поради про те, як знизити фібриноген в крові і чим небезпечне його підвищення понад норму

Від здоров'я серцево-судинної і кровоносної систем безпосередньо залежить загальний стан людського організму.

Серед значущих факторів важливо виділити нормальне функціонування органів і тканин, складових кровоносну систему і здатність крові виконувати свої функції:

  1. Доставляти в клітини розчинений кисень за допомогою дії гемоглобіну;
  2. Здійснювати захисну функцію за допомогою лейкоцитів;
  3. Обумовлювати згортання крові за допомогою тромбоцитів і фібриногенів.

Фібриноген виробляється в печінці, він грає завершальну роль в процесі утворення кров'яних згустків. Рівень фібриногену, поряд з рівнем тромбоцитів , показує густоту крові, визначає ризик розвитку тромбоутворення.

Згідно з дослідженнями, щоденне харчування людини має значний вплив на рівень вмісту фібриногену та тромбоцитів у крові. У цій статті ми обговоримо правила дієти та конкретні продукти, які допоможуть зменшити фібриноген.

Чим небезпечні відхилення рівня від норми?

Кількість фібриногену коригується в різні життєві періоди. На його рівень свій вплив надає безліч факторів, серед яких:

  1. Спадковість та генетична схильність;
  2. Хвороби;
  3. Харчування;
  4. Спосіб життя в цілому.

Надмірне підвищення рівня фібриногену загрожує, перш за все, тромбоутворенням в судинах. Різке підвищення можуть спровокувати:

  1. Запалення, що виникли в результаті вірусного або інфекційного процесів;
  2. Певні захворювання, що провокують високий рівень фібриногену;
  3. Відмирання тканин.

Разом з тим небезпечні і знижені значення. зниження фібриногену сприяє втрати організмом здатності згортати кров для зупинки кровотечі, що може надати вкрай несприятливий вплив при відкритих ранах, подряпинах, порізах, при пологах і менструації.

Серед причин, що обумовлюють низький фібриноген, можна виділити наступні:

  1. Токсикоз (під час вагітності, також – гестоз);
  2. Нестача вітамінів групи С і в;
  3. Синдром ДВС.

Проблему підвищеного або зниженого рівня фібриногену необхідно вирішувати за допомогою застосування комплексного, систематичного і всеосяжного підходу.

Важливо врахувати всі особливості організму, вік, масу тіла, стать, стан статевого розвитку, загальний стан організму і потенційно здатні виникнути проблеми і т.д. для цього треба обов'язково відвідати лікаря-терапевта, обговорити з ним ситуацію, що склалася і спробувати спільно знайти максимально ефективне і прийнятне рішення.

при небезпечно низьких ( або навпаки, надмірно високих) значеннях лікар, швидше за все, призначить медикаментозне лікування.

Однак це не означає, що з проблемою можна впоратися виключно шляхом прийому фармацевтичних препаратів. Прийом ліків обов'язково підкріплювати правильним систематичним харчуванням і здоровим способом життя.

Важливо також відмовитися від шкідливих звичок і врахувати максимально повну кількість факторів, здатних безпосередньо або специфічно впливати на організм, впливаючи в тому числі на фібриноген.

Навіщо стежити за ним під час вагітності?

Особливої згадки заслуговує значимість прийнятного рівня фібриногену під час вагітності. Зокрема, недолік фібриногенів в результаті несприятливо позначиться на здатності організму зупиняти кровотечу. у процесі пологів це може призвести до небезпечно високого рівня крововтрат.

Для вагітних жінок норма вмісту фібриногену в крові становить:

  1. Перший триместр – 2,3 - 5 (грам / літр);
  2. Другий триместр – 2,4 – 5, 1( грам / літр);
  3. Третій триместр-3,6-6, 2 (грам/літр).

Навіть якщо на всьому протязі вагітності спостерігаються коректний рівень, за ним важливо стежити аж до пологів, оскільки на його рівень може впливати гестоз – форма токсикозу, потенційно здатна проявитися на останніх етапах вагітності.

20 продуктів для його зниження

Дієта, що знижує концентрацію фібриногену при його підвищеному рівні, повинна містити такі продукти:

  1. Морська риба-благотворний вплив споживання морської риби обумовлюється вмістом в її складі великої кількості ненасичених жирів, що сприяють поліпшення складу крові ;
  2. Оливкова олія;
  3. Буряк-оскільки цей продукт не тільки розріджує кров , а й попереджає широкий спектр серцево-судинних захворювань;
  4. Малина-в розрідженні крові полягає одна з найважливіших здібностей малини;
  5. Зелений чай-неміцний зелений чай благотворно впливає на в'язкість крові ;
  6. Лук-дією, подібним з механізмом впливу цибулі, володіє також Вербова кора, різноманітні трави;
  7. Журавлина - дуже благотворно впливає на склад крові в цілому;
  8. Вишня, Червона і чорна смородина-корисний вплив на кров досягається за допомогою кумарину;
  9. Червоне сухе вино - особливо рекомендується пити під час застілля, де на столі присутня жирна і смажена їжа;
  10. Імбир-сприяє розрідженню крові і зниження рівня фібриногену;
  11. Куркума;
  12. Печінка;
  13. Пророщена пшениця;
  14. Авокадо;
  15. Ківі;
  16. Мигдаль;
  17. Лимон;
  18. Чорна кава;
  19. Часник;
  20. Морепродукти.

При плануванні раціону важливо приділити увагу наступним нюансам:

  1. Забезпечити щоденний прийом їжі в один і той же час (режим харчування);
  2. Приділити увагу розподілу прийому протягом дня вуглеводів, білків і жирів;
  3. Врахувати індивідуальні особливості, першочергові потреби і непереносимості організму;
  4. Треба вживати максимум продуктів, що сприяють зміцненню серцево-судинної системи і всього організму в цілому;
  5. Додайте продукти, що зменшують кількість фібриногену.

Для розрідження крові і зниження фібрину важливо пити і достатню кількість чистої води. У загальному випадку фахівці рекомендують споживати воду в обсязі від 1 до 2-2,5 літрів в день в залежності від індивідуальних особливостей організму. При розрахунку рекомендованих обсягів споживання враховуються:

  • Маса тіла і частка м'язової маси;
  • Наявність певних захворювань;
  • Здатність організму виводити і засвоювати розчинені у воді корисні речовини (стан нирок, печінки і т.д.).

Народні засоби для його зниження

Для підтримки зусиль по нормалізації складу крові у деяких випадках доцільно користуватися перевіреними народними способами. Серед них слід звернути увагу на наступні:

  1. Приймемо наттогінази - ензиму, що витягується з відварених ферментованих бобів. Суть прийому наттогінази полягає в досягненні граничних значень коагуляції, при яких наттогіназа приступить до розщеплення фібрину, що утворюється з фібриногену. Приймати слід на порожній шлунок, до 300 мг щодня.
  2. Прийом комбуччі - натурального ферментованого чаю, одержуваного із застосуванням «чайного гриба». Слід приймати обережно, а також відмовитися За тиждень до менструації або за кілька тижнів до планованої операції. Серед потенційно можливих побічних ефектів: головні болі, висипання, діарея, нудота, болі в животі.
  3. Інші рецепти на основі відварів і настоїв трав, кори верби і берези - кількість рецептів величезна, проте користуватися ними рекомендується з великою обережністю, попередньо провівши консультацію з фахівцем.
  4. Прийом сирої цибулі та часнику натщесерце.

Крім того, дуже важливо забезпечити достатній вміст магнію, що сприяє насиченню крові киснем.

Серед вітамінів, на які варто звернути увагу і за згодою лікаря приймати в якості додаткового харчування, можна виділити:

  • E;
  • B (особливо, B12);
  • C.

А що піднімає його рівень?

Серед продуктів, споживання яких веде до швидкого підняття фібриногену, важливо вказати наступні:

  1. Каші (особливо з гречаної крупи);
  2. Курячі та перепелині яйця;
  3. Гранатовий сік;
  4. Ананас;
  5. Банан;
  6. Крем;
  7. Картопля;
  8. Шпинат;
  9. Кропива;
  10. Кенза (коріандр);
  11. Наваристі м'ясні супи, холодці, холодці, заливне;
  12. Капуста і салат.

Інші важливі рекомендації

Нормалізації рівня фібриногену можна домогтися шляхом виконання вищенаведених порад і рекомендацій. У той же час підтримати його прийнятний рівень, домогтися вмісту всіх речовин в крові на належному рівні, забезпечити здоров'я серця, судин і всього організму можна тільки шляхом застосування комплексного підходу, що включає в себе, крім правильного харчування, наступні компоненти:

  1. Заняття спортом - крім загальнозміцнюючого впливу, деякі види спорту особливо стимулюють позбавлення від антикоагулянтів (аеробіка, водні види спорту);
  2. Екологічна ситуація - якість вдихуваного повітря неминуче відбивається на стані організму;
  3. Відмова від шкідливих звичок - алкоголь в малих дозах (червоне сухе вино, коньяк) здатний поліпшити загальну картину крові, проте надмірне його споживання значно погіршує ситуацію, ще гірше впливає тютюнопаління;
  4. Споживання чистої води - відчуття спраги, що виявляється в сухості ротової слизової, вже свідчить про значний ступінь зневоднення. Недостатнє споживання води неминуче може підвищити ризик тромбоутворення, в той час як щоденний прийом 1 – 2 л води сприяє розрідженню крові.

Таким чином, для нормалізації вмісту фібриногену необхідно:

  1. Встановити першопричину стану (якщо першопричина-наявність захворювання, то, в першу чергу, необхідно боротися з ним);
  2. Скорегувати харчування, прийом додаткових поживних речовин;
  3. Виключити з раціону продукти, споживання яких критично підвищує рівень вмісту фібриногену;
  4. Забезпечити підтримку лікування методами народної медицини (при можливості і необхідності);
  5. Підтримати лікування відмовою від шкідливих звичок, заняттям спортом, диханням.

Отриманий результат важливо закріпити. В окремих випадках за рівнем вмісту різних речовин в крові необхідно стежити особливо ретельно (наприклад, при вагітності або його плануванні, в ситуації наявності хронічних захворювань і т.д.), в інших необхідності в жорсткому постійному контролі немає.

Проте приходити на прийом до лікаря і здавати аналізи необхідно регулярно. Профілактика не тільки обходиться дешевше, але і частіше, ніж лікування дає позитивний результат.

Цікаве відео

А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:

 

Висновок

Важливо пам'ятати про те, що тільки комплексний і системний підхід здатний нормалізувати кількість фібриногену і поліпшити загальний склад крові. Для цієї мети можна використовувати спеціальну дієту, зміна способу життя, народні засоби, а також вітамінні і мінеральні комплекси.