Топ 7 продуктів харчування, які містять альбумін і підвищують його рівень в крові
Альбуміни-це найпростіші водорозчинні білки, які організм людини переважно виробляє самостійно в клітинах печінки.
Їх ключова функція – зв'язує. Вони ж є основою плазми крові (мається на увазі, основа, розчинена в рідині), спинномозкової рідини, за рахунок чого і транспортуються поживні мікроелементи.
У цій статті ми обговоримо, які продукти слід вживати, щоб підвищити рівень альбуміну? А які навпаки-знижують його вміст в крові?
Зміст
Для чого взагалі потрібен альбумін?
Кров здебільшого складається з білків, вони ж входять до складу гемоглобіну . Альбумін займає близько 55% всіх білків в крові, а також в спинномозковій рідині. Він легко зв'язується з поживними мікроелементами, а також форменими елементами, сприяючи їх нормальному транспортуванню по кровоносній системі .
Крім цього, в мембранах практично всіх клітин людського організму є медіатори, що реагують на альбумін. Саме завдяки цьому організм регулює процес міжклітинного метаболізму, дозволяючи клітинам отримувати поживні мікроелементи з крові, в тому числі і кисень (а також передавати в клітини гемоглобіну вуглекислий газ для подальшого виведення з організму як надлишкового продукту життєдіяльності).
Чим небезпечний низький альбумін? тим, що організм просто не буде отримувати поживні мікроелементи, хоча в їжі вони будуть присутні. Разом з цим порушується ще й в'язкість плазми крові , що збільшує підсумкову кислотність крові.
7 продуктів для підвищення його рівня
Насамперед варто вказати, що більшу частину альбуміну людський організм виробляє самостійно з найпростіших амінокислот, іменованих як альбуміноїди. Відповідно, багаті саме на даний компонент продукти і слід включати в їжу, щоб підвищити рівень альбуміну. Де і в яких продуктах його можна зустріти?
1. Кисломолочні продукти
Практично всі без винятку містять альбуміноїди та найпростіші білки , які згодом і переробляються печінкою до альбуміну. Для підвищення його рівня особливо корисні жирний сир, сири на основі козячого молока, сметана.
Але зловживати ними все ж не варто, так як в кисломолочних продуктах високий показник кальцію - він пригнічує деякі кровотворні функції, наприклад, вироблення гемоглобіну .
2. Яєчний білок
Містить сироватковий протеїн, який і відноситься до альбуміноїдів. Незначна його частина є і в жовтках, але в пов'язаному з жировими молекулами вигляді, що дещо уповільнює їх переробку печінкою.
У сирих яйцях концентрація альбуміноїдів вище, в смажених або варених чимала частина цих компонентів розпадається на похідні компоненти.
Саме тому, щоб підвищити рівень білка в крові , лікарі рекомендують вживати саме сирі перепелині яйця . На відміну від курячих – вони не можуть переносити сальмонельоз.
3. Яловичина
Причому, краще нежирна яловичина, з мінімальною термічною обробкою. Найкраще готувати на пару або запікати, якщо ж смажити, то тільки до стану»Medium Rare" .
Але разом з цим м'ясо – «важкий» для шлунково-кишкового тракту продукт, тому зловживати ним також не варто, особливо при наявності гастриту або виразки шлунка.
4. Бобові
Свіжі горох і квасоля також багаті на альбуміноїди. Тільки вживати їх слід саме в свіжому вигляді, без термічної обробки , не консервовані.
Одна з особливостей бобових – вони можуть викликати метеоризм, тому також зловживати не варто.
5. Гречана крупа
Одна з небагатьох круп, в складі якої велика кількість простих білків, переробляються згодом в альбумін за допомогою печінки.
Також гречана крупа містить чималу кількість заліза, завдяки цьому гречка ще й збільшує гемоглобін .
6. Картопля
Багатий не тільки на альбуміноїди, але ще і на прості вуглеводи, які як раз і прискорюють переробку білків до альбуміну.
Вживати слід саме варену або запечену картоплю, а не смажену.
7. Курятина
Найкраще підходить куряча грудка. Вона багата на білки, але при цьому практично не містить жирів, саме через що куряче м'ясо вважають за краще вживати спортсмени, що займаються силовими видами спорту і активно нарощують м'язову масу.
Але, по суті, близько 20 грам на 100 грам курятини – це саме альбуміноїди, необхідні печінки для вироблення альбуміну.
Інші важливі правила
Підвищити альбумін в крові допоможуть ще наступні поради:
- Дотримання збалансованого раціону. для вироблення альбуміну в організмі в достатку повинні бути вітаміни А, в-групи, натрій, кальцій, фосфор, залізо, цинк. Тобто, організм повинен отримувати всі ці речовини, а це можливо тільки при ретельно збалансованому і різноманітному раціоні.
- Обов'язково снідати. причому, сніданок слід робити багатим саме на білки і вуглеводи, а ось жир – мінімум. Саме тому відмінно підходять мюслі з додаванням свіжих фруктів, типу бананів, ягід.
- Займатися спортом. фізична активність стимулює біохімічні процеси з переробкою білків до амінокислот і далі – до альбуміну в тому числі. Однак при занятті силовими видами спорту рекомендується збільшити і кількість вживаних білків. З цього приводу краще проконсультуватися з фахівцем зі спортивного харчування.
- Пройти комплексне медичне обстеження. деякі різновиди інфекцій провокують різке зниження рівня гемоглобіну . А почати і зовсім варто з відвідування стоматолога, лікування зубів.
Що знижує його вміст у крові?
По суті, щоб знизити рівень білка в крові (в тому числі і альбуміну) досить включити в раціон продукти, які практично не містять прості білки. До таких можна віднести:
- Овочі та фрукти. вони багаті на вітаміни, клітковину, мінерали, але ось білки – або дуже мало, або зовсім відсутні. Якщо саме овочі і фрукти складають основу харчового раціону, то рівень альбуміну буде поступово знижуватися.
- Висівковий хліб. також практично не містить білки, але при цьому має клітковину, що допомагає комплексно прискорити метаболізм, роботу кишечника.
- Будь-які крупи, за винятком гречки. той же рис має в складі чимало білка, але велика їх частина – складні, які не є альбуміноїдами. Відповідно, на рівень альбуміну в крові практично не впливають.
- Нежирні сорти річкової риби. містять трохи простих білків, зате в них чимало мінералів, вітамінів, ненасичених жирних кислот. Тільки необхідно вживати саме нежирні сорти.
Цікаве відео
А зараз пропонуємо Вам ознайомиться з відео:
Висновок
Разом, альбумін переважно виробляється печінкою з простих білків. Саме їх зміст в раціоні і слід збільшувати. Найкраще для цього підходять кисломолочні продукти, нежирні сорти м'яса, бобові.
Але такого раціону слід дотримуватися тривалий період, так як організм виробляє порівняно невелику кількість альбуміну щодня. Відповідно, щоб нормалізувати його концентрацію потрібно, як мінімум, 10 – 15 днів, а часом і більше.