Як лікувати печінку вівсом-5 корисних властивостей і поради, як його правильно заварювати і пити

Овес вважається одним з найбільш корисних рослин для нашого організму. Він прекрасно допомагає при проблемах з шлунково-кишкового тракту і травленням.

Дослідження підтверджують, що систематичне вживання вівса покращує функціонування печінки, а також позитивно впливає на роботу підшлункової залози і кишечника, допомагаючи пацієнтові швидше оговтатися від збоїв в роботі цих органів.

Однак потрібно чітко усвідомити правила приготування і прийому лікарських засобів на основі вівса для лікування печінки, а також ознайомитися з показаннями і протипоказаннями до застосування даної рослини. Тільки в такому випадку овес принесе максимум користі і не зробить шкоди.

5 лікувальних властивостей

Правильно приготовані вівсяні продукти (неважливо відвар це, настій або каша) при систематичному вживанні допомагають відновити роботу печінки, підшлункової залози, шлунка і кишечника.

Всі лікувальні властивості вівсяних продуктів для шлунково-кишкового тракту можна об'єднати в п'ять пунктів:

  1. Запуск регенеративних процесів в печінці . Регулярне вживання вівса в будь-якому вигляді допомагає активувати регенеративні процеси в печінкових тканинах;
  2. Очищення та виведення токсинів. Овес допомагає вивести шлаки, токсини і відновити обмінні процеси в печінці, а також у всьому організмі;
  3. Знімає запалення . Овес здатний зняти запалення в органах шлунково-кишкового тракту. У його складі містяться речовини, які вважаються природними протизапальними компонентами. Тому овес широко застосовується при лікуванні виразки, гастриту і панкреатиту;
  4. Прискорює метаболізм . У складі рослини містяться ферменти, подібні з тими, що виробляє підшлункова залоза. Ці ферменти є важливими компонентами нормального засвоєння основних елементів (жирів, білків і вуглеводів). При порушенні вироблення ферментів природним шляхом (тобто самої підшлункової), може допомогти овес, який відновить ферментацію і налагодить метаболічні процеси в організмі;
  5. Підвищує загальний імунітет . Ні для кого не секрет, що добре функціонуючі органи шлунково-кишкового тракту і печінку це і свідомо міцний імунітет. Адже саме ці органи відповідають за засвоєння всіх корисних мікро - і макроелементів і виведення небажаних продуктів обміну, токсинів і надлишок жовчі. Якщо налагодиться робота печінки, то підвищиться і імунітет. Але врахуйте, що чистка печінки вівсяним напоєм &8212; заняття дозволене не всім. Тому перед процедурою уточніть можливі наслідки у свого лікаря.

Коли треба проводити чистку вівсом?

Чистка вівсяним напоєм є однією з найбільш ефективних. Особливо це стосується тих пацієнтів, які страждають від запальних процесів в шлунково-кишковому тракті або печінковій залозі.

Визначити самостійно ознаки, що сигналізує про те, що пора почистити печінку, цілком реально. Але самодіагностика ніколи не замінить повноцінного обстеження у лікаря, тому не нехтуйте ним.

Симптоми необхідності очищення печінки:

  1. Гіркий смак у ротовій порожнині;
  2. Постійна печія;
  3. У правому боці виникають хворобливі відчуття;
  4. Постійна тяжкість на шлунку (особливо після їжі);
  5. Проблеми зі сном;
  6. Часті сильні головні болі.

Це загальні ознаки, які найчастіше вказують на зашлакованість організму і необхідність виведення токсинів з печінки.

перш за все, якщо ви помітили кілька з цих ознак у себе, то звернися за повним обстеженням в клініку.

Тільки за умови отримання повної клінічної картини можливе призначення ефективного лікування.

Що дасть така процедура?

Очищення вівсяним напоєм є, мабуть, найбезпечнішим способом детоксикації в домашніх умовах.

Рослина допомагає:

  1. Підвищити захисні функції організму( в тому числі і зміцнити загальний імунітет);
  2. Полегшити хронічний кашель і полегшити симптоми астми;
  3. Зняти запалення при загостренні виразкової хвороби, панкреатиту або гастриту;
  4. Вивести камені з нирок;
  5. Знизити рівень цукру в крові і очистити кров ;
  6. Очистити судини від холестерину;
  7. Поліпшити склад крові ;
  8. Відновити нормальний нирковий функціонал;
  9. Запускає регенеративні процеси в печінці (за рахунок нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту і зниження навантаження на залозу).
  10. Поліпшити настрій і позбавити від хронічної втоми .

Як правильно підібрати сировину?

Овес, який ви бачите на полицях магазинів і супермаркетів, відрізняється від спеціального лікувального вівсяного сировини.

Для приготування цілющого напою не підійдуть і стандартні пластівці»Геркулес" , оскільки вони вже є переробленим і обробленим продуктом і не містять тих компонентів, які так важливі в вівсяному напої для чищення.

Не підійде вам і те просо, яке продається відрами на ринку, оскільки дуже часто така сировина оброблено хімікатами від бур'янів і грибних спор.

Найбільш придатними для приготування відвару є ті зерна, які продаються в спеціалізованих магазинах здорового харчування або в аптеках.

Найякіснішими вважаються наступні марки:

  1. ЖИТНИЦЯ здоров'я. цей сорт випускається в упаковках по 400 г і 800 г його можна використовувати як для чищення печінки, так і для дієтичного харчування при схудненні;
  2. Леовіт Нутріо . Цей сорт вже має приставку "Овес для заварювання". Це спеціально відібрані вівсяні зерна в упаковці вагою 210 г. у кожних 100 г сировини міститься до 10 г білка, до 56 г вуглеводів і до 7 г жиру;
  3. ТОВ "Кадр 9" . Допомагає очистити печінкову залозу від токсинів і шлаків, а також зняти набряклість, усунути прищі і запалення на шкірі. Відваром на основі цієї сировини можна вмиватися, а також додавати його в косметичні маски. Сировина розфасована в упаковки по 250 г.

Підготовка до процесу детоксикації

Будь очисний процес вимагає попередньої підготовки, оскільки різка зміна раціону може привести до збою в роботі органів і «шокувати» ваш організм.

1. Очистіть кишечник. після того як ви почнете чистити печінку, всі токсини почнуть виводитися з організму через кишечник. Якщо він вже буде засмічений і непрацездатний, то токсичні речовини почнуть накопичуватися в ньому, і все це призведе до серйозних наслідків (наприклад, до отруєння).

Для того щоб це не сталося, потрібно заздалегідь провести чистку кишечника. Можна вдатися до допомоги медикаментів. Бажано вибирати для цих цілей ліки на рослинній основі. В ідеалі можна використовувати різні трави зі послаблюючу дію.

2. Почніть дотримуватися спеціальної дієти. після того як очищення кишкового тракту буде вироблено, за дві-три доби до чищення печінки потрібно спланувати свій раціон і перейти на нього.

Виключіть з меню смажену, жирну, гостру і солону їжу. Відмовтеся від консервації і копченостей, зведіть до мінімуму солодке і цукор, гриби. Замініть все це стравами з нежирних сортів риби і м'яса, приготованими на пару.

Додайте також корисні для печінки овочі , фрукти , сухофрукти жовтого кольору (наприклад, абрикоси і курагу, лимони, хурму, жовтий солодкий перчик і т.д.).

Утримайтеся від масла, пийте якомога більше води (можна додавати в неї кілька крапель лимонного соку).

Як тільки ви повністю перейдете на подібне харчування, то можете переходити до чищення печінки.

6 варіантів процедури очищення (рецептів)

Всупереч думці про те, що для чищення підходить тільки класичний відвар, скажімо, що існує кілька рецептів можливих вівсяних напоїв, які підійдуть як для чищення, так і просто в якості допоміжного компонента при дієтичному харчуванні.

Не кожен з рецептів підходить абсолютно всім пацієнтам, тому перед тим як вибрати щось для себе, проконсультуйтеся з фахівцем. До складу деяких напоїв можуть входити продукти, здатні викликати алергію або нетравлення. Будьте уважні!

1. Класичний вівсяний напій

Класичний відвар для лікування печінки підходить практично всім, оскільки в ньому немає ніяких сторонніх компонентів. Приготувати такий напій з вівса можна декількома способами: його можна заварити в каструлі і запарювати в термосі. Найкраще, звичайно, вибрати старовинний спосіб і зробити засіб в каструльці, але тут все залежить від ваших можливостей і переваг.

Приготування напою в каструлі( з додаванням меду і лимона):

  1. Набираємо в стакан добре промите вівсяне сировину, заливаємо його літром очищеної води з холодильника (вода повинна бути вже охолодженої), залишаємо сировину до тих пір, поки воно не розбухне.
  2. Висипаємо склянку набряклих зерен і додаємо дві склянки води.
  3. Включаємо конфорку, потім чекаємо поки зерна закиплять, підкручуємо вогонь на мінімум і в такому стані варимо напій ще хвилин 15-20 під кришкою.
  4. Вимикаємо конфорки, знімаємо каструльку з відваром з плити, вкутуємо в теплу тканину (шарф, ковдру або шаль) і залишаємо на добу.
  5. Через день «роздягаємо» ємність і отриману кашку відкидаємо через сито до тих пір, поки структура не стане одноманітною і однорідною.
  6. Весь вівсяної кисіль можна присмачити 1 ст.ложкою меду і знову довести до кипіння.
  7. Тепер остудіть суміш, додайте сік одного середнього лимончика, перелийте в чисту банку і залиште в холодильнику.

Як його правильно пити? Приймати такий кисіль потрібно 14 днів по кілька чайних ложечок натщесерце вранці і ввечері для дорослих. Дітям вистачить однієї ложки в день.

Більш відомий класичний напій можна також приготувати для пацієнтів з гепатитом або гастритом:

  1. У каструлю залийте 0,5 л очищеної води;
  2. Додайте туди півсклянки вівсяної сировини;
  3. Залиште цю суміш у холодильнику на 12 днів;
  4. Після того як термін закінчиться, вийміть каструльку і прокип'ятіть вміст;
  5. Після того як суміш закипить, поваріть її ще з півгодинки під кришкою;
  6. Залиште напій на ніч, а вранці долийте туди ще 0,5 л очищеної холодної води;

Як лікувати печінку таким відваром? Пийте його по 2 ст.ложки щодня по три рази на добу.

Рецепт приготування настою в термосі

На відміну від двох попередніх способів, цей варіант не піддає сировину сильної термічній обробці. Існує кілька правильних варіантів, як заварювати овес в термосі:

Варіант 1:

  1. Намеліть в кавомолці стакан вівсяного сировини (консистенція
  2. Повинна бути схожа на подрібнені горіхи). Е
  3. Єретерте сировину кидайте в термос і заливайте 1 л.крутого окропу. Закривайте термос кришкою і залишайте на ніч.
  4. Вранці напій вже буде готовий до вживання.

Пити слід тричі на добу по 2 ст. ложки;

Варіант 2:

  1. Залийте 2 ст.ложки вівсяного проса літром очищеної води і дайте постояти.
  2. Після того як сировина набрякне, прокип'ятіть вміст.
  3. Вимикайте вогонь, закривайте зерна кришкою і залишайте суміш на 8-10 хвилин.
  4. Перелийте вміст каструлі в термос і залиште на ніч.
  5. Отриманий напій потрібно зберігати в холодильнику, але злегка нагрівати перед застосуванням.

Пийте напій тричі на добу по половині чашки.

2. Відвар з додаванням шипшини

Для того щоб приготувати такий варіант очисного напою, вам буде потрібно:

  • 550 г вівсяної сировини;
  • 1 ст. плодів шипшини;
  • 3 ст. ложі споришу;
  • 2 ст. ложки кукурудзяних рильців;
  • 55 г сухого листя шипшини;
  • 3 ст.ложки березових бруньок.

Готується він наступним чином:

  1. Візьміть одну ємність відповідного розміру і закиньте туди добре промите вівсяне просто, перетерті листя шипшини і березові бруньки. Суміш залийте 4 л теплої води і залиште на добу настоятися.
  2. В іншу ємність потрібно влити літр води і довести її до кипіння. Потім додати плоди шипшини і варити суміш приблизно 10 хвилин. Після цього відвар знімається з вогню і настоюється добу в прохолодному місці. Потім через 24 години потрібно знову прокип'ятити цей відвар, додати туди спориш і кукурудзяні рильця, проварити суміш ще 15-20 хвилин і залишити на 50 хвилин настоюватися.
  3. Обидва вийшли напою після всіх маніпуляцій потрібно процідити і змішати один з одним. Потім вийшло засіб розливають по скляних пляшечках і прибирають в холодильник. В результаті у вас повинно вийти приблизно 3,5 л напою.

Пити відвар потрібно по 4 рази на день по 200 мл.його потрібно підігрівати і вживати за півгодини до їди. Пити відвар потрібно протягом п'яти днів, потім зробити п'ятиденну перерву і відновити споживання.

3. Напій на молоці

Цей варіант відвару не найбезпечніший, оскільки молочна основа досить важка і не походить людям з патологіями шлунково-кишкового тракту.

Щоб приготувати такий напій, потрібно:

  1. Промийте склянку вівсяних зерен;
  2. Овес покласти в каструльку і додати півлітра гарячого молока;
  3. Суміш ставиться на маленький вогонь і кип'ятиться;
  4. Після закипання потрібно проварити їй ще 15 хвилин, постійно помішуючи;
  5. Зніміть відвар з вогню, укутайте в теплу тканину і залиште на 2 години настоюватися.

Приймати такий напій потрібно по 100 мл за півгодини до прийому їжі. Лікувальний курс становить 21 день.

4. Кисіль

Можна використовувати для чищення печінки кисіль на вівсяній основі. Для нього вам буде потрібно:

  • Півкіло вівсяної сировини;
  • 1,5 л холодної води;
  • Мед або ягоди за бажанням.

Готується так:

  1. Залийте просо водою.
  2. Накрийте суміш серветкою і залиште в теплому місці на три доби.
  3. Через три дні суміш ставиться на маленький вогонь варитися.
  4. Постійно заважайте напій, щоб не було грудок.
  5. Коли суміш остаточно загусне, знімайте її з конфорки.

Готовий напій потрібно пити після повного охолодження. Можете додати в нього мед або ягоди для смаку. Приймайте по половині склянки натщесерце тричі на день. Терапевтичний курс становить 14 днів.

5. Настоянка

Вівсяну траву подрібніть, покладіть в банку 0,5 л і залийте до краю якісної горілкою. Суміш приберіть в темне місце на 20 днів. Приймайте ліки по 30 крапель (розбавляти водою) три-чотири рази на добу натщесерце.

6. Спеціальні БАДи

Багато фахівців радять вживати харчові добавки з вівсяними зернами і розторопшею в складі. Також рекомендується курсом приймати спеціальні комплекси для очищення на основі вівса. Але бажано обговорити вживання цих медикаментів з вашим лікарем, оскільки можливо прояв небажаних ефектів.

Особливості прийому при захворюваннях

Чи дозволений вівсяний напій при запаленій печінковій залозі? Безумовно, так.

Овес є ефективним борцем із запальними процесами в печінці. Особливо добре приймати його укупі з дотриманням дієти. Виняток становить печінкова недостатність.

За рахунок своїх очисних якостей, вівсяної напій застосовується при цирозі і жировому гепатозі печінки.

Входять до складу вівса компоненти активують відновлювальні процеси в тканинах печінки, виводячи шлаки і токсини з організму, знижуючи навантаження на залозу, знімаючи запалення і зміцнюючи загальний імунітет організму.

Протипоказання

При наявності наступних відхилень подібна чистка забороняється:

  • Ниркова недостатність;
  • Печінкова недостатність;
  • Вагітність;
  • Цукровий діабет у важкій стадії;
  • Запальні процеси в жовчному або жовчному міхурі;
  • Непереносимість продуктів, що містять глютен;
  • Жовчнокам'яна патологія.

Відео по темі

Радимо переглянути таке відео:

 

Висновок

Овес володіє незліченною кількістю корисних якостей. Особливо добре застосовувати його для лікування органів шлунково-кишкового тракту і печінки. Але, як відомо, у будь-якого, навіть самого безпечного на вигляд ліки, є протипоказання до застосування. Овес не виняток. Тому обов'язково проконсультуйтеся з лікарем перед тим, як застосувати вівсяної напій в своїй терапії.