Чи існує зв'язок між харчуванням людини та рівнем тромбоцитів у крові?
Тромбоцити &8212; це білкові без'ядерні сполуки, необхідні для формування тромбів шляхом контакту з колагеном. Формування тромбів відбувається, наприклад, при пошкодженні стінок судин.
Факторів, які провокують спайку тромбоцитів – безліч.
Чи можна будь-якими коригуваннями свого харчового раціону стимулювати або пригнічувати їх синтез?
Згідно з дослідженнями, рівень тромбоцитів в крові можна змінювати за допомогою харчування, включаючи і виключаючи з нього певні продукти.
У цій статті ми обговоримо, якого раціону слід дотримуватися, щоб збільшити концентрацію тромбоцитів в крові, а якого &8212; щоб її зменшити.
Зміст
Загальні відомості про тромбоцити
Основна функція тромбоцитів – це формування пробок, які закривають пробої в судинах . Відбувається це за рахунок адгезії і агрегації, що провокується тим же колагеном, тромбіном, тромбоксаном.
В певних умовах агрегація може відбувається і без пошкодження стінок судин, наприклад, при підвищеній концентрації тромбоцитів. Саме через це формуються тромби, бляшки, що в підсумку може викликати і інсульт, і інфаркт. В такому випадку, необхідно дотримуватися дієти для зниження тромбоцитів .
Кров'яні пластинки побічно також беруть участь в процесах транспортування поживних компонентів через кровоносну систему, регулюючи артеріальний тиск, роботу гладкої мускулатури.
А виробляються тромбоцити, як і будь – які інші формені елементи крові, в червоному кістковому мозку з плазми крові (переважно альбуміну-однієї з найпростіших форм амінокислот). Відповідно, для регулювання процесу їх вироблення необхідно надавати дію на концентрацію білків в плазмі крові.
Раціон людини лише побічно впливає на рівень тромбоцитів в крові. Якщо ж концентрація істотно відрізняється від норми, то це може вказувати на деякі інфекційні захворювання, а також хвороби ендокринної системи .
У жінок також значне коливання рівня тромбоцитів в більшості випадків є нормою і пояснюється фізіологією їх організму (наприклад, при менструації рівень падає аж до 75 тисяч одиниць на мікролітр крові, тоді як в інший час показник тримається на рівні 180 тисяч одиниць на мікролітр).
Як харчування впливає на їх вміст у крові?
Більшу частину поживних мікроелементів людина отримує з їжі, в тому числі і білки. Ті, в свою чергу, переробляються до найпростіших амінокислот, які організм і використовує в багатьох біохімічних процесах.
Основний білок плазми крові – це альбумін. Здебільшого з нього і формуються тромбоцити. Альбумін організм виробляє самостійно в печінці, але для стимулювання цього процесу потрібні вітаміни, мінерали та амінокислоти .
Відповідно, для підвищення концентрації тромбоцитів необхідно просто нормалізувати свій харчовий раціон, включивши в нього білки, мінерали, вітаміни, А також достатню кількість рідини.
7 продуктів, що підвищують їх рівень
K продуктів, які допоможуть підвищити тромбоцити , можна віднести:
- Сіль. дає організм хлор і натрій. Останній зазначений елемент бере участь у водно-сольовому обміні. При підвищенні натрію-знижується калій і організм для нормалізації їх балансу прискорює виведення того самого натрію. А відбувається це через сечовидільну систему. Відповідно, концентрація рідини в крові падає, вона стає густішою і концентрація тромбоцитів зростає (хоч кількість і залишається колишнім).
- Барбарис. особливо добре допомагає швидко підвищити рівень тромбоцитів настоянка їх листя барбарису. Ключова його користь-наявність в складі великої кількості вітаміну А, який побічно стимулює вироблення кров'яних пластинок з мегакаріоцитів.
- Алкоголь. теж призводить до різкого порушення водно-сольового балансу, стимулює виведення рідини. Тому щільність крові зростає, показник концентрації тромбоцитів – також. І, до речі, саме тому у алкоголіків ймовірність виникнення тромбозів істотно вище.
- Лляне масло. у ньому містяться ненасичені жирні кислоти (близько 60% від усіх жирів, що входять до складу масла). А омега - 3 і омега-9, які якраз до них і відносяться, стимулюють кровотворну функцію.
- Кунжутне масло. за своїм хімічним складом дуже схоже на лляне, має ненасичені жирні кислоти, тим самим регулюючи кровотворну функцію.
- Мед. За рахунок наявності мінералів, а також заліза, фосфору, цинку – незначно підвищує тромбоцити.
- Кропива. найкраще вживати в поєднанні з молоком, а також медом – це дозволяє позбутися від гіркуватого присмаку.
5 продуктів, що знижують їх рівень
Для зниження норми тромбоцитів в крові в раціон слід включати наступні продукти:
- Буряк. серед овочів одна з найбагатших на залізо, тому стимулює переважно вироблення еритроцитів. А ще затримує воду в організмі завдяки високому вмісту клітковини.
- Банани. за рахунок наявності в складі заліза (до 1 мг на 100 грам) сприяють виробленню еритроцитів, але зловживати бананами не варто – в їх складі є маса простих вуглеводів, які при надлишку трансформуються до жирних кислот.
- Кава. дія виходить спірним, так як через нього зростає також кров'яний тиск. Рівень тромбоцитів знижується всього на 5-10 одиниць на мікролітр.
- Часник. здебільшого – нормалізує баланс формених елементів, а разом з цим допомагає організму вивести продукти життєдіяльності різного роду інфекцій.
- Червоне вино. сприяє виробленню еритроцитів , а ось концентрацію тромбоцитів знижує, але ефект діє короткий проміжок часу. При зловживанні будь-якими алкогольними напоями дія виходить зворотне за рахунок дисбалансу водно-сольового обміну. Відносно "безпечно" вживати всього 30-40 мілілітрів червоного вина безпосередньо під час прийому їжі.
Цікаве відео
А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:
Висновок
Таким чином, зміною раціону дійсно можна побічно регулювати вміст тромбоцитів в крові.
Але не слід забувати, що самолікування може бути вкрай небезпечним. Перед коригуванням раціону рекомендується проконсультуватися з терапевтом, а той, якщо необхідно, випише направлення до вузькопрофільних лікарів для більш детальної діагностики.