукти, включаючи устриці, креветки, червону і чорну іскру, морську капусту.
  4. Курячі яйця . а точніше – саме жовтки (а ось білки – незначно, але все ж знижують гемоглобін). Перепелині також краще виключити з раціону.
  5. Спеції. особливо сильно підвищує гемоглобін куркума (в ній міститься не тільки залізо, зелень (петрушка, кріп, базилік), але і вітаміни в-групи). Краще тимчасово відмовитися від їх вживання зовсім.
  6. Вишня та черешня. ці ягоди піднімають рівень гемоглобіну нітрохи не гірше граната і гранатового соку.

Інші рекомендації

Лікарі при підвищеному гемоглобіні також рекомендують:

  1. Мінімізувати фізичні навантаження. це допоможе нормалізувати водно-сольовий баланс, знизить артеріальний тиск, в'язкість крові.
  2. Пити якомога більше води. і головне – без газу, так як міститься в такій воді вуглекислий газ незначно підвищує біодоступність заліза (за рахунок стимуляції слизової шлунково-кишкового тракту).
  3. Відмова від полівітамінних комплексів. особливо важливо виключити прийом вітамінів групи в.

Цікаве відео

А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:

 

Висновок

Разом, знизити гемоглобін цілком реально коригуванням харчового раціону. Дотримуватися подібну дієту тривалий термін не рекомендується, при цьому слід щотижня здавати кров на аналіз для визначення концентрації заліза в крові.

Оптимальну дієту при цьому допоможе скласти дієтолог (з урахуванням індивідуальної фізіології пацієнта, номінального рівня цукру в крові). У тому випадку, якщо дієта не допомагає нормалізувати стан, то призначається медикаментозна терапія, спрямована на пригнічення кровотворної функції (нерідко для цього можуть використовуватися і гормональні препарати).